Kipróbáltuk: Canon EOS 760D teszt

0

Különbségek

A Canon EOS 760D az EOS 750D-vel egyidőben jelent meg, annak kicsit továbbfejlesztett, okosabb változataként. Jóllehet, az EOS 750D a korábbi 700D-hez képest a két új modell miatt pici visszafejlődést is „kellett” mutasson, a komolyabb 760D olyan képességekkel bír, amelyek miatt érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy a 750D helyett az ember fia 760D-t válasszon.

Mivel az EOS 760D-ben ugyanaz a szenzor és képfeldolgozó processzor dolgozik, mint az EOS 750D-ben, így rendhagyó módon most külön tesztfotókat nem közlünk. Aki a képminőségre kíváncsi, nyugodtan keresse fel a Canon EOS 750D tesztet, mert az ott szereplő tesztképek a 760D-re is érvényesek.
A fenti körülmények miatt jelen cikkünk csak az eltérésekre szorítkozik, így egyébként aki még nem olvasta a 750D-ről szóló cikkünket, feltétlenül olvassa el azt is, hiszen az ott leírtak a 760D-re is vonatkoznak (kivéve persze az eltéréseket, amelyeket itt tárgyalunk).

Első körben nézzük át a szokásos táblázatos formában, milyen plusz lehetőségeket kapunk az EOS 760D-nél a néhány tízezerrel olcsóbb EOS 750D-hez képest:

A Canon EOS 750D és EOS 760D közötti főbb különbségek
Canon EOS 750D Canon EOS 760D
Betekintés érzékelő nincs van
Felső státusz LCD nincs van
Virtuális horizont nincs van, 1 dimenziós (elforgatás)
Felső státusz LCD nincs van
Felső gombsor fókusz üzemmód,
ISO
Disp
fókusz üzemmód,
ISO
LCD világítás
Üzemmód tárcsa rögzítő gomb nincs van
Tárcsák zárolása nem lehetséges lehetséges
Vezérlőtárcsák csak elülső elülső és hátsó
Servo (folyamatos) AF LiveView sorozatnál nem igen
Egyéb – digitális zoom videófelvételkor
– HDR videó
Méretek 131,9 × 100,7 × 77,8 mm 131,9 × 100,9 × 77,8 mm
Tömeg (akkumulátorral és kártyával) 555 gramm 565 gramm
balra: Canon EOS 750D | jobbra: Canon EOS 760D

Mint látható, hardveresen néhány kezelőszervben és a felső részen elhelyezett információs LCD-ben tér el a 760D, szolgáltatások tekintetében pedig néhány olyan ponton, amelyet csak a komolyabban fotózók vagy videózók használnak.

Két vezérlőtárcsa, státusz LCD

A 760D a plusz hátsó vezérlőtárcsának köszönhetően könnyebben kezelhető, a felső LCD pedig kiválthatja a hátsó, sokszor csak státuszkijelzésre használt megjelenítőt, amely jótékony hatással lehet az energiafelhasználásra. Nem mellékesen a nyakunkban lógó gépre rápillantva sokkal gyorsabban ellenőrizhetjük az aktuális beállításokat, mint a hátsó LCD-n, ami egy-egy helyzetben fontos tizedmásodperceket takaríthat meg számunkra, így nem a gép babrálásával kell tölteni az időnket, hanem figyelhetjük a kiszemelt témát (lásd riport jellegű fotózás).

Virtuális horizont

Szintén a haladó amatőrök számára jön jól a virtuális horizont megjelenítése, amely állványról fotózásnál segít a vízszintezésben. Sajnos a döntést/emelést nem mutatja, csak az optikai tengely mentén történő forgatásra érzékeny. De így is jó segítséget adhat a precíz beállítás elvégzésében, ha az állvány(fej) libellájában nem bíznánk (vagy mert nincs).

Üzemmód tárcsa

Eddig a Canonnál csak a komolyabb gépeken találkozhattunk az üzemmódtárcsa rögzítésével, de ez most már a 760D-nél is megtalálható. A gép bal oldalára helyezett üzemmódtácsa tehát csak akkor fordítható el, ha előtte a rajta lévő gombot lenyomtuk. A hasznos kiegészítés megelőzi a fényképezőgép üzemmódjának elállítódását, amikor azt szűk fotós táskánkba elrakjuk. Kellemetlen meglepetést okozhat ugyanis, ha a rekesz-előválasztásban elrakott gépet elővéve az manuális módban kezd működni.

Betekintés érzékelés

Szintén apróságnak tűnik, de jó szolgálatot tesz a betekintés érzékelő, amely a kereső felett kapott helyet, s amely igazából nem újdonság, csupán az EOS 700D-ből öröklődött, de az EOS 750D-be ez nem került bele. A betekintés érzékelővel a hátsó státusz kijelzés kapcsolható ki, ha a keresőbe belenézünk.

Canon EOS 750D

Canon EOS 760D

HDR videó

Bár az EOS 750D nem igen tudott többet felmutatni videózás terén mint a 700D, az EOS 760D-re ez már nem mondható el. Megjelent ugyanis a HDR videófelvételi funkció, amely a korábbi modellekben nem volt megtalálható.

A nagy dinamika tartomány elérésének vágya nem csak a fotózásnál, de a videózásnál is felmerülhet. A HDR videózást csak A+ automata üzemmódban aktiválhatjuk, az élőképen elérhető helyi menüben. Aktiválását követően nagyobb dinamikaátfogást kapunk, igaz, nem sokkal, hiszen ez nagyjából annyi pluszt ad, mint a fotóknál a csúcsfény árnyalat elsőbbség hatása. Itt azonban nem az érzékenység minimuma a megkötés, hanem a videó felbontása, amely 1280×720 pixelen maximalizált. A relatív kicsi felbontás és a nem túl nagy dinamika-átfogásbeli előny miatt vélhetően ezt a funkciót csak kevesen fogják majd használni.

HDR videó funkció (1280×720 pixelen)

Canon EOS 760D nem HDR videó
Erdeti fájl letölthető ITT.

Canon EOS 760D HDR videó
Eredeti fájl letölthető ITT