Kipróbáltuk: HP Photosmart C4580 teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

A tesztek során A4-es fekete-fehér dokumentumot, színes ábrával kiegészített dokumentumot, 10×15 cm-es fekete-fehér és színes fotót, valamint A4-es színes fotót nyomtattunk.

A nyomtatott fekete-fehér dokumentum most sem okozott csalódást. Viszonylag gyorsan és jó minőségben készülnek el, remek fekete betűkkel. Az aláhúzott szöveg egyenes vonala enyhén recézett, de ez csak igen közelről látható.
A színes ábrán tulajdonképpen nem is vehető észre pöttyöződés, talán csak a zöld részben. A sötétkék színnel most is van még kisebb gond van, a színtelítettség illetve a kék árnyalat kis mértékben eltér a várttól, bár ez a minőség a többihez viszonyítva nagyon jó.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

A fotókat Hp Premium Plus fényes papírra nyomtattuk 10×15 cm-es és A4-es méretekben. A kapott kép a mezőny legszemcsésebb lenyomata lett, a 350-es és 351-es patronok bizony nem kifejezetten a fotók nyomtatására valók. Közelről tehát nem olyan szép képet kaptunk, mint vártuk. Persze hobbi célokra még ez is elegendő, de a Deskjet D2560 és F4280 páros részletgazdagabb képet adott.
Ennyit a közelről észlelhető jelenségekről. De mi a helyzet, ha távolabbról vizsgáljuk a fotót? A Deskjet D2560-nál azt írtuk, hogy a kontraszt problémás, viszonylag kicsi, nincsenek igazán sötét tónusok. Nos, a Deskjet D4360-nál vannak sötét tónusok is, a feketék is egész jók, de valahogy a tónusátmenet a sötét és középtónus között nem a legjobb. Elég hirtelen az ugrás, mintha a gradációs görbe alsó részét lehúzva hagynánk, de a harmadától már emelnénk rajta. Ez leginkább közvetlen napfényben érezhető, szobában falon már nem lesz ilyen erős a hatás, ha nem süt rá közvetlen napfény, gond nélkül élvezhetjük a látványt, a tónusmenet egycsapásra helyreáll.
Színek tekintetében semmi gond nincs, minden a helyén. .

A fekete-fehér fotó közelről szintén nem a legszebb, de távolról egész jó eredményt látunk. Itt is érezni az alsó tartomány kivilágosodását, illetve azt, hogy a fekete denzitása még alulmarad az igazi fotónyomtatókétól. Napsütésben ismét jobban érezni a tónusgörbe problémáját, de falon, árnyékban megint csak elmúlik a hatás.
A fekete-fehér képeken elszíneződés nem tapasztalható.

HP Advanced Photo fotópapír

HP Premium Plus fotópapír

Vízállóságot most is két papírtípussal vizsgáltuk. Az Advanced és a Premium Plus változatokkal. Az Advanced papírra nyomtatott tesztábra fél perc folyó víz alatt tartás után csak a bíbor (és piros) színeknél eresztett kis mértékben, illetve a fekete kontúrja mellett figyelhető meg még enyhe bíbor színű megfolyás. A Premium Plus ezúttal is katasztrofális eredményt produkált. Szebbek a nyomatok a Premium Plus-on, de vízállóságról ez esetben nem beszélhetünk.

A jó láthatóság érdekében 1200 dpi-vel szkenneltük be (Canon Lide20) a 10×15 cm-es nyomatot, amely így teljes terjedelmében megtekinthető. Vigyázat, igen nagy fájl (~19MB)!

képkivágás 1200 dpi-s szkenről

teljes kép

Méréseinknél a stoppert akkor indítottuk el, amikor a printer a nyomtatás első mozdulatát végezte (megkezdődött a lapbehúzás) és akkor állítottuk le, amikor az oldal legvége is leesett a tálcára. Az itt megadott értékek 1-1 lap nyomtatására vonatkoznak és nem tükrözik az egymás utáni több kép nyomtatás lap/perc sebességét.

Sebességek
A4 fekete-fehér dokumentum 12 mp
A4 színes dokumentum 16 mp
10×15 cm fotó 1 perc 50 mp
A4 fotó 5 perc 32 mp
A4 fekete-fehér másolás 28 mp
A4 színes másolás 52 mp
A4 szkennelés 1200 dpi-vel 4 perc 15 mp

A dokumentum és fotónyomtatás sebessége megegyezik a Deskjet D4360-éval, s kissé lassabb, mint a Deskjet D2560 és F4280-é. A másolási sebesség is közel van a belépőszintű Deskjet multifunkciós sebességéhez, sőt, a színes másolás még lassabb is. A másolatok minősége jó, a fekete-fehér másolatnál lehetne egy kissé nagyobb a kontraszt, s a színes másolatoknál is érezhető a feketék kontraszthiánya, de ettől eltekintve minden rendben van. (az enyhén csökkent kontraszt mindegyik készülékre igaz gyors másolatoknál).
A lapolvasás 1200 dpi-vel szerencsére nem olyan lassú, mint a Deskjet F4280-nál, a 4 perc körüli idő jónak számít.

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • HP Photosmart C4580 nyomtató
 • 2 db tintatartály: HP 350 jelű fekete és HP351 jelű három színű
 • CD-ROM a szoftverekkel
 • Hálózati adapter
 • USB-kábel
 • Üzembehelyezési útmutató, hivatkozási kézikönyv, kezelési útmutató

Értékelés

A HP Photosmart C4580 tesztelése során érződött, hogy a dokumentum nyomtatás illetve a másolás sebessége nem annyira fontos a gyártónak, lassabb is ez a készülék, mint a Deskjet széria F4280-asa. Fotónyomtatásnál viszont jobb eredményt kapunk az F4280-énál, feltéve persze, ha kellő távolságból nézzük. 10×15 cm-es papírképeknél ugyanis a szemcsésség, pöttyözöttség miatt a C4580 képe kevésbé szép, de egy A4-es képnél, amit távolabbról nézünk, már nem vehető ez észre, s az F4280 kontraszttalansága sem érezhető a C4580-nál. Aki tehát egy olyan gépet keres, amellyel A4-es papírképeket szeretne készíteni, mindemellett multifunkciós képességekre is szüksége van, a C4580-ban is gondolkozhat. Azt azonban érdemes fejben tartani, hogy a jobb minőséghez további patronokra lesz szükség, s azt is, hogy a másolási sebesség sem lesz túl jó.

A HP Photosmart C4580 ára bruttó 50e Ft, ami a szolgáltatások, sebességek és minőség ismeretében egy kissé azért túlzásnak hat.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • jó minőségű dokumentum nyomtatás
 • jó szkennelési sebesség
 • vízálló fotók Advanced papíron
 • félautomata fejigazítás
 • képességekhez képest magas ár
 • nem színenként cserélhető tinta
 • fotónyomtatás 10×15 cm-ben kompromisszumus
 • színes lapok másolási sebessége átlag alatti

A nyomtatót a HP Magyarországtól kaptuk kölcsön tesztünk idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!