Kipróbáltuk: Canon EOS-700D teszt

0

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

teljes képmező (fehér), kontraszt-alapú AF (szürke), és fázis alapú AF (sötétszürke) területek

Az EOS-650D-ből átmentett Hybrid CMOS AF sajnos semmit sem változott. Azért sajnos, mert a vele együtt bejelentett 100D már egy új, továbbfejlesztett rendszert kapott, a 700D-ben viszont maradt a korábbi megoldás. A hibrid élességállító rendszer lényege, hogy a szenzor középső részén lévő egyes pixelek a tükörreflexesektől megszokott fázis észlelésen alapuló AF-ért felelősek, míg a képmező nagyobb részén lévők a kompaktokból ismert kontrasztkülönbségen alapulóért. Az alábbi képen a világosabb terület jelzi a kontraszt-, míg a középső, sötétebb a fázis-alapú területet.

Ez a megoldás különösen videofelvételnél és élőkép módban jelent előnyt, hiszen mindkét esetben folyamatos élességállítást is használhatunk. A hibrid élességállítás 1-18 Fé tartományban működőképes. Gyenge fényben a beépített felnyíló vaku stroboszkópos villanásai adják az autofókusz segédfényt.

A fényképezőgép a következő fókuszmódokat kínálja:

 • Arcfelismerés+követés (Hybrid AF): Emberi arcot keres a képmezőben és automatikusan oda élesít. Ha az arc elmozdul a rendszer leköveti. Használható sima témakövető fókuszként is, ha egy tetszőleges tárgyra bökünk az érintőképernyőn. Az AF rendszert ezután ezt követi. Korábban nem volt lehetőség élőképnél követő fókusz használatára.
 • FlexiZone Multi (Hybrid AF): Az automatikus rendszer közel a teljes képmező 9 nagy zónájában keresi a fókuszpontokat. A zónákat a fotós választhatja meg tetszése szerint, a gép ezeken belül keres fókuszpontokat. Egyszerre legfeljebb 31-et. Videó módban csak 3 zóna választható, melyeken belül max. 21 AF pontot érzékel a rendszer.
 • Flexizone Single (Hybrid AF): Szinte a teljes képmezőben manuálisan adhatjuk meg a kívánt AF pontot. Ezt a navigációs gombokkal, vagy érintéssel választhatjuk ki, több száz lehetőség közül. Érintéses zárkioldással kombinálva az élességállítást is elvégzi a gép, majd exponál.
 • Gyors AF (Fázisdektekciós AF): Biztos, ami biztos a Canon megtartotta a szimplán fázisérzékelésen alapuló, tükörcsapkodó rendszert is. Ugyanúgy működik mint az elődökben. Az AF aktiválásakor helyére ugrik a tükör, egy pillanatra elsötétül az élőkép, élességet állít a gép, majd újra felcsapja a tükröt. Nagyon gyors, de hangos üzemmód és csak 9 pont használható. Kombinálható az érintőképernyős zárkioldással is.

A fázis alapú AF rendszer 9 pontot használ, melyek mindegyike keresztszenzoros, egy nagy érzékenységű (F2,8 használható) középső ponttal. Ez a pont -0,5-18 Fé tartományban működik.

Az AF működési módjai külön állíthatók, és a szokott módon, a jobb iránygombbal hívhatjuk elő őket:

 • One Shot: egyszeri (rögzített) fókusz. Az exponáló, vagy a *-gombot lenyomva indul és a gomb nyomvatartása alatt a beállított fókuszpontra eső téma távolságán marad. Ha a téma elmozdul a beállítás nem változik.
 • AI Servo: folyamatos (követő) fókusz, mely hasonlóan aktiválható, mint az előző mód, de a beállított mező alatti téma elmozdulása esetén – pl. közeledésekor – folyamatosan leköveti azt. Videó módban is használható.
 • AI Focus: automata módválasztás, mely a téma jellegétől függően választ a fenti két beállítás között. Statikus témánál egyszeri (rögzített), mozgónál pedig követő fókusz használ.

