Kipróbáltuk: HP PSC 950 teszt

0

HP PSC 950

Sőt, a HP PSC 950-es ennél sokkal több szolgáltatást nyújt, aminek a digitális fényképezőgép tulajdonosok örülhetnek. Az asztalon mindössze nyomtatónyi területet elfoglaló ketyere egyszerre szkenner, fax, fénymásoló és kiváló minőségű fotónyomtató, megfejelve három kártyanyílással, amelyben SmartMedia, CompactFlash (Type II is) és MemoryStick kártyák adatai olvashatók. De ne szaladjunk ennyire a dolgok elébe.

Kívülről
A HP formatervezői kitettek magukért. A PSC 950-es sokmindennek mondható, de unalmasnak nem. A kék és a szürke árnyalataiba öltöztetett készülék bármely modern irodában a kedvenc eszközök egyike lehet. Alapterülete alig nagyobb egy átlagos tintasugaras nyomtatóénál, csupán magasságban követel egy kicsit nagyobb helyet. Ezért nem lehet az alsó polcra tenni, mert úgy a szkenner fedőlapja nehezen lenne nyitható, nameg a funkciógombok használata sem lenne valami kényelmes.

HP PSC 950

A PSC 950-et alapvetően négy részre lehetne szétbontani: nyomtató, szkenner, kártyaolvasó és közös kezelőfelület. A nyomtató a doboz aljába került. Lapadagolója egyszerre 100 db A4-es lap tárolására biztosít elég helyet. A fotónyomtatás funkciót támogatja a 10 x 15-ös fotópapírok adagolására kialakított külön adagoló. Ezt a normál papírtálca felett helyezték el. A kész nyomatok a lapadagoló tetején kialakított tálcába kerülnek, ahol a teljes lap elkészültéig a papírt két benyúló kar tartja a levegőben.

HP PSC 950

A szkennert a nyomtató tetejére keresztben „szerelték” fel. Az üveglap mérete egy kicsit nagyobb az A4-es lapok méreténék, tulajdonképpen a szokványos síkágyas szkenner méret. Az olvasási területet borító fedél szükség esetén néhány cm-re kiemelkedik, így a vastagabb anyagok (könyvek, lexikonok) másolása, szkennelése vagy faxolása is könnyedén lehetésges. A többfunkciós eszközök többsége, éppen amiatt, hogy főleg irodai munkára szánják, lapadagolós szkennerrel van felszerelve. Ennek előnye, hogy 5-10 oldalas faxok is könnyedén elküldhetők, illetve a nagyobb A4-es lapon lévő anyagok szkennelése és akár karakterfelismerő rendszeren való átzavarása is könnyűszerrel elvégezhető. Le kell azonban mondanunk az újságból, magazinokból, fényképekről vagy egyéb lapadagolóba be nem tehető anyagok másolásáról, szkenneléséről illetve faxolásáról. A PSC 950 inkább ez utóbbi feladatokra vállalkozik szívesebben, míg egy 10 oldalas fax leadása már kicsit fárasztóbb munka. Persze minek annyit faxolni…

HP PSC 950
A kártyaolvasó rész a nyomtató oldalába került. A többfunkciós vonalat követve három különboző típusú memóriakártyáról olvasható be annak tartalma. A SmartMedia, a ComapctFlash és a MemoryStick kártya nyílások egyidejűleg azonban nem használhatók. Valószínűleg erre a tesztlaboron kívül ritkán is lenne szükség. Inkább az az előnye, hogy lényegtelen, hogy éppen milyen kártyára dolgozó gépünk van, vagy hogy a következő masina milyen médiára menti a képeket, a PSC 950-es mindkettővel elboldogul majd. A kártyaolvasóban lévő kártyáról a képek azonnal nyomtathatók, a számítógépre küldhetők vagy elfaxolhatók.

