Kipróbáltuk: Canon EOS-1D X teszt

0

Kezelőszervek

Az olcsóbb Canon DSLR-ekhez szokott kéz néhány helyen eltévedhet az EOS-1D X-et használva, bár többségében hasonló kezelőszerv elrendezést kapunk, mind az egy vagy két lépéssel alacsonyabb szériás gépekben. Ami zavaró lehet, az a dupla markolat miatti gomberdő, de hamar megszokhatjuk a vertikálisan is megkapott, ugyanolyan funkciójú kezelőelemeket. A másik különbség a professzionális gépeknél már megszokott, módválasztó tárcsa hiánya. Az üzemmódok ezúttal is egy külön gomb és a felső/elülső vezérlőtárcsa kombinációjával válthatók. Leszámítva a hagyományt biztos van valami magyarázat rá, hogy ez miért jó. Nekem évek alatt sem sikerült megbarátkoznom ezzel a kényelmetlen módszerrel.

Fent

(1)MODE: üzemmód választó gomb. Nyomva tartva és a felső vezérlőtárcsát elforgatva kiválasztható a kívánt felvételi üzemmód és egyedi mód, melyek a következők:
– P: Programautomatika mód. Az expozíciós alapértékek, vagyis a rekesz és záridőn kívül minden más beállítást megkapunk. A gép által beállított értékek az expozíció kompenzációval (+/-5 Fé tartományban, 1/3 Fé lépésenként), vagy az úgynevezett Programeltolással módosíthatók, mely a felső vezérlőtárcsa elforgatásával egyszerre tolja el a kívánt irányba a fenti értékeket.
– Tv: Záridő előválasztás. A fotós szabadon állíthatja a záridőt (30-1/8000 mp között) a menüben előre beállított lépésközökkel. A gép ennek megfelelően automatikusan rendel hozzá egy megfelelő rekeszértéket.
– Av: Rekesz előválasztás. Az előbbi üzemmód fordítottja, melynél a rekeszértéket szabályozhatjuk a csatlakoztatott objektívünknek megfelelően és a gép ehhez igazítja a záridőt. A rekeszérték nem csak az objektívtől függ, de minimális és maximális értéke a menüben is korlátok közé szorítható. Mind rekesz-, mint záridő előválasztásnál használhatunk expozíció kompenzációt.
– M: Manuális üzemmód, melyben a készülék minden beállításához megkapjuk a lehetőséget. Az expozíció korrekció ekkor nem elérhető, hiszen az értékek szabadon választhatók. Ha úgy döntünk automatikus maradhat viszont az érzékenység.
– B: Bulb mód. A “végtelen” módban az exponáló gomb, vagy a kioldó gombjának nyomva tartásáig tart az expozíció.
– C1-C2-C3: Custom (egyéni) beállítások mentési helyei.
A menüben bármely üzemmód (beleértve a C1-C3 módokat is) szabadon letiltható a listából, ha nem akarjuk használni.
(2)AF-DRIVE: Lenyomva kétféle funkciót szabályozhatunk. Egyrészt a felső vezérlőtárcsával az autofókusz alap módját (folyamatos/követő vagy egyszeri), másrészt a hátsó tárcsával a meghajtási/kioldási módot, tehát az egyképes, sorozat, és önkioldó módokat.
A MODE gombbal együtt lenyomva bármelyik említett tárcsával beállítható az automata expozíció sorozat lépésköze. A sorozat képszámát (2-7 kép) és képsorrendjét külön adhatjuk meg a menüben.
(3)Fénymérés/FE: Hasonlóan a többi gombhoz itt is két funkció érhető el a gomb lenyomása alatt. Az elülső tárcsával a négy fénymérési mód, a hátsóval a +/-3 Fé tartományon belüli vaku teljesítmény kompenzáció érhető el.
(4)Dioptriakorrekciós tárcsa, és a kereső betekintő nyílását lezáró mechanikus kar, melyre a hosszú záridejű expozícióknál lehet szükség.
(5)Exponáló gomb: Alapesetben az állóképek expozíciójának indításához (teljesen lenyomva) és a fénymérés, valamint AF aktiválásához (félig lenyomva) használható. Funkciója többféle is lehet, melyek közt a Felhasználói beállítások menüpont alatt választhatunk.
(6)M-Fn gomb: Programozható funkciógomb, nyolcféle beállítással. Alap feladata a videofelvétel indítása és leállítása.
A gomb ugyanilyen funkciójú párja hasonló helyen érhető el a portrémarkolati elején.
(7)Elülső (felső) vezérlőtárcsa: Haladó felvételi módokban (Tv, Av, M)? előzetes beállítása alapján, a rekesz és/vagy záridő érték kiválasztására használható. P módban a program eltolás aktiválására szolgál. Egyéb esetben bármely funkciógombbal együtt használva az értékek beállítása a feladata.
Lejátszáskor a tárolt fotók csoportosan lapozhatók vele, a menüben előre beállított lépésekkel.
A menünavigációban az aloldalak közötti gyors váltásra szolgál.
A gomb ugyanilyen funkciójú párja hasonló helyen érhető el a portrémarkolati részen.
(8)Státusz kijelző világítás: a gomb lenyomásával bekapcsol a felső és a hátsó folyadékkristályos kijelző háttérvilágítása: Újra lenyomva kikapcsolható a narancs színű fény, de 6 mp elteltével automatikusan is kikapcsol, ha nem végzünk módosítást a beállításokon.
(9)WB gomb: Lenyomását követően a hátsó tárcsával beállítható a kívánt gyári, vagy automatikus fehéregyensúly program, vagy annak kézi módja. 5 előre mentett kézi üzemmód közül választhatunk az elülső tárcsa elfordításával. Hasonló módon állítható be a manuálisan megadott színhőmérséklet, mely 2500-10 000K között választható ki.
(10)Expozíció kompenzáció: P, Av és Tv módokban a +/-5 fényérték tartományon belüli expozíció kompenzáció beállítására használható.
A gomb ugyanilyen funkciójú párja hasonló helyen érhető el a portrémarkolati részen.
(11)ISO gomb: Lenyomása után bármelyik vezérlőtárcsával beállítható az érzékenység (ISO érték), mely akár automatikus is lehet. Az érzékenység lépésközeit a menüben adhatjuk meg.

