Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-FZ8 teszt

0

Kezelőszervek

A fényképezőgépre kis mérete ellenére viszonylag sok gomb került, de ez nem kelti zsúfoltság érzését. Sok esetben az objektív tubusának jobb oldalára is helyeznek néhány gombot, az FZ8-nál erre nem került sor. Tulajdonképpen az FZ7 kezelőszervein semmit nem változtattak, az FZ8 örökölte a jól bevált megoldásokat. Egyetlen változás, hogy az üzemmód tárcsát ezúttal fémből készítették.

Fent

A gép tetejére a következő kezelőszerveket helyezték el:

felső kezelőszervek

(1) Zoomvezérlő kapcsoló, amely az exponáló gomb körül elfordítható. Lejátszás módban 9 vagy 25 képes indexkép megjelenítését, naptár funkció elérését (az adott napon először készített képpel ill. az adott napon készített képek listázásával), valamint a képek kinagyítását végezhetjük ennek segítségével. A képekbe történő belenagyítás 2x-es, 4x-es, 8x-os vagy 16x-os lehet. Felvétel módban a gyújtótávolságot kétféle sebességgel állíthatjuk be: a kar enyhe elhúzásával lassabb, míg teljes kihúzásával gyors zoomolás valósítható meg.

Naptár mód, indexkép és nagyítás

(2) Exponáló gomb.
(3) Üzemmód választó tárcsa: itt állítható be a fényképezőgép működési módja, összesen 10 állás közül választhatunk:
– mozgókép rögzítés: ekkor készíthetünk mozgóképeket, 848×480 (WVGA), 640×480 (VGA) és 320×240 pixeles (QVGA) felbontásban, választható 10 vagy 30 kép/mp sebességgel.
– nyomtatás üzemmód: PictBridge kompatibilis nyomtatókkal történő nyomtatáshoz.
– SCN témamód: itt a témamód menüből választhatjuk ki a számunkra megfelelőt. Ezzel részletesebben a következő oldalon, a menüknél foglalkozunk.
– egyszerű mód: kezdők számára kialakított megoldás. Ilyenkor csak a felbontás (3 méret), a vakumód, az önkioldó és az ellenfény kompenzálás, és a normál sebességű sorozat mód állítható be. Az LCD-n ebben az esetben a jelölések is másként láthatók, és a menü is jóval egyszerűbb. Valóban könnyebb így a gépet használni, így biztosan nem veszünk el a beállítások között. Az egyetlen dolog, amely ebben a módban a kezdőket nem szolgálja ki, hogy a felpattanó vaku ez esetben sem automatikus működésű, azt továbbra is kézzel kell kinyitni. A vaku szükségességére csak a gép berázás veszélyét jelző ikon figyelmeztet.
– lejátszás mód: ebben az állásban bekapcsolva a fényképezőgépet az objektív nem tolódik ki, így biztonságosan nézhetjük végig az elkészített képeket. A lejátszás képernyőjén a következő információkat olvashatjuk le: felbontás, minőség, hisztogram, használt üzemmód, rekeszérték, zársebesség, érzékenység, vakumód, fehéregyensúly, dátum és idő. Mivel ez a tárcsa egy külön állapota, így felvétel-prioritásról itt nem beszélhetünk. Van azonban a gépnek egy felvétel-prioritásos lejátszása is, ez az egyszerűsített gyorsnézet, amely a hátlapon lévő „le” nyíllal kapcsolható be. Ilyekor a nagyítás maximális mértéke csak 8×-os.
– intelligens ISO: működése a program automatikához hasonló azzal a különbséggel, hogy az érzékenység maximumát ISO 400, ISO 800 vagy ISO 1250 értékre állíthatjuk.
– P mód: programautomatika. A zársebesség és a rekeszérték kivételével minden kézileg megadható. Az érzékenység ISO Auto állásban maximum ISO 200 lehet.
– A, S, M állások: rekesz-előválasztás, zársebesség-előválasztás és teljes kézi üzemmódok. Nagylátószögnél a következő rekeszértékek közül választhatunk: F2,8; F3,2; F3,6; F4,0; F4,5; F5,0; F5,6; F6,3; F7,1; F8,0, vagyis 1/3-ad blendénként állíthatjuk a rekeszt. Zársebesség-előválasztásban a használható értékek: 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3,2; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1300; 1/1600; 1/2000. M módban hosszabb záridőket is választhatunk, akár 60 mp-est is. A használható legnagyobb zársebesség az alkalmazott rekeszértéktől függ: az 1/2000 mp-es legnagyobb zársebességet csak F8-as rekeszállás mellett használhatjuk, F5,6-7,1-nél 1/1600 a maximális érték, F4-5-ig 1/1300, és F2,8-3,6-ig 1/1000 a használható legnagyobb zársebesség.
(4) Optikai stabilizátor üzemmódját kiválasztó nyomógomb. A képstabilizátor kikapcsolt állapotán kívül két üzemmódot használhatunk: Mode 1 állásban folyamatos stabilizálás érhető el, amely a képek komponálásakor is segítségünkre van, míg Mode 2 állásban csak az exponáló gomb teljes lenyomásakor indul el a stabilizálás, amely nagyobb hatékonyságot igér.
(5) AF/MF nyomógomb: az automatikus és kézi élességállításon kívül e nyomógombbal választhatjuk ki a makró módot is.

