Kipróbáltuk: Canon Digital Ixus 300 teszt

0

A tesztelésre kapott készülék doboza lexikonnyi méretű. Kibontása után egyből feltűnik, hogy tesztelésre csak a gépet kaptuk meg a kézikönyv és a szoftverek nem érkeztek meg. A régi mondás szerint, ha valaki elolvassa a kézikönyvet az művelt lesz aki nem az meg tapasztalt. Ezen mottó jegyében vágtam neki a tesztelésnek.

Ahhoz, hogy használatba tudjam venni az Ixust, mivel nincs hálózati csatlakozója, az akkumlátorát fel kell töltenem. Külön töltő található a dobozban, ami két akkumlátor esetén váltott használatot tesz lehetővé. A töltő elsőre egy celluxtartóra hasonlít, de mindenesetre értékelendő, hogy a Canon-nál még az ilyen kis jelentőségű eszközök design-jára is fordítanak időt. Amíg tölt az akkumlátor, addig nézzük a gépet kívülről.

Kívülről


Előlapján a fénymérő nyilásán a beépített vakun és az optikai keresőn kívül a fényképezőgép testébe simuló objektív található. A jobbkezeseknek készült vázon kis domborulat teszi „foghatóvá” az egyébként lekerekített sarkú, de szögletes testet.


A fényképezőgép tetején található a forgatható tárcsa közepén a bekapcsológomb. A körülötte lévő tárcsa különböző funkciók kiválasztására szolgál. A lejátszás, automatikus fényképezés, manuális fényképezés, panorámakép készítés, mozgókép rögzítés üzemmódok állíthatók be. A géphez képest nagyméretű exponáló gomb mellett a MIC feliratú nyilásokon keresztül van lehetőség a mozgókép mellé hangrögzítésre.


A fényképezőgép hátlapja sokkal részletgazdagabb. Legfelül találjuk az optikai keresőt, amely mellett két LED informál a képrögzítés pilalnatnyi állapotáról. A LED-ekkel egymagasságban a hüvelykujj számára kényelmesen helyezkednek a zoom
vezérlőbillentyűi. A könnyebb beállítást szolgálja a „közelítő” gombon elhelyezett kidudorodás. A felülről látható piktogrammok kézikönyv nélkül is egyértelművé teszik a gombok funkcióját.


A hátlapon található még a 1,5″-os színes LCD kijelző. A kijelző alatt található gombok formája és a felettük lévő rajzok nagyban segítik a használatot. A hátlap jobb oldalán látható gomb a CompactFlash kártya nyilásának fedelét nyitja. A fedél felnyílása után a kártya alatt található gombot kell megnyomni, ahhoz, hogy a kártyát ki tudjuk venni a gépből. Ha elég határozottan nyomjuk meg ne csodálkozzunk azon, ha szabályszerűen kiveti magából a gép a szériatartozékaként kapott 8 Mb-os tárolóeszközt. A kártya
behelyezése teljesen egyértelmű, még gyakorlatlan felhasználók sem tudják eltéveszteni.


Az Ixus másik oldalán gumiborítás alatt rejtőzik az USB és az Audio/Video kábelek csatlakozása. Praktikus megoldás a gumiból készített fedél, mert por és nedvesség ellen is védi a nyilásokat. Lepattintva a fedelet nem kell attól sem félni, hogy elveszítjük, mert egy ponton fixen rögzítették a géphez.

Miután már majdnem teljesen körbejártuk a gépet, már csak az alulnézet marad hátra. Az állványcsavar balra, akkumlátorfedél jobbra. Az állványcsavar az optika tengelyéhez képest külpontosan került elhelyezésre emiatt a panorámafelvételek nem biztos, hogy pontosan illeszthetők lesznek. Az akkumlátor állványhasználat közben is cserélhető. Az akkumulátor egyébként a fedél véletlen felnyílásakor sem esik ki a gépből, mert egy külön rögzítőelem tartja. Ezt az elemet elmozdítva az akkumlátorházban elhelyezkedő rugó segíti a Ni-MH egység napfényre jutását.

Mire kívülröl megszemléltük a Digital Ixus 300-at a töltő már be is fejezte a töltést. Kicsi, jól fogható gép, de gumiborítás hiányában érdemes a csuklószíjat befűzni.

Bekapcsolás után kellemes, csendes zümmögéssel előjön az objektív, félrehúzza a lencsevédőket és bekapcsol az LCD panel. Ezzel már üzemkész állapotba is került a fényképezőgép. A választott üzemmód, a hozzátartozó beállítások és a készíthető felvételek száma vagy a mozgókép hossza (mp-ben) megjelenik az LCD panelen, majd kb. 5 mp múlva eltűnik, ezzel is könnyítve a felvétel LCD-n keresztüli komponálását. A kijelzőn megjelenő kép kikapcsolható (ezzel jelentősen megnő az akkumlátor használati ideje), de a fényképezési paraméterek ekkor is láthatók.

Felvételi módok
Négyféle felvételi mód közül választhatunk:

 1. Automatikus beállításokkal készített felvétel: Az expozíciós adatok, fehéregyensúly és az élesség automatikusan beállításra kerül. Módosítani a SET feliratú gombbal a vakuüzemmódot (állandó, kikapcsolt, vörösszem csökkentés) míg a balra mutató nyíllal az időzített (10 mp) kép készítését lehet beállítani. A jobbra mutató nyillal a normál-, a makró- vagy a tájképüzemmód kapcsolható.

