Kipróbáltuk: Canon PIXMA MP980 teszt

0

Külső

Bevezető

A Canon multifunkciós kínálatának egyik gyöngyszeme ez a nyomtató, másoló, szkenner, mely a professzionális – vagy ahogy a cég hívja, Premium – kategória versenyzője.

Ez a készülék is legfeljebb az A4-es méretet támogatja, de terjedelmesebb és még inkább nehezebb, mint a olcsóbb testvérei. A 210 x 297 mm-es (A4) méret mellett a megszokott dokumentum és fotó méreteket használhatjuk, úgy mint: A5, B5, levél, legal, boríték, 20 x 25, 13 x 18, 10 x 18 és 10 x 15 cm. Az MP980 alkalmas szegély nélküli nyomtatásra is, melynek során az A4 és levélpapír méretű dokumentumokat, illetve 10 x 15, 13 x 18, valamint 20 x 25 cm-es fotóméreteket választhatunk. A nyomathordozó bármilyen papír lehet, legyen az fényes, félfényes vagy matt fotópapír (max. 300 g/m2), vagy sima tintasugaras nyomtatópapír (64-105 g/m2). Ezen kívül használhatunk öntapadós és pólóra vasalható matricákat, vászon hatású fotópapírokat, különféle művészi hatású és nagy felbontású papírokat, illetve akár borítékot is.

Az MP980 1 pl-es cseppmérettel dolgozik, csakúgy, mint az előzőleg bemutatott MP540. Ugyanazok a tinták, de a ContrastPLUS szolgáltatás, valamint a FINE nyomtatófej technológia is. A fejet külön cserélhetjük a gépben. Legfőbb különbsége a 6 tintás nyomtatás. A megszokott, nagyobb kapacitású dokumentumfekete mellett egy fotófekete, valamint a három alapszín, a ciánkék, bíbor és sárga kapott helyet. Ezt egészíti ki a gazdagabb árnyalatokat adó szürke szín. Tartalmuk a tavaly piacra került ChromaLife+ tintacsalád, amely jobb piros színvisszaadást és a korábbinál is hosszabb fakulásmentes élettartamot ígér. Fénytől és levegőtől védve ezek a nyomatok akár 300 évet is kibírhatnak, de mindezeknek kitéve is évtizedekig ellenállnak az idő vasfogának.

A patronok természetesen külön cserélhetők, így bármely kimerülésekor csak az adott cartridge helyett kell újat vásárolnunk. A nyomtató a PGI-520 és CLI-521 szériát használja a következő típusszámú patronokkal:

Az MP540-hez ajánlott cartridge típusok (csak a gyári!):
PGI-520BK dokumentum fekete, 19 ml
CLI-521BK fotófekete, 9 ml
CLI-521C ciánkék, 9 ml
CLI-521M bíbor, 9 ml
CLI-521Y sárga, 9 ml
CLI-521GY szürke, 9 ml

A tesztelt készüléket a Canon CLI-8 sorozattal kaptuk, amely nagyobb tinta kapacitást (13 ml) biztosít. Az ajánlott alap szettel a gyártó mérései szerint kb. 290-350 színes fotó-, és 450 dokumentum oldal készülhet. A patronok kapacitása természetesen a választott papírtól, a beállított minőségtől és a fotó jellegétől is függ.

A 9600 x 2400 dpi felbontású nyomtató rész mellett, egy fekete fehér és színes másolót, valamint egy 4800 x 9600 dpi-s, síkágyas lapszkennert is kapunk az MP980 megvásárlásával. A lapolvasó 48/24 bites színes, 48 bites féltónusos és 8 bites szürkeárnyalatos minőséget biztosít. Optimalizált felbontásban pedig 19 200 x 19 200 dpi-ig merészkedhetünk. Jár hozzá egy film feltét és felső részébe a filmcsíkok megvilágítására alkalmas lámpát építettek.

A PIXMA MP980-ban ezen kívül Ethernet és Wi-Fi kapcsolat, opcionális BlueTooth fogadási lehetőség, PictBridge kompatibilitás, memóriakártya olvasó, CD/DVD címkenyomtatási lehetőség, valamint egy hatalmas LCD kijelző is található.