Hátul

hátsó kezelőszervek

A váz hátlapjára került a legtöbb kezelőszerv, amelyek az alábbiak:

(1) Vaku felpattintó gombja: mechanikus működésű, egy egyszerű reteszt old ki.
(2) EVF/LCD: az elektronikus kereső és a hátsó LCD között válthatunk segítségével. A SetUp menüben beállítható, hogy a lejátszás akkor is a hátsó LCD-n történjen, ha keresőnek az EVF-et használjuk.
(3) Be- és kikapcsolásra szolgáló tolókapcsoló.

legfontosabb beállítások a joystick-kel

(4) Joystick: elsődlegesen a rekeszérték ill. a zársebesség, valamint az expozíció-kompenzáció és a fókuszpont kiválasztására szolgál, de a gomb nyomva tartására felvétel módban az AF mód, a fénymérés, a fehéregyensúly, érzékenység, felbontás, tömörítési fok adható meg egyszerűen és gyorsan.
(5) Display: az LCD-n és az elektronikus keresőben megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk meg. Felvételkor a csak fókuszkeret, normál megjelenítés, normál+élő hisztogram, SLR-hez hasonló státuszsoros mód, és segédrács nézeteket használhatjuk, míg lejátszáskor a csak képet mutató, a normál és a részletes adatokat (valamint hisztogramot) megjelenítő módot választhatjuk ki. 1 mp-ig tartó nyomva tartásakor az LCD üzemmód jelenik meg, ahol a normál módon kívül kiválaszthatjuk a világosabb Power LCD és a fej fölüli fotózáshoz használható módot is.

(6) MENU gomb: felvételkor vagy lejátszáskor a menübe juthatunk a segítségével. A menükről részletesebben a következő oldalon írunk.
(7) Négyirányú vezérlőnyilak: a menüben történő navigáláshoz, lejátszáskor a képek kiválasztásához, felvétel állásban pedig a következő funkciók elérésére szolgál:
– fel: expozíció-kompenzáció, automatikus expozíció-sorozat, vaku teljesítmény kompenzáció
– le: felvétel-prioritásos gyors lejátszás mód, max. 8x-os nagyítási lehetőséggel
– balra: 2 vagy 10 mp-es önkioldó
– jobbra: vaku üzemmód: derítés, hosszú szinkron vörösszem-hatás csökkentéssel, automatikus, automatikus vörösszem-hatás csökkentéssel.
(8) Sorozat gomb: felvétel módban a normál és nagy sebességű sorozat módokon túl a korlátlan sorozatot is itt állíthatjuk be, amely során akár a teljes kapacitását kitölthetjük a memóriakártyának. Lejátszáskor egy, több vagy az összes fotó törlésére használható.