Kipróbáltuk: Canon PowerShot G9 teszt

0

Kezelőszervek

A sok dedikált gombnak köszönhetően a használat során viszonylag ritkán kell a menüt elővennünk, a legtöbb érték ill. paraméter közvetlenül módosítható. A gépvázon éppen ezért elég sok gombot ill. tárcsát találunk, amelyek teli is töltik a felső és a hátsó részt.

Fent

felső kezelőszervek

kezelőszervek felül jobb oldalt

(1) Érzékenység tárcsa: automatikus (max. ISO200), automatikus magas érzékenység lehetőséggel (max. ISO800), ISO80/100/200/400/800/1600. Az automatikus érzékenység maximális értéke felülbírálható a felvétel menü auto ISO váltás menüpontjánál.
(2) Üzemmód választó tárcsa: itt állítható be a fényképezőgép működési módja, összesen 10 állás közül választhatunk:
– kamera állás: videofelvételek készítéséhez. Használhatunk makró módot, kézi élességállítást, önkioldót, megadhatjuk a fehéregyensúlyt, a színmódot, az ND szűrő alkalmazását és a felbontást.
– panoráma mód: panorámákat balról jobbra, jobbról balra, lentről felfelé, fentről lefelé és 4 képes poszter módban készíthetjük. Ezekben az esetekben a kijelzőn láthatjuk az előzőleg készített kép szélét, pontosabb illesztés érdekében.

téma módok

– SCN: 16 témamód közül választhatunk: magas érzékenység (ISO3200, 2 Mpixelen), színkiválasztás (a kiválasztott színen kívül minden szürke árnyalatos lesz), színcsere (a kiválasztott színt másikra cserélhetjük, miközben a többi szín megmarad), portré, tájkép, éjszakai portré, sport, éjszakai, mozgó gyerek, beltéri, lombozat, hó, vízpart, tűzijáték, akvárium, vízalatti.
– Auto állás: ekkor a fényképezőgép majdnem teljesen automatikus működésű, az érzékenység, fehéregyensúly, rekesz- és zársebesség érték automatikusan kerül kiválasztásra, néhány paraméter rögzített (pl. fénymérés, expozíció kompenzáció, színmód, stb.), néhány viszont továbbra is beállítható a menüben. Kézzel választható a makró mód, a vakumód, az önkioldó (sorozat nem), az arcérzékelés, a képméret és a tömörítés. Az érzékenység mindenképpen automatikus.
– P mód (programautomatika): a rekesz és zársebesség kivételével itt minden paraméter a fotós által megváltoztatható.
– Tv (zársebesség előválasztás; rekeszautomatika): megadhatjuk a használni kívánt záridőt, s a használt fénymérés alapján ehhez választ megfelelő rekeszértéket a fényképezőgép. A következő értékek közül választhatunk: 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500 mp. Vagyis az értékeket 1/3-ad blendénként választhatjuk ki. 1/2500 mp-et F4,0 vagy szűkebb rekesztől, 1/2000 mp-et csak F3,2 vagy szűkebb rekesztől választhatunk. Ha túl kicsi vagy túl nagy értéket választanánk, amellyel a rendelkezésre álló rekeszértékek közül egyikkel sem lehetne megfelel expozíciót elérni, akkor amennyiben a biztonsági eltolás be van kapcsolva, a gép felülbírálja a beállított értéket a megfelelő expozíció érdekében.

rekesz kiválasztása

– Av (rekesz előválasztás; záridő automatika): ekkor a blende mérete adható meg és a zársebességet fogja az automatika kiszámolni. Nagylátószög esetén a következő értékek közül választhatunk: F2,8; F3,2; F3,5; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8. Tele állás esetén a legnagyobb blende természetesen F4,8, a legszűkebb blende ez esetben is F8. A rekeszértékek is 1/3-ad Fé-enként követik egymást.
– M mód (kézi mód): a fényképezőgép beállítása teljes egészében a fotósra van bízva, mind a rekesz, mind a zársebesség értéke megadható, de a nagy zársebességekre vonatkozó fenti szabályok itt is érvényesek.

