Kipróbáltuk: HP Officejet K7100 teszt

0

Külső

Bevezető

A HP A3-as nyomtatói között idén egy kevésbé fotónyomtatásra termett készüléket is kipróbáltunk, a kifejezetten irodai célokra készült Officejet család K7100-as modellje révén.
A HP Officejet K7100 nem túlzottan különleges készülék, extrákat legalábbis nem tartogat számunkra, hacsak nem nevezhetjük annak a manapság igen ritka párhuzamos port támogatását. Az ár azonban döntő lehet. A K7100 ugyanis a HP – és úgy egyébként a nyomtatópiac – egyik legolcsóbb A3-as készüléke.

Az Officejet K7100-hoz gyárilag a HP339-es jelű, nagy kapacitású fekete és a HP344-es háromszínű Vivera festékeket tartalmazó tintapatront adják. A 672 fekete és 600 színes fúvókát tartalmazó thermo nyomtatófejjel egybeépített cartridge-ek így sajnos nem tesznek lehetővé színenkénti cserét, ami nem kedvez a gazdaságosságnak.

A gyári cartridge-ek tehát a következők:

  • HP339: fekete, 21 ml
  • HP344: három színű, 14 ml

A tesztkészülékhez ezúttal nem a szokásos alap tintapatronokat kaptuk, hanem a fotónyomtatásra ajánlott, halvány színeket is tartalmazó cartridge-eket. Ennek persze megvolt az a következménye, hogy a dokumentumok nem oly’ szép feketék lettek, de ez egyértelműen a fotótintára vezethető vissza, amelyet már a HP Photosmart Pro B8350 tesztnél is tapasztaltunk. Ebből máris látszik az első probléma: fotónyomtatás és dokumentum nyomtatás előtt cserélni érdemes a patronokat.

Legjobb minőségben 4800×1200 dpi optimalizált felbontást érhetünk el, legalábbis színes nyomtatásnál. Fekete-fehér módban a legjobb felbontás 1200×1200 valós dpi.
A nyomtatás során maximum A/3+ méretű lapokat használhatunk.

A nyomtató alacsony ára miatt extrákat nem kapunk. Opcionálisan vásárolhatunk fotópatront (színeset illetve szürke árnyalatokat tartalmazót), illetve duplex nyomtatást lehetővé tevő kiegészítőt.

A nyomtatás sebességének gyári adatai: A4 dokumentum vázlat módban: fekete-fehér 25 lap/perc, színes: 20 lap/perc, A3 méretben: fekete-fehér: 10,5 lap/perc, színes: 8,5 lap/perc.

Külső, design

Ha ránézünk az Officejet K7100-ra, első körben akár össze is keverhetnénk a HP Photosmart Pro B8350-nel. Nos igen, a különbség minimális, jobbára csak az alkalmazott színekben, vagy anyagokban érhető tetten minimális eltérés. A két nyomtató egyébként specifikációjukban is igen hasonló.

A kezelőszerveket a készülék bal oldalán találjuk. Ebből mindössze három van:

  • Ki/bekapcsoló
  • Folytatás
  • Megszakítás.

Az üres lapokat az alsó tálcába helyezhetjük, a kész nyomatok az efelett kialakított tartóra fognak kerülni. A papírtároló kapacitása 150 lap, a kimeneti tálcáé 100 lap.

Csatlakozók közül itt nem csak Hi-Speed USB 2.0, hanem a jó öreg párhuzamos (IEEE 1284), vagy más nevén printer portot is megtaláljuk.
Ezen kívül egyéb bemeneti pont nem található a készüléken, így nincs PictBridge aljzat, s nincsenek kártyaolvasók sem.

Üzembe helyezés, kezelés

Az üzembe helyezés első lépése természetesen a kicsomagolás és a tintapatronok behelyezése, majd ezt követően jöhet a szoftver telepítése. Ez sajnos meglehetősen hosszú folyamat, közel 15 percig tart. Fontos, hogy a nyomtatót csak a telepítő szoftver kérésére kössük csak össze a számítógéppel. A cartridge-ek behelyezése, és a szoftver feltelepítése után fejigazítást érdemes végrehajtanunk a legjobb képminőség elérése érdekében. Ez itt automatikusan történik, csak egy üres A4-es lapra lesz szükség, valamint 1 percre.

A fotónyomtatást a gyári CD-n mellékelt HP Photosmart Essentials v2.5-ből is végezhetjük, de természetesen képszerkesztő programból is használható a készülék. A Photosmart Essentials természetesen frissíthető az újabb változatokra is. E programban címkék, albumok, vagy a mappáink szerint tekinthetjük meg a fotóinkat, illetve választhatjuk ki azokat nyomtatásra. A hagyományos fotónyomtatás mellett fényképalbum-oldalakat, vagy fényképsablonokat is szerkeszthetünk, ahol egy oldalra több kép, akár különböző méretben is felkerülhet.
A nyomtatás előtt megadható a papír mérete, típusa, szegély vagy szegélynélküli nyomtatás módja, kérhetünk automatikus fényképjavítást (világosság, kontraszt, színek változtatása), automatikus vörösszem eltávolítást, fotódátumozást, választhatunk a „fit” és „fill” képelhelyezési módok közül, illetve megadhatjuk a nyomtatási minőséget.

Tesztünk során mi is a fenti programból nyomtattuk a fotókat, hogy a gyári legjobb minőséget érhessük el.

A vörösszemek korrekciója is a Photosmart Essentials szolgáltatása. Ennek során a képről jó hatékonysággal tűnteti el a program a vörös pupillákat, s javítja ki azt feketére.

A meghajtóprogram az alábbi képeken látható szolgáltatások, beállítások kiválasztását teszi lehetővé: