Kipróbáltuk: Canon Selphy CP730 teszt

0

Bevezető

A hőszublimációs nyomtatókat működési elvükből adódóan kicsit máshogyan kell szemlélni. Míg egy tintasugaras nyomtatónál a 4800 dpi manapság átlagosnak számít, a hőszublimációsoknál a 300 dpi tekinthető átlagosnak. A tintasugarasokkal készült nyomatok általában szemcsésebbnek hatnak, míg a hőszublimációsokkal készítetteken nem fedezhető fel festékpötty (mivel nincs is), a részletek is jobban kivehetők.

A technológia lényege, hogy egy különleges papír fölött egy – a papírral azonos szélességű – fólia halad át, melyre rendre a sárga, bíbor és cián színű, szilárd halmazállapotú festéket helyezték el gyárilag. A fólia felett található a hő-fej, mely szintén papír szélességű.
A nyomtatófej változtatható fűtése révén a szilárd halmazállapotú festéket elpárologtatja (szublimáció: amelynek során a szilárd halmazállapotú anyag – a folyékony halmazállapotot kihagyva – közvetlenül légnemű halmazállapotba kerül, mint pl. a szárazjég, vagyis a megfagyott szén-dioxid).
Az elpárolgott festék a papírra jut, így egymás után kerülnek fel a három alapszín részletei (az egyes alapszínek után a gép a papírt visszahúzza), melyet egy UV-védelmet is ellátó végső fóliaborítás fog lefedni.

A módszer egyértelmű előnye, hogy itt nem színes pöttyöket viszünk fel a papírra, melyből kellő távolságból tekintve a képre kialakul a színes kép, hanem egymás fölé helyezzük el a színes rétegeket, így finomabb átmeneteket képezhetünk, nem lesz a nyomat szemcsés, mint a tintasugarasoké.

A Selphy CP730-at a tavaly szeptemberi Photokinán jelentette be a Canon, melynek kisebbik testvére, a CP720. Ez utóbbi kisebb LCD-vel rendelkezik, nem vásárolhatunk hozzá opcionális akkumulátort, nem nyomtathatunk infravörös adatátvitelen keresztül, valamint hiányoznak a „saját színek” képeffektek is.

A Canon Selphy CP730 10×15 cm-es fotók készítésére alkalmas, ezt számítógépre kötve, PictBridge módon fényképezőgépről illetve közvetlenül memóriakártyáról tehetjük meg. Ez utóbbi a CompactFlash, a MemoryStick Pro / Pro Duo és a SecureDigital, valamint SDHC kártyákat fogadja.

Hőszublimációs nyomtató révén ebbe a készülékbe nem festékpatron, hanem festékszalag való. A működési módból adódóan itt a festékszalagot pontosan meghatározott fénykép darabszámig használhatjuk, mivel akkor is elhasználjuk a szalag adott részét, ha onnan csak igen kicsiny felületet használtunk fel a fotóhoz. A tovább görgetett szalag később már nem használható fel, akkor sem, ha rengeteg festék található még rajta. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy pontosan tervezhető a darabonkénti költség és mindig tudható, hány fotó készíthető még, hátránya, hogy kevésbé gazdaságos, mint a színenkénti tintacsere (amely persze a 10×15-ös méretnél még nem jellemző).

A hő-fej 300×300 dpi felbontásra képes, a gyári adatok szerint egy 10×15 cm-es fotó kinyomtatása 58 mp-ig tart.

Külső, design

A Canon Selphy CP730 a hőszublimációsoknál elterjedt kis méretű téglatest formájú. Nehéz is ezen a téren szépet alkotni, a CP730 sem nevezhető különlegesen formásnak, vagy nagyon extravagánsan dizájnoltnak. A süllyesztett LCD a kompaktabb méret érzését kelti, a kijelző köré helyezett kezelőszervek pedig átgondolt mérnöki munkára utalnak.