A kézi élességállítás a csatlakoztatott objektív AF/MF kapcsolójával aktiválható, és segítségképp 5x vagy 10x-es nagyítás is bekapcsolható az élőképen, akár az érintőképernyőt használva. Érintéssel a nagyított részletet is szabadon görgethetjük.

A fénymérési rendszer a két generációval ezelőtt bevezetett, 63 zónás TTL, mely az alábbi üzemmódokat kínálja:

 • Kiértékelő: a gép a teljes képmezőn mér. A legtöbb helyzetben ajánlott.
 • Részleges: csak a képközép 9%-án mér fényt a gép. Nagyobb objektumok fotózásánál ajánlott, ha a főtéma és a háttér világossága eltér egymástól.
 • Szpot: csak a képközép 4%-án mér. Makrofotózásnál hasznos, ha a kis téma és a háttere eltérő világosságúak.
 • Középre súlyozott: a gép a teljes képmezőben mér fényt, de nagyobb súllyal veszi figyelembe a képközép eredményeit, a széleket pedig kevésbé. Portréfotózásnál ajánlott.

A fénymérés az exponáló, vagy a * gombbal aktiválható, illetve az utóbbival értékei is rögzíthetők. A fénymérő működési tartománya (ISO100 érzékenységnél, EF 50mm F1,4 objektívvel) kb. 1-20 fényérték.

Élőkép (LiveView)

Az élőkép a megszokott módon aktiválható a kereső melletti különálló gombbal. Videó módben persze nem kell aktiválnunk, ilyen esetben automatikusan működésbe lép az élőkép, az említett gombbal pedig a videofelvételt indíthatjuk.

A LiveView szolgáltatás le is tiltható, ahogy az érintőképernyős kioldása és a segédrács megjelenítése is. Külön menüpont alatt beállíthatjuk az automata élességállítás módját, illetve folyamatos AF is engedélyezhető az élőkép alatt. Megszabhatjuk még a mérési időzítő hosszát és a kép oldalarányát.

Néhány újdonságot is kapunk vele kapcsolatban, például a már említett jobb képfrissítési frekvenciát, valamint ezúttal a beállított Kreatív szűrők hatása is látható az élőképen. A korábbiakhoz hasonlóan képszimulációs módot is kapunk, mely a végső fotó kinézetét próbálja visszaadni. Az expozíciós értékek, fehéregyensúly, vagy akár a képstílusok változtatásánál a kép megjelenése (kontrasztja, színei, világossága) a beállításnak megfelelően változnak.

Külön jó pont, üzemmód vagy témamód váltásnál már nincs felesleges tükörcsapkodás és a LiveView funkció újbóli aktiválása.

Az élőkép lefedettsége 100%-os. A fontosabb információk a képmező két szélén és az alsó státuszsoron jelennek meg, és természetesen mind vezérelhető érintéssel is. A képernyő két oldalán megjelenő ikonokkal az AF-mód, sorozat, fénymérési mód, képminőség, vaku funkció, fehéregyensúly, képstílus, megvilágítás optimalizálás, és a kreatív szűrők is elérhetők. A kép bal alsó sarkában kapcsolható be az érintőképernyős AF+exponálás, a jobb alsó sarokban pedig akár AF akár MF módban belenagyíthatunk az élőképbe.

A képernyőn többféle segédrács és élő hisztogram is megjeleníthető, vagy kikapcsolható.

Sorozat fényképezés

A sorozatot is tartalmazó Meghajtási mód menüt leggyorsabban a bal navigációs gombbal érhetjük el. Itt egyféle sorozat érhető el, mely ugyanúgy mint az előd 5 kép/mp-es sebességet jelent. JPEG-ben a gyári adatok szerint 22, RAW-ban 6 képet lőhetünk egyhuzamban, ami nem túl sok. Persze ez többek között függ a használt memóriakártya típusától is. Gyors UHS-I kártyával valamivel jobb eredmény érhető el.