indexkép és nagyítás

– C1 és C2 módok (CUSTOM – egyéni mód): ebben az állásban előre beállított értékek hívhatók elő, amelyek érintik az összes expozíciós adatot, beleértve még a zoom pozíciót is. Ezeket az értékeket a felhasználó mentheti el a menüben.
(3) Zoomvezérlő kapcsoló: felvételkor az optikai és digitális zoom használatához, lejátszáskor az indexkép megjelenítéshez illetve a képekbe történő belenagyításhoz
(4) Exponáló gomb
(5) Ki/ bekapcsoló gomb

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) Programozható gyorsbillentyű (Shortcut gomb): felvételkor a menüben előre megadott funkciót valósítja meg. Beállítható lehetőségek: fénymérés, ND szűrő aktiválás, fehéregyensúly, egyéni fehéregyensúly1, egyéni fehéregyensúly2, digitális telekonverter (1,5 vagy 2×), AF rögzítés, kijelző kikapcsolása. Lejátszáskor képek közvetlen nyomtatása kezdeményezhető, vagy a képek a rendelkezésre álló 7 kategóriába sorolhatók (egyszerre több kategória is megadható).
(2) Kereső dioptria korrekciós tárcsája: ennek segítségével állíthatjuk be a korrekció értékét. A tárcsa forgatása könnyű, használata tehát probléma nélküli.
(3) Lejátszás gomb: megnyomásával felvétel-prioritásos lejátszás módba jutunk.
(4) Fénymérés rögítése vagy lejátszás módban hangmegjegyzés készítése max. 60 mp hosszban. A rögzített fénymérés után expozíció eltolást használhatunk (a rekesz- és zársebesség értéke egyszerre változtatható úgy, hogy az expozíciós érték azonos marad).
(5) Fókusz mód és fókuszterület / képtörlés: felvételkor a fókusz üzemmódját választhatjuk ki: AiAF/arcérzékelés/FlexiZone ill. fókuszterület kicsi/nagy váltása, valamint a fókuszpozíció kiválasztása. Lejátszás módban egy kép törlésére szolgál.
(6) ± /Jump gomb: felvételkor az expozíció-kompenzáció megadására, manuális módban a rekesz és zársebesség közötti váltásra és egyéb beállítások elvégzésére használható. Lejátszáskor a Jump funkciót valósítja meg, leszűrhetjük a visszajátszandó képeket dátumra, kategóriára, mappára, megjeleníthetjük csak a videókat és ugorhatunk előre vagy hátra 10 vagy 100 képet.

gyorslapozás lejátszáskor

(7) Hátsó vezérlőtárcsa: felvétel módban a rekesz és zársebesség valamint az expozíció-kompenzáció beállítására szolgál. Lejátszáskor gyors lapozást végezhetünk segítségével. A menükben is lehet vele fel-le mozogni.
(8) 4 irányú vezérlőnyilak: a menüben való navigáláshoz, a fókuszkeret mozgatásához, ill. lejátszáskor a képek közötti váltáshoz használhatjuk. Felvételkor 4 regisztrált funkció is elérhető vele:

  • Fel: manuális fókusz
  • Le: önkioldó és sorozatmód
  • Balra: makró mód
  • Jobbra: vaku üzemmód

(9) SET/FUNC gomb: a menükben és felvételkor van hatása. Az aktuális érték kiválasztására ill. felvételkor a funkció menü megjelenítésére szoglál.

(10) DISPLAY gomb: az LCD-n megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk meg ezzel a gombbal, vagy akár ki is kapcsolhatjuk a kijelzőt. Az itt megjelenített adatokat ill. egyéb szimbólumokat a felvétel menüben állíthatjuk be (ld. következő oldal). Lejátszás módban a megjelenített információk tüntethetők el, vagy hozhatók vissza ill. a kiégett részeket villogtató hisztogram nézet választható ki, valamint az élesség ellenőrzésére szolgáló automatikus nagyítás nézet használható. Ez utóbbi esetben a gép az arcokat felismeri és egy gombnyomással válthatunk az arcok között, miközben a kijelző jobb alsó sarkában ellenőrizhetjük az élességet a nagyított képen. Ha szükséges, növelhetjük a nagyítás mértékét és elmozdíthatjuk a nagyítás pozícióját.
(11) Menu gomb: felvételkor vagy lejátszáskor a menübe juthatunk vele. A menürendszerről a következő oldalon találhatók részletes információk és képek.