Külső, design

A zömök tömbszerű külső már messziről sejteti, hogy itt egy komoly berendezésről van szó. Ezzel a bumfordisággal persze az MP980 nem lett szebb, mint kisebb márkatársai és ezen a fekete-ezüst kivitel sem segít. A Canon PIXMA MP260 például jobban sikerült dizájnt kapott. Ez a modell viszont inkább csak erőteljességet, mint eleganciát sugároz. Lehet, hogy nem is volt már célja vele tervezőjének. A 10,7 kg-os készülék dupla olyan tömegű, mint az említett belépő kategóriás modell, de már ránézésre is nehéz. Nincs benne semmi légies, könnyed. Ha valamihez hasonlítanom kéne, az egy beton falazóblokk.

A nyomtatót a szimmetria jegyében tervezték. Az összes kezelőszervet középre rendezték, beleértve az LCD kijelzőt is. A nagyobb bemeneteket, például a kártyaolvasót sikerült úgy eldugni egy kis műanyagajtó mögé, hogy nem zavarja a szimmetrikus összképet. Meglepő, játékos külső jegyek nélküli az MP980, nagyjából megfelelve a kategóriája által támasztott szigorú, konzervativizmusnak.

A kezelőszervek a fedlap elején kaptak helyet. Hasonlóan kinyithatók, mint az egyszerűbb típusoknál, bár itt a jóval nagyobb kijelző miatt a felhajtható rész is sokkal méretesebb. Ezen a részen ismét csak az LCD-t találjuk, melynek szöge így fokozatmentesen állítható. Mérete 8,8 cm, azaz 3,5”, ami igen tekintélyesnek számít. Képminősége ezzel összhangban kiváló.

A gombok és kezelőtárcsák az alsó részen találhatók, hasonló, de vízszintes elrendezésben, mint a korábban bemutatott MP540-nél. Zömében ugyanazokat a gombokat is kapjuk. A kijelző alatt középső terület a menü navigációs eszközeié. Közvetlenül az LCD alatt két jelöletlen gombbal választhatjuk ki a képernyőn éppen megjelenő két parancs bármelyikét. Alatta egy gyorskereső tárcsa foglal helyet, mely folyamatosan körbeforgatható és nagyobb menük esetén igencsak megkönnyíti a navigációt. Ugyanezt elvégezhetjük a körülötte lévő négyirányú navigációs gombokkal is. A kiválasztott opció a tárcsa közepén lévő OK gombbal engedélyezhető. Tőlük balra a visszalépés gomb kapott helyett, mellyel egy korábbi menüoldalra léphetünk, jobbra pedig a + és – gombokkal állíthatjuk be a szükséges értékeket, mondjuk a példányszámot.

A bal szélen található a nyomtató ki- és bekapcsoló gombja, mellette a NAVI feliratú gombbal adhatjuk ki a leggyakrabban ismételt parancsokat. Ennek segítségével is gyorsabbá és átláthatóbbá válik a berendezés kezelése. A HOME gomb a nyitóképernyőre visz bennünket, ahol az MP980 legfontosabb alap szolgáltatásai választhatók ki. Ezekről a következő fejezetben ejtünk bővebben szót.

A jobb oldal két nagy gombjával a fekete-fehér és színes másolás indítása végezhető, míg a szélen lévővel (STOP) a nyomtatás vagy másolás folyamatát szakíthatjuk meg.

A már említett kártyaolvasó ezen a modellen is három foglalatos és kisebb márkatársaihoz hasonlóan az előlap jobb szélére, egy műanyag fedél mögé rejtették. Ugyanazok a kártyaformátumok használhatók benne, mint a már tesztelt modellekben, tehát: CompactFlash, Microdrive, Memory Stick (PRO) Duo, SD/SDHC, valamint MMC és MMC Plus kártyák. Ha külön vásárolunk hozzá adaptert a következő formátumokat is képes fogadni: xD (Type M és H), Memory Stick Micro, RS-MMC, mini SD, micro SD, mini SDHC és micro SDHC. Az MP540-hez hasonlóan a kártyaolvasó alatt található egy USB aljzat, mely a PictBridge kompatibilis készülékek (pl. digitális fényképezőgépek, videokamerák) fogadására alkalmas és így a kártyaolvasóhoz hasonlóan a közvetlen nyomtatás eszköze.

