Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix 2800 Zoom teszt

0

A 2 megapixeles zoomos fényképezőgépek már régóta népszerűek a Fujifilm termékpalettáján. A jó árfekvés mellett kiváló minőségű képeket készítenek, miközben kezelőfelületük alapján is a legjobbak közt vannak. A másik oldalon a Fuji a félprofi és profi digitális fényképezőgépek építésének területén is óriási tapasztalatokkal rendelkezik. Ott van például a FinePix 6900 Zoom, ami amellett, hogy nagy felbontású szép képeket készít, még egy 6x zoomátfogású objektívet is magában rejt. A FinePix 2800 Zoom fejlesztésekor a 2 megapixeles automata gépre egy a félprofi gépekben látotthoz hasonló nagy zoomtartományú és nagy fényerejű objektívet tettek.

Fujifilm FinePix 2800 Zoom

Kívülről
Amikor először személyesen is megláttam meglepődtem. Ez lehet, hogy nem olyan különös, mert gyakran csalódok kellemesen a gépek méretében. Ez ebben az esetben is így volt. A képen nagyon komoly darabnak tűnő fényképezőgép egész kicsi, méretileg a kis kompakt gépekhez hasonlít. Amiben eltér a kompakt gépektől az a vastagsága, de erre a különleges optika magyarázat lehet.

Fujifilm FinePix 2800 Zoom

Az előlap jelentős részét az optika foglalja el. Az optika kikapcsolt állapotban objektívsapkával együtt kb. 3 cm-re emelkedik ki a vázból. Ami miatt ez nem feltűnő és nem tűnik soknak, hogy az előlap szélén a markolat a FinePix 4900/6900 modellekhez hasonlóan, de nyilván kisebb méretben kiemelkedik. Ez a vastag vázzal kiegészítve nagyon jó fogást biztosít. Kompakt, gépeknél ez nem jellemző, pedig igencsak jó dolog. Az objektív frontlencséje egész nagy, amire a 6x zoom miatt szükség is van. Bekapcsoláskor az objektív további 2,5 cm-re emelkedik ki a tubusból. A kitolódó henger érdekessége, hogy nem mozog, ami azt jelenti, hogy mind a zoom, mind pedig az élességállítás a belső lencsetagok mozgatásával lett megoldva. A zoomtartomány kisfilmes gépeknél 38-228 mm-nek lenne megfelelő. Kicsi negatívum, hogy a nagylátószög nem különösebben nagy. Ez azonban az ára az igen jól használható tele sávnak. A tubuson nincs menet, így sem szűrők, sem pedig előtétlencse nem tehető rá. Nyilván akinek ilyenekre is szüksége van, az úgyis a FinePix 4900/6900 Zoom modellek valamelyikét választja. Nagyon szimpatikus, hogy az objektívsapka a belső tubus belső peremére csatlakozik, így bekapcsoláskor az nem gátolja az objektív kitolódását.

Az objektív felett található a beépített vaku. A gép tetején lévő púp alapján felugró vaku is lehetne. Ehelyett a japán mérnökök az egyszerű beépített vakut választották. Ennek hátránya, hogy közelebb villan az objektív tengelyéhez, mint a felugró vakuk, így könnyebben előfordulhat, hogy a fotóalany szeme piros lesz. A megoldással megspórol egy mechanikus alkatrészt, ami könnyen hibaforrás lehetne, és kényelmessé tették a vakus felvételek készítését, mert a gép így maga el tudja dönteni, hogy mikor kell vakut használni és mikor nem. A villanás mértékét a vaku melletti érzékelő segítségével határozza meg a gép. A vaku hatótávolsága kb. 3 méter.

A vaku és az optika közti piros sávban található az időzítő visszajelző lámpája. Az optika mellett közvetlen elhelyezkedő apró vágások a beépített mikrofonhoz vezetnek. Ez azt jelenti, hogy a fényképezőgép az elkészített videókhoz hangot is ment, illetve, hogy a fényképekhez 30 mp-es hangaláírások is csatolhatók.

A fényképezőgép elején nincs kereső ablak, aminek az az oka, hogy a keresőben lévő kép a tükörreflexes gépekhez hasonlóan az optikán keresztül érkezik. Arról, hogy ez egy nem tükörreflexes gépen hogy lehetséges egy kicsit később lesz szó.

Fujifilm FinePix 2800 Zoom

A FinePix 2800 Zoom tetején található az exponáló gomb, a módválasztó tárcsa és a főkapcsoló. Az exponáló gomb természetesen két állású. Félig lenyomva fényt mér és élességet állít, majd a teljes lenyomás után elkészíti a képet. A módválasztó tárcsa három állású: a fényképezés, a visszajátszás és a videó módok közötti váltást teszi lehetővé. A tárcsa a zöld főkapcsoló körül fordul el, amit egyszer megnyomva a gép be-, ismételt megnyomásnál pedig kikapcsol.

