Kipróbáltuk: Kyocera Finecam S3x teszt

0

Bevezető

A Kyocera Finecam S3x elődje az S3 modell. Az S3 belsejében jelentős változtatásokat végeztek, aminek következtében alakultak ki az S3x végső műszaki paraméterei. A külső szinte alig változott, egy-két gombot helyeztek más helyre, a vaku az eddigi fix pozíció helyett felnyíló formát kapott, az átnézeti keresőt távolabbra helyezték az optikától, emiatt a vaku közelebbre került az optikai tengelyhez. Az S3x-nek már létezik a 4 Mpixeles S4, illetve 5 Mpixeles S5 nagytestvére is. Az S5-öst a múlt heti Photokinán mutatták be elsőként. Mindhárom gép azonos méretű, alig nagyobb, mint egy bankkártya. De térjünk vissza az S3 és S3x közötti különbségekhez, nézzük részletesen, mi változott az S3x-ben az előd S3-hoz képest:Kyocera Finecam S3 és S3x főbb különbségei
. Kyocera Finecam S3 Kyocera Finecam S3x
Vaku elhelyezése fix helyzetű felnyíló
Csatlakozók video kimenet, adapter bemenet USB csatlakozó, video kimenet, adapter bemenet
Optika fókusztávolsága 38-76 mm
(2x zoom)
35-105 mm
(3x zoom)
Optika fényereje F2,8-F3,5 F2,8-F4,8
Legkisebb tárgytávolság normál/makró módban 90 cm/6 cm 60 cm/17 cm
Alapérzékenység ISO 100 ISO 120
Veszteségmentes formátum TIFF nincs
Fókusz mód egyszeri, folyamatos egyszeri

A gép nem kényezteti el a felhasználót rengeteg választható képmérettel illetve tömörítési móddal. Az S3x esetében mindössze három választási lehetőségünk van. 3 Mpixeles SuperFine, 3 Mpixeles Fine, vagy 800 kpixeles Normal módban menthetjük el az állóképeket. Mint később láthatjuk, ez a kevés lehetőség a használat során nem okoz problémát. Az S3-ban megtalálható veszteségmentes TIFF formátumot az S3x-ből kihagyták, ennek oka feltehetően az, hogy meg akarták szüntetni az igen sokáig tartó filementés okozta kellemetlenséget. Nos, a 2 percet igénylő mentési folyamat valóban nem nevezhető éppen gyorsnak, de talán mégis jobb, mint ha egyáltalán nincs ilyen lehetőség. Az állóképek mentésén kívül lehetőségünk van hang nélküli videófelvételek készítésére is, maximum 15 mp időtartamban. Hogy ez mire elég, azt mindenki döntse el maga. Mozgóképrögzítés közben egyébként használhatjuk a zoomot is.


Kyocera Finecam S3x

elölről

hátulról


Az elkészült felvételek SecureDigital vagy MultiMediaCard-ra kerülnek. Gyárilag egy 16 MB-os kártyát kapunk, aminek valós kapacitása alig haladja meg a 14 MB-ot, vagyis nem éri el a 15 millió Byteot sem.

A gép működtetéséhez szükséges villamos energiát 3,6V-os 900 mAh-s Lítium-ion akkumulátor szolgálja. Így mindössze 3,2 Wh áll a gép rendelkezésére. Ez a kis energia lehet az oka annak, hogy mindössze 100 kép készíthető egy feltöltéssel. Mivel a gép teljesen egyedi akkumulátort használ, nem valószínű, hogy pótakkumulátort sikerül hozzá beszerezni. Az így elérhető maximum 100 kép még egy egynapos kiránduláshoz se mindig elegendő. Az S3x egyik fő problémája tehát a kis kapacitású akkumulátor, de erre majd a mért értékeknél még visszatérek.