HP PSC 950
A kezelőpanel a gép tetejére a szkenner mellé került. Kétsoros kijelzője első pillantásra kicsinek tűnhet, de jó szervezéssel minden funkció és beállítás kezelésére elegendő. Szerencsére a HP jó szervező, így a kijelző nem korlátozza a gép használatát. A gombok elrendezése egy folyamatábrához, vagy egy lépésről-lépésre kézikönyvhöz hasonlítható. Legfelül van természetesen a főkapcsoló gombja. Ezzel lehet a gépet be- illetve kikapcsolni. Az alatta lévő sor már a munka első lépésén vezet végig: Honnan származzanak az adatok, amivel dolgozni akarunk. A szkennerről vagy a memóriakártyáról? A kiválasztott gomb zöldes fénnyel kezd világítani, jelezvén, hogy az első pontban már döntöttünk. Következő lépésben meg kell adni, hogy mi legyen a célállomás: a számítógép, a nyomtató vagy a telefonvonal másik végén egy fax készülék. Ha ezt is megadtuk, akkor a választásunktól függően álligathatunk még a masinán egy kicsit, majd mehet a munka. Persze az állítás például a fax esetében kötelező, mivel a 950-es még nem elég intelligens, hogy kitalálja a címzett fax számát. A munka elindítása egyben egy döntési helyzet is: fehete-fehér vagy színes legyen-e az eredmény? Ha mindenen túlvagyunk, akkor már csak hátra kell dőlni a karosszékben és várni. Szerencsére nincs idő ellustulni, mert a PSC 950-es igencsak gyors. Nem csak szkenneléskor, de nyomtatáskor is pillanatok alatt végez a feladatával, még akkor is, ha nagyon jó minőséget követelünk meg tőle.

A kezelőfelületnek persze csak akkor van ilyen nagy jelentősége, ha a készüléket számítógép nélkül használjuk. Számítógépről vezérelve a ketyere összes funkciója elérhető szoftverből is, ami talán egy kicsit kényelmesebb is. A két gép közötti kapcsolatot egy USB kábel biztosítja, és nincs is lehetőség párhuzamos portos vagy egyéb (pl. hálózati csatlakozásnak). Így az USB portot nem támogató operációs rendszerek ki is lettek zárva a felhasználói körből. A csak USB támogatás oka a költségcsökkentés, mivel így csak egy csatolót kellett a gépbe építeni és csak egy csatlakozási felületet kellett kialakítani.

Az USB csatlakozó mellett még kép apró nyílás található a kék hátlapon. Ezek a telefonkábel és a kiegészítő telefon készülék csatlakoztatására szolgálnak.

A hátlapon a nagyméretű rögzítő csavarral felerősített ajtó a begyűrődött papírlapokhoz való hozzáférést biztosítja.

HP PSC 950

Telepítés
HP PSC 950
Az eszköz igazi kezesbárány. Ahhoz képest, hogy hány funkciót zsúfoltak bele, telepítése egyszerű és eltéveszthetetlen. Ha mégis megakadnánk, akkor egy fél lepedőnyi ábra segít a munkában. Számítógép nélküli használat során csak a konnektorba kell bedugni és a tintapatronok és a papír betétele után már üzemkész is. Számítógéphez csatlakoztatva (az USB kábel nem része a csomagnak) telepíteni kell a mellékelt CD-n lévő szoftvereket, de ez megint csak nagyon egyszerűen megy. A készüléken egyedül a fax funkciót kell beállítani, hogy a fax fogadásánál és leadásánál mi hogyan működjön. Ez a nyomógombok és a két soros LCD kijelző segítségével ismét gyerekjáték. Persze van egy nagy negatívuma a dolognak. Mindez csak az angolul tudóknak lesz ilyen egyértelmű, mert az eszköz magyarul nem kommunikál.

Fotónyomtatás
Ez az, ami engem igazán érdekelt. Azt már láttuk, hogy a HP PhotoSmart 1115 milyen szép nyomatokat produkált, de vajon egy többfunkciós eszköz is képes-e azt a színvonalat tartani. Specifikációja apaján a nyomatoknak közel azonos minőségűnek kell lennie mindkét készülék esetén.