Fujifilm FinePix 2800 Zoom

A gép hátlapja, mint már említettem túlzsúfolt, de egyszerű. A zsúfoltságot a kis méret és a nagy LCD monitor okozza. A készülék tetején lévő púpba került az elektronikus kereső. Ez egy kisméretű LCD monitor, aminek segítségével a kép megkomponálásánál a fotós valós képet lát. A megoldás előnye a valós kép mellett, hogy a keresőben a kép mellett a szükséges adatok is megjeleníthetők. A fényképezőgép bekapcsolásakor a keresőben jelenik meg a kép, amit az alatta lévő gomb segítségével lehet a nagyméretű LCD-re kapcsolni.

Az LCD mellett található a DISP, a MENU/OK és a BACK gomb. Az elsővel a képernyőn látható információ illetve a pozícionáló háló kapcsolható ki és be. A MENU/OK és a BACK gombok a menübe való be- és kilépésre, illetve a beállítások elfogadására és elutasítására szolgál.

Az LCD monitor képe nagyon szép. A monitor felbontása persze kisebb, mint a félprofi gépek LCD-je, de a kompakt kategóriában jónak számít. Ugyanez igaz az elektronikus keresőre is, azzal a kiegészítéssel, hogy a félprofi gépeken is csak ilyen közepes minőségű elektronikus kereső található. A felbontása remek, a képfrissítés gyakorisága miatt pedig teljesen valós képet mutat.

A navigálás és a nagyítás (zoom) változtatása a navigáló gombokkal oldható meg. A FinePix 2800 Zoom kialakításának egyetlen gyenge pontja. Nekem jobban kézre esett volna, ha kicsit közelebb teszik a gombokat a hátlap jobb széléhez.
A fényképezőgép markolat felöli oldalán a vállszíj rögzítési pontján kívül nincs semmi. A nagy korong mindössze díszítésként szolgál. A gép másik oldalára tették a kártyanyílást és a két csatlakozót.

Fujifilm FinePix 2800 Zoom

A FinePix 2800 Zoom a korábbi Fuji gépekhez hasonlóan SmartMedia kártyára menti a képeket és természetesen képes a 128 MB-os kártyák kezelésére is. A kártyanyílás érdekessége, hogy ez a FinePix gépeknek mindig a másik oldalára került. A nyílás ajtaja egyszerű, műanyag, éppen emiatt nem tudni, hogy mennyire strapabíró. A nyílás jó kialakításának köszönhetően a kártya könnyen megfogható és kivehető.

Fujifilm FinePix 2800 Zoom
A fényképezőgépen nincs videó kimenet, így TV-re vagy videóra nem lehet rácsatlakoztatni. Szerintem ez egy ésszerű költségcsökkentés, mivel ezt a funkciót az emberek többsége sosem használja. A fényképezőgép és a számítógép közötti kapcsolatot egy USB kábel segítségével lehet létrehozni. Ilyenkor a fényképezőgép egy külső meghajtóként jelentkezik a számítógépen, így a memóriakártya tartalma bármely fájlkezelő szoftver segítségével elérhető. Az új FinePix fényképezőgépekhez hasonlóan a 2800-as is használható webkamera módban, így videókonferenciánál lehet nagy segítség. Ilyen esetben érdemes a készüléket hálózati adapterről üzemeltetni. Ezt az 5 V-os hálózati adapter bemenet lehetővé is teszi.
A gépnek ezen az oldalán található még a hangszóró és vállszíj másik rögzítési pontja.

A fényképezőgép alján található a műanyag állványcsavar menet, ami ugyan nem pont az objektív alatt van, de legalább majdnem középen, közel hozzá. Az akkumulátornyílás ajtaja egyszerű záródású. Nincs retesz, plusz gomb vagy csúszka, csak az ajtó. Én szeretem az ilyen megoldásokat. A fényképezőgép négy ceruzaelemről vagy ceruzaakkumulátorról üzemeltethető.

