Kipróbáltuk: Casio QV-3500 teszt

0

Az utód, QV-3500-as formára azonos a korábbi modellel, egyedül a színét változtatták meg. Persze vannak apróbb változtatások, de ezek főleg funkcionálisak és nem pedig a gép kinézetét befolyásoló esztétikai változtatások. A fekete burkolat egy kicsit komolyabbá teszi a gépet. A markolat rész rideg sima felületű műanyaga helyett ez alkalommal egy picit barátságosabb műanyagból alakították ki az enyhén mintás felületet. Maradt a meglehetősen nagy méret, ami nem olyan nagy büntetés az alacsony árral szemben.

Tudásában szintén nem sokat változott. Ugyan azt a 3 millió pixeles CCD-t és 3x zoomátfogású Canon objektívet kapta, mint az előde. A 3000-eshez hasonlóan támogatja a Type II-es CompactFlash formátumot, beleértve az IBM Microdrive-ot is. Az alacsony ár mellett ez volt a másik nagyon fontos érv a korábbi modell mellett.

Új viszont az objektív kürüli menet, aminek segítségével szűrőket és előtét lencséket akaszthatunk a gépre. Nincs rajta infravörös érzékelő, amivel a képeket át lehetne mozgatni más eszközökre, viszont elsőként mutatták be, mint Print Image Matching kompatibilis fényképezőgépet.

Kívülről


A QV-3500-as elejéről nem lehet megmondani, hogy egy digitális fényképezőgép eleje. Az objektív egész nagy (sok digitális gépen nagyon pici, ami persze nem digitális sajátosság), majdnem középen van és az egész forma olyan, hogy akár hagyományos gép is lehetne. A nagy fényerejű objektív (f2.0-2.5) zommtartománya a kisfilmes gépeknél 33-100 mm-nek felelne meg. A Canon optika kis tárgytávolságnál sem jön zavarba, makró módban egészen 6 cm-ig közelíthetjük meg a témát. A kikapcsolt állapotban a vázba visszahúzódó optika körüli henger belső oldalán lévő menetre egy közgyűrű segítségével lehet előtétlencséket és szűrőket tenni. Ez az előző modellből hiányzott. A cikk megjelenésének időpontjában ugyan még nem kapható a Casio 58 mm-es közgyűrűje, de ez szerintem már csak napok vagy maximum hetek kérdése.

Az objektív felett három egységet találunk. Az előlap jobb felső sarkában van a vaku, ami nagyon szépen teljesített. Egyedül az újratöltés sebességével volt gondom. Ha nagy fényre volt szükség, akkor a vaku teljes kisülése után csak jónéhány másodperc múlva lehetett újra exponálni. Közvetlen az objektív felett található a kereső nyílása. Az elhelyezés egész jó, mert így csak függőlegesen kell paralaxis hibára számítani, vízszintesen nem. Egyébként a keresőben nincs jelölve, hogy makró módban a kereső mely részében látható kép kerül a kártyára. Ez azért jó lett volna (igaz, hogy ezek csak tájékoztató jellegűek, de nem lenne nagy kaland bejelölni…). A harmadik blokkban érzékelők és az időzített felvételig hátralévő időt jelző led találhat.

A markolat enyhén kiemelkedik az előlapból, ami kényelmesebb fogást biztosít. A markolat nem egy profi gépről származik, de sokkal jobb, mint némelyik drágább gép markolata. Látszik, hogy kialakításánál a lehetőségekhez mérten maximálisan figyelembe vették az ergonómiai követelményeket.


A gép tetején négy gombot, az exponáló gombot, a körülötte elforduló főkapcsolót és az információs LCD-t találjuk. Az LCD nagyon pici, információtartalma minimális. A hátralévő képek számát, a vakumódot, az élességállítás módját és az elemek telítettségét mutatja. Az exponáló gomb a markolat előlapból kiemelkedő részére került. Az íratlan szabályoknak megfelelően félig lenyomva élességállíás és a fénymérés aktivizálható és a beállított értékek rögzíthetők. A kép a gomb teljes lenyomásakor készül el.

