Kipróbáltuk: Canon EOS-1D X teszt

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Mind a fókuszrendszer, mind a fénymérés tekintetében komoly előrelépést könyvelhet el a gép. Kezdjük először az autofókusszal, ami nem lesz újdonság annak, aki olvasta nemrégen megjelent EOS-5D Mark III tesztünket. Gyakorlatilag ugyanazt kapjuk, ugyanazokkal a beállításokkal mint az új 5D-ben – azaz pontosabban ott kapjuk ugyanazt, mint ennél a modellnél, hiszen az 1D X-et jelentették be előbb.

Nőtt a fókuszpontok a száma a korábbihoz képest. Ezúttal 61-et kapunk a képmező középső területére zsúfolva. Közülük 41 pont keresztszenzoros – a középső 21 db f/5,6-tól, a két szélső 10-10 f/4-től – a középső rész függőleges 5 AF pontja pedig f/2,8, vagy nagyobb fényerejű objektíveknél dupla pontossággal működik. Javult a rendszer érzékenysége is, elsősorban gyengébb fényviszonyok között, így -2 fényértéktől már használható, a korábbi -1-es érték helyett.

Teljesen újak az autofókusz pontok beállításaihoz köthető üzemmódok is. Bármelyiket választva a keresőben megjelenő AF pont kijelzésen is láthatjuk a választott területet. A következő üzemmódok állíthatók be:

 • Pontszerű (szpot) AF: 61 pont bármelyike manuálisan választható.
 • 1 AF pont: az előzőhöz hasonlóan 61 pontos és kézi beállítás, egy fokkal nagyobb pontokkal.
 • 1 AF pont + 4 szomszédos: a készülék a kiválasztott pont alatt, fölött elhelyezkedő és két oldalsó pontját is figyelembe veszi.
 • 1 AF pont + 8 szomszédos: az előzőhöz hasonló, de itt a választott AF mező körüli összes szomszédos pontot figyeli a gép.
 • AF zóna: a gép a 61 pont alkotta 9 nagyobb fókuszterületen belül keres élességet.
 • Teljesen automata: a teljes AF területen, 61 pont közül választ a gép

A fenti AF terület módok a menüben egyenként le is tilthatók, ha valamelyiket nem akarjuk használni, így a sűrűbben alkalmazott módok között gyorsabban válthatunk. A kívánt AF-pontot legegyszerűbben a joystick vezérlővel választhatjuk ki, melyek lenyomva azonnal a középső mezőre ugorhatunk, újra rányomva pedig vissza a legutóbb kiválasztott ponthoz. Korlátozhatjuk a kiválasztható AF mezők számát is, mely 61 helyett lecsökkenthető csak a keresztszenzorosokra, valamint a képmezőben jobban elszórt 15 vagy 9 pontra.

Az új rendszer a Canon friss fejlesztésű iTR, vagyis intelligens témakövető és felismerő technológiáját használja. Ennek révén a fénykép témájának viselkedéséhez finomíthatjuk a rendszert. Egyrészt kapunk hat AF „témamódot” (eset – case), melyek a következők:

 • Case1 – Sokoldalú, több célú beállítás: általános fotótémákhoz.
 • Case2 – Témák követésének folytatása a lehetséges akadályok ellenére: szabálytalanul mozgó, de csak kicsit elmozduló témák esetén, melyeket esetleg váratlan akadály takarhat. Tipikus példa a tenisz és az úszás.
 • Case3 – Azonnali fókusz, AF-pontok területére hirtelen lépő témákra: ha a gép egy másik belépő témát észlel azonnal arra fókuszál. Például kerékpárverseny vagy alpesi sí.
 • Case4 – Gyorsan gyorsuló vagy lassuló témák esetén: tipikus foci, motorsport és kosárlabda mód.
 • Case5 – Szabálytalanul, bármely irányban gyorsan mozgó témák: a 61-pont közül automatikusan választ a gép. Műkorcsolyára ideális.
 • Case6 – Sebességüket változtató és szabálytalanul mozgó témák: Jól használható például ritmikus sportgimnasztika fotózására.

