Kipróbáltuk: Canon PowerShot G5 teszt

0

Kezelőszervek

A fényképezőgép nem nevezhető kis méretűnek, egy átlagos kompakt gépnél nagyobb. Ez – és a jó kialakítású markolat – kényelmes fogást tesz lehetővé. A gép súlyelosztása is megfelelő.

A fényképezőgépen meglehetősen sok gombot és tárcsát találunk. A kezelőszerveket a gép hátulján és felső részén helyezték el.


Az exponáló gomb alatti elfordítható kar a zoom vezérlésére használható. A négyszeres zoom tartományban 12 zoom-állás használható.

Az exponáló gomb előtt a markolaton található a vezérlőtárcsa, mellyel pl. rekesz-előválasztás esetén kiválaszthatjuk a használni kívánt blende méretét, ill. kézi beállítás esetén mind a rekeszt, mind a zársebességet ezzel állíthatjuk be. A két beállítható érték között a tárcsa megnyomásával válthatunk, hasonlóan például a Sony DSC-F707 és 717 vezérlőtárcsájához. Sajnos a tárcsa forgását a gép viszonylag hosszú időközönként ellenőrzi, így gyors forgatása esetén sem tudunk gyors léptetést megvalósítani.

Rekesz-előválasztás esetén a következő blende-méreteket választhatjuk (nagylátószög állásban): F2,0; F2,2; F2,5; F2,8; F3,2; F3,5; F4,0; F4,5; F5,0; F5,6; F6,3; F7,1; F8,0

Zársebesség-előválasztáskor a következő értékek választhatók: 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3.2; 2.5; 2; 1.6; 1.3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000 mp. Ez utóbbi kettő csak F4 és ennél szűkebb rekesz esetén használható.

A Canon PowerShot G2 egyik problémája az egy íriszes kialakításából következett. A legnagyobb zársebesség csak F8-as rekesznél volt használható. F3,2 esetén a legnagyobb zársebesség csak 1/500 mp volt. A PowerShot G3-nál ezen sokat javítottak, így az előnyök a G5-öt is érintik. Az egy íriszes megoldás továbbra is megmaradt, de a tartományokat jelentősen kiterjesztették. F3,5 esetén maximum 1/1250 mp, F4-től pedig maximum 1/2000 mp zársebesség használható. Ha erős fényben is szükséges igen kis mélységélességet használni, akkor az optikába épített ND szűrő használható. Erről részletesen később, az optikánál írunk.

Ettől a hátlap felé esik a nagy programtárcsa, melyen a gép különböző prioritásos-, tájkép- és két egyéni módja választható. Auto állásban mindent a gép állít be, szinte semmilyen beavatkozást nem végezhetünk, csak a vakut tilthatjuk le vagy a makrót kapcsolhatjuk be, de rögzített a fénymérés módja, a fókuszkeret mindig középen van, a fehéregyensúly is automatikus és még expozíció-korrekció sem alkalmazható. P mód esetén már több beavatkozási lehetőségünk van: megadhatjuk az érzékenységet, szabályozhatjuk a vakuteljesítményt (+- 2 Fé tartományban), beállíthatjuk a fehéregyensúlyt, az expozíció-korrekciót, a fénymérés módját (mátrix, középre súlyozott átlagolt, szpot). A szükséges rekesz és zársebesség értékeket viszont a gép választja ki. Mindössze három témamód közül választhatunk: portré, tájkép és éjszakai mód. Portré esetén a lehető legkisebb mélységélességet használja a gép, tájkép esetén végtelen fókusszal dolgozhatunk, ami jelentős mértékben lecsökkenti az élességállítás idejét (kb. 0,2 mp), éjszakai módban hosszabb záridők mellett vakuzhatunk (hosszú szinkron üzemmód). Ezeken kívül választhatjuk a panoráma módot is, ahol jobbról balra, balról jobbra, fentről lefelé, lentről felfelé, valamint poszter formában (2×2 elhelyezésben) készíthetünk több képet. Az egyes fotók összeillesztéséhez az LCD-n segítségképpen az előző fotók láthatók. Végül videórögzítés módban 320×240 vagy 160×120 pixeles felbontásban készíthetünk mozgóképeket, hanggal együtt. Gyors CF kártya alkalmazása esetén akár 3 perc folyamatos mozgókép is rögzíthető 320×240 pixeles felbontásban. Ez 32 MB-os AVI fájlt hoz létre. A mozgókép rögzítése előtt beállíthatjuk a zoom mértékét. A felvétel megkezdése után sem a zoom mértéke, sem a zársebesség, sem a fókusz nem változik. Ez kissé behatárolja ennek a funkciónak a használhatóságát.


A programtárcsától balra, a bekapcsoló kar előtt az önkioldót és a sorozat módot kiválasztó nyomógomb található. Az önkioldó 2 vagy 10 mp-es késleltetést tesz lehetővé. Az értékek között a menüben válthatunk. A PowerShot G5 infravörös távvezérlő segítségével is vezérlehető, így önkioldó állás esetén akár a távvezérlővel is indíthatjuk a visszaszámlálást.