A csontszínű műanyag burkolat jó illesztésekkel büszkélkedhet, a masszív felépítés mindig jó benyomást tesz ránk. Érdekes megoldás, hogy a PictBridge kapcsolathoz szükséges USB mini B kábelt tartalmazza a nyomtató, vagyis ha ilyen csatlakozója van a fényképezőgépünknek, nem kell a saját USB kábelét előkeresnünk. Persze azokra a fényképezőgép tulajdonosokra is gondoltak, akiknek nem USB mini B aljzat van a gépükön, így egy USB A aljzat is helyet kapott a készüléken, no és persze a számítógéphez való csatlakoztathatóság érdekében egy USB B típusú is.

A kártyaolvasót a nyomtató elején találjuk, az ide helyezett memóriakártyák tartalmát számítógépre is másolhatjuk, igaz, nem Hi-Speed USB 2.0 sebességgel, vagyis lassabban, mint 1 MB/s.

A 2″-os (hasznos képátló: 48 mm) LCD sajnos elég gyenge képet produkál. Túl világos és meglehetősen kontraszttalan a megjelenített kép, így semmiképpen nem hagyatkozhatunk rá, ha a képeket szerkeszteni is szeretnénk. Furcsa ilyet látni egy neves gyártótól, a drágább ES-1-nél már nincs is ilyen probléma. A kijelzőn az aktuális képeken kívül természetesen a vezérléshez szükséges ikonok is láthatók.
Hordozó fület ez a nyomtató nem kapott.

A papíradagolót elöl kell a géphez illeszteni, melyben kb. 30 db fotópapír fér el. A gyári kiszerelésben 10×15-ös tálcát kapunk, de vehetünk emellé széles, L-méretű és kártyaméretű papír fogadására alkalmasat is.

Az elölről betöltött papírt első lépésben a nyomtató hátul kitolja, emiatt nem tolható be a falig a készülék, minimum 13 cm-t hagyni kell a faltól. Ezt követőn jön a 3 szín feljuttatása, majd a védőfólia felhelyezése. A kész nyomat a papíradagoló tálca tetejére jut.

A nyomtatót hálózati adapterről, vagy opcionálisan megvásárolható akkumulátorról működtethetjük. Ez utóbbi 22V feszültségű, 1600 mAh kapacitású, amely 36 kép elkészítéséhez nyújt elegendő energiát.

A készülék tetején az LCD körül találhatók a kezelőszervek: (bal fentről haladva):

 • mód (egy kép/több kép)
 • elrendezés (szegély nélküli, szegéllyel, 2, 4, 8 db kép/lap, ill. 8 kép/lap dátummal)
 • dátumozás (év/hó/nap, hó/nap/év, nap/hó/év, nincs)
 • print/stop
 • effekt (nincs, FF, szépia, vivid, természetes)
 • képkivágás
 • megjelenítési mód (csak kép, kép+infok)
 • be/kikapcsolás
 • jobbra/balra/+/-/Set

Üzembe helyezés, kezelés

Amit a HP fotóprintereinél leírtam, az itt is igaz. Ha memóriakártyáról vagy fényképezőgépről kell nyomtatnunk, akkor erre igen gyorsan alkalmassá tehetjük a frissen vásárolt CP730-at. Dobozból kibontás után a festékszalag kazettáját oldalt, a papírtálcát elöl és az adaptert kell hátul csatlakoztatni, s máris nyomtathatunk. Ez esetben még fejigazítás sem szükséges, hiszen ez csak a tintasugaras nyomtatók jellemzője.

Számítógépről való nyomtatáshoz itt is szükség van a meghajtóprogramok telepítésére, amely gyorsan végbemegy. Sajnos egyik Canon hőszublimációs nyomtatóhoz sem kaptunk szoftver CD-t, így a cég gyári szoftvereit nem tudjuk bemutatni.
Szerencsére a Selphy CP730-hoz az internetről letölthető a driver, ha a kiszolgáló program nem is. Így volt lehetőségünk kipróbálni a számítógépről való nyomtatást, de a kezelőszoftvert sajnos nem tudjuk bemutatni.

A CP730-at saját kezelőszerveivel is vezérelhetjük, bár ez esetben nem menüt, hanem ikonokat láthatunk. Ezek segítségével állíthatjuk be a nyomtatás darabszámát, a képek elhelyezését/elrendezését a lapon (szegély nélkül, kerettel, vagy 8 képes indexprint), a dátumozást illetve a „saját színek” lehetőséggel élve a színezet is megváltoztatható. Magyar nyelv igazából nem is nagyon hiányzik, köszönhető az ikonos működésnek.