De még nincs vége! Minden AF témamód (vagy eset) három szempont szerint finomhangolható. Beállíthatjuk a követési érzékenységét (+/-2 lépésben), a követés sebességét (3 fokozatban), illetve az AF pontok közti váltás érzékenységét is (szintén 3 fokozat).

Az alap autofókusz módok a régiek, így egyszeri (ONE SHOT) és folyamatos (AI SERVO) módot kapunk, melyek között a gép automatikusan is válthat (AI FOCUS).

Az AF-rendszer az újabb és komolyabb gépekben már finomhangolható, és ez alól az 1D X sem kivétel. A finomhangolás ±20 fokozatban szabályozható, hogy az objektív inkább előre, vagy az eddiginél távolabbra fókuszáljon. Ez hasonlóan működött a korábbi gépekben is. Jóval szabadabb azonban az új modell hangolása, hiszen zoomobjektíveknél a gyújtótávolság két végállására külön-külön eltolási érték adható meg. Így olyan esetekben is pontos élességállítást kapunk, amikor zoomunk csak egyik végállásában pontatlan. Beállíthatjuk továbbá, hogy a finomhangolás minden ugyanolyan optikára, vagy csak egyes darabokra vonatkozzon.

Külön segédfény lámpa nincs a készüléken. Gyengébb megvilágításnál a csatlakoztatott külső vaku AF segédfénye használható, mely persze le is tiltható.

Élőkép módban nem csak a hagyományos fáziseltérésen alapuló rendszer (Gyors mód), de kontraszt alapú (Élőképes mód) is beállítható. Utóbbi előnye, hogy sokkal több fókuszmezőt kapunk – ugyan nem a teljes képmezőn, de jóval nagyobb részen. Hátránya viszont, hogy lassú. A fáziseltérésen alapuló gyors rendszer ezzel szemben hangos, hiszen élőkép módban a gép felcsapja a tükröt, a hagyományos DSLR fókuszrendszerhez pedig szükség van a tükör visszaállítására. Így minden élességállításnál egy gyors dupla tükörcsapódást is el kell viselnünk. Az említett két AF módon kívül arcfelismerő élőképes beállítás is elérhető.

Ahogy említettem a fénymérési rendszer is megújult. A korábbi, és az olcsóbb gépekben használt 63-zónás mérés helyett itt egy 252 zónás rendszert alkalmazott a Canon, mely egy 100 000 képpontos RGB szenzoron alapul. Az ehhez köthető EOS iSA (Intelligent Subject Analysis – intelligens téma analízis) a szín és arcfelismerést is beveti a pontosabb expozíció érdekében. Ezt a rendszert a korábbi 1D modellekből ismert, különálló DiGiC 4 processzor hajtja.

A fénymérés működési tartománya 0-20 fényérték. A gép által beállított expozíciós értékek a hátsó AE-Lock (csillag) gombbal rögzíthetők, melynek 3 egyedi feladatra programozható a menüben.

A fénymérési módok változatlanok a korábbi modellekhez képest:

 • Kiértékelő: a teljes képmezőn történik a fénymérés. Ez a beállítás ajánlott a fotótémák legtöbbjénél.
 • Részleges: a képmező középső 6,5%-án mér a rendszer, így főleg nagyobb objektumok fotózásánál ajánlott, ha a főtéma és a háttér világossága eltér egymástól.
 • Szpot: a képközép vagy a kiválasztott fókusztpont közelében, a kép 2,5%-án mér. Makrofotózásnál hasznos, ha a kis téma és háttere eltérő világosságúak. Itt valamivel szűkebb (2-20 Fé) a mérési tartomány.
 • Középre súlyozott: a gép a teljes képmezőben mér fényt, de nagyobb súllyal veszi figyelembe a képközép eredményeit, a széleket pedig kevésbé. Portréfotózásnál vehetjük nagy hasznát.