Fujifilm FinePix 2800 Zoom

Felvétel mód
A FinePix menüjében automatikus, manuális és sorozat felvételi mód közül lehet választani. A manuális kifejezés azonban ne tévesszen meg senkit. A fényképezőgép semmilyen klasszikus értelemben vett manuális állítási lehetőséget nem kínál. A manuális mód mindössze az expozíció kompenzáció és a fehéregyensúly beállításának lehetőségét kínálja. A fényképezőgép használata egyébként nagyon egyszerű, tényleg csak be kell kapcsolni és már lehet is fényképezni. A fényképezőgép működése nagyon gyors, szinte semmire sem kell várni. A nagy zoomátfogású objektívnak köszönhetően a téma nagyon közel hozható, ami szinte szokatlannak tűnik.

A sorozatfelvétel módban 1 kép/mp-es sebességgel négy kép készíthető egymás után. A négy kép exponálása után a gép megjeleníti a képeket és elkezdi a mentést. Ilyenkor a vaku nem működik.
Kritikáim hasonlóak, mint a FinePix 2600 Zoom esetén. A menüből a manuális mód bekapcsolása után eltűnik az időzítő és a hangaláírás rögzítési lehetősége. Ez furcsa dolog. Megoldották viszont, hogy a kép tetején lévő csík levehető legyen. Ennek olyan zavaró hatása volt, hogy a csík miatt a gyakorlatlanabb fotósok rosszul komponálják meg a képet.

Felvétel menü

Automatikus felvétel mód

 • Vaku (auto, vörös-szem hatás csökkentő, derítés, ki, hosszú szinkron)
 • Makró (be, ki)
 • Időzített felvétel (be, ki)
 • Hangoskép (be, ki)
 • SET
  • Auto (automatikus felvétel)
  • Manual (manuális felvétel)
  • Sorozatfelvétel mód
  • Képminőség (1600×1200 – Fine, Normal, Basic, 1280 x 960 – Fine, Normal vagy 640×480 – Normal)
  • SET-UP (Beállítások)
   • Automatikus kikapcsolás (be, ki)
   • USB mód (kártyaolvasó, webkamera)
   • Dátum / idő
   • Hangjelzés (ki, alacson hang, magas hang)
   • Nyelv (angol, francia)
  • LCD fényerő (10 lépésben állítható)

Manuális felvétel mód

 • Vaku (auto, vörös-szem hatás csökkentő, derítés, ki, hosszú szinkron)
 • Makró (be, ki)
 • Expozíció kompenzáció (-1,5; -1,2; -0,9; -0,6; -0,3; 0; 0,3; 0,6; 0,9; 1,2; 1,5)
 • Fehéregyensúly (automatikus, napfényes, árnyékos, három féle fénycső és izzó)
 • SET
  • Auto (automatikus felvétel)
  • Manual (manuális felvétel)
  • Képminőség (1600×1200 – Fine, Normal, Basic, 1280 x 960 – Fine, Normal vagy 640×480 – Normal)
  • SET-UP (Beállítások)
   • Automatikus kikapcsolás (be, ki)
   • USB mód (kártyaolvasó, webkamera)
   • Dátum / idő
   • Hangjelzés (ki, alacson hang, magas hang)
   • Nyelv (angol, francia)
  • LCD fényerő (10 lépésben állítható)

Sorozatfelvétel mód

 • Makró (be, ki)
 • Időzített felvétel (be, ki)
 • SET
  • Auto (automatikus felvétel)
  • Manual (manuális felvétel)
  • Képminőség (1600×1200 – Fine, Normal, Basic, 1280 x 960 – Fine, Normal vagy 640×480 – Normal)
  • SET-UP (Beállítások)
   • Automatikus kikapcsolás (be, ki)
   • USB mód (kártyaolvasó, webkamera)
   • Dátum / idő
   • Hangjelzés (ki, alacson hang, magas hang)
   • Nyelv (angol, francia)
  • LCD fényerő (10 lépésben állítható)

Egyetlen dolgot hiányoltam belőle, de azt nagyon: a képszámozás beállításának lehetőségét. Ezt nagy lezseren kihagyták a menüből, a gép alapbeállításként pedig minden esetben újrakezdi a számozást egytől. Ennek az a következménye, hogy a számítógépre másoláskor minden alkalommal új könyvtárat kell nyitni a kártya tartalmának, illetve ha egy mappában akarjuk tartani a képeket, akkor át kell őket nevezni. Kicsit túl macerás…

Visszajátszás
Visszajátszás módba kapcsolva az utolsó kép pillanatok alatt megjelenik. A képek közt a lapozás nem a leggyorsabb, de nem is mondhatni lassúnak. A képen megjelenik a kép száma és a készítés dátuma. A DISP gomb megnyomásával ez eltűntethető. Ezzel a gombbal lehet indexképes megjelenítésre (9 kép egyszerre) váltani, illetve a kinagyított képen mozgatásra kapcsolni. Ez utóbbi esetben a kinagyított kép különböző részeit a navigáló gombokkal lehet tüzetesen is megnézni.

