Kipróbáltuk: Canon EOS-1D X teszt

0

Különlegességek

A Canon EOS-1D X teljesítményével, kép- és műszaki minőségével, nem pedig hangzatos extráival igyekszik felhívni magára a figyelmet. A hasonló árkategóriájú gépek többnyire kevés felhasználóbarát különlegességet tartalmaznak, mint amilyen a gépen belüli képfeldolgozás, vagy művészi effektusok.

Színtorzítás korrekciója

A Canon gépeiben mára általános extrának számít a nagyobb kontrasztátfogást nyújtó Megvilágítás optimalizáció, a kiégett képrészekre ügyelő Csúcsfény árnyalat elsőbbség és persze a képsarki sötétedést gyári objektív adatok alapján korrigáló Periférikus világítás korrekció. Ezek már az elődben is elérhetők voltak. Újdonság az utóbbival egy menüpont alá pakolt Színtorzítás csökkentés, mely a kromatikus aberrációval (vagy színhibával) veszi fel a küzdelmet. A periférikus világítás korrekcióhoz hasonlóan ez is csak be- és kikapcsolt állással rendelkezik. A rendszer a mentett Canon objektív adatok alapján automatikusan határozza meg a korrekció mértékét. Az észlelt objektív nevét és támogatását az említett menüben („Objektív torzítás korrekciója” néven fut) is leolvashatjuk.

Színtorzítás korrekció ki

Színtorzítás korrekció be

Képstílusok

Bár különleges effektusokat nem kapunk, a Canon gépeiből elmaradhatatlan Képstílusok, vagyis néhány szituációfüggő feldolgozási beállítás itt is elérhető. E téren sem kapunk többet, mint az olcsóbb DSLR-ekben, vagy akár az elődökben. Újdonság a különleges szín és témafelismerő rendszer és ennek köszönhetően az Automatikus képstílus mód, melyet a gyártó legutóbb megjelent szériája kapott meg először.

A képstílusokon belül a többi modellhez hasonlóan lehetőségünk lesz az élesség 8 fokozatú, valamint a kontraszt, színtelítettség és színtónus 9-9 lépéses korrekciójára is.

Többszörös expozíció

Az 1D X egyik új extrája a multiexpozíció. Nem is akármilyen, hiszen elég sok beállítási lehetőséget kapunk hozzá. Kiválaszthatjuk például, hogy képenként vagy sorozatban szeretnénk elkészíteni, 2 és 9 között megadhatjuk az egymásra fényképezett felvételek számát, kapunk négy expozíciós összhatásmódot, sőt az is beállítható, hogy az eredeti fotók, vagy csak a végeredmény kerüljön mentésre.

Az alábbi táblázatba 2 felvétele multiexpozíciók kerültek, négy különböző összhatás effektussal, melyek eltérő módon keverik az egymás fölé került fotókat.

Belső RAW konvertálás

A Canon gépeiben most kapunk először gépen belüli RAW konvertálást, de egyelőre csak a drágább modellekben. Az EOS-1D X minden fontosabb képfeldolgozási beállítása elérhető itt, mint például a fényerő (képvilágosság), fehéregyensúly, képstílus, megvilágítás optimalizálás, zajszűrési fokozat, JPEG felbontás és tömörítési fok, színtér, periférikus világítás optimalizáció, torzításkorrekció, valamint a színhiba automatikus javítása. Ezek részletes opcióit tesztünk Menürendszer oldalán a Lejátszás menü 2. pontja alatt soroltuk fel.