A négy maradék gombon a következő funkciók kaptak helyet

Felvétel módban Felvétel módban Shifttel Visszajátszás módban
Vaku (be, ki, auto, vörös-szem csökkentő) Felvételi mód (programautomatika, blende előválasztás, záridő előválasztás, manuális mód) Mappaválasztás
Élességállítás jellege (auto, makró, végtelen, kézi) Fénymérés (multi, középpontosan súlyozott, szpot) Átméretezés (felbontás változik, a tömörítés foka változatlan)
Időzítő (ki, 2 mp, 10 mp) Fehéregyensúly (auto, napos, árnyékos, izzó, fénycső, manuális) Törlés
Best Shot


A hátlapon szintén van bőven gomb. A markolaton található a zoom állítókapcsolója. Szerintem nagyon kényelmetlen, de használható. Mivel a gépen semmit sem változtattak, ez is maradt olyan mint a korábbi változat volt. A középen elhelyezett LCD monitor jobb oldalán találhatók a SHIFT és a PREVIEW gombok. A SHIFT gomb megnyomásával a gép tetején lévő gombokt egy része új funkciót kap (lásd feljebb). A PREVIEW gomb megnyomásával a legutoljára készített kép jeleníthető meg az LCD felvétel módban, így gyorsabb az elkészült kép ellenőrzése.

A nagyméretű LCD monitor képe korrekt. A színek jók, felbontás jó és a frissítéssel sincs gond. Amin szerintem javítottak az a szemcsézettsége. Emlékeim szerint a 3000-esnek gyengye fénynél mintha kicsit szemcsésebb lett volna a képe. A hátlap bal kéz felöli oldalán található a MENU és a SET gomb illetve a négy irányba billenő vezérlő gomb. Minden leírásban ahol ilyenről van szó kiemelem, hogy nem tartom a legszerencsésebb megoldásnak. A Casio négyirányba billenő gombjának a kivitele egy erős közepes. Remekül használható ugyan, de a billentés nem annyira egyértelmű, mint némelyik másik modellen. Ezzel a gombbal lehet a menüben navigálni, az expozíció kompenzációt állítani és s SHIFT gomb nyomva tartása mellett az élességállítás pontját szabályozni. Ez utóbbi esetén egy háromszor hármas mátrix kilenc pontja közül választhatunk. A kiválasztott pont nem csak az élességállítást, de a fénymérést is szabályozza.

A gép tetején található a dioptria állításos kereső. A kereső szintén közepes (ez jó eredmény, mert az ilyen keresők általában nagyon gyengék). Használni lehet, de messze elmarad a kívánatostól. A kereső melletti ledek szokás szerint az élességállításról és a vakutöltésről tájékoztatnak.


A QV-3500-as markolat felöli oldalán található a CompactFlash Type II-es kártyanyílás, ami természetesen kompatibilis a Type I-es kártyákkal és az IBM MicroDrive-okkal is. A nyílás ajtaja gyengének tűnik ugyan, de az előző modellen is ugyan ez a megoldás volt látható és az elmúlt egy évben senkit sem hallottam letört vagy elromlott ajtóra panaszkodni. A kártyahely bő és a CF kártya pereme az előlap felé néz (az ajtó hátra nyílik), de a kártya kivételéhez így sincs túl sok hely. Persze a feladat megoldható, így ez megintcsak egy kis bosszantó probléma (lehet, hogy kekeckedő vagyok?).


A fényképezőgép másik oldalán egy merev ajtó mögött találhatók a csatlakozók. A Casio soros, USB, videó és hálózati adapter csatlakozókkal szerelte fel ezt a modellt. Ez a lista összhangban a gép tudásával minden olyat tartalmaz, amire otthoni vagy hobbi használatnál vagy akár egy irodában szükség lehet.


