Kipróbáltuk: Casio QV-4000 teszt

0

A digitális fotózás térnyerésével az elektronikában jártas cég hamar rájött, hogy a jó minőségű, nagy felbontású kép készítésének elengedhetetlen feltétele a nagyon jó minőségű optika. A cég ezért már a QV-3000-es gyártásánál felhasználta a Canon kiváló háromszoros nagyítású zoom objektívjét, amit azóta már egy sor más gépen is láttunk (Canon PowerShot G1, Canon PowerShot G2, Casio QV-3500, HP PhotoSmart 715, stb.) és amit a QV-4000-esen is használtak. Az a kérdés, hogy a relatív nagy frontlencséjű objektív megfelel-e a nagyobb felbontás támasztotta követelményeknek, a Canon maga adta meg a választ azzal, hogy első négy megapixeles félprofi gépére a PowerShot G2-re (amit a kategória etalonjának is lehet nevezni) is ezt az objektívet választotta.

Kívülről
A QV-4000 az első sajtóanyagok szerint két színben készül: az egyik szürke (ezüstös) előlappal, a másik csupa fekete kivitelben. Nálunk ez utóbbi járt, ami színben a QV-3500-hoz, formában és kialakításban pedig a Sony DSC-S85-öshoz hasonlít. A lekerekített sarkok és a nagy objektív miatt fényképen egy viszonylag kicsi gépnek néz ki, a valóságban azonban méretei hasonlóak a Casio PowerShot G2-es méreteihez. Ez egy félprofi gépnél szükségszerű, mert kisebb méretnél a gépet már nem lehetne jól megfogni.

Casio QV-4000

A gép előlapjának igen jelentős részét foglalja el a nagyméretű Canon optika, ami miatt a gép szerintem első pillanattól érdekes és szimpatikus lesz. Az objektív bekapcsoláskor néhány cm-re kiemelkedik a vázból. Az első különbség az amúgy nagyon hasonló G2 és QV-4000 között, hogy míg a G2-n az objektív villám gyorsan kiemelkedik, addig a QV-4000-en erre kicsit várni kell. Ez szerencsére relatív, és a különbség nem olyan óriási, hogy a hátráltatná a munkát. Érdekes, hogy ha a gépet úgy kapcsoljuk be, hogy az objektívsapka az optikán van, akkor a gép azonnal hibát jelez (nem vár néhány pillanatot). Ilyenkor az objektívvédőt le kell venni és újra be kell kapcsolni a gépet. Nincs mese, meg kell tanulni a rendet: először az objektívsapka kell lekerüljön, csak utána lehet kapcsolgatni a gépet. Az objektív kisfilmes gépek 34-102 mm-es zoom objektívéhez hasonlítható, kezdő fényereje igencsak jó, f2-2,5. Az optika körüli perem belső oldala menetes, így a fényképezőgéphez egy 58 mm-es közgyűrű segítségével előtétlencsék is csatlakoztathatók.

Az optikai kereső ablaka közvetlen az objektív felett található. Ennek előnye, hogy a keresőben látott kép csak függőlegesen tér el a felvételre kerülő képtől. Sajnos az egyszerű átnézeti keresővel ellátott fényképezőgépeknél minimum ennyivel számolni kell. (A filmes gépeknél a dolog sokkal jelentősebb, mert ott nincs LCD monitor, a képek komponálásához csak a kereső használható.)

A kereső markolat felöli oldalára került a beépített vaku. A kompakt fényképezőgépek elengedhetetlen kelléke 50 cm-től 3 méteres tárgytávolságig használható. A QV-4000-es, mint a drágább vetélytársai, rendelkezik vakuszinkron csatlakozóval is, amivel a külső vaku használata is lehetővé vált. Erre a korábbi modelleknél nem volt lehetőség. A fényképezőgép rendelkezik élességállítási segédfényt kibocsátó lámpával, ami szinte teljes sötétségben is lehetővé teszi a precíz élességállítást.

A gép markolat felöli oldalán a váz kicsit megvastagodik, az ujjhegyeknek pedig egy kis mélyedést alakítottak ki, hogy a gépet biztosabban lehessen tartani. Ez persze nem ad a tükörreflexes gépekhez hasonlóan kényelmes fogást, de az ilyen kialakítású kompakt gépeken jónak mondható.