Az LCD-n megjelenő képet a zoom karral lehet nagyítani. A nagyítás maximálisan négyszeres lehet, ami már elegendő a részletek megvizsgálásához. Mint már említettem a képnek nem csak a közepét lehet megnézni. A kinagyított képen DISP gomb megnyomásával lehet átváltani mozgatás módra, ahol a navigáló tárcsával lehet mozgatni a képkivágást.

Visszajátszás menü

 • Törlés (1 kép, minden kép, kártya formatálás)
 • DPOF rendelés (dátum a képen, minden képből 1 nyomat állítható be)
 • SET
  • SET-UP (Beállítások)
   • Automatikus kikapcsolás (be, ki)
   • USB mód (kártyaolvasó, webkamera)
   • Dátum / idő
   • Hangjelzés (ki, alacsony hang, magas hang)
   • Nyelv (angol, francia)
  • LCD fényerő (10 lépésben állítható)

Videó mód
A fényképezőgép az állóképek mellett mozgóképek felvételére is képes. Ilyenkor hanggal együtt maximum 60 mp-es snittek készíthetők. A felvételek felbontása 320×240 pixel, ami átlagos, a 10 kép/mp-es frissítés azonban elég kevés. Otthoni szórakozás céljára azonban megfelelő lehet. Az optikai zoom ilyenkor nem működik ugyan, de a kép digitálisan nagyítható. Mivel a videó felbontása kicsi, a digitális nagyításnál a felvétel minősége nem romlik. A géphez mellékelt szoftver segítségével a snittek összefűzhetők, így hang aláfestéssel saját kis klippek készíthetők.

Fujifilm FinePix 2800 Zoom

Képminőség
A fényképezőgép legnagyobb felbontásban 2 millió pixeles, tehát 1600 x 1200 pixel felbontású képeket készít. Ez ugyan nem a legnagyobb, de én azt szoktam mondani, hogy otthoni használatra nem is kell nagyobb. A 3-4 millió pixeles felbontás használatának amatőr felhasználásnál nincs sok értelme. A 10×15-ös nagyításokon nem jelenik meg több részlet, a képek utólagos feldolgozására pedig éppen a nagy felbontások esetén kevesen vállalkoznak (egy 3-4 megapixeles kép szerkesztéséhez már jó processzorral és sok memóriával felszerelt számítógép is szükséges). A FinePix 2600 Zoom fényképezőgéppel készült felvételekből gyönyörű A5-ös méretű (15×21 cm) nagyítások készíthetők, például a Tár.hu Digitális Papírkép szolgáltatásán keresztül. Tapasztalataim szerint a 2 millió pixeles képekből a Tár.hu A4-es méretig készít nagyon szép, valódi, lézerrel levilágított, majd kémiai eljárással készített papírképeket.

Ami kellemes meglepetés volt, hogy a nagy nagyítású objektív színszórása minimális. Az objektív egyedül nagylátószög állásban torzít egy kicsit, de ez teljesen elfogadható. A homogén felületek nem teljesen tiszták, de az enyhe zajosság még az A4-es nagyításnál sem jelentkezik. Az ilyen méretű nagyításnál a kép még mindig szebb, mintha a képet egy egyszerű, automata filmes géppel készítettük volna. A FinePix 2800 Zoom képminőség szempontjából felveszi a versenyt bármelyik 2 megapixeles digitális fényképezőgéppel.

Fájlméretek
A fényképezőgéppel készített legjobb minőségű képek mérete mindössze 770 KB. Ez természetesen témától függően lehet több és kevesebb is, de átlagosan ennyivel érdemes számolni. Így a géphez mellékelt 16 MB-os kártyára legjobb minőségben 20 kép készíthető. Normál tömörítéssel, ami még elfogadható minőséget eredményez, ugyanerre a kártyára kb. 39 kép fér, ami egy hosszabb tekercs filmnek megfelelő. A Basic tömörítés használata nem javasolt, de a 2 megapixeles felbontásnál az ilyen mértékű tömörítés még nem annyira teszi élvezhetetlenné a képet, mint 1 megapixeles felbontásnál. Legnagyobb felbontásnál Basic tömörítésnél egy fájl mindössze 200 KB. 1280 x 960 pixeles felbontásnál a Fine módban 25, Normal módban pedig 49 menthető a tartozékként járó kártyára. 640 x 480 pixeles felbontásnál csak normál tömörítés választható, amivel erre a kártyára kb. 61 kép fér.

