Röviden: Nikon Coolpix S200 teszt

0

Bevezető

A Nikon mostanában a tükörreflexes kategória mellett főként a kompakt kategória alsóbb szegmenseiben aktív. Ugyan kínálnak manuális beállításokkal felvértezett komolyabb modelleket is, a Coolpix gépek többsége a belépő szintű és a stílusos ultrakompakt kategóriákba esik.

A Nikon Coolpix S200 is ez utóbbi kategória egyik modellje. A gép vastagsága méltán teszi az egyik legkönnyebben hordozható géppé, hiszen mindössze 18,5 mm-t kell elrejtenünk a zsebünkben.

A szolgáltatások között persze nem találunk túl sok kézi beállítást, többnyire félautomata módban használhatjuk, de ezek a termékek nem is az amatőr fotósoknak készültek, hanem a családi- és hobbi fotósoknak, akik egy-egy kirándulás alkalmával látott szép tájakat, a szülinap forgatagát és jókedvét, vagy éppen a mindennapok örömeit szeretnék megörökíteni, lehetőleg minél egyszerűbben.

Külső, kezelés

A teljesen alumínium borítást kapott fényképezőgép főleg méretével okoz meglepetést. Igen kicsi, nagyon vékony és mégis tekintélyes súlyú. No persze csak éppen annyira, hogy ne tűnjön komolytalan műanyag vacaknak. Hiszen nem is műanyag. A hátlapot a nagy LCD uralja, a kezelőszerveket ettől jobbra találjuk – de nem túl sokat, csak amennyi feltétlenül szükséges: zoomvezérlő, lejátszás gomb, mód gomb, menü gomb, törlés és a négyirányú navigáló gombok, középen pedig az Ok. A gombokat persze ügyesen kihasználta a Nikon, a négyirányú navigáló nyilakra is kerültek felvétel módra funkciók:

  • fel: vaku mód
  • le: makró mód
  • jobbra: expozíció kompenzáció
  • balra: önkioldó

A teljesen lapos kialakítás egyetlen szempontból hátrányos csak, az pedig a fogás. Mivel sem az előlapon, sem a hátlapon nincs semmilyen kiemelkedés, így a fogás nem túl kényelmes. A már-már szokásos „digitális”, vagyis a kétkezes – négy újjal megtámasztott fogás ez esetben is beválik, így már jól meg tudjuk tartani a gépet. Persze egy kézzel is lehet fotózni, de ha a gombokat is nyomni kell, mindenképpen szükség van a másik kezünkre is, hogy legyen mivel megtámasztani a fényképezőgépet.

Képérzékelő

A Nikon Coolpix S200 digitális fényképezőgép 1/2,5″ méretű 7 Mpixeles képérzékelőt kapott, aminek teljes pixelszáma 7,4 millió. Legnagyobb felbontásban 3072×2304 pixeles képeket készíthetünk, de ezen kívül van 5 Mpixeles, 3 Mpixeles, 0,8 Mpixeles és 640×480 pixeles, valamint 16:9 oldalarányú 3072×1728 pixeles méret is.
A fotókat csak JPEG formátumban menthetjük el, a minőségi fok csak a legnagyobb felbontásban állítható, ekkor a Normal és High közül választhatunk. Kisebb felbontásoknál nem állítható a tömörítés mértéke.

A 2 mikronnál is kisebb CCD pixelek miatt sajnos jelentős zajosodásra kellene számítani, de a zajcsökkentés igen jól dolgozik, még ISO200-nál sincs zavaró képzaj, s erős mosottság sem látható. A szükséges érzékenységet a fényképezőgép is kiválaszthatja, de kézzel is megadható ISO 50/100/200/400/800, sőt ISO1000 értékre is.

