Kipróbáltuk: HP Photosmart 1115 teszt

0

Az egyik ilyen mindentudó a PhotoSmart 1115, ami a korábbi 1000/1100-as modell frissítése. Az elődhöz nagyon hasonlító dizájn mellett megmaradt a fényképezőgép tulajdonosok számára fontos funkció, a kártyaolvasó. Ezzel mind a SmartMedia, mind pedig a CompactFlash kártyákra mentett képek olvashatók és nyomtathatók, akár közvetlen, számítógép nélkül is.

HP Photosmart 1115

Kívülről
A nyomtató enyhén szögletes, kicsit konzervatív, így inkább elegáns külsőt kapott. Amúgy teljesen olyan, mint bármelyik másik tintasugaras nyomtató, a jobb oldali kezelőpanelt kivéve. Az ugyanis nem minden tintasugaras nyomtatón szokványos. Feladata, hogy a nyomtató oldalán található kártyahelyekbe betett memóriakártyákon lévő képek nyomtatását lehetővé tegye. A műveletek végrehajtásában segít (sőt nélkülözhetetlen) a két soros LCD kijelző, ami sajnos nagyon lassú. Minden egyes gomb lenyomása után reménykedve kell várni, hogy vajon azt csinálta-e a gép, amit mi szerettünk volna. Szervezésileg nincs vele gond, mindig kellő mennyiségű információval lát el és szerintem a menük sem áttekinthetetlenek.

HP Photosmart 1115
A készülék oldalán egymás alatt található a két kártyanyílás, felül a SmartMedia, alul a ComapctFlash kártyáé. A SmartMedia kártya támogatással a nyomtatót nem csak a HP digitális fényképezőgépek, de a SmartMedia kártyára dolgozó gépek tulajdonosai is használhatják. A nyílásokon nincs kiadó gomb, mivel a kártya nem tűnik el teljesen bennük. Így gyakorlatilag bármikor kihúzhatók. Mivel a nyomtató normál esetben nem ír a kártyára, az adat- vagy kártyasérülés veszélye egy kártyaművelet alatti kihúzásnál minimális. A kellemetlenségek (félbeszakadt nyomtatás vagy áttöltés) elkerülése végett az ilyen műveletekre egy lámpa figyelmeztet.

HP Photosmart 1115

A hagyományosnak mondható papíradagoló tálca a gép előlapjának aljára került. A fő tálcába egyszerre 100 db A4-es méretű papír fér. Ami miatt mégis különleges, hogy kialakítottak benne egy 10×15 cm-es papírlapok adagolására szolgáló betétet is, amivel még könnyebben készíthetők kiváló fényképek. Ez a tálca egyszerre 20 db ilyen méretű lapot képes elnyelni. A kész nyomatok a lapadagoló tetején kialakított tálcába kerülnek úgy, hogy teljes elkészültükig két oldalról benyúló kar tartja a félkész lapot a levegőben, nehogy a lehulló papír gyűrődjön vagy elkenje az előző nyomaton még meg nem száradt festéket. Mondjuk ez utóbbira kicsi az esély.

A burkolat felnyitásakor a festékpatronokat tartalmazó kocsi a nyomtató közepére ugrik, hogy a patronok könnyen cserélhetők legyenek. A művelet tényleg nem bonyolult. A masina egy fekete és egy színes fejet használ nyomtatáshoz. Kár, hogy a színek nem cserélhetők külön külön. Így ha egy szín kifogy, akkor hiába van a többiben még bőven tinta, mindet cserélni kell. Ez nem csak drága dolog, de környezetszennyező is.

HP Photosmart 1115
A Photosmart 1115 USB és párhuzamos porton keresztül is a számítógéphez köthető, így mind az új, mind pedig a régebbi rendszerekkel kompatibilis. Én, elterjedtsége miatt, csak az USB-s kapcsolatot próbáltam. A nyomtató a Plug and Play USB csatlakozásnak köszönhetően pillanatok alatt üzembe állítható. Vásárláskor érdemes azonban figyelni arra, hogy a géphez sem USB kábelt, sem pedig párhuzamos kábelt nem mellékelnek, így ezeket külön kell beszerezni.

HP Photosmart 1115

A gép hátlapján lévő ajtó két funkciót lát el: ezen keresztül érhető el a begyűrődött papír és ide illeszthető a kétoldalas nyomtatást lehetővé tevő fordító egység, ami a nálunk járt modellnek opcionális kiegészítője.

Fotónyomtatás
A készülék két módban használható fotónyomtatásra. Egyszer mint önálló eszköz a betett kártyáról származó képeket tudja kinyomtatni. Számítógéphez csatlakoztatva úgy működik, mint egy hagyományos nyomtató, így a nyomtatási lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. A nyomtatóhoz mellékelt szoftver igazi remekmű. Jól megfigyelhető rajta a HP gyakorlata az egyszerű kezelői felületek kialakításában. Régebben, főleg a szkennereknél, nem tetszett, ahogy a cég a kezelőfelületeket kialakította, de szerencsére ez már a múlté. A legjobban az albumlap/képnyomtató program tetszett, amellyel pillanatok alatt nyomtathatók nagyon szép képek akár különböző méretben is. Az előre elkészített sablonokba csak be kell húzni a képeket és már mehet is a nyomtatás. Ha a felvétel valamiért nem a legjobb minőségű, akkor a színeken vagy a kép keménységén könnyen lehet állítani, sőt ezt a program kérésünkre meg is teszi helyettünk. És ami meglepő: az automatikus beállítás az esetek jelentős többségében tökéletes eredményt produkál.

