CamRanger – a Wi-Fi-s távvezérlő

0

Az első beépített Wi-Fi adapteres fényképezőgépek 2008-ban jelentek meg. A vezeték nélküli hálózatokat azonban elsődlegesen a fájlátvitel céljából támogatták a korai Wi-Fi-s gépek. Persze ekkor még okostelefonokat is csak távolról láttuk (az Apple első iPhone-ja 2007-ben jelent meg, az első androidos telefonok 2008-ban készültek, tömeges elterjedésük azonban 2009-ben indult). A távvezérlés lehetősége csak később, az okostelefonok jelentős penetrációja után került a Wi-Fi vezérlőt is tartalmazó fényképezőgépek szolgáltatásai közé.

Nem véletlen, hogy az első távvezérlésre is felkészített fényképezőgép a Samsung kezei közül került ki, 2011-ben. A Samsung SH100-at az akkori Samsung Galaxy S-sel könnyedén vezérelhettük, állíthattuk a zoomot, láthattunk élőképet a telefonunk kijelzőjén, s még exponálni is lehetett.

A kiváló lehetőségeket kínáló Wi-Fi-s távvezérlés azonban csak lassan terjedt el, s még ma is ott tartunk, hogy a zoomon és néhány paraméteren kívül nem sok mindent állíthatunk, pedig egy-egy ilyen alkalmazás megírásán felül az már nem sok időt venne igénybe, hogy programozott expozíció sorozatot, vagy akár mozgásérzékelésre exponálást fejlesszenek. Ráadásul hiába nyitott az Android a fejlesztők felé, nem igazán készültek olyan alkalmazások, amely egy-egy fényképezőgép komolyabb vezérlését tenné lehetővé.

Sajnos még a komoly DSLR-ek között sincs különbség, ugyanazt a bugyuta szoftvert használják, amit a kompaktokhoz is készítenek, pedig egy 250-350e Ft-os fényképezőgéphez mellékelt gyári alkalmazástól már elvárható lenne, hogy ugyanazokat engedje beállítani, mint a fényképezőgépen. Gyakorlatilag ott tartunk, hogy nincs olyan Wi-Fi-s gép, amelynek ne volna a gyári alkalmazásában valami buta korlátozás.

Noha a Wi-Fi vezérlő egyre több gépben megjelenik, s ma már csak a legegyszerűbb modellekből marad ki, a fenti okok miatt mégis van értelme a komolyabb Wi-Fi-s távvezérlésre külön megoldást nézni. A CamRanfer készítői ezt felismerve fogtak bele a készülékük fejlesztésébe.

Hogy a hardver a lehető legstabilabb legyen, a mérnökök a TP-Link egy már bevált routerét (TL-MR3040) vették alapul, amire egy teljesen új alapszoftvert írtak. Így az eredetileg routernek szánt eszköz wifis távvezérlővé változott.

Az USB csatlakozóval is ellátott készülék így alkalmassá vált fényképezőgépek távvezérlésére is. Igen ám, de hogyan vezéreljük a gépet, ha a készüléken nincs használható gomb, s nincs kijelző sem? Itt jön a képbe a Wi-Fi, s az okos készülékek operációs rendszerei. A CamRanger-höz androidos és iOS-es applikáció is elérhető, így jópár készülék alkalmas lesz a fényképezőgép távvezérlésére.

A használathoz a géphez mellékelt USB kábelt kell a CamRanger-be illeszteni, az okos eszközünkre pedig le kell tölteni CamRanger alkalmazást. A router bekapcsolása után úgy működik, mintha a fényképezőgépet USB-n egy számítógéphez kötöttük volna (valójában tényleg azt tettük).

A kényelmes használathoz és hordáshoz a gyártó egy tokot is mellékel, amelyet karabínerrel is elláttak, hogy könnyen felfogathassuk azt fotós állványunkra.
A CamRanger áramellátását Li-ion akkumulátor végzi, amelyet a készülék micro USB csatlakozóján keresztül tölthetünk.

A CamRanger nem csak egyszerű kioldásra, de a fotózási paraméterek részletes beállítására is alkalmazható, így a felbontás, képminőség, érzékenység, rekesz, zársebesség, fehéregyensúly és a kioldás módja is megadható. Sőt, kézi élességállítás során a fókuszt is állíthatjuk távolról!

Ez azonban nem minden! Az egy dolog, hogy a paramétereket beállíthatjuk, s távolról fotózhatunk, de ezzel nem merítettük ki a Wi-Fi-ben rejlő lehetőségeket. Itt van ugyanis a HDR fotók készítéséhez szükséges expozíció sorozat, amelyet sajnos nem minden fényképezőgép enged önkioldóval kombináltan használni. Hiába van hát egy-egy gépben expozíció sorozat, ha azt állványon, időzítve nem tudjuk használni (ez a bizonyíték arra, hogy a fényképezőgépet fejlesztők általában nem megrögzött fotósok – bár arra nincs indok, hogy a fényképezőgép gyártók miért nem készítenek felmérést, hogy mi hiányzik a fotósoknak).
A CamRanger erre is kínál megoldást, az időzített kioldás nem csak HDR fotó készítésénél, de Time-Lapse videó forrásképeinek elkészítéséhez is jól jön. Ezen felül pedig már csak hab a tortán, hogy a fókusz kézi beállítását felhasználva programozottan készülhet fókusz sorozat, amely a makrófotósok számára lesz kellemes szolgáltatás egy-egy Focus Stacked makrókép létrehozásához.

A CamRanger vezérlő szoftvere ráadásul sűrűbben frissül, mint egy gyári szoftver, hiszen a fejlesztőknek itt komoly érdeke fűződik a felhasználók támogatásában, nem úgy, mint a fényképezőgép gyártóknak, akik miután a fotós megvette a gépüket, gyakorlatilag a profi szegmensen kívül el is felejthetik a fotósokat. Ha szükséges, maga a CamRanger firmware-e is frissíthető USB-n keresztül.
A jelenleg aktuális vezérlőszoftver képességei alábbi rövid videónkban tekinthető meg:

A vezérlésen kívül természetesen a képek letöltése is a CamRanger szolgáltatásai közé tartozik. Ez azonban csak a fényképezőgép távvezérlő módjában érhető el, azaz azt nem tudjuk megtenni, mint egy Wi-Fi-s memóriakártyánál, hogy normál módú fotózás során a stúdióban lévő megrendelő már lássa is az elé rakott tableten a készült fotót.

A CamRanger jelenleg Canon és Nikon DSLR fényképezőgépek vezérlését képes elvégezni, de a legújabbakkal még akadhatnak gondjai (az épp nálunk vendégeskedő Canon EOS-750D-t és EOS-760D-t még ez a verzió nem volt képes kezelni). A támogatott modellek pontos listája a gyártó weboldalán megtekinthető.

A remek távvezérlési lehetőségeket kínáló CamRanger ára bruttó 99.900 Ft.

A terméket az Artwork Phototól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!