Kipróbáltuk: HP Photosmart 715 teszt

0

HP Photosmart 715

Az automata gép a Hewlett-Packard első 3 megapixeles digitális fényképezőgépe. A CCD-re a képet egy 3x zoomos objektív vetíti.

Kívülről

HP Photosmart 715

A HP 715 kívülről egy nagyon letisztult formájú automata fényképezőgépre hasonlít. Az előlap közepéből enyhén kiemelkedik a 3x zoomátfogású objektív, amelyet a korábbi HP modellekkel ellentétben nem a Pentax gyártott. Hivatalos információnk ugyan nincs róla, de az objektív mind paramétereiben, mind pedig kinézetében azonos a Canon PowerShot G1-esen megjelent, majd a G2-esen, a Casio QV3000-esen és a QV3500-ason ismét feltűnt optikával. Ha a sejtéseink helytállóak, akkor a HP a Canon kiváló objektívét vette meg nagyfelbontású fényképezőgépéhez. Ez pedig jó jel. Az objektív bekapcsoláskor a tubus ugyan úgy kiemelkedik, mint a hasonló optikájú többi gépen. A vázba visszahúzódott lencséket egy felpattintható objektívsapka védi, amit sajnos nem lehet felfűzni, így jó az esély arra, hogy elhagyjuk.

Az előlap jobb felső sarkában található a vaku, mellette a vaku érzékelője. Az objektív fölé került a kereső optikája, tőle jobbra pedig az önkioldó visszajelző lámpája. A markolatnál a gép enyhén megvastagodik, de az előlapból így is az objektív áll ki jobban. A markolat előlapi részén egy csepp formájú gumírozott felület biztosítja a jobb, stabilabb fogást.

HP Photosmart 715

A gép tetején az exponáló gomb mellett 3 apró gombot és egy információs LCD-t találunk, pont úgy, mint a múlt héten bemutatott Photosmart 315-ön. A három gombbal a vakut (auto, vörösszem-csökkentő, derítés, ki), a képminőséget (Good – 640 x 480, Better – 2048 x 1536, Best – 2048 x 1536) illetve a makró módot és az önkioldót lehet beállítani. Az LCD kics ugyan, de a szükséges információkat tisztán áttekinthetően mutatja.

HP Photosmart 715

A fényképezőgép hátlapja szintén nagyon letisztult, de a szétszórt, viszonylag nagyméretű kezelőszervek jól kitöltik a teret. A legszembetűnőbb természetesen a nagyméretű LCD monitor, amit a hátlap közepére építettek. Számomra nagy meglepetés volt a nagyon jó minőségű képmegjelenítés. Sokszor a nagyon drága profi gépeken sincs ilyen jó minőségű LCD. Ami viszont általános gond, hogy ezen a gépen is eszméletlen módon csillog az LCD felülete, így erős napfényben szinte semmi sem látható rajta. Sajnos még nagyon kevés gyártó tért át a tükröződést csökkentő speciális bevonat alkalmazására. Az LCD felett a hátlap bal széléhez közelebb található a dioptriaállításos kereső. Az állító csavar a Canon PowerShot modelleken megismerthez hasonló és egész jól működik. A kereső melletti LED az élességállításról és a berázásveszélyről tájékoztat.

Információs LCD


információs LCD

 1. Elem töltöttsége
 2. Digitális zoom
 3. Még kártyára férő képek száma
 4. Képminőség
 5. Makró mód
 6. Önkioldó
 7. Vakumódok

A kereső jobb oldalán található a fényképezőgép főkapcsolója, ami egyszer elhúzva be-, ismét elhúzva kikapcsolja a fényképezőgépet. A főkapcsoló melletti két irányba billenő gomb a látószög állítására szolgál. A megoldást egy ötös skálán hármassal értékelném. Én személy szerint nem szeretem az ilyen kevés visszajelzést adó megoldásokat, de még mindig sokkal jobb, mint a kényelmetlen hegyes vagy a teljesen puha, semmi visszajelzést nem adó gombok. A zoom objektív gyújtótávolsága egyébként jól állítható, sem feltűnően lassú, sem pedig zajos nem volt.

A kidomborodó rész felső ívén található kerek gomb az LCD monitor bekapcsolására használható. A képernyő a gép bekapcsolásakor sötét marad, ezzel is arra bíztatva a felhasználót, hogy takarékoskodjon az energiával és használja a keresőt. Személy szerint én jobban szeretem azokat a megoldásokat, mikor én meg tudom adni, hogy a bekapcsolásakor az LCD mit csináljon, de ez az energiatakarékos álláspont is elfogadható.