LCD

Az igen kis méretű fényképezőgépre viszonylag nagy képátlójú megjelenítő került. Bár a 2,5″-os LCD-k ma már elterjedtek, egy ilyen méretű gépen sokkal jobban érvényesül, mint egy nagy tükörreflexesen. A megjelenített kép kellően világos, de erős napsütésben már nehezen látható, annak ellenére, hogy tükröződésmentesítő bevonattal is ellátták. A fényerő egyébként 5 lépésben állítható, de maximális világosságnál sem látszik tökéletesen napsütésben, mindenképpen érdemes leárnyékolni. A maximális fényerővel van egy kis gond is: ilyenkor könnyen azt hihetjük, hogy túlexponált a felvételünk, pedig csak a háttérvilágítás túl erős, s a kijelzőn kiégettnek, részlettelennek látszó területek is valójában kellő részletet tartalmaznak.
A betekintési szög átlagos, kissé lentről nézve már nagyon romlik a kontraszt és hamar át is fordulnak a feketék szürkébe (negatív hatás). Oldalról jobb a helyzet, ekkor inkább csak a színek sárgulnak ki, a negatív hatás kb. 45-45 fokig nem jelentkezik.

Az élőkép frissítése jó, még gyengén megvilágított témánál sem szaggat. A lefedettség közelítőleg 100%-os.

A nagyméretű kijelző miatt átnézeti keresőnek már nem jutott hely.

Optika, vaku

A Nikon Coolpix S200 kis méretű optikája 6,3-18,9 mm gyújtótávolságú, amelynek látószöge kisfilmes fomrátumnál 38-114 mm-es optikának felelne meg. A nagylátószögű fotózás tehát nem erőssége ennek a fényképezőgépnek. A fényerő sajnos átlag alatti, nagylátószönél még nem sokkal: f/3,1, de tele állásban az átlagos f/4,8 helyett már csak f/5,9. A 3x-os zoomátfogást 6 zoompozícióban használhatjuk, ami ilyen zoomtartományon kissé darabos zoomolást eredményez.

Az optikai zoomon felül maximum 4×-es digitális zoomot is használhatunk, amely természetesen a képminőség jelentős romlását is eredényezi.

A geometriai torzítás nem jelentős, teljes nagylátószögnél közepes hordótorzítás észlelhető, a 2. zoompozícióban szinte nincs torzítás, míg a 3. zoompozíciótól kezdve párnatorzítás tapasztalható, teljes tele állásban nagyjából átlagos mértékben.

Nagyobb gond viszont a gömbi hiba. A szférikus aberráció teljes nagylátószögű állásban jelentkezik, a tesztképeken is jól látható, hogy a képek sarkai, szélei igen csúnyán belágyulnak és a kontraszt is jelentősen romlik. Teljes tele állásnál is érezhető ez a hatás, de itt már jóval csekélyebb mértékben. A zoom köztes állásainál viszont nem találkoztunk gömbi hibával.

f=44 mm ekv.
lefedett terület: 74 mm;
jelentéktelen torzítás

f=114 mm ekv.
lefedett terület: 170 mm;
gyenge párnatorzítás

Bár a Nikon korábbi kompakt fényképezőgépei nagyon jók voltak a makrózás terén, a Coolpix S200 nem teljesít annyira jól. Makró módban 10 cm-es közelponttal dolgozhatunk, ami nagylátószögnél is bőven átlag alatti nagyítást eredményez. Tele állásban viszont sokkal távolabb kell mennünk, így a leképezési arány még rosszabb lesz. A torzítás mindkét végállásnál érezhető, de a 2. zoompozícióban (44 mm ekv.) – amikor a legnagyobb nagyítás érhető el – minimális.

Az élességállítás csak automatikus módon történhet, s mivel nincs a gépen AF segédfény, gyenge fénynél AF problémákkal kell számolnunk. Ilyen esetben a gép végtelen tárgytávolságra áll, így nagylátószögnél jó eséllyel lesz fókuszhelyes a képünk.

Az igen kicsiny gép ellenére a vaku 4 cm-re került az optikai tengelytől. Üzemmódjai között kikapcsolt, derítés, hosszú szinkron, valamint a vörösszem kialakulása ellen vörös-szem hatás csökkentő üzemmódot találunk. Emellett a bejelentéskor kiadott sajtóközlemény még beépített vörösszem korrekciót is említ, ezt azonban csak utólagosan a CD-n mellékelt szoftverrel oldhatjuk meg.

A vaku teljes feltöltéséhez kb 4-5 mp szükséges, ami átlagos érték, bár a Li-ion akkumulátor miatt én gyorsabbra számítottam.