Önálló eszközként használva szintén nagyon jól kezelhető a nyomtató. Először nehezen tudtam elképzelni, hogy miként lehet egy memóriakártyáról kiválogatni a nyomtatandó képeket, ha egyszer nem látom, hogy melyik képen mi van. Ahogy kipróbáltam a HP 1115-öt, rájöttem, hogy gyenge volt a fantáziám. A kártyán lévő képekről először (nyilván hagyományos papírra) egy indexképet kell nyomtatni. A beszámozott képek alapján pedig már könnyen kiválaszthatók azok a felvételek, amelyekről nagyítások is kellenek. A nyomtató ez alapján a kiválasztott képekről elkészíti a fotószerű nyomatokat.

Kártyaolvasás
Photosmart 1115 - LCD üzenet
A nyomtatóba épített kártyaolvasók a számítógéphez csatlakoztatás után külső meghajtóként jelennek meg a számítógépen. A nyomtató ugyan egyszerre csak egy kártyát képes kezelni, de például a számítógépről való nyomtatást nem zavarja, ha közben a kártyán lévő adatokat is letöltjük. A kártya rossz irányban történő betételére a nyomtató az LCD-n megjelenő felirattal figyelmeztet, ami rendkívül szimpatikus volt. A kártyán lévő képek egy gombnyomással a nyomtatóról a számítógépre küldhetők.

Képminőség
A HP Photosmart 1115 vérbeli fotónyomtató. Arzenáljában a kártyaolvasáson és az egyszerű színes nyomtatáson kívül szerepel a PhotoRet III technológia és egy 2400 x 1200 dpi-s nyomtatási mód. Ez utóbbi szépen hangzik ugyan, de minőségben nem nyújt többet, mint a PhotoRet III, így nem éri meg a lassabb nyomtatást és a nagyobb számítási igényt. Persze fotóhoz hasonló hatást csak speciális papíron várhatunk tőle, mivel a hagyományos fénymásoló papír vékony, és rostjai magukba szívják a festéket. Ennek eredménye, hogy a képek nem olyan élesek, a színek pedig igencsak fakók. A speciális fotópapíron viszont az eredmény fantasztikus. Korábban nem nagyon voltam elájulva a tintasugaras technológiától, de ez a nyomtató meggyőzött. Persze a fotó az fotó, tehát a vegyszereket nem kell még kidobni, de otthoni, kis mennyiségű, sürgős nyomtatáshoz a HP 1115 kiválóan megfelel. A dologhoz nem különösebben értő laikusok számára a PS 1115 fotónyomtatóval készült kép minőségileg azonos a hagyományos eljárással készült képekkel.

HP Photosmart 1115

A technológia már csak egy helyen csúszik el. Ez a világos, sárgás színek területe, amit nagyon nehezen tud előállítani. Ilyenkor a homogén felületek enyhén pöttyösek. Az összes többi színnél az eredmény lélegzetelállító.

Mi van a dobozban?
A nyomtató mellett a dobozban a következők találhatók:

  • tápellátást biztosító hálózati kábel
  • színes tintapatron
  • fekete tintapatron
  • CD-ROM lemez
  • használati útmutató
  • telepítési segédlet
  • garanciajegy

Mint említettem a géphez nem jár semmilyen csatlakozó kábel, lévén önállóan is használható eszköz. A szükséges kábel fajtáját és hosszát egyébként is a felhasználási környezet határozza meg. Erre érdemes figyelni. Ha fotónyomtatásra szeretnénk használni, akkor külön kell gondoskodni a megfelelő papírról is, mivel hagyományos lapon az eredmény csapnivaló lesz.

Értékelés

Canon PowerShot G2
A cikk illusztrációi
Canon PowerShot G2-es digitális fényképezőgéppel készültek.
www.canon.hu

A HP Photosmart 1115 a bennem lévő sok ellenérzés dacára nagyon megtetszett. Gyors, kártyaolvasóként is funkcionál és nem utolsó sorban nagyon szép képeket nyomtat. A bruttó 70 ezer forint körüli fogyasztói ára szintén nem túl borsos. Ami kicsit elbizonytalanítana egy ilyen vásárlásnál a fotópapírok és a festék viszonylag magas ára. A magas fajlagos költségek miatt ezt a nyomtatót olyan helyre ajánlom, ahol elsősorban irodai vagy egyéb feladatokhoz van szükség jó minőségű, színes nyomtatóra, azonban hébe-hóba ki kell nyomtatni néhány fotót is. Ilyenkor előkerülhetnek a jó minőségű papírok és pillanatok alatt elkészülhetnek a hagyományos fotókhoz megszólalásig hasonlító nyomatok.

A nyomtatót a HP Magyarországtól kaptuk kölcsön