Kipróbáltuk: digitális képkeretek 30 ezer forintig teszt

0
1 745

Fujifilm DP-8V

Mint azt nagyon jól tudjuk, a Fujifilm nem csak a filmes és digitális fényképezőgépek fejlesztésében jár élen, de a laborgépek és egyéb fotózással kapcsolatos területeken is. Nem csoda hát, hogy a termékeikhez digitális képkeretet is kínál. A 3D-s fényképezőgépéhez 3D-s képkeret is vásárolható.
A nálunk járt változat ugyan nem a 3D-s verzió volt, de mindenesetre ígéretes darab.

A képkeret szélét itt is lekerekítették, a kijelző matt felülete elé viszont nem került fényes előlap. Az LCD 8″ képátlójú, 4:3 oldalarányú, felbontása 800×600 pixel, amely szép részletességű képmegjelenítést tesz lehetővé. Kár, hogy nagy felbontású képből nem túl szépen méretez le a DP-8V.
A hagyományos fekvő formátum mellett portré állásban is használhatjuk a készüléket, ehhez a menüben kell átváltanunk a megfelelő üzemmódra, amelyben a képkeret automatikusan elforgatva jeleníti meg a fotókat.
Asztalra helyezés helyett választhatunk falra akasztást is, ezt akár fekvő, akár álló formátumban is megtehetjük.

A megjelenítendő képeket SD/SDHC, MMC, xD vagy MemoryStick kártyáról illetve USB-s eszközről olvassa be a készülék, vagy akár a belső közel 512 MB-os memóriájából. A belső memóriába számítógépről is tölthetünk fel képeket, igaz, ez sajnos elég lassan, <1 MB/s sebességgel megy.

Normál üzemmódon felül időzített be- és kikapcsolás, naptár mód, zene- és videólejátszás számít extrának. Videók közül a Fujifilm DP-8V HD mJPEG-eket is lejátszik, igaz, sajnos oldalarány hibával (a videót széthúzza).
A készülék kezelése a hátul elhelyezet gombok miatt nem túl kényelmes, de a könnyebb vezérlés érdekében távirányítót is mellékelnek. Kellemes, hogy a kijelző fényerejét a hátlapon elhelyezett analóg potenciométerrel könnyen és gyorsan állíthatjuk. Apró kellemetlenség, hogy a nagy felbontású képek megjelenítése esetenként (főleg nagy részletességű, nagy fájlméretű képeknél) meglehetősen lassú.

A Fujifilm DP-8V ára bruttó 23.000 Ft.

A termék kipróbálását a Fujifilm Magyarország tette lehetővé. Köszönjük!