A PIXMA MP980-nal nem csak vezetékes, de anélküli kommunikáció is megoldható. Vásárolhatunk hozzá Bluetooth adaptert, amely a Canon BU-30 típusszámot viseli. Ennek segítségével Bluetooth kompatibilis mobiltelefonról, vagy PDA-ról is nyomtathatunk. A készülék beépített Wi-Fi (IEEE802.11b/g) csatlakozással is rendelkezik, így például notebookról is könnyedén megoldható a nyomtatás vezeték nélkül.

A kezelőpanel mögött a szkenner és másoló rész, A4-es méretű üvegfelületét találjuk. A fedelet felhajtva, annak alján egy kis rekeszben található a készülékhez mellékelt filmadapter, melynek segítségével negatív kisfilm csíkok és diák digitalizálhatók. A vastag fedél egyébként a dokumentum és fotó-beolvasó résztől különálló filmszkennerként működik. Az üveglap mellett egy kapcsolót láthatunk, mellyel lezárható a fedlap, így biztosítva, hogy szállítás közben ne nyíljon ki.

A Canon MP980 kétféle papíradagolóval rendelkezik . A legfontosabb, minden hordozótípust fogadó, a felső adagoló, mely az említett fedlap mögül nyitható. Kb. 150, normál vastagságú fénymásoló papírt képes fogadni, melyek a két oldalról szorító, műanyag lapvezetővel rendezhetők középre. A másik a legalul található laptálca (kazetta), mely szintén 150 papírlap kapacitású, de itt a bonyolultabb lapbehúzás miatt csak vékonyabb papírokat érdemes használnunk, dokumentum méretekben (A4, A5, B5, levélpapír).

A kimeneti nyílás a nyomtató előlapjának lehajtásával tehető szabaddá, ebben az állapotban ez egyben a kiadótálca is, melynek közepét kihajtva meghosszabbíthatjuk a nagyobb lapok számára. A kimenet felső részén egy lehajtható tálca található. Ebbe helyezhetjük a készülékhez mellékelt CD/DVD feltétet, ha nyomtatható felületű lemezre szeretnénk címkét.

A nyomtató hátulján jobbra kapott helyet a szabványos tápcsatlakozó aljzat, melyhez természetesen kábel is jár. Balra két további aljzatot helyzetek el. Egyikük a számítógéppel való összekötésre használható USB port, a másik pedig egy Ethernet (IEEE802.3/u) aljzat, vagyis a gép hálózatba is köthető. A hálózati beállítások megtalálhatók a nyomtató menüjében. Ehhez a modellhez a gyártó USB kábelt is mellékel, ami egyébként nem szokásos.

Az MP980 persze többet is fogyaszt, mint kisebb testvérei. Másolás közben 27 W-ot mért a gyártó, ami több mint duplája az MP260-nek, bár ott nincs például LCD kijelző. Standby (készenléti) módban 2,7 W a berendezés áramfelvétele, míg kikapcsolt állapotban 0,8 W. Zajszintben is egy kicsit meghaladja a másik két tesztelt készüléket. A gyártó adatai szerint 44,5 dB ez az érték. Viszont kissé alatta marad az iP4600 45 dB-es szintjének.

Üzembe helyezés, kezelés

Miután eltávolítottuk a nyomtató körül a dobozt és a csomagolóanyagokat és biztonságosan elhelyeztük a készüléket, telepítenünk kell a mellékel nyomtatófejet és a patronokat. A tápkábelt bedugva, majd bekapcsolva az MP980-at fel kell nyitnunk a lapolvasó részt, így hozzáférhetünk a töltőhelyhez. A töltőfoglalat ezt követően néhány pillanat alatt a megfelelő helyre áll. Itt már kényelmesen hozzáférhetünk az őt körülölelő rögzítőkarnak. Az U-alakú kart felpattintva a csomagban mellékelt nyomtatófejet egyszerűen behelyezhetjük, majd a kar lezárásával rögzíthetjük helyén. Ezután már csak a szintén mellékelt patronok egyenkénti behelyezése van hátra a hat foglalatba. Elég egyszerű művelet, amely semmiben nem különbözik a többi modellnél megszokottól. A cartridge-eket enyhe nyomással, kattanásig toljuk a foglalatban. Eltávolításuk a felénk eső kioldógombbal történhet, mely egyébként vörös fénnyel világítva jelzi a patron állapotát.