A gép sorozat teljesítményét mi is megmértük egy gyorsabb normál, és egy UHS-I SDHC kártya segítségével. Eredményeink a következő táblázatban láthatók:

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
Normál sorozat (Class10 SDHC) 5 kép/mp JPEG: 14-72 kép
RAW: 7 kép
Normál sorozat (Class10 UHS-I SDHC) 5 kép/mp JPEG: 18 kép – kártya kapacitása
RAW: 7 kép

A fényképezőgéppel automatikus expozíció sorozat és fehéregyensúly sorozat is készíthető. Előbbi 3 kép hosszú lehet, és +/-7 Fé tartományon belül készülhet, 1/3-2 Fé lépésközökkel. A fehéregyensúly sorozat a WB finomhangolásnál állítható, szintén 3 kép hosszúságúra, és a színmátrixon belül 1-3 lépésközökre.

A meghajtási mód menüből választható ki a 2 és 10 mp-es (akár távkioldós) időzítés, valamint az önkioldó sorozat, mely 10 mp-es időközökkel 2-10 képet jelent.

Videofelvétel

Teljes egészében a 650D videóképességeit kapta a gép, azaz Full HD-ben, 720 soros, vagy VGA felbontásban dolgozhatunk. PAL képnorma esetén Full HD-ben 24 vagy 25 kocka/mp-es sebesség választható, HD-ben (1280 x 720 pixel) viszont elérhető az 50 képkocka/mp-es sebesség is. A VGA felbontáshoz mindig 25 kocka/mp frissítés társul.

A Quicktime MOV kiterjesztésű videókhoz H.264 tömörítést használ a készülék, akár csak a korábbi típusokban. A videók maximális hossza 29 perc 59 mp lehet. Full HD és 50fps-es HD felbontás esetén egyaránt 330 MB/perces adatmennyiséggel számolhatunk. VGA felbontásnál ez csak 82,5 MB percenként.

1920×1080 pixel, 24 kép/mp, MOV, 28 mp, 162 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A hangfelvétel a beépített dupla mikrofonnak köszönhetően sztereó, de mind mindig a készülék apró működési neszei belezavarhatnak a halkabb felvételekbe. Ennek kiküszöbölésére külső sztereó (48 kHz/16 bit) mikrofont is csatlakoztathatunk a géphez. A felvétel hangjának jelszintje 64 fokozatban állítható, letiltható, és beállítható hangtorzítás csillapítás, valamint szélzajszűrés is.

Az élőkép módban megismert AF üzemmódok mellett külön kapcsolhatjuk vagy letilthatjuk a Servo AF-t, azaz folyamatos élességállítást, és azt is engedélyezhetjük, hogy az exponáló gomb lenyomásával aktiválódjon-e az autofókusz. A fényképezőgép tökéletesen együttműködik az új léptetőmotoros STM objektívekkel (pl. az új 18-55mm F3,5-5,6 IS STM), melyek elsődleges funkciója a videó közbeni halk és gyors élességállítás.

1920×1080 pixel, 25 kép/mp, MOV, 23 mp, 123 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A mozgóképek rögzítését az élőkép/videó gombbal indíthatjuk. Felvétel alatt a fókuszon kívül a fénymérés is működik, de használhatjuk az expozíció korrekciót és közben is letilthatjuk a folyamatos autofókuszt. Ha az üzemmódválasztót M állásba forgatjuk manuális videó módba kerülünk, mely állapotot külön ikon jelez az élőképen. Ebben az üzemmódban a rekesz, záridő és érzékenység is szabadon állítható, akár felvétel alatt is.

A felvétel megkezdése előtt tetszőleges Képstílust is beállíthatunk, így például színtelítettebb, eltolt színezetű, vagy monokróm videó is készíthető. Ennél a készüléknél is engedélyezhetünk Videó pillanatkép felvételt, mely 2, 4 vagy 8 mp-es összekötő snittek, bevezetők elkészítésére ad lehetőséget. Az elkészült videofájlokat utólag vághatjuk (kezdő és végpont megadásával), sőt még a memóriakártyán tárolt háttérzene hozzáadására is lesz lehetőség.