Kipróbáltuk: Fujifilm GFX 50S – teszt

0

AF, sorozat, videó

Tükör nélküli fényképezőgépnél a fókuszrendszer szempontjából a legfontosabb kérdés nem a fókuszmezők száma szokott lenni, hanem az, hogy a képérzékelő szenzor rendelkezik-e fázis-különbség érzékelő fókuszpontokkal, amelyek gyorsíthatják, segíthetik a kontraszt alapú élességállítást.

A Fujifilm GFX 50S szenzorán fázis-különbség érzékelők nem találhatók, így teljes egészében kontraszt alapú az élességállítás. Ez sajnos a sebességén is érződik, általában fél másodperces fókusz időkkel kell számolnunk és helyes induló fókusznál is végig kell várnunk a kontraszt AF-re jellemző „hintázást”.

Fókuszmezőből összesen 425 érhető el, amely 25×17-es mátrixban helyezkedik el. A fókuszmező mérete négy lépésben állítható, így kis területre is fókuszálhatunk (pl. szem).

Az arcfelismerő rendszer szem érzékelésre is beállítható, így a szemre fókuszálás még egyszerűbb, hiszen nem kell a fókuszmezőt kézzel áthelyezni, vagy a fókuszálás után a képet újrakomponálni.

Egyszeri fókuszmódon kívül folyamatos is elérhető, illetve elvileg követő fókusz is használható, de a lassú élességállítás miatt ennek hatékonysága elég erőteljesen megkérdőjelezhető.

Műteremben azonban nem kell követő AF és a portrék esetében sem óriási baj, ha nem tizedmásodperc alatt találunk élességet.

Sorozat fényképezés

Nem csak a nagy felbontás, de a nagy fizikai méretű szenzor sem éppen ideális a gyors sorozatokhoz. Nem is töri össze magát a GFX 50S, hogy gyors sorozatot tudjon felmutatni, leggyorsabb módjában ugyanis 3 kép/mp a maximális sebesség, de ezt is csak elektronikus első redőnyzárnál érhetjük el, minimum 1/640 mp-es zársebességnél. Ha teljes redőnyzárt használunk, vagy a zársebességünk 1/640 mp alatti, akkor a sorozat sebesség 1,8 kép/mp lesz.

A belső puffer kellően nagy, így RAW formátumnál is tartja a gép a sorozatsebességet 7 képig.

Hagyományos sorozat módokon túl használhatunk automatikus expozíció sorozatot 2, 3, 5, 7 vagy 9 képpel, max. 3 Fé képenkénti eltolással (ez 9 képpel 24 Fé-et fog át), érzékenység sorozatot, film szimuláció sorozatot, fehéregyensúly sorozatot, dinamikus tartomány sorozatot is.

HDR fotó gépen belül nem készíthető, de két képes multiexpó elérhető.

A kioldási módok között külön rezgés csökkentőt nem találunk, azaz nincs lehetőség a zár felfutását követően várakozni, de ezt az elektronikus első redőnnyel végülis elérhetjük.
A berázásra egyébként állványt használva is van esély, ha a záridő pariban van a remegés lecsengési idejével. A mi tesztfotóinknál 1/40 mp volt az a zársebesség, ahol ha kicsit is, de jelentkezett a berázás hatása. Emiatt az ISO érzékenység képeknél az ISO100-12800 tartományban elektronikus zárat használtunk, hogy elkerüljük a berázódást.

Videózás

Nem különösebben jellemző, hogy egy műterembe szánt középformátumú géppel videót kelljen készíteni, de ha nagyon muszáj, erre is képes a Fujifilm GFX 50S.

Nagy dolgokra azért nem kell számítani, a maximális felbontás 1920×1080 képpont, a képfrissítés 24, 25 vagy 30 kép/mp lehet, a bitráta pedig maximum 36 Mbps.
Videofelvétel előtt a Drive gombbal kell kiválasztanunk a mozgókép módot. Felvétel során változtatható a rekeszérték és a zársebesség is, működik a fénymérés, de a fókusz csak kézzel állítható.

A hangot beépített sztereó mikrofon, vagy külső mikrofon rögzítheti.
Mozgókép módban egy hajszálnyi látószög csökkenésre kell számítanunk, ugyanis a gép kb. 1,08×-os a képkivágást alkalmaz.

A rolling shutteres elektronikus zár miatt mozgó témáknál számítanunk kell a jello-effektre is.

Gépen belül videó vágására, illetve képkocka kimentésére nincs lehetőség.