Casio QV-4000

A fényképezőgép teteje tele van mindenféle érdekességgel. A bal oldalon lévő tárcsa és az alatta lévő gyűrű talán a leginkább feltűnő. Stílusban ugyan nem, de elgondolásban hasonlít a PowerShot modelleken megismert kezelőtárcsákkal. Az igazság az, hogy nekem a Casio megoldása egy kicsit jobban tetszett. Ez talán egy kicsit szubjektív dolog ugyan, de így van. A Canon tárcsái kicsit nehézkesen forgathatók, míg a Casio-n lévő korong és gyűrű csak a szükséges ellenállást tanúsítja.

A felső tárcsán található az automata, a programautomata, a záridő előválasztás, a blende előválasztás, a teljesen manuális mód és a Best Shot mód. Ez utóbbi a Casio gépek sajátossága. Egy olyan programválasztékot kell elképzelni, amiben a leggyakrabban előforduló szituációkra kapunk azonnal megoldást. Ha például éjszaka fotózunk, a fotóalanyunk a kép bal oldalán áll, a háttérben a kivilágított város, akkor a megfelelő program kiválasztása után (a programot példaképek

Információs LCD


Információs LCD

 1. Élességállítás mód jelző
 2. Vaku kikapcsolva
 3. Vörös-szem csökkentés
 4. Még menthető képek száma
 5. Fénymérési mód
 6. Blende
 7. Időzítő
 8. Záridő / Expozíciós érték
 9. Akku töltöttsége
 10. Expozíció kompenzáció
 11. Multi AF
 12. Szpot AF
 13. Manuális fókusz
 14. Végtelenre fókusz
 15. Makró fókusz

alapján lehet kiválasztani) a QV-4000-es a kép bal oldalára állít élességet, beállítja a hosszú záridőt és a vakut és már fényképezhetünk is. Az eredmény olyan lesz, mintha gyakorlott fotós készítette volna. A funkcióval tüzetesebben először a QV-2900UX bemutatásakor ismerkedtem meg, és olyannyira megnyert, hogy számtalan esetben a manuális állítgatás helyett az egyszerű állíthatósága miatt csak ezt használtam (pedig ott menüből kellett beállítani, ami egy picit bonyolultabb volt, mint ezen a gépen). Az alsó gyűrűn a felvételi módok közül lehet választani. Középső állásban az egyszerű fénykép módot találjuk, alatta a panorámakép és a videó, felette a sorozatfelvétel és az expozíció sorozat módok kaptak helyet.

A kisméretű információs LCD-ről minden fontosabb információ leolvasható, így nincs mindig szükség a hátlapon lévő színes LCD monitor bekapcsolására. Jól megfigyelhető, hogy a fényképezőgép kialakításánál a Casio törekedett arra, hogy a legfontosabb beállítások a menübe való belépés nélkül egyszerűen beállíthatók legyenek. Így természetesen saját gombot kapott a vaku és a makró funkció (6-20 cm-es tárgytávolsággal lehet fotózni) is, amiket az információs LCD mellett találunk meg. A gép tetejének markolat felöli oldalán van a főkapcsoló és a fő beállító tárcsa. A főkapcsoló az exponáló gomb körül fordul el és egyben a felvétel és a visszajátszás közötti váltást is biztosítja. A fő beállító tárcsa a hátlapon lévő gombokkal együtt az egyes értékek beállítására szolgál. Ez a megoldás több márkán és főleg a drágább, profibb gépeken már bizonyított, és itt sem okozott csalódást.

Casio QV-4000
A hátlap a gép tetejéhez hasonlóan tele van gombokkal és kis karokkal. Természetesen a leginkább feltűnő a nagyméretű, nagyon jó minőségű LCD monitor. Sajnos a korábbi modellekkel ellentétben nem kapott tükröződésmentes felületet, így szikrázó napsütésben nehezebben látható rajta a kép. Ilyenkor a keresőt célszerű használni, ami ugyan csak egy egyszerű, a kompakt gépeken megszokott kereső, de legalább van rajta dioptriaállítási lehetőség. A kereső melletti ledek a megszokott módon az élességállításról és a kártyaműveletekről adnak tájékoztatást.

