Kipróbáltuk: Canon PowerShot S60 teszt

0

Bevezető

A Canon PowerShot S60 a korábban már ismertetett S50 ez év május 19-én bejelentett utódja. Bár a modellszámból arra következtethetnénk, hogy a fényképezőgép 6 Mpixeles, a CCD nem változott az S50-hez képest. A változás elsősorban az optikát, a kezelőszerveket és néhány szolgáltatást érintett. Az új optikával a tükörreflexes gépeknél elterjedt 28 mm-nek megfelelő fókusztávolságot is használhatunk, azzal együtt, hogy tele állásban hasonló fókusztávolság érhető el, mint az S50 háromszoros átfogású objektívjénél. Bár az új optika fényereje kissé elmarad az átlagos f/4,8-tól, az f/5,3 érték még közepesnek tekinthető. Az optikára előtétlencsék továbbra sem tehetők. A hosszútávú folyamatos működés érdekében nagyobb kapacitású akkumulátort mellékelnek a fényképezőgéphez, a korábbi 570 mAh helyett 720 mAh tárolóképességgel.

Az S50-nél már alkalmazott DiGiC processzornak köszönhetően az automatikus élességállítás 9 ponton történhet, de a fókuszkeret helyzete kézzel is megadható 23×15, azaz 345 pozíció valamelyikére. Ez jelentősen megkönnyíti a jó kompozíció elkészítését, hiszen már az élesség beállítása előtt a gépet a végső kompozíciós helyzetbe állíthatjuk. A gép külseje nagyon hasonló az S50-éhez, a változás elsősorban a kezelőszervek kialakításában és elhelyezésében történt.A gépben tehát ugyanazt az 1/1,8″ tokozott méretű, 5,2 Mpixeles CCD-t alkalmazták, mint az S50-nél, így legnagyobb felbontásban 2592×1944 pixeles fotók készíthetők. A kisebb felbontásokat a Canon új értékekre állította be, a korábbi 1600×1200 (M1) és 1024×768 (M2) helyett 2048×1536 (M1) és 1600×1200 (M2) értékek használhatók. Emellett természetesen megmaradt a 640×480 (S) képpontos mód is. Az elkészített fotók nem csak háromféle JPEG tömörítés valamelyikében, de veszteségmentes CCD RAW formátumban (CRW kiterjesztéssel) is elmenthetők. RAW formátumban akkor is menthetünk, ha JPEG tömörítés van kiválasztva, ilyenkor a kép elkészítése után megnyomjuk a FUNC gombot (csak amíg az elkészített fotó látható). Ekkor ugyanis a gép felajánlja, hogy RAW-ban mentse a fotót. Ezzel képenként tudjuk kiválasztani, hogy mikor szeretnénk RAW-ban rögzíteni, s ehhez nem kell a menüben sem keresgélnünk.

Az egyszeri állókép készítésen kívül sorozatfelvétel is készíthető, kétféle, azaz normál és nagy sebességgel. A két sorozat mód alapvetően abban különbözik egymástól, hogy nagy sebességű sorozatnál az LCD-re nem kerül kép, az a sorozat ideje alatt sötét marad. Normál sorozat használatakor bekapcsolt LCD-vel 0,75 kép/mp, kikapcsolt LCD-vel 1,5 kép/mp sebességet mértünk, átlagos témánál 5 Mpixel SuperFine állásban 5-8 képet tudtunk készíteni (kb. 16 MB JPEG kép). Nagy sebességű sorozatnál 1,95 kép/mp-et produkált a fényképezőgép. Ezek az értékek szinte tökéletesen egyeznek a gyárilag megadott értékekkel, nagy eltérés csak a normál sorozat bekapcsolt LCD-vel történő használatakor jelentkezik. Automatikus expozíció-sorozat 3 kép hosszban készíthető, a képek közötti különbség +-2 Fé tartományban módosítható, 1/3 Fé lépésekben. Lehetőség van fókusz-sorozat készítésére is, amelynek során szintén 3 kép készül, a beállított tárgytávolsággal, ill. elé- és mögéfókuszálva.

Videót már nem csak 320×240 vagy 160×120 pixeles felbontásban készíthetünk, hanem VGA felbontásban is. Ez utóbbit választva maximum 30 mp-nyi felvételt rögzíthetünk, 10 kép/mp frissítéssel, kisebb felbontással megelégedve egy videó hossza akár 3 perc is lehet, 15 kép/mp frissítés mellett. A fókusztávolságot (vagyis a zoompozíciót) csak a felvétel megkezdése előtt változtathatjuk, a videórögzítés során digitális zoom sem áll rendelkezésünkre. Ezt ugyan indokolja a viszonylag zajos optikamozgató motor, de ennek kiváltására nem használhatunk digitális zoom-ot sem. Sajnos a felvétel során a fénymérés is inaktív, ez jelentősen lekorlátozza a mozgókép felvétel készítés lehetőségeit, ráadásul az élességállítás sem működik felvétel közben. Az S60 csak a nagyobb felbontású videorögzítésben lépett előrébb, a korlátozások sajnálatos módon továbbra is megmaradtak.

Az elkészült felvételeket CompactFlash memóriakártyára rögzíti a fényképezőgép, ezekből a Type I, Type II és MicroDrive változatokat is támogatja, ráadásul a FAT32 fájlrendszernek köszönhetően a 2 GB-nál nagyobb kapacitással is megbirkózik.

A fényképezőgép működéséhez szükséges elektromos energiát 7,4V-os 720 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor szolgáltatja. Az akkumulátor energia tárolása elméletileg 5,32 Wh, amely gyakorlatilag 2 óra folyamatos működést biztosít. Az akkumulátor gyorsan feltölthető, a teljesen lemerült akkukat a gyári töltő 90 perc alatt tölti fel. Az akkumulátor töltését szerencsére külső töltővel végezhetjük, így egy pótakku beszerzése esetén míg az egyik akkut töltjük, a másikat használhatjuk.