 2. Manuális beállítások: Ebben az üzemmódban lehetőség van sorozatfelvételek készítésére, a vaku lassú szinkron üzemmódjának beállítására. Az expozíciós értékeket +/- 2 blende értéktartományon belül módosíthatjuk. A fehéregyensúly értékét automatikusról, öt előre beállított értékre módosíthatjuk. Ezek között található a fekete-fehér képek készítéséhez szükséges beállítás is.

 3. Panorámakép készítés: Egymással átfedésben lévő képek készítésével hiánytalanul összeálló panorámaképet kaphatunk. A fényképezés irányát kell megadni és az első kép után a következőt az LCD kijelzőn illeszteni tudjuk. Az állványcsavarnak az objektívhez képest külpontos elhelyzése gondot okozhat a pontos illesztésnél. A végleges panorámaképet a számítógépen lehet
  összeállítani.

 4. Mozgókép rögzítése: AVI fileformátumban letárolt hangos felvételek készíthetők. Az automatikus beállítások mellett lehetőség van a blendeérték, fehéregyensúly módosítására és időzített indításra. A MENU gombot lenyomva három felbontás közül választhatunk. A felvétel indítása és leállítása az exponáló gomb lenyomásával történik.

Visszajátszás mód
Az üzemmódválasztó-tárcsa 5. állásban az LCD kijelzőn megtekinthetjük az elkészített felvételeket. Lehetőség van indexképek generálására, ekkor 9 kép jelenik meg egyszerre a kijelzőn. Az elrontott képeket egyesével vagy egyszerre az összes törölhető. A felvételek törlés ellen védetté is tehetők. Az elfogatott állásban készült felvételeket a menüből elérhető ROTATE funkcióval 90 fokkal elfogathatjuk. A/V OUT csatlakozást kihasználva a fényképezőgép közvetlenül TV képernyőhöz is csatlakoztaó. AUTO PLAY menüponttal diavetítés indítható. A DPOF formátum segítségével az elkészített fényképek számítógép nélkül is előkészíthetők nyomtatásra.

A tesztelés során nagyon kezesnek mutatkozott a Canon Digital IXUS 300. Bekapcsolás után azonnal üzemkész, a zoom kimondottan gyorsnak mondható. A 3x optikai zoom mellet a digitális zoom felvétel készítésekor is használható. Ha a nagyítással átcsúszunk a digitális tartományba, akkor a kijelzőn automatikusan kiírja, hogy hányszoros nagyítást használ a gép.

Képminőség
A Canon Ixus sorozatának első modelljével annak idején csak az elkészült kép minősége miatt nem voltam teljes mértékig megbékélve. A képek szépek voltak ugyan, de a Canon minőséghez szokott szemnek kicsit túl szemcsések. Örömmel jelenthetjük, hogy ennek a zajnak itt már nyoma sincs. A képek hihetetlenül szépek. Jók a színek, a fehéregyensúly és az élesség is.

Másik furcsaság az előd modellben az volt, hogy a maximális és a minmális felbontás között nem kínált alternatívát. A Canon mérnökei ezt a problémát is orvosolták, így a nem nyomtatásra szánt képeinket 1024 x 768-as felbontásban is elkészíthetjük.

Értékelés

 • Tetszett
  Szimpatikus volt, hogy az Ixus kézikönyv nélkül is könnyen használható. A nagy felbontás ellenére is gyorsan elkészültek és tárolódtak a képek. Nem a
  gép használatára kellett figyelni, hanem a témára. A kis méretnek és a csinos dizájnnak köszönhetően a gép tartása nem teher, hanem inkább élvezet. A külön akkumlátor töltővel a 680 mAh-es akkumlátor gyorsan feltölthető. A fémház a strapabíró és kiváló védelmet nyújt az egyébként sérülékeny belső részeknek.

 • Nem tetszett
  Sajnos a csomagban mindössze egy 8Mb-os CompactFlash kártyára található, amire kevés felvétel készíthető. A vásárláskor célszerű ebből egy nagyobbat is venni. Az akkumlátor hamar lemerült (sok LCD használat mellett) ezért célszerű ebból is egy tartalékot vásárolni. Nincs hálózati csatlakozás, emiatt a képek PC-re történő letöltésekor is az akkumlátort kell használni. Csak USB proton keresztül kommunikál, ami az NT tulajdonosokat kizárja a használatból. Szintén furcsa, hogy nem jelzi ki az akkumlátor töltöttségi szintjét.

Összességében a Canon Digital Ixus 300 elődjéhez hasonlóan nagyon kívánatos gép. Nyilván ára miatt nem lesz a legnagyobb darabszámban eladott fényképezőgép, de akinkek fontos a kis méret és az elegáns megjelenés, az nem fog csalódni. Az Ixus 300 tudása tökéletesen illik a külsejéhez.

A gépet a Canon Hungáriától kaptuk kipróbálásra.

Az Ixus-t a Sowah Kft által forgalmazott 64 MB-os CompactFlash kártyával használtuk.