Kipróbáltuk: Canon EOS-700D teszt

0

Felépítés

Ergonómia

Az EOS-700D legtöbb újdonsága a külsőt érinti, amit nem is tudom, hogy pozitívumként fogjak-e fel, hiszen a 650D-vel sem volt komolyabb bajom. Ami volt – nevezetesen az apró, és számomra gép generációk óta megszokhatatlan markolat – az itt sem változott. A külalak tehát jottányit sem változott, leszámítva a gép fényezését, ami inkább a drágább modellek irányába húz. Elsőre valóban elég nehéz elhinni, hogy nem fémvázat tartunk a kezünkben, hanem egy jól sikerült műanyag gépet.

A borítás masszív és precízen összerakott. Időjárásálló vázról persze ezúttal is csak álmodhatunk. Az illesztések és ajtók nem szigeteltek. A korábbi típussal tizedmilliméterre megegyező váz az adatlap szerint 5 grammal nehezebb a tavalyi modellnél.

Gumiborítás most is a vékonyka és nem túl mély, de szerencsére egy férfitenyér számára is kellően vastag markolatra, a hátsó, hüvelykujjat megtámasztó részre, valamint a gép bal oldalára került, tovább erősítve a „komoly gép” imidzset. A gombkiosztás nem csak idézi az elődöt, de egy az egyben ugyanaz. Minden kezelőszerv alakja és helye változatlan, leszámítva a módválasztó tárcsát, mely szintén kicsit komolyodott. Először is az oldalsó kiképzése, másodsorban pedig a rajta lévő ikonok, melyek nem simán festettek, hanem domborúan kiemelkedők. A tárcsa ezúttal teljesen körbeforgatható, és kicsit szellősebbé tették a jelöléseit azáltal, hogy néhány témamódot az SCN menü alá vontak.

A 700D-hez is vásárolható portrémarkolat, mégpedig az előző modellhez is kapható BG-E8. Csatlakozója a markolat alján lévő akkufoglalatba illeszkedik. A foglalat ajtaját egyszerűen kipattinthatjuk a helyéről. A készülék alján fém állványmenetet találunk, mely állványtalpra erősítve sem zavarja az ajtó nyitását.

Képérzékelő

Ez már a negyedik generáció, hogy a gyártó nem növeli a szenzor felbontását, tovább erősítve a szlogent, hogy a Canon számára nem a megapixelszám, hanem a képminőség fontos. Azért a közeljövőben biztos látunk majd tőlük nagyobb felbontású modellt is, hiszen az APS-C méretnél is lassacskán általánossá kezd válni a 20 megapixel körüli felbontás.

Szóval a 700D maradt 18 megapixel (ami azért nem kevés), a CMOS érzékelő pedig 22,3 x 14,9 mm-es. A legnagyobb képméret 5184 x 3456 pixel, mely mellett M és háromféle S méret választható. 3:2 oldalarány mellett 4:3, 16:9 és 1:1 is beállítható, ami mindjárt megnégyszerezi a választható képméretek számát.

Formátumként kétféle tömörítési erősségű (finom és normál) JPEG-et választhatunk, de csak a három legnagyobb képméretben (L, M, S1), és itt van a jó öreg RAW is azoknak, akik szeretnének minél jobb képminőséget kihozni a fotóikból. Választhatunk RAW+JPEG beállítást is, de csak a legjobb minőségű JPEG-et menti nyers képünk mellé a készülék.

A képfeldolgozó rendszer a bevált DiGiC 5, akár csak a többi Canon DSLR-ben. Idén a cég elkezdte a 6-os szériát is a jobb kompaktjaiban, de a tükrös és a kompakt vonal teljesen más, így nem kell megijedni, hogy új DSLR-ünkben még mindig csak az 5-ös processzor dolgozik.

Az érzékenységet ISO100 és 12800 között állíthatjuk, vagy rábízhatjuk az automatikára, ha pedig a C.Fn menüben engedélyezzük a kiterjesztési lehetőséget, akár ISO25600-ig is elmehetünk. A lépésköz most is csak 1 Fé lehet.

Szenzor tisztítás

Automata szenzortisztítás nélkül ma már nincs DSLR gép, és a Canon készülékeiben sem ismeretlen ez a módszer. A szenzor előtti szűrőréteg nagy frekvenciás rázását minden be és kikapcsoláskor automatikusan aktiváljuk, de szükség esetén a menüből bármikor indíthatunk ilyen tisztítást.

Meghagyták a klasszikus kézi tisztítási lehetőséget, mely a C.Fn menüben engedélyezhető a tükör felcsapásával és ezzel együtt a zár nyitva tartásával.