Ha elkészültünk lecsukhatjuk a készülék felső részét, így a nyomtató hamarosan üzemkész állapotba kerül. Friss telepítésnél nem árt fejigazítást végeznünk, amely számítógépes kapcsolat nélkül a gép karbantartás menüjéből is aktiválható. Az igazítás ezúttal teljesen automatikus és kb. 7 percet vesz igénybe.

A készülék bekapcsolt állapotban az LCD egy nyítóképernyőjén jeleníti meg a legfontosabb felhasználási területeket. A megjelenő 7 ikon között a gyorskereső tárcsával válthatunk. Ezek a következők: másolás, memóriakártya műveletek, film nyomtatása, beállítások, indexkép nyomtatás, DVD/CD címkenyomtatás, lapolvasás (letapogatás). A főoldal és a menü nagyon hasonló az MP540-nél leírthoz, azzal a különbséggel, hogy itt még több beállítást kapunk és a főképernyőn megjelenik a beolvasott filmcsík nyomtatása, valamint a DVD/CD címkenyomtatás is. A menü 22 nyelve között a magyart is megtaláljuk.

A menü felépítése:

 • Másolás:példányszám, nagyítás, intenzitás (sötétség), lapméret, hordozótípus, Nyomtatási minőség, lapadagoló megadása
 • Memóriakártya: kiválaszt és nyomtat, elrendezés nyomtatáshoz, címkenyomtatás, DPOF nyomtatás, Beolvasott infok nyomtatása (fotóinfók nyomtatása), fotómutató nyomtatása (indexkép), minden kép nyomtatása, igazolványkép nyomtatása, naptárnyomtatás
 • Könnyű fotó újranyomtatás (korábban nyomtatott fotók beolvashatók és kinyomtathatók)
 • Film nyomtatása:
  • Színes negatív film
  • FF negatív film
  • Színes pozitív film
  • Foglalatos dia
 • Beállítások:
  • Karbantartás:
   • Fúvókaellenőrző minta
   • Tisztítás
   • Fokozott tisztítás
   • Automatikus fejigazítás
   • Manuális fejigazítás
   • Fejigazítási nyomtatás
   • Görgőtisztítás
   • Alsó tálca tisztítása
  • Eszközbeállítások:
   • Normál papír betölt beáll
    • Hátsó tálca, első tálca.
   • Nyomtatási beállítások
    • Papírkarc megakadályozás: be ki
    • Kiterjedt másolási mennyiség: kicsi, nagy
    • Film nyomtatás vágási terület: normál, alulméretezett vágás, túlméretezett vágás
    • DVD/CD nyomtatási terület kp beáll: jobb-bal, felső alsó margó mm-ben
   • LAN beállítások:
    • Váltás:vezeték nélküli LAN aktív, vezetékes LAN aktív
    • Vezetéknélküli LAN beállítása:
     • WPS beállítás: gombnyomásos módszer, PIN kódos módszer
     • WCN beállítás: USB flash meghajtóra mentett beállítások
    • Vezeték nélküli LAN beáll. lista: (beállítások felsorolása)
    • Vezetékes LAN beáll lista: (beállítások felsorolása)
    • IPv4/IPv6 beállítása: IPv4, IPv6
    • WSD beállítása: aktív, inaktív
    • LAN beáll visszaállítása: igen, nem
   • Egyéb beállítások:
    • Dátum megjelenítése: év/h/nap….stb
    • Olvasás- írás attribútum: olvasás csak PC-ről, USB PC-ről írható, LAN PC-ről írható
    • Energiatakarékos beáll: 5 perc, 15 perc, 1 óra, 4 óra
    • Diavetítés beállítása: képminőség normál, képminőség nagy
    • Csendes mód: be, ki
    • Útmutató megjelenítésének beáll: késleltetett, normál, nincs megjelenítés
    • Billentyűismétlés: be, ki
   • Mobiltelefonról nyomtatás beállítása: (méret, papírtípus, képoptimalizálás, szegélynélkül)
   • PictBridge beállítás:
    • Fényképezőgép szerinti: méret, papírtípus, minőség, szegélynélküli., auto fényképjavítás, kézi javítás
    • DVD/CD beállítások: külső kör, belső kör
   • Nyelv kiválasztása: 22 nyelv, köztük a magyar
   • Beállítások visszaállítása: igen, nem
  • Sablonnyomtatás: Vonalas papír 18 mm-es térköz, vonalas papír 27 mm-es térköz, vonalas papír 36 mm-es térköz, kockás papír 25 mm, kockás papír 23 mm négyzetháló, Ellenőrzőlista, kottapapír
 • Fotó mutató lap: fotó mutató lap nyomtatása, fotó mutató lap beolvasása.
 • DVD/CD címkenyomtatás:
  • DVD/CD címkéről beolvasás után
  • Memóriakártyán lévő fotóról
  • Beolvasott fotó címkenyomtatása
  • Beolvasott filmről
 • Letapogatás (beolvasás):
  • Számítógép:
   • Automata érzékelés
   • >