Sorozat fényképezés

A nagy felbontású, fullframe gépektől nem megszokott a kiváló sorozat teljesítmény. Az 1D X-ben viszont sikerült összehozni a nagy képméretet és a hihetetlen sorozat sebességet. Az új Super High Speed módban 14 kép készülhet másodpercenként, akár 18 megapixeles felbontásban is. Az üzemmód hátránya, hogy az első képnél rögzített autofókusszal és fényméréssel készül a többi is, és a RAW formátumot mellőznünk kell. Ha az AF és AE rendszer is munkára szeretnénk bírni, vagy RAW-ban akarunk dolgozni, High Speed (Nagy sebességű) sorozatot kell választanunk, mely 12 kép/mp-es sebességre képes. Sebessége 1 felv/mp lépésekben, 2-12 tartományban szabályozható a menüben. Kapunk egy Kis sebességű módot is, melynél szintén részletesen beállítható a képteljesítmény. Ebben az esetben 1-11 kép/mp lehet az érték. Bármelyik sorozat mód levehető a beállításai listáról. Érdekes beállítás a sorozat számának korlátozása, mely a C.Fn menüben állítható 2-99 kép között, így például 3 vagy 10 villámgyors képes sorozatokat is lőhetünk. Ha letiltjuk, gyakorlatilag csak kártyánk sebessége és kapacitása korlátozza a sorozat képszámot.

Azért vannak határok! Sorozatban a gyári adatok szerint több mint 100 JPEG készíthető egyhuzamban, különösen ha UDMA kártyát használunk – úgy akár 180 is. Természetesen mi is megmértük, mennyit bír a gép változatlan sebességgel, és egy gyors, frissen formázott UDMA-7 kártyával. Méréseink eredményeit a következő táblázat mutatja.

Sorozat sebességek
(8-as minõségû JPEG, teljes felbontású
RAW)
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
(általunk mért)
Super High Speed sorozat (normál CF kártya) 14 kép/mp JPEG: 78 kép
RAW: –
SuperHigh Speed sorozat (UDMA CF kártya) 14 kép/mp JPEG: 160 kép
RAW: –
High Speed sorozat (normál CF kártya) 2-12 kép/mp
(névleges: 12 kép/mp)
JPEG: 89 kép
RAW: 36 kép
High Speed sorozat (UDMA CF kártya) 2-12 kép/mp
(névleges: 12 kép/mp)
JPEG: 317 kép
RAW: 36 kép
Low Speed sorozat (normál CF kártya) 1-11 kép/mp
(névleges: 3 kép/mp)
JPEG: több mint 500 kép
RAW: 43 kép
Low Speed sorozat (UDMA CF kártya) 1-11 kép/mp
(névleges: 3 kép/mp)
JPEG: kártya kapacitása
RAW: kártya kapacitása

A sorozatok a meghajtási mód (Drive) menüben érhetők el, ahol 10 vagy 2 mp-es önkioldó is aktiválható. Ugyanitt állítható be a Silent, vagyis csendes expozíciós mód, melynél az expo gomb lenyomásakor halkan felcsapódik a tükör, azonnal elkészül a kép, majd a tükör csak a gomb elengedésekor kerül vissza eredeti állapotába.

Készíthetünk automata expozíció sorozatot is, mely 2, 3, 5 vagy 7 kép hosszú lehet, expozíciós lépésköze pedig 1/3 – 3 fényérték között állítható A Canon gépekből nem maradhat ki a fehéregyensúly sorozat, mely a WB finomhangolás képernyőn állítható be 1-3 lépésközre és maximum 3 képre. A japán cég DSLR fényképezőgépeiben alapnak számít a vakuexpozíció sorozat is, mely szokásához híven 3 felvétel hosszú lehet, legfeljebb 1 Fé lépésközökkel.