A visszajátszás módba illetve annak menüjébe az LCD melletti kisebb gombbal lehet belépni. Mivel a felvétel módnak nincs külön menüje, a gomb első megnyomásával visszajátszás módba léphetünk. Navigálni a múlt héten bemutatott Photosmart 318-assal szemben itt nem egy forgatható és lenyomható tárcsával, hanem egy négy irányba billenthető gombbal lehet. Tény, hogy a kinagyított képen való mozgás ezzel sokkal egyszerűbb, de én ennek ellenére nem vagyok híve a billenő gombos megoldásnak. A gond legtöbbször az, hogy nem elég precíz a gomb és nagyon könnyű rossz irányba navigálni vele. Eddig nagyon kevés gyártónak sikerült olyan billenőgombot csinálni, ami tényleg határozottan úgy működött, ahogy tervezték. A gyártók többsége modellfrissítésnél vagy más navigációs rendszert talált ki, vagy négy külön gombra teszi a négy nyilacskát. A HP megoldása erős közepes. Mivel a fényképezőgép menüje elég egyszerű, a billenőgombbal pontatlan navigáció esetén sem okozunk magunknak nagy galibát. Én azért sajnálom, hogy nem egy forgatható tárcsára bízták navigációt.

A markolaton a kártyanyílás ajtaja felett látható LED a kártyaműveletekre figyelmeztet. Amíg ez világít, addig nem célszerű kinyitni a kártyanyílás ajtaját, mert könnyen adatvesztést idézhetünk elő. A tesztelés ideje alatt egyszer sikerült bezavarnunk a gépet azzal, hogy a betett memóriakártyán megtartottunk néhány Nikon D1X géppel készült JPEG és RAW fájlt. Nem tudom, hogy az ismeretlen formátum vagy a nagy felbontás kavart-e be, de a HP visszajátszásnál elkezdett dolgozni a kártyán (a LED világított) és nem reagált semmire. Kb 5-6 perc várakozás után az elemek és egy másik memóriakártya betételével oldottam meg a helyzetet. A mindennapi használat során gyanítom nem jellemző, hogy 6 millió pixeles D1X JPEG illetve RAW fájlokat próbál az ember visszanézni egy HP 715-ösön, de mindenesetre érdekes volt.

HP Photosmart 715

A gép alja a teljesen szokásos. A markolatban kialakított üreget alulról lehet megtölteni akkumulátorral. A nyílást záró ajtó egyszerű, jól üzemel. Én az ilyen megoldások híve vagyok (nem szeretem mikor túlbiztosítanak egy ilyen ajtót, mert felesleges). Az állvány rögzítésére szolgáló menet természetesen a legrosszabb helyen van, de ez szinte természetes. Gyanítom, hogy ennek a gépnek a célközönsége ritkán cipel magával állványt a családi fotózáshoz, így ezek a szúrós ítéletek nem kell, hogy befolyásolják a gép értékelését.

HP Photosmart 715
Mint már említettem, a HP Photosmart 715 markolat felöli oldalán található a kártyanyílás. Az ajtaja az akkunyílást záró fedőhöz hasonlóan egyszerű, amit itt is meg kell dícsérjek. Pozitív, hogy nyílásiránya miatt az egyszerű nyithatóság ellenére nem hívogató. Fotózás közben az embernek eszébe sem jut azzal játszani. Ez amatőr gépek esetén véleményem szerint nagyon fontos, hiszen ugyan úgy mint a filmes gépeknél a hátlapot, a kártyanyílás ajtaját sem szabad akármikor kinyitni. A fényképezőgép CompactFlash Type I-es memóriakártyára képes rögzíteni a fényképeket, ami jó választás. A jó ár-teljesítmény arányt egy MicroDrive-ok kezelésére is alkalmas Type II-es foglalat jelentősen javította volna, dehát ne legyünk telhetetlenek. Most, hogy a memóriakártya árak így leestek (a cikk megjelenésének idején a korábbi árak töredékéért lehet már 128 vagy akár 256 MB-os CompactFlash kártyákat kapni) felesleges a sérülékeny MicroDrive kapacitásáért sírni.

HP Photosmart 715
A gép másik oldalán helyezték el a hálózati adapter bemenetet és a számítógéppel a kapcsolattartást biztosító USB portot. A két csatlakozó érdekessége, hogy mindenféle burkolat nélkül fedetlenül vannak, ami lehet, hogy nem a legszerencsésebb. A gumírozott illetve az önálló dugós megoldást ugyan én sem szeretem, de egy fix, kemény burkolatot azért kaphattak volna. A HP Photosmart 318-nál például jónak tűnt a kártyanyílás ajtaja mögé bújtatás ötlete.

A fényképezőgép kialakítása jó, kivitele a kategóriának megfelelő, az anyagfelhasználással nincs gond. A kezelőfelület HP-san jó, biztos, hogy minden felhasználó boldogul majd a használatával.