A különlegességek között az egyes színeffektek kivételével találunk belső vörösszem javító lehetőséget is. Ezt is kipróbáltuk, de valami hasonlót tapasztaltunk, mint az egyszerűbb kompakt gépeknél: csak az egyik szemet javította a rendszer, a másik vörösben maradt. Megvizsgálva az eredeti képet, még csak azt sem mondhatjuk, hogy túl nagy lenne a különbség a két szem színezetében. Mivel nyomtatás előtt nem láthatjuk az eredményt, s az így kinyomtatott kép valójában irreálisabb, mint ha mindkét szem vörös maradt volna, ez azt jelenti, hogy valójában ilyenkor selejtet gyártott a nyomtató (az ember lassan hozzászokik a vörösszem-hatáshoz, és jobban természetellenesnek érzi, ha egyik szem vörös csak).
Azoknál a képeknél ahol sikerült mindkét szemet korrigálni, ott viszont nagyon jól sikerült, a szemben a visszacsillanás megmaradt, s a pupilla sem szürke, így nincs természetellenes hatása.

eredeti kép

vörösszem korrigált nyomtatott kép

Sebesség, minőség, tesztek

A nyomtatást természetesen a gyári papírral próbáltuk ki, mely letépendő fület is tartalmaz a két végén. Ez sajnos kis veszteséget is okoz, mint a lentebb lévő szkennelt képnél is látszik majd. Ezeket a füleket kézzel kell letépnünk, ami sok kép után már fárasztó és unalmas.
A nyomatok elkészítése után azonnal felhasználhatók a képek, sőt a vízállóságuk és rögtön 100%-os. Hiába áztatjuk órákig, semmi sem fog történni. Ez minden hőszublimációs nyomatra igaz, amelyet védőfóliával is ellát a nyomtató.

Canon gyári papír

A kinyomtatott képek igazán szépek lettek, szemcsének nyoma sincs, ami természetesen a működési módból adódik. A hőszublimációsoknál a problémát inkább a színek szokták okozni. Néha nem elég fekete a fekete, néha kék színű fátyol látható a képen, néha a vörösek nem jó tónusátmenetűek.
A Canon Selphy CP730-nál nincs gond a vörösökkel, a feketék is jók, a kék színek talán egy lehelletnyivel sötétebbek. Ami viszont itt is egyértelműen tapasztalható, az az enyhe kékes fátyol a képeken, ami mind napfényben, mind szórt fényű felhős időben látszik. Jól észrevenni viszont csak akkor lehet, ha egymás mellé teszünk két nyomatot, melyből az egyik a hőszublimációsé.

A színtér vizsgálatot a colormanagement.hu végezte a mi nyomataink alapján (gyárilag ajánlott papírt használtunk):

Az ábrákon a nyomtatók gamut (nyomható színterjedelem) tesztjét mutatjuk be a teljes látható színtér vetületén ábrázolva, a világosság tengelyen mozogva.(1. ábra világos színtartomány, 2. középtartomány, 3. sötét tartomány). A teszten mindkét nyomtató jól teljesített, bár a HP sötét tartományban szűkebb méretű területen képes színábrázolásra (ez egyébként a vizuális teszteken is érezhető volt).

Ami a részletgazdagságot illeti: ezzel a nyomtatóval készült a legrészletesebb kép, ahogy a szkennelt képen is látható, olyan részek is megjelentek, amit tintasugarassal szinte esélytelen lenne, mivel 1-2 pixelnyi szélességűek csak ezek a részek.

Érdemes megnézni a jó láthatóság érdekében 1200 dpi-vel beszkennelt (Canon Lide20) képet teljes egészében is, de vigyázzunk! Nagy fájl (~7MB).

képkivágás 1200 dpi-s szkenről

teljes kép

A nyomtatás sebessége is jó, a mezőnyben az egyik legjobb eredményt mértük a CP740-nel. Annak ellenére, hogy a papír háromszor kerül visszahúzásra, az elkészülési idő cirka háromnegyede a tintasugarasokénak. Mit kapunk hát ezért a pénzért? Egy remek felbontású, gyors nyomtatót, amivel jól előre tervezhető a nyomtatás költsége. Egyetlen apró nüansznyi kellemetlenség, az a bizonyos kékes fátyol a képen.

