Kipróbáltuk: HP Officejet K7100 teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

A tesztek során A4-es fekete-fehér dokumentumot, színes ábrával kiegészített dokumentumot, 10×15 cm-es fekete-fehér és színes fotót, valamint A4-es színes fotót nyomtattunk.

A nyomtatott fekete-fehér dokumentum az alkalmazott fotópatron miatt most hasonlóan szürkés lett, mint az Epson gépeinél. A felbontással alapvetően nincs baj, bár a vízszintes vonal eléggé recésnek mutatkozik.
A színes ábra viszont fantasztikus lett. No nem a homogén felülete miatt, mert viszonylag közelről (10 cm-ről) már láthatóak a festékpöttyök. Normál nézési távolságból a tintacseppek pöttyei sem látszanak, tehát nem zavaró jelenségről van szó. A színek viszont tényleg a legjobbak. A vörös enyhén narancsos, de mind a kék, mind a zöld, sőt a mindig kemény dió lila szín is remekül jött át.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

A fotókat Hp Premium Plus fényes papírra nyomtattuk 10×15 cm-es, A4-es és A3-as méretekben. A kapott kép meglepően szép lett. Hogy miért meglepő? Nos a sok-sok Deskjet és általános tintát használó Photosmart után végre fotótintával is kipróbálhattunk egy HP készüléket, mely szép eredményt hozott. A sötét tónusok is jól láthatóak, bár egy kicsit sötétebbek, mint szükséges volna. A felbontáson persze nem segített a plusz 2 szín, de a színekre jótékony hatással volt.
A fekete-fehér fotó is szépen mutat, a feketék jók, s színezettség sem jelentkezik.
Összességében elmondható tehát, hogy a fotópatronokkal felturbózott Officejet bizony felveszi a versenyt a kifejezetten fotónyomtatásra készített készülékekkel is.

HP Advanced Photo fotópapír

Vízállóságot most csak Advanced papírral vizsgáltunk, a Premium Plus ezeknél a tintáknál egyáltalán nem mutatott vízállóságot. Érdekes módon most az Advanced sem. Persze nem annyira vészes a helyzet, mint a Premium Plus-nál, ahol a papír is részben feloldódik és nyálkás felület jön létre a felületén. Itt “csupán” diszkréten elfolynak a színek, kivétel a cián. De vízállóságról így sajnos nem beszélhetünk.

A jó láthatóság érdekében 1200 dpi-vel szkenneltük be (Canon Lide20) a 10×15 cm-es nyomatot, amely így teljes terjedelmében megtekinthető. Vigyázat, igen nagy fájl (~15MB)!

képkivágás 1200 dpi-s szkenről

teljes kép

Méréseinknél a stoppert akkor indítottuk el, amikor a printer a nyomtatás első mozdulatát végezte (megkezdődött a lapbehúzás) és akkor állítottuk le, amikor az oldal legvége is leesett a tálcára. Az itt megadott értékek 1-1 lap nyomtatására vonatkoznak és nem tükrözik az egymás utáni több kép nyomtatás lap/perc sebességét.

Sebességek
A4 fekete-fehér dokumentum 27 mp
A4 színes dokumentum 27 mp
10×15 cm fotó 2 perc 55 mp
A4 fotó 8 perc 3 mp
A3 fotó 14 perc 27 mp

Bár irodai készülékről van szó elsődlegesen, a dokumentum-nyomtatás nem túl gyors. Persze nem rossz ez a 27 mp-es érték, de az A4-esek között jópár olyat is találtunk, amely bőven 10 mp alatt végzett egy dokumentummal. A fotónyomtatás sebessége sem túl jó, a szűkös mezőnyünk leglassabb készüléke volt.

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • HP Officejet K7100 nyomtató
 • 2 db tintatartály: HP 339 jelű fekete és HP344 jelű három színű
 • CD-ROM a szoftverekkel
 • Tápkábel
 • Teelpítési útmutató, kezelési kézikönyv

Értékelés

A HP Officejet K7100-at elsődlegesen oda ajánljuk, ahol olcsón kell megoldani egy A3-as nyomtató vásárlását. Emellett még fotónyomtatásra is alkalmas, igaz, nem a legkiválóbb minőségben, de a kapott eredmény jó, feltéve, ha a kiegészítő fotópatront is használjuk.

A HP Officejet K7100 ára bruttó 85-90e Ft, amely kategóriájában az egyik legalacsonyabb.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • jó minőségű dokumentum nyomtatás
 • fotópatronnal szép színek a színes dokumentumon
 • fotópatronnal jó minőségű fotók
 • automata fejigazítás
 • igen alacsony ár
 • nem színenként cserélhető tinta
 • fotópatron csak opcionális
 • lassú nyomtatási sebesség, főként fotóknál
 • nem vízálló nyomatok még Advanced papírral sem

A nyomtatót a HP Magyarországtól kaptuk kölcsön tesztünk idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!