A fényképezőgép alján található az állványra rögzítésnél használatos menet és az akkumulátortartó nyílása. Az előbbi elhelyezése nagyon szerencsétlen. Nem elég, hogy nem az optika tengelyére került, de még a gép széléhez is közel rakták, ami nem biztosít sok stabilitást a gépnek. A Casio szakemberek mentéségére meg kell említeni, hogy az akku nyílástól legalább messze került a menet, így az állványon lévő gépben is lehet akkumulátort cserélni. A fényképezőgépet 4 ceruzaelem vagy akkumulátor láthatja el energiával. A nyílás ajtaja egyszerű, a véletlen nyitástól retesz védi, amit én sosem használtam, mert az ajtó anélkül is tökéletesen stabilan zárt.

Felvétel mód
Formáját tekintve ez a gép egy teljesen automata gép látszatát kelti. A látszat nem csal, a fényképezőgép képes teljesen automatikusan eldönteni minden olyan kérdést, ami egy kép elkészítése során felmerülhet, így használata minden kezdő és gyakorlatlan fotós számára egyszerű és egyértelmű. De a tervezők nem álltak meg itt. A digitális technika lehetőségeit kiaknázva az LCD-n megjelenő segítő programokkal minden szituációban a helyzetnek leginkább megfelelő beállításokkal lehet fényképezni. A gét Best Shot funkciója 28 beépített, a mellékelt CD-n pedig 36 további programmal különböző, speciális szituációra kínál megoldást. A CD-n lévő programok a memóriakártyára rögzíthetők és lehetőség van saját beállítások rögzítésére is. Ez egy már elkészült kép adatainak mentésével tehető meg.

A gép tudása itt nem merül még ki. A mélységélességet vagy a záridőt befolyásolni kívánó fotósok exponálás előtt rögzíthetik a blendét vagy a záridőt, a gép csak az értékpár másik tagját állítja be. Ez a funkció a QV-3000-esben is elérhető volt. Újdonság viszont, hogy nem kell trükközni, hogy mindkét érték szabadon beállítható legyen, mert mostmár menüből is elérhető a teljesen manuális mód. Ezzel az expozíció beállításának már csak a fantáziánk szab határt.

Szintén új szolgáltatás, hogy az élességállítás pontja egy 3×3-as mátrixban állítható. Ilyenkor a fényt az éles pontban méri a gép, és ehhez állítja az expozíciót. A fénymérés lehet középpontosan súlyozott, mátrix vagy szpot. Természetesen lehetőség van a CCD lapka érzékenységének a beállítására is, a lehetésges értékek: ISO 100, ISO 180, ISO 300 és ISO 500.

A gépen az összes lényeges és gyakran használt beállításnak vagy külön gombja van, vagy pedig a SHIFT gomb segítségével valamelyik gombról vezérelhető. A jó tervezés eredményeként a gép használata még a sok beállítási lehetőség mellett is nagyon egyszerű és kényelmes. Én egyedül a zoom gombbal nem voltam kibékülve, de mást még nem hallottam panaszkodni miatta.

Felvétel menü
A Casio fényképezőgépek menüje mindig erősen grafikus. Nincs ez másként most sem. A menürendszer felépítése inkább a funkciók használati gyakoriságára, így az ésszerűségre épít mintsem a funkciók logika szerinti rendszerezésére. Nekem nem mindenütt jött be, de ettől függetlenül jól navigálható, igazán nem mondható rossznak.

