Kipróbáltuk: Canon PowerShot G5 teszt

0

Mért értékek

A mért értékek alapján a következőket lehet kijelenteni: A bekapcsolás után viszonylag sok idő telik el az első kép elkészíthetőségéig. Ez elsősorban az optika lassú előretolása miatt van. A mért 5,3 mp-es érték közepesnek mondható. A lejátszás üzemmódban mérhető 3,5 mp-es érték szintén átlagos, illetve kicsit annál jobb.

A zoom sebessége megfelelő, se nem túl gyors, se nem túl lassú.

A fókuszálás nagylátószög esetén kellően gyors, természetesen tele módban több idő kell az élességállításhoz. Teljes tele állásban előfordul, hogy közel 2 mp-ig tart a fókuszálás. Ez azonban még elviselhető. Makró esetén rosszabb a helyzet, témától és fókusztávolságtól függően a gép sokszor 4 mp-et is eltölt a fókusz helyes beállításával. Ez sajnos elég rossz érték. Ráadásul – mint már említettük – makró mód esetén a gép még akkor is próbálkozik az élességállítással, amikor mi már feladtuk, vagyis amikor már felengedtük az exponáló gombot félig lenyomott állapotából. További érdekesség és kellemetlenség, hogy ha a fókuszkeret kimozgatjuk a középpontból, duplájára nő az élességállításhoz szükséges idő, így makrónál 5 mp-et is várnunk kell a következő fókuszálásig, de makró módon kívül is kétszer annyi idő kell az élességállításhoz. Erre csak annyit mondthatunk: furcsa és kár érte. (A táblázatban a maximális értéknél a perjel előtti a középpontba helyezett fókuszkerettel, míg a perjel utáni a középpontból kimozdított fókuszkerettel értendő!)

Az expozíció késleltetés viszont kicsi. Kevés ilyen gyors reakciójú géppel találkozhatunk.
Késleltetések
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges idő 5,3 mp
.
gyári kártya Lexar 8x-os kártya 512 MB-os MicroDrive
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő felvételkor 3,7 mp 3,7 mp 3,7 mp
Bekapcsolástól a kép megjelenéséig eltelt idő lejátszáskor 3,5 mp 3,5 mp 5,3 mp
Zoom teljes ideje 2,3 mp
.
nagylátószög
tele
makró
fókuszálás ideje
0,6 mp
(max. 0,7/1,4 mp)
1,2-1,8 mp
(max. 2/4 mp)
2,6-4,1 mp
(max. 2,5/5 mp)
Expozíció késleltetés 0,1 mp
Két felvétel között szükséges idő 2,3 mp
Vaku feltöltéséhez szükséges idő 8 mp

Az akkumulátor töltését a géppel végezhetjük. Ez sajnos nehézzé teszi a pótakku töltését, ha valaki az alapkészlet kiterjesztésén gondolkozna. Kapható az akkuhoz külső töltő is, ennek ára azonban elég borsos (bruttó 55e Ft). A fényképezőgép a töltés folyamán egy LED villogatásával jelzi az akku aktuális töltöttségét, egy villanás az üres, kettő a félig töltött, három a háromnegyedig töltött akkut jelzi. Teljesen lemerült akkut a gép 1 óra 17 perc alatt tölt fel. Ez a gép 3 óra 40 perc folyamatos felvétel állásban történő működtetéséhez elegendő. Ez igen szép teljesítmény, a 8,14Wh energia 3,67 óráig elegendő. Felvétel módban tehát mindössze kb. 2,2 Wattot fogyaszt a gép bekapcsolt LCD mellett. Kiváló!