Hátul

(1)MENU gomb: Az LCD-n látható menü megjelenítésére és kikapcsolására szolgál, de utóbbi funkció a kioldó gombot félig lenyomva is elérhető. Ha a gép alvó állapotban van, nem lehet bekapcsolni a menüt.
(2)INFO: a gomb lenyomásával a felvételi adatokat összefoglaló részletes információs képernyőt, a státuszképernyőt, illetve a virtuális horizontot érhetjük el. Segítségével ki is kapcsolható az LCD.
Élőkép módban szintén a képernyőn megjelenő adatok közt (alap/részletes) válthatunk, illetve az említett virtuális horizontot, vagy élő hisztogramot érhetünk el.
Lejátszás módban ugyanígy az éppen megjelenített fotó információs oldalai között váltogathatunk.
(3)LAN lámpa: Ez a kis LED fény az aktív hálózati kapcsolatra figyelmezteti a gép használóját.
(4)Lejátszás gomb: A felvételi és a lejátszás mód között válthatunk e kezelőszervvel. Lejátszás módban elérhető a memóriakártyákon tárolt képek és videók visszajátszása. Felvételi módba való visszakapcsoláshoz is használható, de az exponáló gomb félig lenyomásával is elérhető ugyanez.
(5)Nagyítás gomb: Bármely üzemmódban lenyomva azonnal lejátszás módba kerülünk és az utoljára mentett, vagy éppen megjelenített fotó nagyított nézetét kapjuk. A nagyítás a felső vezérlőtárcsával tovább növelhető, illetve csökkenthető. Ugyanígy érhetünk el 4 és 9 nézőképes megjelenítést is.
Élőkép módban a 5x és 10x-es, valamint nagyítás nélküli nézet között válthatunk a gombbal.

(6)Törlés gomb: Lejátszáskor használva az aktuálisan megjelenített, vagy nézőképen kiválasztott fotó kártyáról való törlése kezdeményezhető vele. Több kép törlését a lejátszás menüben kezdeményezhetjük.
(7)Védelem/Hangjegyzet gomb: A lejátszáskor megjelenített kép véletlen törlés elleni védelme kapcsolható be vagy ki a gombbal. Hosszan nyomva az adott képhez legfeljebb 30 mp-es hangjegyzet rögzíthető, mely a nyomvatartás idejéig tart. A felvétel a gomb melletti mikrofonnal történik. A hangjegyzet minőségét a menüben állíthatjuk be.
(8)Képméret/kártyafunkció gomb: A gomb első lenyomását követően beállítható a RAW vagy JPEG képméret. Következő lenyomásával a memóriakártya funkciómenüjébe kerülünk, ahol kiválasztható a kívánt kártya, azok működési módja, és aktuális mappája.
(9)Élőkép gomb: Az LCD élőkép be- és kikapcsolására szolgál. Funkcióját előre meg kell adnunk a menüben. Csak videó élőkép módban indítható a mozgóképfelvétel.
(10)AF-ON: Előre programozható funkciógomb, mely a fénymérés és fókuszálás aktiválására, ill. különböző módú rögzítésükre használható.
A gomb ugyanilyen funkciójú párja hasonló helyen érhető el a portrémarkolati részen.
(11) * gomb: Szintén előre beállított funkcióval rendelkező gomb, mely a fénymérés és fókusz rögzítésére, vagy indítására szolgál.
A gomb ugyanilyen funkciójú párja hasonló helyen érhető el a portrémarkolat hátulján.
(12)AF-pont gomb: Felvételkor lenyomva majd bármelyik tárcsát, vagy joystick gombot használva kiválasztható a 61 AF-pont egyike, vagy eltérő AF beállítás esetén egy fókusz terület, vagy fókuszcsoport.
(13)Multifunkciós (joystick) vezérlő: Felvételi módban feladata az AF pontok közvetlen kiválasztása. A joystick lenyomásával azonnal a középső pontra ugorhatunk (vagy vissza a legutóbb kiválasztottra).
Élőkép módban hasonló a feladata. Ekkor a kontrasztérzékelős AF rendszer (59 x 35) fókuszpontja közül választhatunk, a képmező középső, nagyobb részén.
Különböző értékek beállítására és menüpontok közti navigációra is használhatjuk. A gombot lenyomva elfogadhatjuk a kiválasztott opciót.
Lejátszáskor a nagyított képek látható részletének görgetésére használható.
Joystickból kettőt is találunk a vázon. Az alsó a portré állásba fordított gépnél nyújt kényelmes elérhetőséget. Funkciója ugyanaz mint a felső joystické.

