Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-FZ8 teszt

0

Optika I.

Jellemzők

A fényképezőgépbe ugyanazt a Leica DC Vario-Elmarit optikát építettél, amely már az FZ5 óta jellemzi ezt a sorozatot. Az optika 11 lencsetagot tartalmaz, 8 csoportba rendezve, melyből 3 aszférikus kialakítású. Az aszférikus tagoknak köszönhetően minimálisak a geometriai torzítások. Az objektív fizikai fókusztávolsága 6-72 mm, amely kisfilmes formátumba átváltva 36-432 mm-nek adódik. A fényerő a kompakt ultrazoom gépek között átlagosnak mondható: nagylátószögnél f/2,8, tele állásban f/3,2. A készített képek részletgazdagságával nincs gond, az erős zajszűrés azonban már ISO100-nál is éreztet hatását. Tele állásban enyhe lágyulás tapasztalható, de ez ebben a kategóriában teljesen megszokott.

Kromatikus aberráció

A digitális fényképezőgépek java része ma már a képeket zajmentesíti, de a kromatikus aberrációval még csak kevés gyártó foglalkozik a képfeldolgozás során. A Panasonic egyike ezen cégeknek. A képfeldolgozásért felelős Venus Engine III ugyanis nem csak a szokásos feladatokat végzi – beleértve ide a képzaj csökkentést is – hanem a színi hibát is korrigálja. A készített tesztképek alapján ráadásul igen hatékonyan.
A kromatikus berráció tehát akkor jelentkezik a leginkább, ha felvételeinket RAW formátumban készítjük, s a JPEG-gé konvertálás során nem használjuk a gyári SilkyPix Developer Studio beépített algoritmusát a színi hiba javítására (igaz, ma már más RAW konverterek is kínálnak ilyen lehetőséget, pl. az Adobe Lightroom).

A kromatikus aberráció az ultrazoom gépekben eleve nagyobb, mint kisebb átfogású társaiknál. A leginkább azonban itt is tele állásban érezni a színi hibát. A kékes-lilás elszíneződés mértéke rekeszeléssel csökkenthető, de teljesen eltüntetni sajnos nem lehet, bár nagylátószögnél F8 rekesznyílás mellett a Venus Engine III szinte hibamentes képet produkált.
A 7 Mpixeles képeknél legrosszabb esetben tele állásban 22-24, nagylátószögnél viszont csak 5-7 pixeles szélességű elszíneződést kaphatunk. Ez azt jelenti, hogy nagylátószögnél valóban alig érezhető ez a hiba, tele állásban viszont sajnos igen jelentős. 3 Mpixelre vonatkoztatva a tele állás aberrációja max. 13-16 pixelnek adódik. Ez egy 10×15 cm-es 300 dpi-s papírképen már látható, mérete közel 1 mm (hangsúlyozzuk, ez a legrosszabb esetre és tele állásra értendő).
Az optika ez esetben nem teljesített szépen, a kategórián belül is átlag feletti aberrációt kaptunk (főként tele állásban), de a Venus Engine III-nak köszönhetően a JPEG képeknél kevésbé zavaró ez a hatás.

A tesztfotók F2,8 és F3,3 fényerővel készültek, bal oldalon a JPEG, jobb oldalon a RAW felvételek. Az alsó két fotó a természetes környezetben előforduló kromatikus aberrációt szemlélteti 1:1 kivágásban.
A RAW képeket a gyári Silkipix Developer Studio 2-ben készítettük maximális élesítés és minimális zajszűrés, valamint kikapcsolt korrekciók mellett.

Kromatikus aberrációk

JPEG; F2,8; 36 mm ekv.

RAW; F2,8; 36 mm ekv.

JPEG; F8; 36 mm ekv.

RAW; F8; 36 mm ekv.

JPEG; F3,3; 432 mm ekv.

RAW; F3,3; 432 mm ekv.

JPEG; F8; 432 mm ekv.

RAW; F8; 432 mm ekv.

JPEG; F5,0; 36 mm ekv.

RAW; F5,0; 36 mm ekv.

JPEG; F5,0; 432 mm ekv.

RAW; F5,0; 432 mm ekv.

Zoom

Az objektív 12x-es zoomátfogásán felül finoman állítható, maximum 4x-es digitális zoomot is használhatunk, ha azt a menüben engedélyeztük. Ezen kívül a legnagyobb felbontásokon kívül az Extra Optical Zoom szolgáltatás automatikus képkivágást eredményez a nagylátószög feletti gyújtótávolságoknál (fura ezt optikai zoomnak nevezni, amikor csak szimpla képkivágás történik).

Optikai- és digitális zoom

teljes kép
kivágott képrészlet

teljes kép

kivágott képrészlet
f=36 mm ekv.: 1x

teljes kép

kivágott képrészlet
f=432 mm ekv.:12x

teljes kép

kivágott képrészlet
12x-es optikai és 4x-es digitális zoom

Az extra zoom (Extra Optical Zoom – EZ) tehát nem más, mint képkivágás. Ennek mértéke a végső kép felbontásától függ, de 3 Mpixelnél kisebb felbontást választva már nem lesz erőteljesebb a vágás mértéke. A lenti képek a nagylátószögű, a közelítőleg közép zoomállású és a teljes tele állású képeket mutatják be maximális 7 Mpixeles és 3 Mpixeles felbontásban. Utóbbinál használja a gép az Extra Optical Zoom képkivágó funkciót is.

Extra Optikai Zoom (EZ)

7 Mpixel, nagylátószög

3 Mpixel, nagylátószög

7 Mpixel, zoom kb. középállásban

3 Mpixel, zoom kb. középállásban + EZ

7 Mpixel, teljes tele

3 Mpixel, teljes tele + EZ