Akkumulátor, memóriakártya

A Nikon Coolpix S200-at EN-EL10 jelű, 3,7V-os, 740 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor látja el elektromos energiával. Az akku töltése külső töltőben történik.

A memóriakártyát és az akkumulátort az alul lévő ajtó mögé kell behelyeznünk. A fedlap műanyagból készült, melyet olyan festéssel láttak el, mint a fém burkolatot, így nem lehet észrevenni a különbséget. Az ajtót fém megerősítéssel is ellátták, de ha mégis letörne, akkor sincs nagy probléma, mert a gép tovább használható. Az akkumulátor cseréjekor egy rugós reteszt is el kell húznunk, ami megakadályozza az akku kiesését, miután a fedlapot kinyitottuk.

Az állványmenetet műanyagból készítették, s a gép sarkára helyezték, az optikai tengely vetületétől 1,5 cm-re, a gép szélétől 1 cm-re. Így ha a gépet állványra helyezzük, kisebb méretű állványtalp esetén az akkumulátor és a memóriakártya még cserélhető marad, nagyobb állványtalpaknál (pl. Manfrotto 329RC4) viszont már nem fog kinyílni a fedlap. No de ki használna ilyen állványt egy ekkorka géphez?

A fényképezőgépre egyetlen csatlakozó került, az alul elhelyezett A/V Out feliratú műanyag lap mögött találjuk az USB és A/V kimenet kombinált csatlakozóját.

A beépített memória 20 MB kapacitású (22 millió Byte), amely manapság már megszokottnak mondható. Ettől eltekintve azért fontos megemlíteni, hogy ez is sokkal jobb, mint ha kapnánk egy akár 32 MB-os SD kártyát, hiszen a beépített memóriát biztosan nem felejtjük otthon, így ha esetleg memóriakártya nélkül indulunk is útnak, 3 Mpixeles felbontásban még 27 képet készíthetünk. A 3 Mpixeles felbontás márpedig 10×15 cm-es papírképekhez még bőven elegendő.
A belső memórián kívül SD kártyát használhatunk, ráadásul akár SDHC nagy kapacitásút is, vagyis a 4 GB-os kártyát is gond nélkül kezeli a gép.
A Nikon Coolpix S200 lehetőséget biztosít a belső memória és az SD/SDHC kártya közötti képmásolásra.

Kézi beállítási lehetőségek

E téren nem túlzottan remekel a kis Coolpix S200, de nem is nagyon kell, hiszen a célközönség bizonyára nem is igényli.
Kézzel adhatjuk meg tehát az érzékenységet, az expozíció kompenzációt, a fehér-egyensúlyt (akár kézi beszabályozás is használható), a sorozat módot, a BSS módot, az elektronikus stabilizálást és a színmódot.

A fényképezőgép a következő témákra kínál előre beállított programokat: portré, tájkép, sport, éjszakai portré, party/szoba, strand/hó, napfelkelte, naplemente, éjszakai tájkép, makró, múzeum, tűzijáték, másolat, ellenfény, panoráma.

Sorozat, videó

Sorozatfelvételt egyféle sebességgel készíthetünk, kb. 1,25 kép/mp sebességgel, 3 High képig, illetve 7 Normal képig. A puffer telítődése után a sorozatkészítés nem áll le, a kártya sebességének függvényében tovább folytatódik, kissé lassabban. Panasonic Pro High Speed 1 GB-os kártyánál 0,8 kép/mp sebességre lassul a sorozat.
Automatikus expozíció sorozatot nem készíthetünk, van viszont BSS mód (Best Shot Selector), amely több elkészített képből választja ki a legélesebbet, legkevésbé bemozdultat, s csak a legjobbat menti a kártyára.

MPEG-1 (AVI) videó (~8500 kbps)
640×480 pixel 30 fps; 0:18 mp; 19 MiByte

A mozgóképeket 640×480; 320×240 vagy 160×120 pixeles felbontásban készíthetjük, a képfrissítés 30 vagy 15 kép/mp lehet. A videók hosszát csak a szabad memória korlátozza. A videók minden felbontásnál akár a beépített memóriába is menthetők. Felvétel közben az optikai zoom nem használható, kiváltására kis mértékű digitális zoom áll rendelkezésre. Ha kívánjuk, akkor a fókusz menet közben is működhet, bár ekkor a kép kissé ugrál, s a fókuszmotor hangja is belehallatszik a felvételbe. A fénymérés viszont probléma nélküli, gyorsan reagál a hirtelen változásokra is.