A bekapcsoló tárcsa könnyen mozgatható. A kikapcsolás a tárcsa közepén lévő OFF gomb megnyomásával történik. A véletlen bekapcsolás ellen a gép elvileg védett, mert egy apró rugós reteszt kell benyomnunk az elfordítás előtt. Ez azonban annyira apróra és könnyen mozgathatóra sikerült, hogy a tesz során előfordult, hogy a gépet kabátzsebbe helyezve egy óvatlan mozdulat hatására a gép bekapcsolt, az optika előremozdulása ledúrta az objektívvédő sapkát, a zseb kis mérete viszont nem tette lehetővé, hogy az optika teljesen előremozduljon. Így a gép egy idő után kikapcsolt, visszahúzta az optikát, de az objektívvédő sapka természetesen nem volt a helyén. A gépet kiemelve a zsebből az optikához óhatatlanul hozzáért a kezem, melyet követően a szennyeződést óvatosan el kellett távolítani. Ez az apró kellemetlenség elkerülhető lett volna, ha kicsit nehezebben lehetne mozgatni a kis reteszt (vagy ha a gyári dobozban kényelmes tokot is adnának a géphez). A védelem tehát nem tökéletes. Lejátszás módból az exponáló gomb enyhe megnyomásával lehet felvétel módba váltani, vagyis felvétel-prioritású a lejátszás mód.

A fényképezőgép hátlapjának bal felső részén három gomb található. A bal oldali a vaku engedélyezésére, vagy tiltására használható, a vörös szem effektus csökkentésére szolgáló módot csak a menüben tudjuk aktiválni, vagy tiltani. Ugyanezzel a gombbal lejátszás esetén az index kép megjelenítését érhetjük el, bár ezt a zoom kar segítségével is előhozhatjuk.

A középső gomb a fénymérés kiválasztására szolgál. Itt adhatjuk meg tehát, hogy kiértékelő, középre súlyozott átlagolt, vagy szpot elven történjen a fénymérés.

A három gomb közül a jobb oldalival a makró módot kapcsolhatjuk be.

Ezektől a gomboktól jobbra helyezték el az optikai kereső dioptria-korrekciós tárcsáját, amely sajnos kissé nehezen forgatható.

Az átnézeti keresőtől jobbra a kézi fókusz aktiválására használható gombot találjuk. Ennek megnyomásakor 2x-esre kinagyított képrészlet jelenik meg, amely sajnos nem tökéletes, túl pixeles. Ez azért kellemetlen, mert az LCD-n nem látunk kellően részletes képet a kézi fókusz beállításához, még az LCD-n is jól látható a kép pixelessége. Ettől függetlenül kis gyakorlás után sikerül jól élességet állítani. Ugyanezzel a gombbal lejátszás üzemmódban a képekhez rögzíthetünk maximum 60 mp időtartamú hangmegjegyzést. Ennek érdekessége, hogy egy már létező hangmegjegyzéshez hozzáfűzhetjük új mondanivalónkat, a felvétel megkezdésekor nem törlődik a régebben felvett hanganyag (természetesen a törlésre is van lehetőségünk).

A hátlap jobb szélén a négyirányú nyilakkal a menüben és lejátszás módban navigálhatunk. Felvétel módban a felfelé nyíl az expozíció-korrekció, a lefelé nyíl a fehéregyensúly beállítására szolgál. A fehéregyensúlyt automatikus, napfény, felhős, izzó, fénycső, nagy színhőmérsékletű fénycső, vaku és két felhasználó által beállított értékek közül választhatjuk ki. Kellemes, hogy az automatikus fehéregyensúly az izzólámpákkal megvilágított, színes falú szobában is jól teljesített.

A nyilak alatt a SET gombbal felvétel esetén a fókuszkeret elmozdítása kezdeményezhető.
Kézi fókusz esetén, ha a SET gombot benyomjuk, a gép automatikus fókuszálását indíthatjuk el, amely után továbbra is lehetőségünk van a fókusz módosítására.

A menü gombbal természetesen a menübe jutunk, erről a menürendszernél írunk részletesebben. Az LCD-től jobbra a * gombbal a fénymérés rögzíthető, ill. rögzítés után P módban a vezérlőtárcsával azonos fénymennyiséghez tartozó rekesz és zársebesség párosok közül választhatunk. Pl: F2;1/100, F2,2;1/80, F2,5;1/60 stb. Lejátszás módban ezzel a gombbal kezdeményezhetjük a kép törlését.
A * alatti FUNC gomb felvétel esetén az érzékenység, szín-effekt, automatikus expozíció és fókusz sorozat, vakuteljesítmény, képméret és képtömörítés beállítására használható. Ha egy felvétel elkészítése után a mentési folyamat közben megnyomjuk ezt a gombot, a gép felajánlja, hogy RAW formátumba mentsük el a képet.
A Display gombbal az LCD-n megjelenő információk mennyisége változtatható, ill. akár ki is kapcsolható a megjelenítés.