HP PSC 950
Nyomtatni is, mint ahogy ez igaz szinte minden funkcióra, lehet számítógéppel és anélkül. Számítógép segítségével a nyomtatás olyan, mint bármilyen más nyomtató esetén. A meghajtó program ugyan úgy állítható, mint minden tintasugaras vagy egyéb nyomtató, igazából semmi érdekes sincs rajta. Ami nekem nagyon tetszett, az a PS1115-nél is megismert fotónyomtató (albumnyomtató) szoftver, amivel nem csak a lapok beosztását határozhatjuk meg, de a képeket is feljavíthatjuk. A szoftver mindenféle számítástechnikai és képszerkesztési tudás nélkül jól kezelhető és szinte csodákra képes. Ilyen szintű minőségjavítás (színtelítettség, fehéregyensúly, élesség, képkivágás) más szoftverekkel, például a Photoshoppal csak sokkal bonyolultabban végezhető el. Itt néhány gombnyomás és a program akár automatikusan meg is csinálja helyettünk a korrekciókat. Az eredmény szinte minden esetben szebb kép, mint az eredeti felvétel.

Számítógép nélküli nyomtatás esetén a PSC 950-es egy igazi újdonságot kínál. A HP nem állt meg ott, hogy lehetővé tette a memóriakártyán lévő képek kiválogatását és nyomtatását, de ezt a feladatot egy szellemes, jól kitalált és mégjobban megvalósított módszerrel jelentősen le is egyszerűsítette. A készülékbe tett memóriakártyán lévő képekről első lépésben egy indeképet kell nyomtatni. Ezt néhány gombnyomás után a gép pillanatok alatt elvégzi. Az eredmény egy lap, amin a képek alatt egy-egy besatírozható ellipszis látható. Ezek besatírozásával választhatók ki azok a képek, amelyeket papíron is látni szeretnénk. A lap alján megadható, hogy a képekből egy vagy két másolatot kérünk, illetve, hogy a képek milyen méretűek legyenek. Ezeket az adatokat szintén a megfelelő ellipszisek besatírozásával rögzíthetjük. És mindez mire jó? A lapot a szkenner üveglapjára téve és a szkennelést elindítva a PSC 950 képes feldolgozni a lapon megadott információkat és az alapján kinyomatatni a rendelést. Szenzációsan jó funkció.

Kártyaolvasás
Mint már említettem a készülék egyszerre csak egy kártya adataival tud foglalkozni. Szimpatikus, hogy a fordítva betett kártyára szöveges üzenettel figyelmeztet annak ellenére, hogy például a CompactFlash kártyát ilyenkor nem lehet teljesen betolni. Ez egy apróság, de szerintem fontos. Ami viszont nem volt szimpatikus, hogy a kártyahelyek nem jelennek meg külső meghajtóként a számítógépen. Így a képek kártyáról való letöltése csak a HP szoftvereivel lehetséges. Szerencsére a művelet nagyon egyszerű, elég csak a készüléken lévő gombokat megfelelő sorrendben nyomogatni és a képek hipp-hopp a számítógépre kerülnek. A szoftver szerencsére elég okos ahhoz, hogy ha a kártya egy részét már lementette, akkor a már lemezen lévő képeket nem másolja fel mégegyszer a számítógépre.

Szkennelés
A PSC 950-esbe épített 36 bites, 600 x 1200 dpi felbontású síkágyas szkenner jellemzői alapján alkalmas a réges rég hagyományos módon készült papírképek digitalizálására. Csalódnom kellett. Csalódásom abból ered, hogy a nyomtató többi maga színvonalú szolgáltatása miatt úgy gondoltam, hogy a szkenner is nagyon remek lesz. Sajnos rá kellett döbbennem a valóságra: a viszonylag alacsony árba már csak egy közepes minőségű szkenner fért. Így a képek szkennelésekor ne várjunk csodát, sőt igazán élvezhető képeket sem. Hiába tud szoftveresen 9600 dpi-t, a minőség kicsiben és nagyban is gyatra. Kár.