A felvétel előtt beállíthatjuk a makró módot, a felbontást és az elektronikus stabilizálást, mást viszont nem, így mindenképpen automatikus lesz a fehéregyensúly, s exp. kompenzációt sem alkalmazhatunk.

A videófelvételnél választhatunk időzített sorozatkészítést is, a képek közötti időintervallum 30 mp, 1, 5, 10, 30 és 60 perc lehet. Az így készült felvételeket maximum VGA felbontású videófájlba fűzi össze a fényképezőgép.

Mi van a lábacskáimmal?
(15 kép/mp)

Készíthetünk akár animációs filmet is, ehhez nyújt segítséget az ún. Stop-motion movie, amely során képenként készíthetjük el a filmünk fázisait, melyet egy AVI fájlként ment majd el a gép. A képfrissítés itt 5, 10 vagy 15 kép/mp lehet. Az egyes képek elkészítése előtt az LCD-n láthatjuk az előző képfázist, így pontosan be tudjuk állítani a következő kép szükséges módosításait. Egy példa felvétel is készült, igaz nem vagyok egy nagy animátor, de a játékot élveztem, és talán a videó is jól példázza a lehetőségeket. E funkcióval még szívesen játszottam volna, kár hogy már vissza kellett adni a gépet.

Extra szolgáltatások

Best Shot Selector

A Nikon Coolpix S200 különleges szolgáltatásai közé sorolható a korábban már említett Best Shot Selector. Ez több képből választja ki a legjobban sikerültet, mindezt automatikusan. Elkapott pillanatoknál nem célszerű használni, mert esetleg pont azt menti el a gép, ami a leggyengébb pillanat. Statikus témáknál viszont nagyon jó szolgálatot tehet, főként berázás veszélyes gyenge fénynél.

Elektronikus stabilizálás

Ezen felül érdekes még az elektronikus képstabilizálás is, amely nem csak videófelvételnél, hanem fotóknál is használható. Persze ez utóbbi esetben nem a képkivágás trükkjével dolgozik. Az elektronikus képstabilizálás valójában elmosódottság csökkentő funkció, ebből következően egy-egy képre utólag is alkalmazható ez az eljárás. Hatékonysága nehezen determinálható, van, amikor látványosan javít egy-egy képet, van amikor semmit sem használ. Tesztképet erről sajnos nem tudok mutatni, mert nem sikerült egyértelműen ráérezni, mi az a téma és megvilágítás, ahol mindig hatékonyan dolgozik.

D-Lighting

A sötétebb képek világosítását szolgálja a D-Lighting, amely talán a HP Adaptive Lighting funkciójához hasonlítható, bár nem teljesen azonos vele. A HP megoldása ugyanis a jó expozíciókat nem akarja óhatatlanul tovább világosítani, a Nikon módszere – amellett, hogy volt jól sikerült módosítás is – többször eltúlozta a dolgot. Ennek bemutatására álljon itt néhány kép D-lighting nélkül és D-Lighting után:

D-Lighting

eredeti kép
D-Lighting után

Színeffektek

A fotókat normál színeken felül élénk, fekete-fehér, szépia vagy cianotíp módban készíthetjük. A képek elkészülte után már nincs lehetőség a színek módosítására (e téren számomra szimpatikusabb megoldás, ha a kép készítése után szabadon alakíthatók a színek, elvégre a nem mindig tudható előre, melyik verzió lenne a legideálisabb).

Színeffektek

normál színek

élénk

fekete-fehér

szépia

cianotípia

One-touch portrait – arc prioritásos AF

Az arc prioritásos autofókusz a Nikon Coolpix S200-ba is beépítésre került. Az arc felismerése nem túl gyors, nagyjából 2 mp-ig tart, míg a kép közepén lévő keretbe „helyezett” arcot felismeri. Után nagyjából 3 kép/mp sebességű frissítéssel tudja követni az arcot, vagy ekkor már acokat. Az élességállítás ezután az arc helyzetének figyelembevételével történik.
Jó ez a módszer, de a sebességén még sokat kell javítani.