 • Normál
 • Portré
 • Tájkép
 • Éjszakai felvétel
 • Best Shot
 • Beállítások
  • Folyamatos felvétel (be/ki)
  • Felbontás / tömörítés (2048 x 1536, 1024 x 768, Fine, Normal, Economy)
  • TIFF mód (be, ki)
  • Érzékenység (ISO 100, 180, 300, 500)
  • Szűrő (ki, fekete-fehér, szépia, piros, zöld kék)
  • Felvételi mód (programautomatika, blende előválasztás, záridő előválasztás, manuális mód)
  • Fénymérés (Multi, középpontosan súlyozott, szpot)
  • Fehéregyensúly (auto, napos, árnyékos, izzó, neon, manuális)
  • Kiemelés (ki, piros, zöld, kék, vaku)
  • Pozícionáló háló (be, ki)
  • Vaku fényereje (gyenge, normál, erős)
  • Kép keménysége (lágy, normál, kemény)
  • Színtelítettség (magas, normál, alacsony)
  • Kontraszt (magas, normál, alacsony)
  • Idő és dátum a képen (semmi, csak dátum, csak idő, mindkettő)
  • Digitáis zoom (nincs, auto, 2x, 4x)
  • Energiatakarékos mód (ki, 30 mp, 1 perc, 2 perc)
  • Automatikus kikapcsolás (2 perc, 5 perc)
  • BestShot forrás (veépített és a kártyán lévő, kártyán lévő, beépített)
  • Memória (beállítható értékek: Felvételi mód, folyamatos felvétel, tiff mód, érzékenység, fénymérés, fehéregyensúly, vaku, élességállítás, digitális zoom és vakufényerő)
  • SET-UP
 • Videó
 • Videó (past)
 • Panoráma

Visszajátszás mód
Az utoljára elkészített kép ellenőrzéséhez nem szükséges belépni a visszajátszás módba. A kép a PREVIEW gomb megnyomásával megjeleníthető az LCD monitoron. Ott azonban sem nagyítani, sem a képek közt lapozni nem lehet. Ezeket a műveleteket csak a visszajátszás módban lehet elérni.

Visszajátszás módban azonban minden olyanra lehetőségünk van, amire a digitális fényképezőgépek többségében. Ami említésre méltó az az átméretezés, aminek segítségével a nagyfelbontású képekből készíthetünk kisebbet, így helyet tudunk felszabadítani. A másik érdekes funkció, hogy a panoráma funkció segítségével készített képeket a fényképezőgép összefűzve is meg tudja jeleníteni. Jó azért a helyszínen ellenőrizni, hogy összefűzhetők-e a képek vagy sem.

Visszajátszás menü

 • SETUP
 • Törlés
 • DPOF
 • Védelem
 • Vetítés

Képminőség
Mint ahogy arról már szó volt, az objektív a Canontól származik, ami egy jó alap a szép képekhez. A CCD és az elektronika kiváló, a képek 100-as érzékenységnél teljesen zajmentesek. A részletek ennek és a jó optikának köszönhetően gyönyörűen látszódnak. A fénymérés az esetek nagyon nagy részében jól működik, amikor nem az általunk kívánt eredményt hozza, akkor a fénymérési/élességállítási pont elmozgatásával illetve expozíció kompenzáció használatával gyorsan korrigálható a probléma.

A fehéregyensúly állítás napfénynél automatikus állásban kiváló, műfénynél vagy furcsa színű lámpánál kézi állítással remek. Egyedül a vakus felvételeken tűnnek kicsit hideg tónusúnak a bőrfelületek. Ez már a QV-3000-esnél is látható volt, de hiba szerencsére szinte bármelyik képmanipuláló szoftverrel könnyedén korrigálható.

A legjobb minőségű JPEG fájlok részletgazdagsága és hibátlansága szinte szükségtelenné teszi a TIFF formátum használatát. A sokkal nagyobb méretű tömörítetlen képen nincs annyival több részlet, amennyiért érdemes lenne annyi helyet pazarolni egy képnek. A gép az előző modellel ellentétben teljes mértékig támogatja a TIFF formátumot (a QV-3000-esen csak trükkökkel lehetett előhozni).

A QV-3500-as volt a piacon az első fényképezőgép, amibe beépítették az Epson Print Image Matching technológiát. Ez az egyelőre még homályos név egy pontosabb színvisszaadást ígérő technológiát takar. A fényképezőgép minden kép mellé elmenti, hogy milyen témát tartalmaz (számomra nem világos, hogy pontosan mit és hogyan ment) így a kép nagyításakor a színek a megfelelő módon beállíthatók. Ennek az Epson reklámszövege szerint valósághűbb színvisszaadás lesz az eredménye.