  • Dokumentum:
   • Mentés PC-re
   • Mentés PDF-be
   • Csatolás E-mailhez
   • Megnyitás külső alkalmazással
  • Fotó
   • Mentés PC-re
   • Csatolás E-mailhez
   • Megnyitás külső alkalmazással
  • Film
   • Mentés PC-re
   • Csatolás E-mailhez
   • Megnyitás külső alkalmazással
  • USB flash meghajtó
  • Memóriakártya

Az MP980 elég komoly driver és segédprogram pakkot felpakol számítógépünkre, ha azzal összekötve szeretnénk használni. Ennek mérete a több száz MB-ot is elérheti. A teljes telepítés ennek fényében 15 percig is eltarthat. Végeztével csatlakoztatnunk kell az USB kábelt és újabb 2 percig várnunk, míg a rendszer felismeri az új nyomtatót. A mellékelt CD-ROM-on a Canon Easy-PhotoPrint Ex és Easy-PhotoPrint Pro fotónyomtató, a Canon MP Navigator EX karakterfelismerő, valamint az CD-LabelPrint címkenyomtató alkalmazásokat mellékeli a gyártó.

Easy Photo Print

Easy Photo Print

A vezérlőpult nyomtató ikonjával kiválaszthatók a printer alap tulajdonságai. Ezek jó része a nyomtatás vezérlő szoftverekből elérhető. Ide került például a kétoldalas nyomtatás, vagy a színkezelés és a nyomtató megosztásának kiválasztása, de innen indítható a fúvókaellenőrzés a fejigazítás, vagy akár a csendes mód. A beállítások a következők:

A szkenner TWAIN vagy WIA szoftveres csatolófelületen kommunikál számítógépünkkel. A mellékelt segédprogramok segítségével a beolvasott képek számos téren javíthatók, de akár PDF dokumentumokat is készíthetünk belőlük. Beállíthatunk például élesség javítás, képszél illesztést, tájolás korrekciót, por- és kacreltávolítást, automata kép és színjavítást, ferdeség kompenzációt, vagy a hátoldali feliratok láthatóságának csökkentését.

A kapott filmadapterbe 35 mm-es, 6 kockás negatív, vagy diafilm csíkot, vagy 4 keretezett diát illeszthetünk. Beolvasás előtt a fedlap belső burkolatát le kell vennünk, hogy a készülék beépített lámpája szabaddá váljon. A filmadaptert a jelölt helyre kell illesztenünk, pontosan a lámpa alá. A beolvasás opciói az MP Navigator EX szoftverben állíthatók, és innen indíthatjuk a szkennelési folyamatot.

Másolás során legfeljebb 99 példányt készíthetünk, és itt is kapunk nagyítási lehetőséget 1%-os lépésekben, 25-400%-os tartományban. A szoftveres másolásjavító szolgáltatások között megtalálható az oldalmérethez igazítás, szegély nélküli másolás, címkemásolás, a 2, vagy 4 forrásból 1-re másolás, vágás, maszkolás, arcvilágosítás, kézi- és manuális intenzitás és szín megadás, valamint a fakulás helyreállítás.