Az LCD monitor bal oldalán található gombokkal és a gép tetején lévő fő beállító tárcsával a következő funkciók állíthatók: fénymérés (többpontos, középpontosan súlyozott, szpot), fehéregyensúly (automatikus, napfény, árnyék, izzó, fénycső és manuális állítás), élesség (többpontos, választható szpot mérés (9 pont), manuális, végtelen és élesség rögzítés) és expozíció rögzítés. Ez utóbbi gomb visszajátszás módban a kép törlésére használandó. A monitor másik oldalán található a négy irányba billenthető joystick szerű navigáló gomb. Véleményem szerint a fényképezőgép legrosszabbul sikerült rész. Ugyan láttam embereket, akik mint a villám, kényelmesen és határozottan navigáltak vele a menüben, de nekem ez nem nagyon sikerült. És igazából az a baj, hogy előfordul, hogy nem azt csinálja, mint amit a kezelője akar. Nagyon könnyű kicsit más irányba billenteni, vagy ami még rosszabb, a benyomásakor kicsit elbillenteni egy irányba. Máris teljesen mást állított be az ember, mint amit akart. Sok gyakorlással biztosan jól megtanulható, de jobb lett volna, ha a megoldás használhatatlanságára még a tervezőasztalon fény derül.

Casio QV-4000

A korábbi Casio modellekben a zoom állító karja volt a mostani navigáló gombhoz hasonlóan használhatatlan. Talán nem is a bizonytalan működése, hanem a kényelmetlensége miatt. Ezen szerencsére most javítottak. A megoldás ugyan még nem a kedvencem, de nagyságrendekkel jobb, mint amit az előd modelleken láttunk. Ez a megoldás erős átlagosnak mondható.

A QV-3000EX újdonsága volt a Preview gomb, amivel a felvétel elkészítése után azonnal meg lehetett nézni az elmentett képet anélkül, hogy a fényképezőgépet visszajátszás módba kapcsolnánk. A Preview gomb előnye a visszajátszás móddal szemben az, hogy ha a kép ellenőrzése után gyorsan szeretnénk fényképezni, akkor az exponáló gomb lenyomására a fényképezőgép azonnal felvétel módba áll és elkészíti a képet. Ez a gomb természetesen a QV-4000-es hátlapjára is felkerült, amit üdvözlünk. Az egyetlen gond, hogy a Preview szigorúan megmaradt Preview-nak, így még mindig át kell kapcsolni visszajátszás módba, ha az ellenőrzésen kívül mást is szeretnénk csinálni az elmentett képpel. Kár. (Pedig kategóriájában elsők között lehetett volna ezzel a Casio.) Az LCD jobb alsó sarkánál lévő DISP gombbal a monitor kapcsolható be illetve ki és ezzel lehet a monitoron megjelenő tartalmat váltani. Így ezzel a gombbal kapcsolható be fényképezés közben az élő hisztogram, ami a képpontok fényesség szerinti eloszlását ábrázolja grafikon formájában.

Casio QV-4000
A fényképezőgép markolatában helyezték el a CompactFlash Type II-es kártyanyílást, ami természetesen képes az IBM MicroDrive-ok kezelésére is. A kártyanyílás és az ajtajának kialakítása szenzációsan jó. A korábbi Casio modelleken nagyon sokat kifogásoltuk, hogy a nyílások ajtajai nagyon gagyik voltak. A Casio most átesett a ló másik oldalára. A kártyanyílásra a QV-4000-es esetében egy olyan ajtót rittyentettek, ami még a profi gépeken is megállná a helyét. Az ajtót nyitó rugós retesz a gép oldalán található, de az ajtó a hátlap egy részét alkotja. Kiváló dolog, hogy nem csak nyílik, de előtt el is csúszik egy kicsit. Így nem feltűnő, véletlen nem nyitogatja ki az ember és nem utolsó sorban nagyon masszívnak hat. Elismerésem.

