Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-FZ8 teszt

0

Felépítés I.


A Panasonic DMC-FZ30-as bridge fényképezőgépének FZ50-es frissítése nem volt túl nagy sikerű, sokak szerint enyhe visszalépés történt a képminőség terén. Az olcsóbb modelleket is utolérte a fejlesztés, így ebben a sorozatban is túllépték a 6 Mpixeles felbontást. A Panasonic Lumix DMC-FZ8 immár 7 Mpixeles felbontású. Hogy ez milyen hatással van a képminőségre, azt a későbbiek során bemutatjuk, de ne rohanjunk ennyire előre.

Újdonságok

A Panasonic a felbontás növelésén túl több, apró módosítást is elvégzett a Panasonic DMC-FZ8 fejlesztésekor:

A Panasonic DMC-FZ7 és FZ8 főbb különbségei
Panasonic DMC-FZ7 Panasonic DMC-FZ8
CCD 6,37 Mpixel, 1/2,5″ 7,4 Mpixel, 1/2,5″
Legnagyobb felbontás 2816×2112 3072×2304
Érzékenység ISO80-400, valamint ISO800/1600 nagy érzékenységű témamódban ISO100-1250, valamint ISO3200 nagy érzékenységű témamódban
Zoom egy sebességes két sebességes
Makró mód témamódban érhető el, rekesz csak program eltoltással változtatható van, bármilyen üzemmódban elérhető, M-módban rekesz, záridő együttesen is megadható
Fehéregyensúly auto, napfény, felhős, izzó, vaku, kézi1, kézi2 auto, napfény, felhős, árnyék, izzó, vaku, kézi1, kézi2
Sorozat 3 vagy 2 kép/mp, 7 Fine képig 3 vagy 2 kép/mp, 5 Fine képig
LCD 2,5″, 114e pixel 2,5″, 207e pixel
Kiégett részek villogtatása igen, review módban nem lehetséges
Gyári memória 16 MB SD kártya 27 MB beépített
Veszteségmentes formátum TIFF RAW
Akku kapacitása (CIPA) 320 kép 380 kép

Mint látható, a változtatások túlnyomórészt előnyére váltak a fényképezőgépnek, az elavult TIFF formátum helyett a jóval nagyobb szabadságot nyújtó RAW használható, s ami még fontos, hogy immár bármilyen üzemmódban készíthetünk makró felvételt, akár P módban, akár rekesz-előválasztásban, de teljes kézi üzemmódban is. A Panasonic Lumix DMC-FZ5-nél egyik problémám pont a makró mód megoldása volt, a makró témámódnál ugyanis nem volt lehetőség a blende állítására. A DMC-FZ7-nél bevezették a programeltolás lehetőségét, amely valamilyen szinten már lehetővé tette a rekeszérték beállítását. A Panasonic Lumix DMC-FZ8-nál eltűnt az üzemmódtárcsáról a makró mód, s helyette bekerült a fókusz módok közé. Végre!

Ami viszont hiányzik – és igazából nem értem, hogy miért tűnt el – az a kiégett részeket villogtató üzemmód, amely az FZ7-nél még elérhető volt a reveiw képvisszajátszáskor.

A gép méretei megegyeznek az elődmodellével, külsejében szinte alig történt változtatás. A Panasonic Lumix DMC-FZ8 továbbra is a kisebb méretű ultrazoom fényképezőgépek csoportjába sorolható, annak minden előnyével és hátrányával.

Képérzékelő

Az új FZ8-as modellbe az FZ7 CCD-jével megegyező méretű, ám ezúttal már 7,4 Mpixeles képérzékelő került. Mivel a szenzor mérete változatlan, így az optika is maradhatott a régi, valamint az elérhető látószög is azonos. Legnagyobb felbontásban 3072×2304 (7M) pixeles fotókat készíthetünk, kisebb méretekkel megelégedve használhatunk 5M, 3M, 2M, 1M, és 0,3 Mpixeles felbontást is. A 4:3 oldalarány mellett elérhető a 3:2 (6M és 2,5 Mpixel) és 16:9 (5,5M és 2 Mpixel) szélesvásznú kép is.
A képeket JPEG tömörítésben, vagy veszteségmentes RAW formátumban menthetjük el. A JPEG tömörítés fokát két érték közül választhatjuk ki.

