Kipróbáltuk: Kyocera Finecam S3x teszt

0

Optika

A Kyocera által alkalmazott optika a 3x-os zoomoptikák között átlagos fényerejű. Kezdő fényereje F2,8. Ez 7,3 mm-es, illetve kisfilmes formátumba átszámítva 35 mm-es fókusztávolság esetén elérhető. Az optika teljes tele esetén 21,9 mm-es, illetve kisfilmes formátumban 105 mm-es fókusztávolságú. Ekkor a fényerő F4,8. Az eddigiek alapján tehát átlagos optikával van dolgunk. A nagy fényerőkülönbségű területek fényképezése esetén azonban az átlagosnál kisebb aberráció jelentkezik. A kromatikus aberráció tehát nem túl vészes, általában csak ritkán jelentkezik. Az aberráció helyett, illetve azzal együtt a nagy fényerejű terület kissé elködösíti a környezetét, hasonlóan a Minolta DiMAGE 5/7/7i optikájához, ahol a ködösítés jóval jelentősebb, mint az aberráció.

Kromatikus aberráció

Az apró gép optikájának 3x-os zoomtartományán felül lehetőség van további 2x-es digitális képkivágásra is. A digitális képkivágás – a digitális zoommal szemben – nem interpolálja fel a képet, vagyis csak a kép középső részét menti el. Ennek következtében a 2x-es digitális képkivágással készült képek 1024×768 pixel felbontásúak, vagyis nem történik redundáns információ eltárolása a képfájlban. Ez esetben sajnos nincs lehetőségünk a Normal helyett kisebb veszteségű módot választani.

A mért értékek alapján az optika zoomjának hatásfoka 92%-os, az elérhető legnagyobb zoom 2,8x-es.

Optikai- és digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
f=35 mm*
1x

teljes kép

kivágott képrészlet
f=105 mm*
3x

teljes kép

kivágott képrészlet
f=210 mm-nek megfelelő*
3x-os optikai zoom és 2x-es digitális képkivágás

Az ultra-kompakt gépek között ritkaság, hogy valós mélységélességet szabályozó rekesz-előválasztással dolgozhatunk. A Kyocera Finecam S3x ezen ritka gépek közé tartozik, ugyanis a program automatikát kikerülve lehetőségünk van kiválasztani az alkalmazásra kerülő rekeszértéket. Igaz, hogy csak kétféle érték közül választhatunk, de makró esetén még ez is hasznos lehet. A viszonylag kis méretű CCD miatt egyébként is nagy a mélységélesség. Ezt tovább növelhetjük, ha szűkebb rekeszt választunk.


Mélységélesség


F4,1


F13,7

A képek elkészítéséhez 79 mm-nek megfelelő fókusztávolságot használtam.
Az első spulni az optikától 28 cm-re, az utolsó 48 cm-re volt.

Az optika torzítása 35 mm-nél még jelentős, közel 1%-os hordótorzítást mutat. A zoom következő állásában a torzítás már alig mérhető. Teljes tele esetén sajnos ismét jelentős torzítással találkozunk, ezúttal párnatorzítás nehezíti meg a geometriailag korrekt leképezést. Az 1%-ot nem meghaladó torzítás azonban általános használatok esetén nem jelent különösebb problémát.


Torzítások a fókusztávolság függvényében

nagylátószög esetén (f=35 mm*)
hordótorzítás
~1,0%

tele esetén (f=105 mm*)
párnatorzítás
~0,6%

Normál fókusztartomány használatakor a legkisebb tárgytávolság 60 cm. Az ennél közelebbi tárgyak fotózásához makró módba kell kapcsolnunk a gépet. Ekkor a legkisebb tárgytávolság 17 cm-re csökken, legalábbis nagylátószög esetén. A makró módot bekapcsolva ugyanis a teljes zoomtartomány rendelkezésünkre áll. Nagylátószög esetén a befogható legkisebb terület szélessége még túl nagy ahhoz, hogy igazán makróról beszélhessünk. Ekkor ez 109 mm szélességű területet jelent. Tele esetén azonban jelentősen lecsökken a legkisebb befogható terület szélessége, az így tapasztalt 38 mm-es szélesség már igen jó érték. Sajnos a torzítás makró módban is jelentkezik, de nagylátószög esetén ennek mértéke nem éri el az 1%-ot.


Makró képességek

Makró mód, kis területtel
Legkisebb szélesség: 109 mm
~0,7% hordótorzítás
f=35 mm*

Makró mód, kis torzítással
Legkisebb szélesség: 44 mm
~0,6% párnatorzítás
f=105 mm*