Videó, mozgóképrögzítés

Ma már nem kapja fel a fejét senki ha egy professzionális fényképezőgépben videofelvételi szolgáltatással találkozik. Már az elődnek tekinthető EOS-1D Mark IV-ben is volt ilyen üzemmód, mellyel Full HD felbontást is elérhettünk. Most sincs ez másként, így az 1D X is a megszokott 1080 soros csúcsfelbontást kínálja (MOV, H.264). A választható képfrissítési sebesség PAL módban 25 kocka/mp, vagy a mozifilmeknél elterjedt 24 kocka/mp lehet. Választhatunk 720 soros felbontást is, ahol már 50 kocka/mp a sebesség, illetve tárhelykímélés címén VGA minőség is rendelkezésre áll 25 kocka/mp-cel. A mozgóképek fájlmérete 4 GB, hosszuk legfeljebb 29 perc 59 mp lehet.

1920 x 1080 pixel, 25p, MOV (H.264)

Ami új az 1D X videó képességében azok a tömörítési beállítások. Azelőtt ilyesmit nem kaptunk, az új modellben viszont ALL-I vagy IPC tömörítés választható, melyek közül az első az elődnél jobb képminőséget (viszont kb dupla fájlméretet), a második pedig jó minőség mellett erősebb tömörítést kínál.

A hang sajnos csak mono, ami nem méltó egy millió forintos (vagy inkább kétmilliós) fényképezőgéphez, de némileg szépíti a helyzetet, hogy külső sztereó mikrofont azért csatlakoztathatunk hozzá. A mikrofon bemeneti jelszintje igen részletesen, 64 apró lépésben szabályozható, de rábízhatjuk az automatikára is. Kapunk továbbá szélzaj szűrést is az időjárás kellemetlenségei ellen.

1920 x 1080 pixel, 24p, ISO16 000, MOV (H.264)

Az EOS-1D X teljesen manuális beállításokkal is működik. Az már megszokott, hogy a fénymérés és a fókusz felvétel közben is aktív, de itt a rekesz, záridő, érzékenység, vagy akár az expozíció kompenzáció is módosítható a felvétel közben. A rekesz a tárcsa kattogását elkerülendő a tárcsa megérintésével is állítható.

Az 1D legnagyobb problémája a lassú kontraszt alapú autofókusz. Ha nincs szerencsénk ez akár 4-5 másodpercet is hezitálhat mielőtt élességet talál. Videó közben, sajnos csak ezt a fókuszmódot használhatjuk, máskülönben kénytelenek leszünk kézzel élesíteni. A Canon már dolgozik egy felhasználóbarátabb hibrid megoldáson, mely egyelőre csak a még újabb EOS-650D-be került be. Egyértelmű, hogy elsődleges haszonélvezői a családi videózás kedvelői lesznek, és az 1D sorozat egyelőre nem ez a kategória. Azért nem kizárt, hogy a jövőben itt is javul majd a fókuszrendszer.

A géppel való ismerkedés elején néhány percig gondot jelentett a videofelvétel aktiválása, ugyanis a külső kezelőszerveken ehhez semmilyen segítség nincs jelezve. Mozgóképet csak úgy hajlandó rögzíteni a gép, ha az élőkép menüben külön engedélyeztük a videó élőkép módot. Sima élőkép módban (ahogy a gépet megkaptam), vagy az élőkép letiltásával hiába nyomogatjuk végig a gombokat, nem tudunk videózni. Nem túl felhasználócsalogató megoldás így eldugni a videó módot. A felvétel indítását több funkciógombra is rábízhatjuk a menüben, a dolog pikantériája pedig, hogy a felvétel indításához nem is kell élőkép módba kapcsolnunk (közben persze látható lesz az élőkép).

A videók lejátszásakor vágásukra is lehetőségünk adódik, mivel a Q gombbal bármikor beléphetünk az apró vágómenübe, ahol az adott snitt kezdő és végpontja jelölhető ki.

A mozgókép alatti hangfelvételen túl állóképekhez rendelt hangjegyzet is készíthető. Ez szerencsére nagyon egyszerűen indítható. Bármely kép lejátszásakor csak a hátsó hangfelvétel gombot kell nyomva tartanunk és néhány másodperc múlva már indul is a rögzítés, a gomb nyomva tartásának idejéig. A hangjegyzet hossza max. 30 mp lehet, felvételi minősége pedig két fokozatban állítható a menüben.