A szenzor, vagy inkább a képek tisztán tartásának harmadik eszköze a Portörlési adatok menüpont, melynél egy próbaexpozíciót ment a gép, hogy azon később a gyári szoftverben beazonosíthassa és eltávolíthassa a képen látható szennyeződéseket.

Optika

A szenzor mérete miatt nagyjából 1,6x-os képkivágás faktorral kell számolnunk minden csatlakoztatott objektív esetén. Ez egy 18-55mm-es kitobjektívnél 29-88,5mm-nek megfelelő gyújtótávolságot jelent.

Apropó, kitobjektív! Az EOS-700D egy újat kapott, a jól ismert EF-S 18-55mm F3,5-5,6 IS objektív STM (Stepping Motor – léptetőmotor) változatát. Az STM meghajtású objektívekkel jól kihasználható a fényképezőgép Hybrid AF fókuszrendszere. A hangtalan és finom élességállítás videózás közben is előnyt jelent majd.

Sajnos a géphez nem kaptuk meg a kitobjektívet, így hagyományos EF optikákkal próbáltuk. Természetesen a 700D-re a Canon összes EF és EF-S jelzésű objektívje csatlakoztatható. A rendszerkompakt sorozatukhoz gyártott EF-M jelű objektívek nem használhatók, de pillanatnyilag csak 2 ilyen optika létezik. A gyártó kínálatából kb. 70-féle EF és EF-S „lencse” közül válogathatunk, de az egyik legelterjedtebb rendszer lévén, számos egyéb cég kínál hozzá saját készítésű objektíveket.

Kereső, LCD

Az EOS-700D hátulján egy 3″-os (7,7 cm-es), 1,04 millió képpontos TFT LCD monitort találunk. Képminősége kitűnő. Élethű színekkel, jó kontraszttal, képdinamikával és persze részletességgel. Egyes források szerint a frissítési sebességet 30 fps-ről 60-ra emelték, melynek főként élőképnél vesszük majd hasznát. Az biztos, hogy már az előd sem volt hajlamos szaggatásra, még gyenge fényben sem, és igaz ez az új modellre is. Képe nagyon szép, egyenletes, legyenek bármilyenek a viszonyok. Világosságát ezúttal is 7 fokozatban szabályozhatjuk.

Már a fenti tulajdonságai miatt is dicséret illetné a kijelzőt, de itt van még a kihajthatóság, mely egyelőre nem mindennapos dolog a DSLR-ek körében, és persze az érintésérzékeny kivitel, ami aztán pláne nem. A képernyő 175 fokban hajtható ki, és 270 fokban elforgatható, így szinte minden helyzetben kényelmes rálátást biztosít. A képernyő persze ettől függetlenül nagy betekintési szögű.

Az érintőképernyőt a 650D-ben vezette be a Canon, és bár első hallásra feleslegesnek tűnik ilyen telefonos funkciókkal „elrontani” egy DSLR-t, a gyakorlatban igen nagy hasznát veheti, aki kicsit is nyitott e kezelés felé.

Lényegében minden funkciót elérhetünk a képernyő valamely pontjának megérintésével, a státuszképernyő, valamint menü beállításaitól kezdve, a fókuszpont kijelölésen és azonnali exponáláson át egészen a tárolt képek nagyításáig és görgetéséig. Nagyon kényelmes tud lenni, ha nem kell másodpercekig gombokkal végiglépkednünk az össze opción, csak rábökni, vagy ha egyetlen gyors mozdulattal jelölhetjük ki a fókuszpontot az elmozdult témán, a gép pedig azonnal exponál miután élességet állított.

Az előnyeit még hosszú oldalakon keresztül sorolhatnám, hátránya viszont nincs, mivel egyáltalán nem vagyunk az érintőképernyő kezelésére szorítva, mint a kis kompaktokban. A 700D-n ugyanis megvan minden egyéb kezelőszerv, ami a hagyományos kezeléshez kell. Ez csak egy plusz, és tegyük hozzá nagy segítség.

Expozíciós értékek állítása

Az érintésérzékenység a telefonokhoz hasonlóan kapacitív, rendkívül jó érzékenységű és a multi-touch (többujjas) technológia előnyeit is kihasználja, melyet például a képek nagyításánál aknázhatunk majd ki.

Lejátszáskor maximum 15x-ös mértékig nagyíthatunk a képekbe, melyek nagyított állapotban is lapozhatók az elülső tárcsával, így könnyedén összevethető az egymás után készültek élessége. A nagyítás az utolsó lépésnél is tiszta pixelpontos részletvisszaadást nyújt, szóval tökéletesen ellenőrizhető az élesség.