Casio QV-4000
A fényképezőgép másik oldalán találhatók a gép csatlakozói. A választék nagyon szép. Egy gumi lap alatt (Canonnál látott megoldás) található a 6 V-os hálózati adapter bemenet, videó kimenet, az USB és a soros csatlakozó. Ezeket a szennyeződéstől jól védi a gumilap. A fényképezés során inkább használt vakuszinkron csatlakozó a gumilap mellé került, és nem kapott semmi különös borítást.

A fényképezőgép alján található az akkumulátor nyílás és természetesen az állványhoz való rögzítéshez nélkülözhetetlen menet. A fém rögzítési pont elhelyezése nem az igazi, mert a gép így könnyen féloldalasan, ferdén állhat, arról beszélve, hogy a panorámaképek készítésekor szerencsétlen lehet az elhelyezkedése. Az akkumulátor nyílás ajtaja egyszerű reteszes megoldású. Masszív, jól zár, remek megoldású. A fényképezőgép áramellátásáról négy ceruzaelem gondoskodik, ami esetünkben 4 ceruzaakkumulátor volt.

Casio QV-4000

A gép kialakítása, kidolgozása nagyon sokat javult. A korábban gagyinak tűnő műanyag kialakítást strapabíró és masszív hatást keltő fém és kemény műanyag váltotta fel. Úgy néz ki, hogy a Casio nem csak szolgáltatásválasztékában, de kialakításban is felnőtt a nagy vetélytársai mellé.

Felvétel mód
A QV-4000-es digitális fényképezőgépbe a Sony 1/1,8″-es CCD lapkája került, ami a jó objektív mellett egy újabb biztosíték a kiváló képminőséghez. A gyártó szerencsére nem fukarkodott a funkciókkal, van minden amire fotózásnál szükség lehet, sőt talán még több is. A felbontás 4 lépésben állítható, plusz legnagyobb felbontásban 3:2 képarány is választható. Felvétel módban élességállításnál a kép közepének kinagyított részlete segít a pontos beállításban. Sajnos a távolságot nem írja ki. A helyes expozíció beállításában a hisztogram segíthet. Ha nem akarunk ügyetlenkedni, vagy csak kényelmesek vagyunk, akkor pedig ott vannak a Best Shot témák, amik közül a fényképezendő témára leginkább illőt kiválasztva azonnal fényképezhetünk. Ha olyan a téma, amire nincs előre beállított Best Shot program, akkor magunk is rögzíthetünk egyet. Az élességállítási lehetőségek sora elég hosszú. Multi AF mérésnél a kép közepén vízszintesen három ponton mér élességet és a legközelebbi pontra állítja be az optikát. Ha ez nem megfelelő, akkor akár egy 3×3-as hálóban is kiválasztható az élességállítási pont.

Manuális módban természetesen lehetőség van záridő prioritás, rekesz prioritás és teljesen manuális módok kiválasztására is. Ez utóbbi esetben mind a blende, mind pedig a záridő szabadon beállítható. A gép mindent tud, amire egy igényes amatőrnek szüksége lehet, egy dolgot kivéve: érzékenységállítás. Ennek a beállítása sajnos nem lehetséges. Nem is igazán van információ arról, hogy a gép milyen érzékenységgel dolgozik, de valahol ISO 100 környékén lehet. Furcsa, hogy ezt a látszólag egyszerű és majdnem minden gépben meglévő funkciót kihagyták.

Felvétel menü
A Casio QV-4000-es menürendszere teljesen megújult. A korábban is szép, grafikus menü most talán még szebb lett.