Persze ez nem azt jelenti, hogy szkenner részét feleslegesen fizettük ki. Fotók későbbi archiválás céljából való szkennelésére ugyan nem, de dokumentumok beolvasására és egyéb hétköznapi digitalizálási feladatokhoz bőven megfelelő. A CD-romon mellékelt karakterfelismerő szoftver a nyelv beállítása után meglepően magabiztosan és gyorsan ismerte fel a különböző stílusú nyomtatott szövegeket.

Másolás
A másolás funkció szintén nagyon jóra sikeredett. Az egyszerű step-by-step megoldásnak köszönhetően a rengeteg funkció könnyen és egyértelműen elérhető. A készülékkel az otthoni, illetve a kisebb irodák egyszerűbb fénymásolási feladatai remekül megoldhatók. Az egyszerű színes dokumentumok másolása nagyon szépen megoldható, de fotók másolását csak papírra javaslom. A szkenner már említett gyengesége miatt a minőség így sem lesz az igazi, de végszükség esetén megteszi.

Faxolás
A gép faxként kiválóan, gond nélkül funkcionált. Mikor megérkezett a szerkezet, akkor ezt a részét nem üzemeltem be, mert nem akartam vele bíbelődni (féltem, hogy nem megy majd egyszerűen). Aztán jött egy telefon, hogy faxot szeretnének küldeni. Optimistán kértem néhány percet és arra gondoltam, hogy azalatt beüzemelem a PSC 950-et. Leginkább én voltam meglepődve, mert az egész pillanatok alatt sikerült és a telefon következő csöngéséig még a menün is átrágtam magam, úgyhogy a fax már mindent tudott, amit tudatni akartam vele. A fax küldése hasonlóan egyszerű feladat.

HP PSC 950

Minőség
Ebben a részben elsősorban a nyomtatási minőséget értékelném, mivel a szkennelést azt hiszem már kellően bemutattam. A nyomtató rész fotó módban a HP phtotret III-as eljárásával és az 2400 x 1200 dpi-s minőséggel tud dolgozni. Egyszerű fénymásoló papíron a fotók nyomtatása csak festékpazarlás. A képek fakók lesznek és kb olyanok, mintha egy hagyományos tintasugaras nyomtatóból jöttek volna ki. A helyzet azonban teljesen megváltozik, ha a papíradagoló tálcába fotópapírt teszünk. A photoret III eljárásnak köszönhetően a képek minősége lélegzetelállítóan jó. Első pillanatban teljesen megtévesztik a gyanútlan szemlélőt, sőt meg merem kockáztatni, hogy a különböző nyomtatási eljárásokat nem különösebben ismerő, a technikai eszközök fejlődését nem követő szemlélőnek el is lehetne adni, mint fényképet. A nagyi biztosan nem fogja kifogásolni a minőséget.

A tintasugaras eljárás gyengeségei még mindig a nagyon világos, pasztel színű felületeken vehető észre. Ezt kivéve szinte sehol sem jelentkezik pöttyösödés a képeken. A nyomatok minősége nagyon megközelíti a már bemutatott PhotoSmart 1115 nyomtatminőségét. Talán a pontok mintázata egy kicsit zavarosabb, de ez csak jó megvilágításnál közelről látható.

Értékelés

Canon PowerShot G2
A cikk illusztrációi
Canon PowerShot G2-es digitális fényképezőgéppel készültek.
www.canon.hu

Összességében a PSC 950-es egy remek szerkezet. Nagyon fájt a szívem, mikor vissza kellett csomagolni, mert már nagyon megszoktam az asztalomon. Napi munkám egy jelentős részét úgy tudtam megoldani, hogy csak elég volt ehhez az eszközhöz fordulnom. A nyomtatott képek minősége otthoni és irodai célra kiváló, nyomtatási sebessége elfogadható, kezelői felülete pedig hibátlan. Egyetlen negatívum a szkenner közepes, gyenge minősége. Ára tudásához képest véleményem szerint kedvező. A HP honlapján a PSC 950-es a cikk megjelenésének idején bruttó 136 900 Ft-ba kerül.

A készüléket a HP Magyarországtól kaptuk kölcsön