Kipróbáltuk: Canon PowerShot G5 teszt

0

Bevezető


A Canon PowerShot G sorozatának 5 Mpixele változatát sokan a tavaly szeptemberi Photokinára várták, ám a Canon akkor még a G3-at 4 Mpixeles szenzorral készítette. A 4 Mpixeles CCD-ről való utolsó bőr lehúzása után idén júniusban jelent meg a G5, amely elődjéhez képest csak a felbontásában és a váz színében különbözik.

A Canon PowerShot G3 nem hozott oly sok újítást, mint azt sokan szerették volna. A legfontosabb változások az optikában és a belső képfeldolgozásban találhatók. Az eddigi 3x-os zoomátfogású optikát 4x-esre cserélték. A G2-nél már megszokott F2 kezdő fényerőt a G3-nál és G5-nél is megtartották, mely nagy látószög esetén áll a fotós rendelkezésére. A további fejlesztések elsősorban a szolgáltatásokat érintik, a gép hardvere csak kis mértékben módosult. A Digic processzornak köszönhetően a G3-nál és G5-nél már nemcsak három pozícióba állíthatjuk a fókuszkeretet, hanem szinte a kép teljes felületén mozgathatjuk, így összesen 300 élességállítási pont választható ki. A gépek külsejüket tekintve nagyon hasonlítanak a G2-höz, bár forma kissé letisztultabb, inkább szögletes, mint lekerekített. Ez érezhető az előlapnál és az LCD-nél is. A G2-höz képest néhány gomb új helyre került tovább szolgálva az egyszerűbb kezelhetőséget. A G3 és G5 között nincs különbség a kezelőszerveket illetően.

A fényképezőgépben ugyanaz az 5 Mpixeles, 1/1,8″ méretű CCD dolgozik, mint az S50-ben. Ennek következtében a legnagyobb kiválasztható felbontásban 2592×1944 pixeles képeket kapunk. Ha megelégszünk kisebb felbontással, akkor a fényképezőgép 1600×1200, 1024×768 és 640×480 képpontos módban is használható. Az elkészített fotók nem csak JPEG, de veszteségmentes CCD RAW formátumban (CRW kiterjesztéssel) is elmenthetők. A gép egyik kellemes tulajdonsága, hogy JPEG formátumú mentésre állítva is tudunk RAW-t menteni, ha mentés közben megnyomjuk a FUNC gombot. Ekkor ugyanis a gép felajánlja, hogy RAW-ban is mentse a fotót. Ezzel képenként eldönthető, hogy szükség van-e RAW formátumú fájlra, vagy elég az előre beállított JPEG minőségű kép. Igaz, ilyenkor a kép JPEG formátumban is a kártyára kerül, míg a RAW formátum menüben történő kiválasztás esetén csak a nyers fájl kerül a kártyára.

A fotók CompactFlash kártyára kerülnek, ezekből a fényképezőgép a Type I és a Type II változatokat támogatja, de használhatunk MicroDrive-ot is.

Az optikára különböző előtétlencsék, szűrők is illeszthetők, ehhez le kell cserélni az optikán lévő műanyag takaró-hengert lencseadapterre.

Mozgóképek felvételekor a G5 hangot is rögzít. A zoomot a felvétel megkezdése előtt kell beállítani, és ekkor rögzül a fókusz és a fénymérés is. Ez kissé korlátozza a videófelvétel használhatóságát, hiszen nem tudunk közelíteni egy témához, de még a nagy fényerőkülönbségű területeknél is problémák lephetnek fel (alulexponálás, túlexponálás). Az optikai zoom letiltása érthető, hiszen a zoommotor hangja belehallatszana a felvételbe. Sajnos digitális zoomot se használhatunk. A mozgóképek hossza maximum 3 perc lehet, gyors CF kártya esetén, a felbontás maximum 320×240 pixeles. A fotókhoz megjegyzés is fűzhető.

Sorozat-felvételkor gyári adatok alapján 1,5, vagy 2,5 kép/mp sebességgel készíthető, maximum 14 kép. Méréseink alapján 1,5 kép/mp esetén átlagos témánál 6 SuperFine vagy 9 Fine kép készíthető. A 2,5 kép/mp helyett nekünk 2,2 kép/mp-et sikerült csak elérni, ekkor maximum 7 SuperFine vagy 11 Fine kép készült el.

Időzített sorozatot is készíthetünk, két kép között 1 perc és 60 perc között állítható az intervallum, 1 perces lépésekben. A képek számát 2 – 100 közé állíthatjuk.

Automatikus expozíció-sorozat esetén 3 kép készül, +-0,3, +-0,7, vagy 1 Fé különbségekkel. Ezen kívül fókusz-sorozat is készíthető, ekkor három expozícióval a beállított tárgytávolsághoz képest megnövelt és csökkentett értékkel is készül kép.

A fényképezőgép működéséhez szükséges elektromos energiát 7,4V-os 1100 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor szolgáltatja. Az így rendelkezésre álló 8,14 Wh energia (mely megegyezik négy darab AA méretű 1700 mAh kapacitású akku energiájával) rengeteg fotó elkészítését teszi lehetővé, mivel a G5 alacsony fogyasztású. Egy feltöltés után 3 óra 40 perc folyamatos működés érhető el felvétel módban. Ez kiemelkedően magas érték! Az akkumulátor töltése ráadásul gyorsan történik, a teljesen lemerült akkuk 77 perc alatt feltölthetők. Az akkumulátor töltését a géppel végezhetjük, külső töltőt nem kapunk, ez sajnos megnehezíti egy esetleges pótakku kényelmes használatát.