 • Felbontás – 2240×1680, 2256×1504(3:2), 1600×1200, 1280×960, 640×480
 • Tömörítés – Fine, Normal, Economy (JPEG) és tömörítetlen (TIFF)
 • Kiemelés – ki illetve piros, kék, zöld vagy bőrszín kiemelés vagy vakukiemelés
 • Szűrő – ki, fekete-fehér, zöld vagy piros
 • Színtelítettség – 5 lépésben
 • Kontraszt – 5 lépésben
 • Élesség – 5 lépésben
 • Expozíció sorozat beállítások – 1/3, 1/2, 2/3 vagy 1 blendénként, 3 vagy 5 képes sorozat
 • Vaku beállítások – villanás az expozíció elején vagy végén
 • Vaku fényereje – gyenge, normál, erős
 • Vakuszinkron záridő – 1/125, 1/60, 1/30
 • Digitális zoom – be, ki
 • Élességállítási segítség (nagyítás) – be, ki
 • Pozícionáló háló – be, ki
 • Best Shot beállítások – beépített programok, beépített + kártyán lévő, kártyán lévő
 • Exponálás beállítások – be, ki
 • Rányomtatott időpont – ki, dátum, időpont, dátum és időpont
 • Energiatakarékos mód – Készenléti állapot (ki, 30 mp, 1 perc, 2 perc), kikapcsolás (2 perc, 5 perc)
 • Beállítás memória – Elmenthető a következő beállítások értéke: fénymérés, fehéregyensúly, vaku, élesség, digitális zoom, expozíció kompenzáció
 • HTML bemutató oldalak – elkészíti a html bemutató oldalakat a képekhez
 • Formatálás – A CF kártya formatálása
 • Dátum – A dátum és az idő beállítása
 • Videó kimenet– PAL, NTSC
 • Nyelv – angol, német, francia
 • Hang
 • Beállítások törlése

Visszajátszás
Visszajátszás módban a képek gyors megjelenítése érdekében a QV-4000-es először csak egy kis felbontású képet tesz ki az LCD-re. Ennek köszönhetően a lapozás nagyon gyors. Ha megállunk egy képen, akkor a fényképezőgép betölti a nagyobb felbontású kép megjelenítéséhez szükséges adatmennyiséget és pillanatok alatt megkapjuk a szép, immár nagyítható képet. A nagyítás egyébként összesen 11 lépésben négyszeres méretig lehetésges, így a részletek és az élesség jól ellenőrizhető. A képen természetesen megjeleníthetők a felvételnél használt beállítások, így a fénymérés, a blende, a záridő, a vakumód, a hisztogram és a fájl mérete is.

A felvett, hang nélküli videók természetesen visszanézhetők. Remek Casio funkció, hogy a panoráma módban rögzített képeket a fényképezőgép visszajátszáskor összefűzi, így egyben megnézhető a nagy mű.

Visszajátszás menü

 • Törlés – kiválasztott, mappa, mind
 • Védelem – kiválasztott, mappa, mind
 • DPOF – kiválasztott, mappa, mind
 • Átméretezés – nem, igen (640 x 480 pixeles képek készít)
 • Vetítés – indítás, leállítás
 • HTML oldalak – ki, 3 stílus
 • Formatálás – A CF kártya formatálása
 • Dátum – A dátum és az idő beállítása
 • Videó kimenet – PAL, NTSC
 • Nyelv – angol, német, francia
 • Hang
 • Beállítások törlése

Casio QV-4000

Képminőség
Már a QV-3000-es is sok vevőt nyert éles, részletgazdag és nem utolsó sorban szép színű képeivel. A QV-4000-es sem adta alább. Az objektív nagyon szép, éles képet rajzol a CCD-re, amit az elég jól fel is dolgoz. A képek szinte teljesen zajmentesek, ami a beépített zajcsökkentő algoritmusnak köszönhető. Ez sajnos egyes esetekben a nagyon apró részletek eltűnéséért is felelős lehet, de cserébe nagyon homogén felületeket kapunk. Az optikát és a feldolgozási eljárást dicséri, hogy gyakorlatilag nincs színszórás a kontrasztos éleknél. Nekem néha a vakus képek automatikus állásban egy kicsit túl hidegnek tűntek, de ugye a fehéregyensúlyon mindig lehet állítani. A manuális fehéregyensúly állítás a Casio gépeken általában nagyon jó, nincs ez másként ezen a gépen sem. Összességében a QV-4000 a képminőség tekintetében egy igen jó gép, nem fog csalódást okozni. Talán nem vezető a 4 megapixeles gépek piacán, de az árát mindenképpen megéri.

