Kipróbáltuk: Kyocera Finecam S3x teszt

0

Felépítés

A gép igen kis méretű. Az ultra-kompakt kialakítás csak néhány milliméterrel ad nagyobb méretet, mint egy bankkártya. Az S3 és S3x mindössze 87 mm hosszú, 55 mm magas és 30 mm széles. Az apró gép így inkább kis ékszernek tűnik az ember kezében. Megfogása elsőre szokatlan, hiszen nem csak kicsi, de könnyű gépet kell kézbe vennünk. A közepes méretű gépekhez szokott ember egyértelműen úgy fogja kézbe először a gépet, hogy bekapcsoláskor a jobb kéz ujjai blokkolják az optika útját. Néhány nap alatt azonban már rááll az ember keze a kis méretre. Minél több időt töltünk a géppel, annál jobban megtetszik kis mérete.Kyocera Finecam S3x és S4

alig nagyobb, mint egy bankkártya

3 Mpixeles és 4 Mpixeles S3x illetve S4


A kezelőszervek elhelyezése jó, csak néhány gomb van, amit bal kezünkkel kényelmesebb elérni. A gombok megvalósítása is jó, a teljesen fémvázas gépre kis méretű, de könnyen használható gombokat helyeztek.

Az S3x átnézeti keresője sajnos elég távolra került az optikától, így a parallaxistorzítás elég jelentős. Az S3 esetében a kereső közelebb volt az optikához, ez esetben a vaku helyezkedett el távolabb. Az S3x-nél felcserélték az optikai kereső és a vaku helyét, így a vaku került közelebb az optikához, illetve a kereső távolodott el és került a gép sarkába. A kereső képe – ultra-kompakt géphez hűen – kis szögben látszik. A mindössze 14 fok alatt látszó kép azonban még mindig nagyobbnak tűnik, mint az elterjedt kompakt Canon PowerShot A40 keresőjének képe, amely mindössze 13 fok alatt látszik. Az S3x keresőjének képe körülbelül megegyezik egy 55 cm-es TV képernyőjének 175 cm-ről történő nézése esetén tapasztalható látványnak. A gépbe épített LCD szintén kis méretű. De elég furán is nézne ki egy bankkártya méretű gépen egy 1,8″-os LCD. Így tehát egy 110 ezer pixel felbontású, 1,5″-os LCD került a gépre. Az LCD előtt sajnos csak egy egyszerű plexilap található, így már közepes erősségű napsütésben is nehezen látható az LCD képe. Az LCD további problémája, hogy az eltárolásra kerülő kép mindössze 88%-át láthatjuk rajta. Ez egy átnézeti keresőnél még megbocsátható lenne, de az LCD-nek éppen az lenne az egyik feladata, hogy pontosan mutassa meg azt a képet ami a memóriakártyára kerül majd. Ez a probléma lejátszás esetén is fennáll, vagyis nem látjuk a teljes képet. A 2x-es nagyítás esetén már nagyobb terület tekinthető meg, azonban ez se fedi le a teljes képméretet.

Képernyőtartalom felvételkor

A zársebesség kivételével szinte minden látható

Felvétel esetén az LCD-n a következő információk olvashatók le – felülről lefelé, illetve balról jobbra haladva: vakumód, fénymérés módja, fókusz helyességét jelző zöld kör, fehéregyensúly, képtömörítés, hátralévő képek száma, hosszú záridő értéke, expozíció korrekció vagy érzékenység, rekesz-előválasztás értéke, fókuszkeret, akku állapot, fókusztávolság kézi fókusz esetén, menü: önkioldó, képméret/tömörítés, expozíció korrekció, fehéregyensúly, kézi beállítások.

A kártyafoglalat – mint sok más gépnél – a Finecam S3x esetén is a gép jobb oldalán található. A kártyaajtó nyitásához a hátlapon elhelyezett Card feliratú kapcsolót kell lefelé elhúznunk. Ekkor az ajtó kinyílik, majd a kártya kivehető a gépből. Az akkumulátor a fényképezőgép alsó részébe helyezhető, ennek ajtaja a bal oldalon található. A vékony, de hosszú akkumulátor tökéletes súlyelosztást eredményez.


Kártya és akkumulátor

a háttértár: SD kártya

a gép egyik gyenge pontja: akkumulátor

A beépített vaku a gép bekapcsolásakor automatikusan felnyílik, kikapcsoláskor lezáródik. A hatótávolság sajnos nem túl nagy, mindössze 2,5-3 méter. A vaku szinkronizáló érzékelője az optika felett található, a vaku mellett. A vörösszem-effektus csökkentése a vaku elővillanásával történik.


Állványcsavar és csatlakozók

az állványcsavar helye

csatlakozók a jobb oldalon

A csatlakozók a gép jobb oldalán találhatók, egy gumilap mögött. Itt csatlakoztatható a géphez az USB-, a videó- és az adapter kábele. Az S3x-en újdonságnak számít az USB csatlakozó, hiszen az S3-nál ilyen átviteli lehetőség nem volt.

Az állvány foglalata a gép jobb szélére került. Ennek egyedüli oka, hogy az akkumulátor miatt már csak itt volt hely. A gép állványra helyezése nem zavarja az akkumulátor kivételének folyamatát, amire egyébként nem sűrűn kerül sor, mivel az akkumulátor töltését az adapter csatlakoztatása után a gép végzi.