(14)Q gomb: A gombot használva max. 10 mp-re megjeleníthető az aktív státusz (Gyorsmenü) kijelzés, melyen a legfőbb paraméterek közvetlenül módosíthatók. A paraméter kiválasztásához a joystickot használhatjuk. A kiválasztott az értékek bármely vezérlőtárcsával módosíthatók. A SET gombbal a beállított paraméter lehetséges értékei listázódnak ki.
A menüben a főbb menücsoportok közötti gyors váltásra szolgál.
Lejátszás módban a Q-gombbal egy helyi menü jeleníthető meg, amelyben a joystickkal a képek törlés elleni védelme, elforgatása, értékelése, RAW konvertálása, átméretezése, a túlexponálásra való figyelmeztetés, az AF pont jelzés és a fotók gyorslapozása állítható be.
(15)Hátsó (nagy) vezérlőtárcsa: Alap funkciója manuális üzemmódokban a rekeszérték vagy záridő változtatása (előzetes beállítástól függ), de a menüben további négy funkcióra is programozható. Bármely megjelenített opció értéke is módosítható a segítségével.
A menüben ezzel a tárcsával lépkedhetünk a menüpontok között.
Lejátszáskor a tárolt fotók közti lapozásra szolgál, akár nagyított nézetben is.
(16)SET: Egy előzőleg kiválasztott érték, vagy beállítás elfogadására szolgál. A Felhasználói beállítások között 10 funkciót egyikét is rendelhetjük hozzá, melyek felvételi módokban érhetők el a gombbal.
(17)Bekapcsoló gomb: Háromállású kapcsoló, mely a fényképezőgép be- (ON) és kikapcsolását (OFF) végzi. Középső állásával (LOCK) lezárhatjuk a hátsó és/vagy elülső, illetve multifunkciós (joystick) kezelőszerveket. Ezt a C.Fn menüben állíthatjuk be.
(18)Memóriakártya foglalat nyitó: Ezzel a balra elfordítható kis biztonsági karral a markolat hátsó részébe rejtett dupla kártyafoglalat ajtaját nyithatjuk, kártyacserénél.

Elöl/oldal

(1) M-Fn2 gombok: Programozható funkciógomb, melyhez 14 funkció bármelyikét rendelhetjük. Ezeket a következő oldalon a C.Fn5/Felhasználói beállítások menücsoport alatt soroljuk fel.
(2)Mélységélesség-előnézet gombok: Alap feladata nyomva tartásának idejéig a rekeszlamellák beugrasztása, melynek köszönhetően a keresőben is ellenőrizhető a mélységélesség. Fenti társához hasonlóan ehhez a gombhoz is 14 funkció rendelhető.
Mindkét gomb “ikertestvére” is megtalálható a gép elején, melyek portré állásban használva is könnyen elérhetők. Programozott funkciójuk megegyezik az eredetivel.

(3)Objektív kioldó gomb: A gombot lenyomva, a csatlakoztatott objektívet könnyedén leoldhatjuk a vázról. Csatlakoztatásához viszont nem lesz szükségünk a gombra.
(4)A fényképezőgép mindkét oldalának alján egy elfordítható kapcsolót is láthatunk. A (hátulról) jobb oldali biztonsági kapcsolót kihajtva majd elfordítva kioldható és kihúzható a lítium ion akkumulátor.
(5)A másik oldalon lévő ON/OFF kapcsoló a portrémarkolat megduplázott kezelőszerveinek (exponáló gomb, elülső tárcsa, M-Fn1-2 gombok, mélységélesség-előnézet gomb, joystick(2), AF-ON, * gomb és AF pont választó gomb) ki – és bekapcsolását végzi.