Kipróbáltuk: Canon PowerShot S50 teszt

0

Bevezető


A Canon PowerShot S50 a korábban már ismertetett S45 nagyobb, 5 Mpixeles változata. Képességeiben, szolgáltatásaiban szinte megegyezik a két gép, legfőbb eltérés felbontásukban található.

Az alkalmazott új DiGiC processzornak köszönhetően az S50 9 pontos AiAF fókuszrendszerrel dolgozik, sőt kézzel is megadható a fókuszkeret helyzete, mintegy 300 pozíció valamelyikére állíthatjuk be. Ez jelentősen megkönnyíti a jó kompozíció elkészítését, hiszen már az élesség beállítása előtt a gépet a végső kompozíciós helyzetbe állíthatjuk. A gép külsejét tekintve azonos elődjével.


A gépben 1/1,8″ tokozott méretű, 5,2 Mpixeles CCD található, a végleges képméret így 2592×1944 pixeles. Ha megelégszünk kisebb felbontással, akkor használhatjuk az 1600×1200 (M1), 1024×768 (M2) és 640×480 (S) képpontos módokat. Az elkészített fotók nem csak JPEG, de veszteségmentes CCD RAW formátumban (CRW kiterjesztéssel) is elmenthetők. A gép egyik kellemes tulajdonsága, hogy JPEG formátumú mentésre állítva is tudunk RAW-ot menteni, ha a kép elkészítése után megnyomjuk a FUNC gombot (csak amíg az elkészített fotó látható). Ekkor ugyanis a gép felajánlja, hogy RAW-ban mentse a fotót. Ezzel képenként tudjuk kiválasztani, hogy mikor szeretnénk RAW-ban rögzíteni, s ehhez nem kell a menüben sem keresgélnünk. Ekkor tehát JPG helyett CRW kiterjesztésű, veszteségmentes fájlt kapunk eredményül.

A képek elkészítésekor a fotós is megadhatja a használni kívánt rekeszt és/vagy zársebességet. A fotók CompactFlash kártyára kerülnek, ezekből a Type I és a Type II változatokat is támogatja a fényképezőgép, valamint használhatunk MicroDrive-ot is.

Az optikára előtétlencsék nem tehetők.

Mozgóképek felvételekor a gép hangot is rögzít. A felvétel megkezdése előtt kell beállítanunk a zoomot, az exponáló gomb félig lenyomására áll be a fókusz és a fénymérés is csak ekkor történik. Ezt követően a felvétel során sem a zoom állása, sem a fókuszpont, sem a zársebesség nem változik. Ez kissé korlátozza a videófelvétel használhatóságát, hiszen nem tudunk közelíteni egy témához, de még a nagy fényerő-különbségű területeknél is problémák léphetnek fel (alulexponálás, túlexponálás). Az optikai zoom letiltása érthető, hiszen a zoommotor hangja belehallatszana a felvételbe. Ezt kisegítendő digitális zoomot azért engedélyezhettek volna. A mozgóképek hossza maximum 3 perc lehet, a felbontás 320×240 vagy 160×120 pixeles.

A fotókhoz hangmegjegyzés is fűzhető, maximum 30 mp időtartamban. Kellemes, hogy már létező hangmegjegyzéshez új fűzhető hozzá.

A fényképezőgép működéséhez szükséges elektromos energiát 7,4V-os 570 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor szolgáltatja. Így elméletileg 4,22 Wh energia áll rendelkezésre. A kis fogyasztás miatt ez azonban elég sokáig elegendő. Egy feltöltés után 1 óra 40 perc folyamatos működés érhető el, ami körülbelül 300 fotó elkészíthetőségét jelenti. Az akkumulátor gyorsan feltölthető, a teljesen lemerült akkukat a gyári töltő 80 perc alatt tölti fel. Az akkumulátor töltését szerencsére külső töltővel végezhetjük, így egy pótakku beszerzése esetén míg az egyik akkut töltjük, a másikat használhatjuk (szemben a G3-mal, amelynél csak a géppel tölthetünk, ilyen formában viszont nem használhatjuk a gépet pótakkuval, amíg az eredeti akkut töltjük).