Felvétel mód
A fényképezőgépet a főkapcsolóval bekapcsolva azonnal felvétel módban találjuk magunkat. A több millió forintos professzionális tükörreflexes digitális fényképezőgépekhez hasonlóan a HP is felvétel prioritásos, ami azt jelenti, hogy visszajátszás módból szemvillanás alatt felvétel módba állítható az exponáló gomb (vagy a három állítógomb valamelyikének) enyhe lenyomásával. Így biztos, hogy nem maradunk le semmiről. Igazán elterjedhetne már ez a megoldás a többi gyártó gépein is.

Mivel a HP egy egyszerűen kezelhető, de nagyfelbotású és jó minőségű képekt készítő masinát akart a vásárlók kezébe adni, a kezelő felület kialakításánál nagy figyelmet szenteltek annak, hogy a fotósnak a lehető legkevesebb beállítással kelljen kínlódnia. Úgy érzem, hogy a HP mérnökök jó munkát végeztek. A gép tetején lévő három gombbal a felvételkészítés minden, felhasználó számára lényeges jellemzője beállítható. Amit azokkal nem tudunk beállítani, az nem is annyira lényeges, így nyugodtan rábízhatjuk a gépre. A gépet a legkülönfélébb szituációkban használva meglepett, hogy az automatika mennyire biztosan tud alkalmazkodni a szituációhoz. Persze alapvető fotózási ismeret illetve gondolkodás nem árt, de ha el tudjuk dönteni, hogy a kívánt hatás vakuval vagy anélkül illetve makró vagy normál módban érhető-e el a legjobban, akkor már nyert ügyünk van.

Felvétel menü
Mivel a fényképezőgép felvétel módja a gép tetején lévő három gombbal állítható, a gépnek nincs külön felvétel menüje.

Visszajátszás
Visszajátszás módba az LCD monitor melletti kisebb gomb megnyomásával léphetünk be. Ez a gomb nem csak felvétel módból, hanem kikapcsolt állapotból is a kívánt módba kapcsolja a gépet. A képek közt a navigáló korong jobbra illetve balra billentésével lépkedhetünk. Visszajátszás módban mindazt tudja a gép, amit tudnia kell.

Visszajátszás menü
A visszajátszás menübe az irányító tárcsa feletti gombbal lehet belépni. A főmenü piktogramok formájában az LCD bal oldalán függőlegesen jelenik meg. A kiválasztott piktogram mellett mindig látható annak szöveges neve is, így a menü használata magától értetődő. A kiválasztott menübe a navigáló gomb közepének megnyomásával lehet belépni. Én nem szeretem ezt a megoldást, de végülis használható.

HP Photosmart 715

 • Törlés – egy kép / minden kép
 • Nyomtatás (DPOF) – egyet bejelöl, mindet bejelöl, minden bejelölést töröl
 • Nagyítás – index kép, 2x, 4x
 • Védelem – egy kép / minden kép
 • Beállítás
  • Formatálás
  • Dátum / Idő
  • Ellenőrző kép – be / ki
  • LCD fényerő – 7 lépésben állítható
  • Csipogás – be / ki
  • USB – PC / Mac kapcsolat
  • Nyelv – angol, német, francia, olasz, spanyol

Egy helyen érzem rossznak a visszajátszás mód menüjét, az pedig a nagyítás. Kár, hogy az LCD-n látható kép kinagyításához vagy az indexképes megjelenítés bekapcsolásához be kell lépni a menübe. Ezek a funkciók nyugodtan kerülhettek volna az zoom vezérlőgombjaira is.

Képminőség
A legnagyobb meglepetést a gép képminősége okozta. Őszintén szólva a Photosmart 318-as képminősége után illetve a 715-ös árát nézve egy középszerű képeket készítő fényképezőgépre számítottam. Tévedtem. A HP Photosmart 715-re méltán lehet büszke a cég, hiszen képminősége a legjobbak közé emeli. A részletek hibátlanok, a homogén felületek tiszták, aminek élesnek kell lennie az éles. Meglepett, hogy az éjszakai felvételek annak ellenére nagyon szépek, hogy a gépen nem lehet beállítani, hogy most ilyen jellegű képet szeretnék készíteni. Mind a hosszú expozíciós, mind pedig a vakuval kombinált hosszú expozíciós képek nagyon szépek lettek. A képminőség nyugodtan összevethető a sokkal drágább masinák képminőségével.

