Kipróbáltuk: digitális képkeretek 30 ezer felett teszt

0
247

Rollei Pictureline 3150

Rollei 7″-os és 15″-os képkeretek

Az ötödik nálunk járt Rollei darab a tesztmezőny legnagyobb képernyővel büszkélkedő modellje volt. Az átlagos 8″-hoz képest jelentősen nagyobb képernyő mintegy 15″ képátlójú. Sajnos ismét az a helyzet állt elő, mint a 10″-os változatnál: nagyobb ugyan a méret, de a felbontás ezt sajnos nem követi.

A 4:3 oldalarányú LCD mindössze 1024×768 pixel felbontású, ami első hallásra jónak tűnik, de figyelembe véve a képkeret méreteit, már csak közepes képminőséget várhatunk. A matt felületű LCD elé a megszokott módon a keret teljes felületén végighúzódó fényes előlapot helyeztek. A készülék sarkait nem kerekítették le, de a markáns vastag fekete keret mellé ez talán nem is hiányzott volna. Így kicsit olyan hatása van, mint egy paszpartuzott fotónak.

A digitális fotóalbumot nem csak fekvő, de álló pozícióban is használhatjuk, s falra is akaszthatjuk bármelyik orientációban. Apró kellemetlenség, hogy a portré állású keret esetében a képek elforgatását magunknak kell elvégeznünk.

A Rollei Pictureline 3150 nettó 111 MB memóriát kínál megjelenítendő képeink számára. A belső memórián túl SD/SDHC, MMC, MemoryStick, xD és CompactFlash kártyákról, illetve USB-s eszközökről fogad képeket a képkeretünk. Ez a nálunk járt változatok közül a legtöbb formátumot támogató készülék. A miniUSB csatlakozón keresztül a képkeretet számítógéppel is összeköthetjük, az írási sebesség bár magasabb, mint az USB 1.0-é, sajnos nem éri el a 2 MB/s értéket.

Az egyszerű automatikus képlejátszáson kívül naptár nézet is választható. Megadható az is, hogy a keret mikor kapcsoljon be, s mikor kapcsoljon ki.
További extra, hogy a zene és videólejátszás sem okoz gondot a Pictureline 3150-nek, filmekből az mJPEG tömörítésűn kívül a DivX és XviD kódolásúakat is lejátsza.
S még egy apró figyelmesség a gyártó részéről: ébresztőnek is használhatjuk a keretünket.
Egy dolgot viszont sajnálhatunk: a nagy felbontású fotók leméretezése nem sikerül túl szépen, enyhe sávosodás látható az ilyen képeken. Érdemes tehát magunknak átméretezni a kiválasztott fotóinkat.

A készülék jobb oldalán futnak végig a kezeléshez szükséges gombok. Sajnos itt is azzal a nehézséggel kell szembenéznünk, hogy az iránygombok fele nem az irányukban került elhelyezésre. Magyarul a jobbra-balra gombok egymás alatt találhatók. S mivel a keret előlapján semmi sem jelzi, hogy melyik gomb mire szolgál, így félig-meddig vakon kell próbálkoznunk. Meglehetősen kényelmetlen helyzet.
Szerencsére kapunk távvezérlőt is – amely egyébként ugyanaz, mint a Pictureline 3107-é -, így a kezelhetőség problémját könnyűszerrel áthidalhatjuk.
A menürendszert akár magyar nyelvűre is beállíthatjuk, amely így könnyebben értelmezhető (a magyar fordítások itt jók).

A Rollei Pictureline 3150 ára bruttó 56.000 Ft.

A termék kipróbálását a Rollei hazai képviselete tette lehetővé. Köszönjük!