Fájlméretek
A fényképezőgép által menthető legnagyobb képfájl mérete 11 MB, amiért tömörítetlen TIFF formátumban kapjuk az információt. Mivel tapasztalataim szerint ilyen nagy felbontásnál az alig tömörített JPEG és a tömörítetlen TIFF között nincs jelentős minőség különbség (mondhatnám, hogy semmi különbség sincs, de abba biztosan sokan belekötnének), a TIFF használatának nem látom értelmét. A 16 MB-os CompactFlash kártyára az átlagosan 1,3 MB-os Fine tömörítésű 4 megapixeles JPEG képekből 7 db fér, de ha 1 GB-os Microdrive-ra dolgozik az ember, akkor ilyen nagyon jó minőségű képből több mint félezer készíthető egy médiára. A közepes tömörítésű (még mindig nagyon szép) JPEG képeknél 1 MB/kép helyfoglalással érdemes számolni.

Sebesség
A digitális fényképezőgép használata során sokszor találkozik azzal a fotós, hogy várni kell a gépre. Az esetek egy részében ennek nincs nagy jelentősége, de például a hosszú idő ami az exponáló gomb lenyomása és az exponálás közt eltelik sok fényképezőgépet kizár bizonyos felhasználási területekről. A következő táblázatban a QV-4000-nél mért adatok találhatók.

Művelet Eltelt idő (mp) Megjegyzés
Bekapcsolás
 Felvétel állásban 6,1 Az első kép exponálásáig
 Visszajátszás állásban 1,6 Az első kép megjelenéséig
 Átkapcsolás felvételről visszajátszásra 1,3 Az első kép megjelenéséig
 Átkapcsolás visszajátszásról felvételre 1,5 Az első kép exponálásáig
Kikapcsolás
 Felvétel állásból 4,2  
 Visszajátszás állásból 1,6
Késés exponáláskor
 Élességállítással, fényméréssel 1,3 A gombot egy mozdulattal teljesen lenyomtuk
 Félig lenyomott állásban 0,1 A gép már rögzítette az élességet és az expozíciós értékeket
Két exponálás közt eltelt idő
 2240 X 1680 (FINE) 2,3
 2240 x 1680 (NORMAL) 2,2  
 1280 x 960 (NORMAL) 1,9  
 640 x 480 (NORMAL) 1,6  

Áramellátás
Casio QV-4000
A nálunk járt Casio fényképezőgépek eddig mind olyan sokáig bírták egy szett akkumulátorral, hogy nem szívesen álltam neki a tesztelésnek, mert tudtam, hogy nagyon-nagyon sokáig fog tartani. A gyanúm beigazolódott. A Casio géppel vakuval több, mint 300 képet csináltam egy szett akkuval mielőtt feladtam. Ez hihetetlenül alacsony fogyasztásról árulkodik.

Mi van a dobozban?
A fényképezőgépen kívül a dobozban a következők találhatók:

 • objektívsapka zsinórral
 • vállszíj
 • 16 MB-os CompactFlash kártya
 • 4 db Ni-MH akkumulátor (1500 mAh)
 • akkumulátor töltő
 • videó kábel
 • USB kábel
 • CD lemez
 • használati utasítások

A géphez további kiegészítők vásárolhatók: közgyűrű, tele előtétlencse, nagylátószögű előtétlencse, makró előtétlencse

Casio QV-4000

Értékelés

Canon PowerShot G2
A cikk illusztrációi
Canon PowerShot G2-es digitális fényképezőgéppel készültek.
www.canon.hu

A Casio QV-4000 tudásban és képminőségben felveszi a versenyt az olyan riválisaival, mint például a kategóriájában meghatározó Canon PowerShot G2. A Casio-t olyan amatőröknek tudom ajánlani, akik a fényképezést komolyan gondolják, hajlandók is áldozni a hobbijukra, de nincs annyi erőforrásuk, hogy beruházzanak egy tükörreflexes fényképezőgépre. A Casio QV-4000 használata nagyon egyszerű, a Best Shot funkciók tényleg kényelmessé és élvezetessé teszik a fotózást mindamellett, hogy biztosítják a tökéletes eredményt. A Casio korábbi csúcsmodelljeivel ellentétben ehhez a fényképezőgéphez már külső vaku is csatlakoztatható, így már szinte semmiben sem marad el jóval drágább vetélytársainál. Mivel a csomag tartozéka a négy ceruzaakkumulátor és a hozzá való töltő, a gép ténylegesen is használatba is vehető. A fényképezőgép már bruttó 300 ezer forint alatt beszerezhető.

A fényképezőgépet az SKK Trade-től kaptuk kölcsön