Kipróbáltuk: Canon PowerShot G9 teszt

0

Optika I.

Jellemzők

Az egyik legfontosabb, amit a PowerShot G9 (és persze a PowerShot G7) objektívjéről el kell mondani, hogy ugyan nagyobb zoomátfogású lett, mint a korábbi G sorozat tagjainál, de sajnos ezért a kiváló fényerőt is fel kell áldoznunk.

A 7 csoportban 9 lencsetagot (köztük egy dupla aszférikus) tagot tartalmazó optika fényereje tehát csak átlagos színtű, nagylátószögnél f/2,8, míg tele állásban f/4,8. A stabilizátort viszont mindenképpen pozitívumnak kell tekintenünk.

Kromatikus aberráció

Bár UD lencsetagokról nem írnak a specifikációk, a kromatikus aberráció nem jelentős a nagy felbontás ellenére sem. Leginkább nagylátószögnél látszik nyitott blendével, nagyobb gyújtótávolságoknál illetve szűkebb rekesszel a hatás jelentősen csökken.
A 12 Mpixeles képeken legrosszabb esetben előforduló (nyitott rekesz, nagylátószög) 10-14 pixeles szélességű elszíneződés 10×15 cm-es képeken 0,4 mm méretben fog jelentkezni, ami nem igazán zavaró. Már ha egyáltalán megjelenik, hiszen a tesztfotókon alig találkozunk ilyen hibával, csak a kifejezetten ezt előidéző lenti tesztképeken.

A tesztképek F2,8/4,8 és F8 blendével készültek. Az alsó két fotó a természetes környezetben előforduló enyhe színi hibát szemlélteti.

Kromatikus aberrációk

F2,8; 35 mm ekv.

F8; 35 mm ekv.

F4,8; 210 mm ekv.

F8; 210 mm ekv.

F5; 89 mm ekv.

F4; 35 mm ekv.

Zoom

A kisfilmre átváltott gyújtótávolság érték 35 mm és 210 mm között változtatható. A 6×-os optikai zoomon felül finoman állítható, maximum 4×-es digitális zoomot is használhatunk.

Optikai és digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
f=35 mm ekv.: 1x

teljes kép

kivágott képrészlet
f=210 mm ekv.: 6x

teljes kép

kivágott képrészlet
6×-os optikai és 4×-es digitális zoom