Kipróbáltuk: Epson Stylus S20 teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

A tesztek során A4-es fekete-fehér dokumentumot, színes ábrával kiegészített dokumentumot, 10×15 cm-es fekete-fehér és színes fotót, valamint A4-es színes fotót nyomtattunk.

A fekete-fehér dokumentum a tavalyi eredményekhez hasonlóan nem lett olyan szép, mint a másik két gyártó esetében. A betűk szélei kissé recések, nem annyira egyenes vonalú. Ez persze csak közelről látszik, normál nézési távolságból egyáltalán nem csúnya az íráskép. A fekete betűk viszont kellően telítettek, nem szürkések, valódi feketék, hála a DuraBrite tintának.
A színes ábrán különálló, jól elkülöníthető tintacseppeket nem látunk, köszönhetően a nagy felbontásnak. A színek átlagosak, a sárga gyönyörű élénk, de a sötétkék szokás szerint nem ideális, s a bordó meg sem közelíti az eredeti színt, a vörösben viszont már kevés a sárga, átestünk a ló túloldalára.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

A fotónyomtatást Epson Premium fényes papírra végeztük, 10×15 cm-es és A4-es méretekben. A fotókat legjobb minőségben nyomtattuk, az S20-nál maximális dpi opciót nem választhattunk.
Színes fotónál jól láthatóak a tintacseppek, hasonlóan a HP Deskjetek nyomataihoz. Itt sajnos még enyhe csíkozódás is megfigyelhető, pedig új cartridge-eket használtunk és a fejigazítás sem maradt el. Érezhető tehát, hogy a gyártó alsó szegmensének termékével állunk szemben, itt azért még elmarad a Stylus Photo nyomtatóknál megszokott kiváló minőség, inkább átlagos belépőszint produktumát vehetjük kezünkbe. Ez persze a nyomtató árának ismeretében nem is meglepő.
A színekkel egyébként nincs gond, a vörös sem „narancsosodik” ki, a színtelítettség is jó, bár ennek kissé ellent mond, hogy a kontraszt egy fokkal elmarad a várttól. Ez főként a sötétebb területeken érhető tetten, a sötét tónusok ugyanis világosabban jelennek meg a papíron, nincs igazából feketéhez közeli rész. Mindez közvetlen napsütésben és árnyékban is jelentkezik.

A fekete-fehér fotókon is érezhető a sötétebb tónusok kivilágosodása illetve az, hogy nincs igazi fekete. Ez árnyékban is elég jelentős, s a tesztelt nyomtatók közül itt érezzük leginkább, hogy kicsi a kontraszt.
Elszíneződés minimálisan vehető észre, enyhén bíbor-lila fátyolos a kép.

A DuraBrite Ultra tinták tehát nem szerepeltek olyan jól a fotónyomtatás terén.

Epson Premium Glossy fotópapír

Vízállóságot Epson Premium fényes fotópapíron vizsgáltuk. A DuraBrite Ultra tinta és a papír kombinációja tökéletes vízállóságot biztosított (30 mp-es folyóvíz alá tartás), egyetlen szín sem folyt meg még egy kicsit sem, s a papír anyaga sem szívta fel a vizet, száradás után egyenes maradt.

A jó láthatóság érdekében 1200 dpi-vel szkenneltük be (Canon Lide20) a 10×15 cm-es nyomatot, amely így teljes terjedelmében megtekinthető. Vigyázat, igen nagy fájl (~21MB)!

képkivágás 1200 dpi-s szkenről

teljes kép

Méréseinknél a stoppert akkor indítottuk el, amikor a printer a nyomtatás első mozdulatát végezte (megkezdődött a lapbehúzás) és akkor állítottuk le, amikor az oldal legvége is leesett a tálcára. Az itt megadott értékek 1-1 lap nyomtatására vonatkoznak és nem tükrözik az egymás utáni több kép nyomtatás lap/perc sebességét.

Sebességek
A4 fekete-fehér dokumentum 27 mp
A4 színes dokumentum 52 mp
10×15 cm fotó 5 perc 25 mp
A4 fotó 13 perc 32 mp

A nyomtatás sebessége jól láthatóan nagyon gyenge. A mezőnyben nem is volt még egy készülék, ami ilyen lassú lett volna. S ez igaz mind a dokumentum, mind a fénykép nyomtatásra. Utóbbinál ez a lassúság azért is meglepő, mivel maximális DPI beállítás nem is állt rendelkezésre, ezek a nyomatok „csak” legjobb fotó módban készültek, de így is nagyon hosszadalmas volt a folyamat.

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • Epson Stylus S20 nyomtató
 • hátsó és elülső papírtartó tálcája
 • 4 db tintatartály: T0891 fekete, T0892 cián, T0893 bíbor, T0894 sárga
 • AC kábel
 • Üzembehelyezési útmutató
 • CD-ROM a szoftverekkel és a kezelési útmutatóval

Értékelés

Az Epson Stylus S20 a belépőszint képviselőjeként nehéz helyzetben volt. Nehéz azért, mert sok-sok komolyabb nyomtató mellett kellett ringbe szállnia, de azért is, mert a konkurens gyártók belépőszintű modelljei már sokkal nagyobb sebességre képesek. A lassú nyomtatást ellensúlyozni csak ultra alacsony ár, illetve fenntartási költség, vagy kiváló fényképnyomtatási minőséggel lehet. Bár a termék igen olcsó, a kategóriatársakhoz viszonyítva nem nevezhetjük ultra olcsónak, nagyságrendileg azonosak az árak. A fenntartási költség már egy másik kérdés, hiszen ha színes dokumentumokat vagy fotókat is nyomtatunk, akkor a színenként cserélhető tartályok már gazdaságosabb megoldást jelentenek, mint a Canon vagy HP belépőszintű gépeinek 2-2 tartályos módszerei. A kinyomtatott fotók – még ha kissé fakóbbak is az elvártnál – bőven felveszik a versenyt a többi belépőszintű géppel.

Ezek alapján tehát főként azoknak ajánljuk az Epson Stylus S20-at, akik nem óhajtanak sok-sok oldalnyi dokumentumot egyszerre nyomtatni, vagy ha igen, nem gond a lassú működés, viszont a fotónyomtatás és a gazdaságosság fontos elvárás lesz a készülékkel szemben.

Az Epson Stylus S20 ára bruttó 12e Ft.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • 4 színű DuraBrite tintarendszer színenként külön tartállyal
 • tökéletesen vízálló fotók Premium Glossy papíron
 • dokumentum nyomtatás nem túl szép (kissé „szőrös” és szürke)
 • lassú nyomtatás mind dokumentum mind fénykép esetén
 • manuális fejigazítás