Optika

Az FZ8 objektívje még az FZ5 tervezése során jött létre, így jellemzői azzal teljesen azonosak. A 12x-es zoomátfogású DC Vario-Elmarit optika 6-72 mm gyújtótávolságú, ez kisfilmes rendszerben 36-432 mm-nek felel meg. A fényereje kategóriájában jó-átlagos: nagylátószögnél f/2,8, míg tele állásban f/3,3 fényerővel dolgozhatunk. A kezünk remegéséből adódó berázás esélyét a hatékony Mega O.I.S. optikai képstabilizátor csökkenti, amely a gyakorlati alapokon nyugvó reciprok szabályhoz viszonyítva itt is kb. 1-1,5 Fé-kel hosszabb záridők alkalmazását teszi lehetővé, a berázás veszélye nélkül. Ez főként a teljes tele állásban történő fotózásnál, no és persze gyenge megvilágításnál jön jól.

Az optikára a gyárilag mellékelt adapter feltekerése után 55 mm átmérőjű előtétlencsék és szűrők (vagy step-up gyűrű után 58 mm-esek) csavarhatók fel, valamint a géphez adott napellenzőt is ide kell felhelyezni. Megmondom őszintén, az FZ5 bajonettes napellenző megoldása nekem sokkal jobban tetszett.

step-up gyűrű

nagylátószögű konverter

telekonverter

Close-up makróelőtét

Sorozat fényképezés

Hasonlóan a korábbi modellekhez, itt is két sebességű sorozat áll rendelkezésünkre, a gyorsabb 3 kép/mp sebességű, ill. a lassabb 2 kép/mp-es. Méréseink alapján a nagy sebességű sorozat csak 2,8 kép/mp-re, a lassabb sorozat viszont pontosan 2,0 kép/mp-re adódott. Mindkét üzemmódban 5 fine, vagy 7 standard képet készíthetünk egyidejűleg, amely ráadásul a felbontástól sem függ. A Panasonic Lumix DMC-FZ8-ba tehát hasonló kapacitású puffer került, mint amely a DMC-FZ7-nél volt. RAW formátumban nem készíthetünk sorozatot.
A Panasonic gépek egyik jellemzője az ún. végtelen sorozat mód, amelynek hosszát csak a memóriakártya szabad kapacitása, ill. az akkumulátor töltöttsége határozza meg. Gyors kártyával jó sebességet is elérhetünk, lassabb kártyáknál természetesen be kell érjük az alacsonyabb sebességgel, miután a puffer betelt. A puffer betelése után Panasonic Pro High Speed 1 GB-os és Panasonic Class 2 512 MB-os kártyával mérve 2,05 kép/mp, narancssárga címkés Kingston 256 MB-os kártyával 0,5 kép/mp sebességet kaptunk 7 Mpixeles fine képekkel.
A fényképezőgéppel készíthetünk automatikus expozíció sorozatot is, 3 kép hosszban, a képek közötti Fé különbség 0,3..1 Fé lehet. Az expozíció-sorozatot kombinálhatjuk a hagyományos –2..+2 Fé-es expozíció-kompenzációval.

Video, mozgóképrögzítés

QuickTime videó; 848×480 pixel; 0:09 mp; 13 MByte

A videófelvétel lehetőségei megegyeznek a DMC-FZ7-ével: a QVGA (320×240) felbontás mellett megtalálható a VGA (640×480) üzemmód, valamint 16:9 oldalarányú WVGA (848×480) felvétel is készíthető. Képfrissítést 30 vagy 10 kép/mp közé állíthatjuk. Az optikai zoom-ot csak a felvétel megkezdése előtt változtathatjuk, a videórögzítés során digitális zoom sem áll rendelkezésünkre. A felvétel alatt az élességállítás nem működik, de a fénymérés aktív és egész gyors. A videókat a fényképezőgép QuickTime formátumban rögzíti.

A képekhez hangmegjegyzést is készíthetünk, ezt akár lejátszás módban, akár felvétel módban, a kép elkészítése után közvetlenül is megtehetjük. Lejátszáskor max. 10 mp, közvetlen felvétel után max. 5 mp-es hangfelvételt rögzíthetünk. A hangfelvételt a fényképezőgéppel is meghallgathatjuk, mivel a gépre hangszóró is került. A gép nem a megszokott .wav formátumban menti a hangmegjegyzést a kártyára, hanem QuickTime videóként. A videófájl 640×480 pixelre leméretezett képet tartalmaz, ez alatt hallhatjuk a felvett hangot. Talán nem ez a leginkább helytakarékos megoldás, de mindenesetre így biztosan nem keveredik össze, hogy melyik hangfájl melyik képhez tartozik.