Státusz/aktív státusz képernyő

A képernyő felvételi adatai az INFO gombbal válthatók, vagy kapcsolhatók ki. Felvételi módban a státuszképernyőt, illetve a fontosabb (egyéb) gépbeállítások listáját, élőképnél a felvételi adatokat és az élő hisztogramot, lejátszásnál pedig világossági és színcsatornák bontott hisztogramot, valamint a kiégett képterületek villogtatását is bekapcsolhatjuk vele. A nagyítás gomb melletti gombbal 4 és 9 nézőképes oldalak érhetők el.

a kereső információi

a keresőkép mérete

Pentatükrös keresőjét az elődtől örökölte a készülék, ami 0,85x-ös nagyítást, és 95%-os lefedettséget jelent. Ez, ha egy képzeletbeli 1×-es nagyítású, 100%-os lefedettségű kisfilmes SLR keresőkép méretéhez viszonyítanánk, annak 50,5%-át fedné le. A keresőkép élessége -3 – +1 dioptria között szabályozható a szemkagyló jobb felső részén található dioptriakorrekciós kerékkel. Mattüvege fix, nem cserélhető.

a kereső lefedettsége

A kereső fölött egy apró szemérzékelő is helyet kapott, melyet elsötétítve – vagyis arcunkkal a szemkagyló felé közelítve – automatikusan kikapcsol az LCD képe.

Vaku

A vaku sem került fel az „Újdonságok a 700D-ben?” című, meglehetősen rövid listára, ugyanis semmiben nem változott. Kulcsszáma 13-as, vagyis ISO100-nál, és F3,5 rekesszel kb. 3,7 méterig hatásos. Nyitása a váz bal oldalán, kicsivel a villanó alatt lévő kis gombbal lehetséges, bekapcsolt gép esetén. Az optikai tengelytől számítva elég magasra, kb. 9,5 cm-re nyílik, villanási szöge pedig egy 17mm-es objektív látószögét képes lefedni.

Szoftveres vörösszem korrekciót most sem kapunk, de amennyiben engedélyezzük, a markolat és a bajonett közötti LED lámpa gyors villanásokkal igyekszik elejét venni a piros tekintetnek.

Teljesítményét ±2 fényérték tartományon belül, 1/3 lépésenként korrigálhatjuk, de lehetőségünk van a villanási erősség kézi szabályozására is 1/128 – 1/4 leosztásban, szintén 1/3 Fé lépésekkel. Ha teljesen automatikus üzemmódot szeretnénk az E-TTL II-t kell választanunk a Vakuvezérlés menüben.

Ebben a modellben is elérhető a külső rendszervakuk vezeték nélküli vezérlése, és a menüben olyan beállításokat is eszközölhetünk, mint az E-TTL II fénymérési mód, a vakuszinkron idő, vagy a külső vaku egyedi funkcióinak beállítása.

Szinkron csatlakozási lehetőségünk nincs, mint a nagyobb gépekben, de vakupapucsot azért kapunk, melyre elsősorban a Canon E-TTL II rendszerű külső vakui csatlakoztathatók.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

A fényképezőgép csatlakozói szintén nem változtak a korábbi modell óta. A bal oldalán lévő két gumifeldelet felhajtva érhető el a négy aljzat.

Az első fedél alá jack aljzat került, a kábeles távkioldó (RS-60E3) mikro-jack bemenete, és a valamivel nagyobb, 3,5mm-es, sztereó mikrofon bemenet. A fényképezőgéphez kábeles, illetve infra távkioldó is kapható.

A másik gumifedél mögött az audio/video és USB (2.0 Hi-speed) kombinált kimenet, valamint HDMI (mini-C) kimenet került. HDMI kábelt nem mellékelnek a gép mellé, de az USB kábel alaptartozék.

A memóriakártya foglalatát a markolat oldalán lévő hátrahúzható, rugós műanyagajtó rejti. SD, SDHC és SDXC memóriakártyákat fogad, melyek közül a gyorsabb UHS-I jelölésűek is használhatók. A legjobb minőségű JPEG-ből hozzávetőlegesen 1140, míg RAW-ból maximum 290 fér el egy 8 GB-os kártyán. A kártyaajtó kinyitásakor, ha éppen fájlművelet történik, figyelmeztető üzenetet kapunk, de a kép írása nem szakad félbe.

A 700D-hez csomagolt LP-E8 típusú lítium-ion akkumulátor 1120 mAh-ás és 7,2 W-os. A mellékelt hálózati töltővel kb. 2 óra alatt tölthető fel, és egy használattal 440 (vaku nélkül 550) fotó készíthető. Az élőkép folyamatos használatával ez kb. 180-ra csökken. Videóból kb. 1 óra 40 percnyi anyag menthető. Az akku töltőttsége a státuszképernyő bal alsó sarkában, egy négy fokozatú ikonon ellenőrizhető.