A gép objektívje a kiváló, színszóródás még a kép szélein sem jellemző. Rajzolata éles, ki tudja szolgálni a 3 millió pixeles CCD igényeit. Egyetlen problémája (amit a többi hasonló objektíves gépen is megfigyeltünk, így erősíti az elgondolást, hogy a Canon készítette), hogy nagylátószögnél enyhén torzít, ami a kép széléhez eső és azzal párhuzamos egyeneseken látható. Szerencsére a hétköznapi életben ez sem olyan probléma, ami igazán jelentős lenne (pláne, hogy a legtöbb gépnek nagylátószögnél torzít az objektívje).

Fájlméretek

Képminőség Good (*) Better (**) Best (***)
Fájlméret ~ 80 KB ~ 500 KB ~ 1,2 MB
16 MB-os kártyára menthető képek száma ~ 200 db ~ 32 db ~ 13 db

Érdekes, hogy a HP talán egy kicsit kisebb fájlokat készít, mint a 3 megapixeles gépek általában, ami egy kicsit nagyobb tömörítést sejtet. Ez szerencsére a képek minőségén nem nagyon látszódik, így ennek csak az a szembetűnő eredménye, hogy egy kártyára ezzel a géppel több kép készíthető.

Sebesség
A digitális fényképezőgép használata során sokszor találkozik azzal a fotós, hogy várni kell a gépre. Az esetek egy részében ennek nincs nagy jelentősége, de például a hosszú idő ami az exponáló gomb lenyomása és az exponálás közt eltelik sok fényképezőgépet kizár bizonyos felhasználási területekről. A következő táblázatban a HP Photosmart 715 -nél mért adatok találhatók.

Művelet Eltelt idő (mp) Megjegyzés
Bekapcsolás
 Felvétel állásban 7,2 Az első kép exponálásáig
 Visszajátszás állásban 7,9 Az első kép megjelenéséig
 Átkapcsolás felvételről visszajátszásra 3,3 Az első kép megjelenéséig
 Átkapcsolás visszajátszásról felvételre 2,5 Az első kép exponálásáig
Kikapcsolás
 Felvétel állásból 4,3 Az objektív teljes visszahúzódásáig
 Visszajátszás állásból 4,5
Késés exponáláskor
 Élességállítással, fényméréssel 1,8 A gombot egy mozdulattal teljesen lenyomtuk
 Félig lenyomott állásban 1,1 A gép már rögzítette az élességet és az expozíciós értékeket
Két exponálás közt eltelt idő
 2048 x 1536 (Best) 4,8
 2048 x 1536 (Better) 4,6  
 640 x 480 (Good) 4,6  
Lapozás egyik képről a másikra visszajátszásnál
 2048 x 1536 (Best) 0,6 Csak a gyenge minőségű nézőképet vártuk meg
 2048 x 1536 (Better) 0,6 Csak a gyenge minőségű nézőképet vártuk meg
 640 x 480 (Good) 0,6 Csak a gyenge minőségű nézőképet vártuk meg

A mért adatok alapján nem egy sebesség bajnok, de nem is profi munkára tervezték.

Áramellátás

HP Photosmart 715

A viszonylag nagy váz, a teljesen amatőr kivitel és nem utolsó sorban az alacsony ár miatt az ember könnyen gondolhatja azt, hogy a gép fogyasztására nem sokat figyeltek. Szerencsére ez nem így van. Ugyan méréseket most nem végeztünk, de a néhányszáz kép elkattintgatása után megállapítható, hogy a HP első három megapixeles gépe a mai gépekhez hasonló étvággyal bír, így állandó LCD használat és visszajátszás mellet 200-250 képet is lehet vele készíteni. (Tesztünkben mikor folyamatosan néhány ki és bekapcsolással vakuval fotózunk biztos készített volna 400 képet mielőtt lemerítette volna az 1600 mAh-ás Ni-MH akkuinkat. Sajnos idő hiányában ezt nem tudtuk megejteni.)

Értékelés

Canon PowerShot G2
A cikk illusztrációi
Canon PowerShot G2-es digitális fényképezőgéppel készültek.
www.canon.hu

Általában szkeptikus vagyok a teljesen automata gépekkel kapcsolatban. Ámulok és bámulok a praktikusabbnál praktikusabb kezelőfelületeken, de nem könnyű meggyőzni, hogy az állítás, beavatkozási lehetőség hiányával is minden körülmények közt használható lehet egy gép. A HP-nak sikerült. A Photosmart 715 nem csak egyszerűen kezelhető, de nagyon jó minőségű, nagy felbontású képeket készít. A 170 ezer forint körüli ajánlott árú fényképezőgép 2001 október elejétől lesz kapható a hazai boltokban. Ár-teljesítmény arányban egy kiváló otthoni fényképezőgép lehet olyan fotósoknak, akik nem szeretnek bíbelődni a fotózással de nagyon igényesek a minőségre.

A fényképezőgépet a HP Magyarországtól kaptuk kölcsön.