Sebesség
A digitális fényképezőgép használata során sokszor találkozik azzal a fotós, hogy várni kell a gépre. Az esetek egy részében ennek nincs nagy jelentősége, de például a hosszú idő ami az exponáló gomb lenyomása és az exponálás közt eltelik sok fényképezőgépet kizár bizonyos felhasználási területekről. A következő táblázatban a FinePix 2800 Zoom-nál mért adatok találhatók.

Művelet Eltelt idő (mp) Megjegyzés
Bekapcsolás
 Felvétel állásban 2,9 Az első kép exponálásáig
 Visszajátszás állásban 2,9 Az első kép megjelenéséig
 Átkapcsolás felvételről visszajátszásra 2,9 Az első kép megjelenéséig
 Átkapcsolás visszajátszásról felvételre 2,5 Az első kép exponálásáig
Kikapcsolás
 Felvétel állásból 1,8  
 Visszajátszás állásból 0,1
Késés exponáláskor
 Élességállítással, fényméréssel 0,6 A gombot egy mozdulattal teljesen lenyomtuk
 Félig lenyomott állásban 0 (azonnal) A gép már rögzítette az élességet és az expozíciós értékeket
Látószög állítás
 Nagylátószögből telébe 1,8
 Teléből nagylátószögbe 1,8
Két exponálás közt eltelt idő
 1600 x 1200 (Fine) 4,3
 1600 x 1200 (Normal) 3,6  
 1280 x 960 (Fine) 3,2  
Lapozás egyik képről a másikra visszajátszásnál
 1600 x 1200 (Fine) 1,3
 1600 x 1200 (Normal) 1,1  
 1280 x 960 (Fine) 1,0  

Mint látható, a FinePix 2800 Zoom meglepően gyors. Bekapcsoláskor ahhoz képest, hogy kitolódó objektívje van gyorsan életre kel. Az élesség és a fényerő rögzítése után az exponáló gomb teljes lenyomásakor nem tapasztaltam mérhető késlekedést. Amit még érdemes észrevenni, hogy a látószög állítása a nagy tartomány ellenére olyan, mintha egyszerű 3x nagyítású zoom optika lenne. A lencsetagok mozgatása két sebességgel történhet. Először lassan indul, majd kb. a teljes zoomtartomány 1/3-ának megtétele után felgyorsul. A jó eredmény elsősorban ennek köszönhető.

Áramellátás
Fujifilm FinePix 2800 Zoom
A gépet a szokásos nagyon kemény tesztnek vetettem alá: majdnem sötétben, vörös-szem csökkentő vakumódban, az objektívet a nagylátószög és a maximális tele állás közt váltogatva, a képek közt 5-10 mp-es szünettel fényképeztem. Minden 10. kép után hagytam, hogy a fényképezőgép automatikusan kikapcsoljon. Ezzel a módszerrel 243 képet készítettem az 1600 mAh-ás akkumulátorok lemerülése előtt, ami nem kimagasló, de a kegyetlen teszten jónak számít. Ennek ellenére mindenképpen javaslom egy szett ceruzaakkumulátor és aegy jó töltő beszerzését.

Mi van a dobozban?
A fényképezőgép mellé a következő tartozékok járnak:

 • 16 MB-os SmartMedia kártya
 • 4 db ceruzaelem
 • Objektívsapka
 • Vállszíj
 • USB kábel
 • CD-ROM
  • USB meghajtó
  • FinePix Viewer
  • Apple QuickTImeTM 4.0
  • VideoImpressionTM

A FinePix 2800 Zoom-hoz a Fuji természetesen kínál külön megvásárolható kiegészítőket. Ilyen a plusz memóriakártya (8, 16, 32, 64 és 128 MB-os méretben), a Ni-MH akkumulátor (1700 mAh), az akkumulátor töltő, a 3V-os hálózati adapter, a puha tok és a különböző kártyaolvasók.

Fujifilm FinePix 2800 Zoom

Értékelés

Canon PowerShot G2
A cikk illusztrációi
Canon PowerShot G2-es digitális fényképezőgéppel készültek.
www.canon.hu

A fényképezőgépet mindenkinek csak ajánlani tudom. A nagy zoomtartomány óriási lehetőséget biztosít, miközben a képek minősége is kategóriájának felső rétegeibe emeli a FinePix 2800 Zoomot. A fényképezőgéphez ugyan nem jár ceruzaakkumulátor és töltő, de a gép ára az objektívet és a jó minőségű képet nézve igen baráti, bruttó 170 ezer forint. Nem csodálkoznék rajta, ha az idei karácsony és a következő hónapok slágere válna belőle.

A fényképezőgépet a DigitCam-től kaptuk kölcsön