Kipróbáltuk: Canon EOS-700D teszt

0

Különlegességek

Objektívtorzítás korrekciója

Az EOS-650D-ben a komolyabb Canon modellekből „lecsepegett” szolgáltatás volt a különféle optikai hibák szoftveres, gépen belüli javítása. Pontosabban két optikai hibáé a Periférikus képsarki sötétedésé, illetve a Színtorzításé. Magyarosan ezeket vignettálásnak és kromatikus aberrációnak is hívják. Mindkét esetben automatikus javításról van szó, a gép szoftverében tárolt adatok alapján. A készülék jó esetben felismeri a csatlakoztatott Canon objektívet, majd ennek alapján a megfelelő mértékben korrigál a képen. A korrekció erősségét nem befolyásolhatjuk, csak ki- és bekapcsolt állapota létezik.

Színtorzítás (CA) csökkentése

Periferikus világítás korrekció

Többképes zajszűrés

Az előző oldal zajszűrés fejezeténél már említett szolgáltatást a szűrési fokozatok között találjuk, és csak JPEG képeknél engedélyezhetjük. A gép ilyen esetben négy felvételt készít sorozatban, majd ezek képtartalmát egyesítve egy zajtalanabb, de a részleteket is meghagyó képet ment kártyára. Az alábbi összehasonlító táblázatban jól látszik, hogy a Többképes zajszűrés valóban hatásos, hiszen nagyobb érzékenységen is kevesebb zajt látunk a képen, mint a legerősebb zajszűrési fokozatban, és emellett több részletünk is marad. Hátránya viszont, hogy az egymás után készült képek miatt csak mozdulatlan témák megörökítésére használható.

HDR háttérfény korrekció

A módválasztó tárcsa új, SCN pontja alatt található témamód hasonló az előbbihez. Itt 3 felvétel készül sorozatban, különböző expozícióval, majd a gép szoftvere ezek egyesítésével próbál világosítani (deríteni) a háttérfényes főtémán. Nem keverendő a normál HDR móddal, ahol előre megadható a képek közti expozíciós lépésköz.

Ahogy a példaképen látható a HDR háttérfény mód némileg csökkenti a látószögünket – az alábbi két képnél nem változtattunk a gyújtótávolságon.

HDR háttérfény korrekció

Kézből készült éjszakai

A témamód menü másik opciója azok számára jelenthet segítséget, akik gyenge fényben fotóznak, de nem tudnak, vagy nem akarnak állványt használni. Ezúttal is egy négyképes sorozat a kiindulópont, mely egyesítésével egy élesebb, kevésbé bemozdult képet kreál a készülék. A másik témamódhoz hasonlóan itt is egy fokkal szűkebb képet kapunk végeredményül.

Ennél a módnál „Környezetfüggő felvételi beállítások” is választhatók, mely a jól ismert képstílusokat (Normál, Élénk, Lágy, Mély, Meleg, Hűvös, Egyszínű, stb.) jelenti. Bármely színmód erősségét három fokozatban állíthatjuk.

Kézből készült éjszakai

Kreatív effektusok

Nyolc kreatív képeffektus várja a kísérletező kedvű fotósokat. Pont ugyanaz a nyolc, mint a 650D-ben, annyi különbséggel, hogy itt már az élőképen is előre látjuk a hatásukat és a beállított erősségüket. Az effektusok többségének erősségét vagy hatását három fokozatban szabályozhatjuk.