Sebesség
A digitális fényképezőgép használata során sokszor találkozik azzal a fotós, hogy várni kell a gépre. Az esetek egy részében ennek nincs nagy jelentősége, de például a hosszú idő ami az exponáló gomb lenyomása és az exponálás közt eltelik sok fényképezőgépet kizár bizonyos felhasználási területekről. A következő táblázatban a QV-3500-asnál mért adatok találhatók.

Művelet Eltelt idő (mp) Megjegyzés
Bekapcsolás
Felvétel állásban (64 MB-os kártyával) 7,0 Az első kép exponálásáig
Visszajátszás állásban (64 MB-os kártyával) 2,1 Az első kép megjelenéséig
Átkapcsolás felvételről visszajátszásra 0,6 Az első kép megjelenéséig
Átkapcsolás visszajátszásról felvételre 7.0 Az első kép exponálásáig (objektív bentrol indul)
Kikapcsolás
Felvétel állásból 4,1
Visszajátszás állásból 0,7 Az objektív nincs kitolva
Késés exponáláskor
Élességállítással, fényméréssel 1,5 A gombot egy mozdulattal teljesen lenyomtuk
Félig lenyomott állásban 0,3 A gép már rögzítette az élességet és az expozíciós értékeket
Két exponálás közt eltelt idő
2048 x 1536 (FINE) 4,55 Amíg a buffer be nem telik
2048 x 1536 (NORMAL)

4,33

2048 x 1536 (ECONOMY) 3,49
1024 x 768 (FINE)

3,21

1024 x 768 (NORMAL) 3,18
Lapozás egyik képről a másikra visszajátszásnál
2048 x 1536 (FINE) 0,25
2048 x 1536 (NORMAL) 0,25
2048 x 1536 (ECONOMY) 0,22
1024 x 768 (FINE) 0,25
1024 x 768 (NORMAL) 0,24

Áramellátás
A fényképezőgépben 1600 mAh-ás Ni-MH Olympus akkumulátorokat használtunk. A bő három nap alatt kb 500 képet készítettünk. Ezalatt kb két szett akkut fogyasztott el. Sajnos az idő rövidsége miatt nem tudtuk végigcsináni a szokásos lemerülésig tartó tesztet, de a QV-3500 használat során is bizonyította, hogy nem nagy étvágyú (legalábbis memóriakártyát használva) és egy szett akkuval nagyon sokat lehet vele fotózni. A gép áramellátása a hálózati adapter bemenetnek köszönhetően tápegységről is lehetséges.

Szoftver
A fényképezőgéphez mellékelt CD-n megtalálható a Casio Photo Loader, amivel a fényképezőgépen lévő képeket lehet könnyedén a számítógépre tölteni. A fényképezőgép USB porton is csatlakoztatható (szinte már természetes) a számítógéphez, így az áttöltés gyorsan megy. A Casio fényképezőgépek egyik szolgáltatása, hogy a képek mellé indexképeket és megfelelő html fájlokat is generálnak, így a letöltött képek egy böngésző program segítségével is könnyedén végignézhetők. A CD-n található egy panorámakép készítő szoftver is.

Értékelés
Ugyan a QV-3000-es nem volt tökéletes gép, de árához képest nagyon sokat nyújtott: rengeteg állítási lehetőség, jó képminőség, használhatóság. A QV-3500 az előd öszes jó tulajdonságát örökölte, de javították a bosszantó (?) hiányosságok egy részét. Gyanítom elődjéhez hasonlóan a QV-3500 is sikermodell lesz hazánkban. Bátran ajánlom mindenkinek, aki nem akarja/tudja két kézzel szórni a pénzt, de nem elgészik meg egy egyszerű automata géppel. Ez a fényképezőgép tényleg mindent tud, amit egy ilyen gépnek tudnia kell és ráadásul még olcsó is (a cikk megjelenésének idején a Mediker – Digifénykép üzletében 8 MB-os memóriakártyával nettó 182 ezer, míg 340 MB-os Microdrivval nettó 250 ezer forint).

A fényképezőgépet a Mediker – Digifényképtől kaptuk tesztelésre.