Leméretezés

Az elkészített képeket kisebb felbontásra is leméretezhetjük. Sajnos itt csak 640×480 vagy kisebb méretet választhatunk. Tény, hogy e-mailben küldéshez ez is elég, de ha fogytán a memóriakártya kapacitása, hasznos lehetőség lenne, ha 5 vagy 3 Mpixelre is leméretezhetnénk, mert ebből még mindig készíthetünk papírképet, de VGA felbontás már csúnyán mutatna papíron.

Hangfelvétel

A gépet akár diktafonként is használhatjuk, 8 kHz mintavételezéssel, mono wav formában. A felvétel során indexpontokat is elhelyezhetünk a fájlban. További örömre ad okot, hogy az LCD a felvétel során automatikusan lekapcsol, így nem pazarol felesleges energiát.

Képminőség

A képminőséggel ennél a fényképezőgépnél leginkább teljes nagylátószögnél lehet gondunk. A szférikus hiba miatt a sarkok és a képszélek erősen lágyulnak.
A képzaj nem fog jelentősebb gondot okozni, még ISO200 érzékenységnél is szép képeket kapunk, sőt ISO400 is egész jól használható, igaz itt a zajszűrés nyomai már jól láthatók (mosottság).ISO50; F4,6; 1/7 mp


ISO100; F4,6; 1/12 mp


ISO200; F4,6; 1/24 mp


ISO400; F4,6; 1/45 mp


ISO800; F4,6; 1/100 mp


ISO1000; F4,6; 1/125 mp


ISO50; F4,6; 1/7 mp


ISO100; F4,6; 1/12 mp


ISO200; F4,6; 1/24 mp


ISO400; F4,6; 1/45 mp


ISO800; F4,6; 1/100 mp


ISO1000; F4,6; 1/125 mp


ISO50; F4,6; 1/7 mp


ISO100; F4,6; 1/12 mp


ISO200; F4,6; 1/24 mp


ISO400; F4,6; 1/45 mp


ISO800; F4,6; 1/100 mp


ISO1000; F4,6; 1/125 mp


ISO50; F4,6; 1/7 mp


ISO100; F4,6; 1/12 mp


ISO200; F4,6; 1/24 mp


ISO400; F4,6; 1/45 mp


ISO800; F4,6; 1/100 mp


ISO1000; F4,6; 1/125 mp

A fotók 22 °C hőmérséklet mellett készültek.

Gyári tartozékok

  • Szoftver CD
  • Li-ion akkumulátor
  • Külső akkutöltő
  • USB kábel
  • A/V kábel
  • Csuklópánt

Ajánló

A Nikon Coolpix S200 főként azoknak lesz jó választás, akik egy kis méretű, elegáns digitális fényképezőgépre vágynak, különleges kézi beállítások nélkül. Ezt a gépet biztosan könnyen magukkal vihetik, hiszen sem mérete, sem tömege nem nagy. Ezek alapján akár egy tükörreflexes fényképezőgép mellé másodgépnek is megfelelő lehet.
Különleges szolgáltatásai közül talán hiányzik a vörös szemek utólagos gépen belüli korrekciója, ami ma már egyre több gépben megtalálható. A számítógépes képfeldolgozás során persze lehetséges javítani a vörös szemeket. A képek minőségével csak – az egyébként nem túl nagy – nagylátószögnél lehetnek gondok, a képzaj szűrés igen jól működik, nem mossa ki túlzottan a képeket, de nem is hagy meg sok zajt.

A Nikon Coolpix S200 ára a cikk megjelenésekor bruttó 60e Ft.

A fényképezőgép kipróbálását a Nikon Kft. tette lehetővé. Köszönjük!.

Ha bemutatónk segített a gép kiválasztásában, a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja az oldal működését. Köszönjük!

Tesztképeink

A fényképezőgéppel készült tesztfotók megtekintéséhez kattintson az egyes képekre, a képekről expozíciós információk is leolvashatók. A fájlnevekben feltüntetett fókusztávolság értékek kisfilmes rendszerre vonatkoznak.

A cikkben és a tesztfotók között szereplő összes képet szerzői jogok védik. Előzetes, írásos engedély nélküli felhasználásuk tilos!