Kipróbáltuk: Hewlett-Packard Photosmart 720 teszt

0

Bevezető


Kipróbáltuk: Hewlett-Packard Photosmart 720

KOPF

A Hewlett-Packard ez év második felében újította fel digitális képalkotó rendszerének tagjait. Ennek során jelentették be az olcsó Photosmart 720-at is, melyet most alaposan megvizsgáltunk.

A HP digitális fényképezőgépek általában alacsony árukkal vonzották a vásárlókat. Az Amerikai Egyesült Államokban kifejlesztett HP Photosmart 720 szintén „árban nyerő”. A közel 100 ezer forintért megvásárolható készülék 3 Mpixeles képek készítését teszi lehetővé, ehhez 3x-os optikai zoomot is használhatunk.

A teljesen automata kompakt fényképezőgépet nagyobb felbontása ellenére az alsó kategóriába célszerű sorolni, hiszen kevés szolgáltatása ezt indokolja. Néhány dolog, ami hiányzik a szolgáltatások közül: makró mód, kézi fehéregyensúly, kézi fókusz (esetleg dedikált fókusz-rögzítő gomb), nagyobb érzékenység.


Hewlett-Packard Photosmart 720

jól kézben fogható méret

1,6″-os LCD-vel


A Photosmart 720-ban 1/1,8″-os, 3,3 Mpixeles CCD dolgozik. Az így elérhető legnagyobb felbontás 2048×1536 pixeles, ezen kívül sajnos csak a 640×480 pixeles VGA felbontást használhatjuk. Jó lett volna, ha elérhetővé tettek volna néhány köztes felbontást is, például a 2 Mpixeles 1600×1200 képpontosat. A CCD után 10 bites A/D átalakító végzi az analóg jelek digitalizálását. A fénymérés átlagolt módon történik, a zársebesség 2 mp és 1/1250 mp közötti lehet.

Az elkészített képek – a kompakt kategóriában megszokott módon – csak veszteségesen tömörített formátumban menthetők el. A gép háromféle tömörítése fokot ajánl fel, ebből a két és három csillaggal jelzett 3 Mpixeles, az egy csillaggal jelzett 640×480 pixeles képeket eredményez. Az elkészített képek vagy a gép belső 16 MB-os memóriájába, vagy SecureDigital kártyára kerülnek. A HP Photosmart 720 MultiMedia kártyát nem támogat.

Mozgóképek rögzítésekor a fókuszt az első képkocka előtt állítja be a gép, mely a teljes felvétel időtartama alatt azonos marad. Az optikai zoom sajnos nem használható, de még digitális zoom se áll rendelkezésre. A mozgóképek mellett a hang is eltárolásra kerül. A videofelvételek maximálisan 30 mp hosszúságúak lehetnek (a belső puffer mérete ebből következően 8 MB-os). A képekhez hangalámondás is készíthető, ez képenként akár 4 perces is lehet.

A gép működtetéséhez szükséges villamos energiát négy darab AA-méretű akkumulátor szolgáltatja. Alapesetben a gép kikapcsolt LCD-vel működik, az LCD-t minden bekapcsoláskor a felhasználónak kell aktiválnia. A fényképezőgép működő LCD-vel átlagos fogyasztású, kikapcsolt LCD mellett viszont meglepően alacsony fogyasztással büszkélkedhet.