Kipróbáltuk: Canon PowerShot G5 teszt

0

Felépítés

Az átnézeti kereső kémlelőnyílása kb. a gép közepe felett található, így elég nehéz úgy belenézni, hogy az orrunk ne legyen útban. Kinyitott LCD esetén biztos, hogy összekenjük a megjelenítőt az orrunkkal. A középre helyezett keresőbe tehát nem egyszerű belenézni. Ám a problémák sora ezzel még korántsem ért véget. A keresőben a fény útját ugyanis prizmákkal megtörik, így nem pont az optikai tengely fölötti kép látható, hanem attól egy kissé jobbra elhelyezkedő. Ez kismértékű, vízszintes irányú parallaxis hibát is eredményez. Az optikai keresőt feltételezhetően azért mozdították el a G2 keresőjéhez képest jobbra, mert enélkül az átnézeti kereső képébe nagyon belógott volna az optika tubusa. Bár sajnos ez így is bekövetkezik, igaz, nem a látott kép teljes alsó részén, csak annak bal felén. A belógás egészen 62 mm-es fókusztávolságig látható.

Az optikai kereső képe nagylátószög esetén 87%-os, tele állásban 82%-os lefedettségű.

A keresőben látott kép 16 fokos szög alatt látszik. Ez megegyezik azzal a látószöggel, amit egy 55 cm-es TV képernyőjének 1,5 méter távolságból adódó látványa okoz.

Az 1,8″ méretű, 118 ezer pixeles LCD a gép hátulján található, alapesetben a gép váza felé fordítva. A G2-nél, G3-nál már megszokott módon ez az LCD kihajtható 180 fokban, és vízszintes irányban elforgatható 270 fokban. Az LCD becsukott állapotban szinte teljesen belesimul a gép hátlapjába. Az LCD képének lefedettsége mind nagylátószög, mind tele állásban nagyon közel van a 100%-hoz. A kijelzőn teljesen automata állásban csak a sorozat-mód, a vaku üzemmódja, a fénymérés, a tömörítés és felbontás, valamint a hátra lévő képek száma látható. Más módok esetén ezen felül a fehéregyensúly, az érzékenység, a szín mód, az expozíció sorozat fajtája, a vaku teljesítmény-kompenzáció, a zársebesség, a rekesz, kézi fókusz esetén a tárgytávolság, a vörös-szem hatás csökkentő mód és az önkioldó ikonja látható. Ekkor a fókusz-keret is elmozgatható középről.


A vaku kis méretű, de jó teljesítményű. Az optika tubusa itt is kellemetlenséget okoz, a vaku fényerőelőszlásánál jól látható, hogy a tubus árnyékol a kép jobb alsó sarkában. Sajnos ez a szobában készített vakus felvételeknél is erősen jelentkezik nagylátószögnél. Nagyobb zoomátfogású optika beépítése esetén teljesen át kellene dolgozni a gép külsejét, a belógás csak a vaku gép tetejére történő elhelyezésével lenne megszüntethető.

A vaku hatótávolsága ISO50 esetén F2 fényerőnél nagylátószögű állásban 5 méter, mely megfelel a gyári értéknek. A vaku teljesítményszabályozása igen jó, még közeli makrók készítésénél sem égeti be a képet.

A fém állványcsavar megközelítőleg 1,5 cm-es távolságra van az optikai tengely vetületétől. A fényképezőgépet állványra helyezve a memóriakártya minden további nélkül cserélhető marad, az akkumulátor tartó fedele néhány állvány esetén nem biztos, hogy nyitható.A csatlakozók a fényképezőgép jobb oldalán találhatók, egy kis ajtó mögött. Itt helyezték el az adapter bemenetet, az USB és az A/V kimeneteket. Szintén a jobb oldalon, a csatlakozók felett kapott helyet a mikrofon és a hangszóró. A fényképezőgép tetején vakupapucs található, amelyen keresztül képes a Canon rendszervakuk E-TTL vezérlésére, illetve középpontos érintkezőjű vaku elvillantására is.

A fényképezőgép jól kézben tartható, a közepes méretű markolat stabil, biztos fogást tesz lehetővé. A kártyanyílást a fényképezőgép jobb szélére helyezték el, ide mind Type I, mind Type II típusú CompactFlash kártyát illeszthetünk. A gép támogatja a MicroDrive-ot is. Mivel a DiGiC processzor kompatíbilis a FAT32 fájlrendszerrel, így a 2 GB-nál nagyobb kapacitású memóriakártyákkal is tökéletesen együttműködik.

Az akkumulátor tartófedele könnyen nyitható, az ajtó kinyitásakor egy apró, de hatásos világosbarna retesz védi az akkumulátort a kieséstől. A CompactFlash kártya foglalata a jobb oldalra került, egy műanyag ajtó mögé.

A gép tetején, bal oldalt a státusz LCD található. Ezen az expozícióhoz tartozó adatok olvashatók le. A kijelzőn megtalálhatóak a rekesz, a zársebesség értékei, a fénymérés módja, a képméret és tömörítés, a vaku mód, sorozat vagy időzített üzemmód, ellenőrizhető az akkumulátor töltöttsége, látható a hátralévő képek száma, a fehéregyensúly és az expozíció-korrekció értéke. A FUNC gomb lenyomásakor az érzékenység, az expozíció sorozatok, a vakuteljesítmény szabályozás beállításakor szintén leolvashatjuk a státusz LCD-ről ezeknek az állapotát. Vagyis a legtöbb beállításhoz nincs szükség a nagyméretű hátsó LCD használatára, az adatok leolvashatók a kisebb megjelenítőről is. Sajnos a státusz LCD-nek nincs háttérvilágítása, így tartalma sötétben nem látható.

Ha kevés fény áll rendelkezésre a fókusz beállításakor, az AF segédfény-forrás biztosítja a megfelelő megvilágítást. Ennek hatótávolsága kb. 3 m. Az AF segédfény-forrás az optika felett található, amely egyben a vörösszem-effektus csökkentésére is szolgál. A gép tehát nem vaku-elővillanásokkal csökkenti a vörös szem hatást, hanem az erős AF segédfényt használja, mint ahogy a G2/G3 is. Ez hatékonyabb megoldás, mint az elővillantás.