A nyomtatási sebesség mérését PC-re kapcsolva és a készülék kártyaolvasóját közvetlenül használva is megmértem. Mindkét esetben 1 perc 15 mp adódott. A gyári 58 mp-es érték vélhetően a behúzott papírtól a védőréteg felhúzásának kezdetéig értendő, vagyis nem a teljes képkészülési időt, csak a nyomtatás, mint művelet effektív idejét adják meg.

Méréseinknél a stoppert akkor indítottuk el, amikor a printer a nyomtatás első mozdulatát végezte (megkezdődött a lapbehúzás) és akkor állítottuk le, amikor az oldal legvége is leesett a tálcára. Az itt megadott értékek 1-1 lap nyomtatására vonatkoznak és nem tükrözik az egymás utáni több kép nyomtatás lap/perc sebességét.

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • Canon Selphy CP730 hőszublimációs fényképnyomtató
 • 10×15 cm-es papírkazetta
 • próbákhoz elegendő papír és hozzá festékszalag
 • tisztító cartridge
 • hálózati adapter és kábel
 • kezelési útmutató
 • szoftver CD

A nyomtatóhoz vásárolhatunk akkumulátort, amellyel akár utazás közben is nyomtathatunk, vehetünk 24, 36 és 108 lapos csomagot festékkazettával együtt vagy a vezetéknélküli nyomtatáshoz BlueTooth adaptert.

Az egyes kiegészítők jelenlegi árai
Canon BU-10 Bluetooth vezeték nélküli nyomtatóadapter 23.900 Ft
Canon NB-CP2L akkumulátor 26.200 Ft
Canon KP-36IP 36 db 10×15 cm fotópapír+festékszalag 2.900 Ft
Canon KP-72IP 72 db 10×15 cm fotópapír+festékszalag 5.300 Ft
Canon KP-108IP 108 db 10×15 cm fotópapír+festékszalag 7.500 Ft
Canon KW-24IP 24 db 10×20 cm panoráma fotópapír+festékszalag 4.600 Ft

Attól függően, hogy milyen kiszerelésben vásároljuk a papírt és a festékszalagot, 36-tól 108 db fénykép nyomtatható ki egy garnitúrával, vagyis a 10×15 cm-es fotók ára 80-70 Ft/db.

Értékelés

A Canon Selphy CP730 a gyártó középkategóriás hőszublimációs nyomtatója. Aki a 2″-os LCD-t és az infravörös kapcsolaton keresztüli nyomtatás lehetőségét nem tartja fontosnak, akár az olcsóbb CP720-as modellt is kinézheti magának. A nyomtatás minősége remek, a sebesség jó, a kezelés pofonegyszerű az ikonos megoldásnak köszönhetően. Hogy őszinte legyek, a kis CP730-at nehéz szívvel adtam vissza, nagyon hozzám nőtt a kis masina néhány óra alatt.

Azok számára, akik egy otthoni fotónyomtatót keresnek, gyors és egyszerű papírkép készítésre, nagyon jó társra lelhetnek a CP730 vagy CP720 személyében.

Két apró kellemetlenséget tapasztaltam csak a CP730-cal, a hőszublimációs nyomatokra kis mértékben jellemző kékes fátyolt és az LCD gyenge kontrasztját.

A Canon Selphy CP730 ára bruttó 44 eFt.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • Hordozható kivitel (opcionális akkumulátorral)
 • Szín-effektek, dátumozás lehetősége
 • Egyszerű kezelhetőség
 • Gyors nyomtatás
 • Tökéletesen vízálló nyomatok
 • Nyomtatás PC-ről, memóriakártyáról, infravörös kapcsolaton vagy közvetlen PictBridge fényképezőgépről is
 • Opcionális Bluetooth vevő
 • Enyhe kékes fátyol a nyomatokon
 • Lapok széléről letörendő kis fülek
 • LCD kis kontrasztú, túl világos