Kipróbáltuk: Canon PowerShot SX40 HS teszt

0
Hirdetés

Különlegességek

Optikai stabilizátor

A PowerShot SX40 HS optikai stabilizátora (IS) a következő üzemmódokban működik:

  • Kikapcsolt
  • Folyamatos: állandó stabilizálás, így hatására remegésmentes a kép a keresőben és a hátsó kijelzőn is.
  • Exponáláskor: az exponáló gomb lenyomásakor aktiválódik. Nem nyújt nyugodt élőképet, de hatásosabb végeredményt ad mint a folyamatos stabilizáció.

Bár követés már nem választható ki manuálisan, a gép elméletileg felismeri, ha egy irányú mozgással (svenkeléssel) fotózunk, s ez esetben kikapcsolja ezen irányú stabilizálást. A gép egyébként igazán hatásos stabilizátort kapott, mely akár 3 és 1/3 fényérték előnyt is biztosít. Jól használható akár kézből való videózásra is. Ha nem is mozdulatlan, de tele végállásban is nyugodt, remegésmentes képet kapunk.

berázott fotók aránya különböző zársebességeknél

Stabilizálás: 840 mm, 1/80 mp

Az erős teleállás miatt bekövetkező viszonylag jól látható peremsötétedés a stabilizátor működése során méginkább jelentkezik. Ahogy egy lencsetag elmozdul a képstabilizálás érdekében, a peremsötétedés azon az oldalon felerősödik. Az alábbi videónk ennek hatását prezentálja (a videó végén egybként a CMOS szenzor gördülő elektronikus zárának (rolling shutter) következménye is látszik a rúd elhajlásában).

Peremsötétedés erősödése tele állásban, optikai stabilizátorral
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

i-Contrast

A sötét részek kivilágosítását szolgáló i-Contrast funkciót fotózás előtt is beállíthatjuk (igaz, csak kikapcsolt és automata értékűre), de utólag lejátszás menüből is kérhetjük a sötétebb részletek világosságának emelését. A szolgáltatás alkalmazásakor persze szem előtt kell tartanunk, hogy a 8 bit/csatorna színmélységű JPEG képek utószerkesztése során a képzaj megjelenése is erősödhet, míg a fotózáskor alkalmazott algoritmus még elméletileg a nagyobb színmélységű tömörítetlen képpel dolgozik.

Lassított videó (Slow motion)

Szintén a különlegességek közé sorolható a videóknál már bemutatott slow motion, vagyis lassított videófelvétel.