Kipróbáltuk: Hewlett-Packard Photosmart 720 teszt

0

Felépítés

A HP Photosmart 720 nagyobb méretű, mint a legtöbb digitális fényképezőgép, hasonlóságot inkább a filmes gépek méretével mutat. A gumival borított váz fogása kényelmes, kialakítása jó, bár a markolat lehetne kicsit markánsabb. A gépen található néhány gomb elhelyezése jó, bár jópár megnyomásához szükség van a bal kezünkre.

Képinformációk felvételkor

Fényerőkompenzáció, fehéregyensúly és érzékenység


Az átnézeti kereső tengelye pontosan az optikai tengely felett található, így parallaxis-torzítással vízszintes irányban nem kell számolnunk. Az átnézeti kereső képe a kompakt gépeknél megszokott módon viszonylag kicsi, 16 fok alatt látszik (megfelel egy 55 cm képátlójú TV-készülék képméretének, 150 cm-ről szemlélve). Az optikai keresőben fókuszkeret is látható, ez az LCD-n nem jelenik meg. A gép hátuljára 1,6″ képátlójú LCD került. Az LCD-t sajnos nem látták el tükröződésmentes bevonattal, fényereje is csak közepes. Emiatt napsütésben az LCD képe már nehezen látható. Az LCD-n fényképezés során alig jelenik meg segédinformáció. A képernyő felső részén a beállított expozíció-korrekció, fehéregyensúly és érzékenység látható. Ha ezeket az értékeket automatikus beállításon hagyjuk, akkor nem jelennek meg a képernyőn. A képernyő alsó részén a képminőség, hátralévő képek száma, elemllapot és vaku-mód látható. Fókuszálás során a kép alsó részén a “Focusing” felirat látható, melyet a fókuszálás végén a “Ready”, vagy “Hold Steady” felirat vált le. Utóbbi esetén a gép arra figyelmeztet, hogy az alacsony zársebesség miatt könnyen bemozdulhat a kép, ezért tartsuk stabilan a gépet. Abban az esetben, ha nem tudja a fókuszt beállítani, az “Unable to focus” felirat jelenik meg.

A kártyafoglalat a gép jobb oldalán található egy műanyag ajtó mögött. Sajnos ez az ajtó túlzottan hajlékony, így becsukása meglehetősen nehézkes és kényelmetlen. A kártyafoglalat alatt található az USB-csatlakozó, az audió- és videó kimenet, illetve ez alatt a 6V-os adapter bemenet.


Elemtartó és csatlakozók

a jól bevált 4 db AA-méretű akku

szokásos csatlakozók a jobb oldalon


A beépített vaku a kereső mellett található. A vaku hatótávolsága 2-3 méter. A vörösszem-effektus csökkentésére a vaku többszöri elővillanása szolgál.

Az állvány foglalatát közvetlenül az elemtartó mellett helyezték el, közel a tömegközépponthoz. Az optikai tengely azonban – sajnos – nem pontosan az állványcsavar felett található. Ez megnehezíti a pontos panorámaképek készítését, bár ezt alapesetben a gép sem segíti elő.

A HP Photosmart 720-at is ellátták felső LCD-vel, melyről működés közben az alapvető információk olvashatók le, úgymint önkioldó, sorozatfelvétel, mozgókép mód, minőség, hátralévő képek száma, akkuállapot, és vakumód.

Felső státusz LCD

Az LCD alatt a hozzárendelt gombok