Kipróbáltuk: Canon PowerShot SX40 HS teszt

0
Hirdetés

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Canon PowerShot SX40 HS több automatikus élességállítási móddal rendelkezik. A más kompaktokból már ismerős FlexiZone 29×17 választható fókuszterületet biztosít, illetve a fókuszterület mérete is választható kicsire vagy nagyra. Emellett arcfelismerő (arc nélkül középpontosként működik) és témakövető is választható. Utóbbi elméletben az exponáló gomb félig lenyomásakor a kép közepén lévő témát követi, a gyakorlatban azonban elég nehéz olyan témát találni, amelyet hatékonyan és pontosan tudna lekövetni, többnyire más tárgyakra ugrik követés során.

A menüben engedélyezhető AF pont zoom funkció a szokásos zöld keret helyett a képközép digitálisan nagyított nézetét adja, így segítve az élesség ellenőrzését (folyamatos AF-nál nem működik). Ugyanez a nagyított nézet engedélyezhető manuális élességállításnál is. A Biztonsági Fókusz szolgáltatás manuális és automatikus módok kényelmes egyvelegét nyújtja. Manuális élességállítást választva a fókuszt kézzel állíthatjuk, de az expo gomb félig lenyomásakor aktiválódik az automata mód is, alapul véve a beállított tárgytávolságot. Hatékony lehet pl. kerítésen keresztüli fotózáshoz, vagy más helyzetekben, amikor az élességállítást belógó tárgyak zavarhatják.

Távolság szerint kétféle AF mód közül választhatunk. Normál módban végtelent is kapunk, míg makro állásban fél méterig képes élességet állítani a gép. Közelfényképezésnél mindkét esetben bármilyen közel lévő témát lefényképezhetünk, hisz a munkatávolság nagylátószögnél 0 cm (enyhe zoom viszont már 30 cm-es minimális munkatávolságot eredményez).

Az automata élességállítást sötétben zöld színű, mintát rajzoló AF-segédfény támogatja, kézi fókusz esetén pedig egy távolságskála látható folyamatosan a képernyő jobb szélén.

A fénymérés kiértékelő, középre súlyozott, vagy pontszerű lehet.

Sorozat fényképezés, videó

Bár a CMOS szenzor és a DiGiC 5 is lehetővé tenné, igazán gyors sorozatokat sajnos csak témamódban készíthetünk. Ezt a „Gyors sorozat HQ” módban érhetjük el, amikor gyári adatok szerint 10,3 kép/mp sebességgel lőhetünk sorozatot teljes felbontásban, maximum 8 képig (méréseink 10 kép/mp-et adtak). Nos, a sebesség jó, a sorozat hossza átlagos, de sajnos – ebben a témamódban – sem a rekesz, sem az érzékenység, de még a fehéregyensúly sem állítható. Így viszont elég korlátozottak lesznek a lehetőségeink. Szerencsére expozíció kompenzáció még elérhető.

Normál sorozat módban 2,4 kép/mp sebességet adott meg a gyártó (mi 2,1 kép/mp-et mértünk), melyet a gép folyamatosan képes tartani gyors kártya használata során. Ez a sebesség már épp, hogy csak átlag feletti, a gyors CMOS-os gépek között viszont meglehetősen alacsonynak mondható.
Van lehetőség autofókusszal egybekötött sorozatfelvételre is, ilyenkor minden kép előtt újrafókuszál a gép. Ennek sebessége 0,8 kép/mp.

Különleges sorozatok közül megemlíthető a fókusz sorozat, mely egy manuálisan beállított tárgytávolsághoz képest kissé elé és kissé mögé is lő, illetve az automatikus expozíció sorozat, amely 3 képet készít, 1/3..2 Fé lépésközzel. Sajnos ezeknél a sorozatoknál csak 0,8 kép/mp sebesség használható. Jó hír viszont a HDR-t kedvelőknek, hogy az expozíció sorozat önkioldóval is kombinálható.

A kioldást normál módon felül 2 vagy 10 mp-es időzítővel is végezhetjük, illetve egyéni beállítás is választható, ahol 0 és 30 mp között állíthatunk késleltetést, a képszámot pedig akár 10-re is növelhetjük. Emelett mosoly és kacsintás felismerés is lehetővé teszi az exponálást.

Videófelvételt maximum 1920×1080 pixeles felbontásban készíthetünk, emellett 1280×720 és 640×480 pixeles mód áll még rendelkezésünkre. A tömörítés H.264 kodekkel történik, MOV konténerben. A képfrissítés FullHD felbontásnál 24 kép/mp progresszív módban, 1280×720 pixel esetén 30 kép/mp.
A filmekbe PCM sztereó hang kerül 48 kHz-es mintavételezéssel, a videófájlok maximális mérete kb. 2 GB.

A videófelvétel során akár folyamatos élességállítás is használható, amely nem kifejezetten gyors, s ha már élességet talált, hajlamos inkább a távolabbi témát előnyben részesíteni. Szintén működik menet közben a fénymérés is, sőt kézi élességállítás és a videók világossága is szabályozható menet közben is.
A videófelvétel alatt állóképet is menthetünk, ezköben a mozgóképrögzítés is megáll egy pillanatra, s a videóba is bekerül az exponálás hangja.

1920×1080 pixel, 23,976 fps, H.264, 29 mp, 120 MB, ~34000 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Fókusz teszt
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A készített videók fényképezőgépen történő lejátszásakor lassítást is kérhetünk, illetve képkockánként is ugorhatunk. Ennek leginkább a gépen belüli videóvágásnál van igazi előnye.

Választhatunk nagy képfrissítési sebességű SlowMotion videórögzítést is, ez esetben maximum 30 mp-es felvétel készülhet 120 kép/mp vagy 240 kép/mp-es sebességgel 640×480 illetve 320×240 pixeles felbontásban. Lejátszáskor 30 kép/mp frissítéssel nézhetjük vissza a videót, amely 8×-os illetve 4×-es lassítást jelent.

640×480 pixel, 120 kép/mp felvétel
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

320×240 pixel, 240 kép/mp felvétel
Eredeti videó letölthető: ide kattintva