Kipróbáltuk: Loreo lencsés kupak teszt

0

Bevezető

Talán első olvasatra nem egyértelmű, hogy mi is a cikkünk fő témája. Nos, ez nem is csoda, hiszen a két Lens in a cap lencsés kupakoknál első ránézésre én sem nagyon tudtam, mire is jók ezek, de aztán néhány pillanat után leesett és széles mosolyra húzódott a szám.

Optikát a kupakba. Micsoda ötlet!

Persze gyorsan el lehet kezdeni gondolkozni azon is, vajon mikor lehet nekünk erre szükségünk. Hiszen várhatóan a képminőség – annak ellenére, hogy fix gyújtótávolságú “optikáról” van szó – nem lesz valami fantasztikus. A válasz egyszerű. Azok, akik a fényképezőgépüket csak úgy tudják a fotós táskájukba tenni, hogy az objektívet letekerik, bizonyára jártak már úgy, hogy pont akkor maradtak le egy jó pillanatról, miközben éppen az objektívet tekerték fel. Ha a Loreo Lens in a Cap-je lett volna a bajonett védő kupak hely, akkor biztosan nem maradnak le a pillanatról. Ha nem is kiváló minőségben, de a fotó elkészíthető anélkül, hogy optikát kellene felcsavarni.

A másik lehetőség, amikor jól jöhet egy ilyen termék, ha perspektíva korrekcióra van szükség. Tudvalévő, hogy a nagylátószögű fotózáskor ha a kamerát nem vízszintesen, hanem felfelé döntve tartjuk, a magas épületek függőleges vonalai összetartanak. Ennek csökkentése illetve kiküszöbölése céljából hoztak létre eltolható (shift), illetve manapság már a dönthetőséggel (tilt) is egybeépített optikákat (tilt-shift). Ezek azonban sajnos igen drágák, szinte márkától függetlenül 200e Ft feletti árral kell számolnunk.
Ezt viszont nem mindenki engedheti meg magának. A Loreo kínálatában viszont szerepel egy eltolható (shift) változat, méghozzá igencsak baráti áron. No persze a képminőség itt is várhatóan el fog maradni még a kitobjektívekétől is, de az ár és a felépítés ismeretében ez nem is csoda.

Ezeken kívül hasznos lehet olyankor is, ha nincs lehetőségünk, vagy nem akarunk élességállítással időt tölteni, a Loreo Lens in a cap-pel ugyanis 1,5 m-től a végtelenig mindent fotózhatunk.

A Loreo név ezelőtt számomra semmit nem jelentett, gondolom olvasóink között is sokan vannak, akik még életükben nem hallottak erről a márkáról. Pedig sok érdekességet gyárt, pl. 3D sztereo fotók készítéséhez is kínál bajonettre csavarható megoldást, de létezik ilyen 3D-s kompakt filmes fényképezőgép is. Érdekes lehet még a Loreo 10x Lubot, ezt a Lens in a cap-pel együtt használva jelentős nagyítású makrófelvételeket készíthetünk.

E rövidke bevezető után nézzük az egyes eszközöket részletesebben.