Kipróbáltuk: Nikon 1 J2 teszt

0

Felépítés

Ergonómia

A Nikon 1 J2 külsőre semmi változást nem mutat az 1 J1-gyel, egyedül az üzemmódtárcsán lévő plusz mód tűnhetne fel. A Nikon 1 J2 tehát továbbra is kicsinek számít, még az Olympus E-PM2-nél is kisebb, mind szélességben, mind vastagságban, a J2-nél csak a Pentax Q és Q10 modellek kisebbek.

Ennek persze az ergonómiában is nyoma van, hiszen a J2-re nem került semmiféle markolat, vagy azt pótló kiemelkedés (szemben az Olympus E-PM2-vel, amely rendelkezik egy kisebb méretű markolattal). A kényelmesebb és biztosabb fogásért csupán a hátlapra, az üzemmódtárcsa mellé helyezett bőr hatású gumibevonatot szolgál.

A téglatest szerű formában egyébként semmi izgalmas nincs, különlegesebbnek csak a felső rész szálcsiszolt kialakítását nevezhetjük, amely azonban az előlapra már nem igaz. S a szokásos kérdés: de miből van a váz? Nos, nem polikarbonát. A Nikon 1 J2 alumínium vázra épül. Ez persze a tömegén is érezhető, hiszen bár kisebb, mint a már említett E-PM2, mégis egy kicsit nehezebb nála.

A kezeléshez fent és hátul helyeztek el gombokat, illetve tárcsákat. A felső részen a főkapcsoló, az exponáló és videófelvétel gombja került, hátulra pedig az üzemmódtárcsa és a vezérlőtárcsa a navigáló gombokkal és persze további gombokkal együtt.

Az állványmenet fémből készült, melyet pontosan az optikai tengely alá helyeztek, ami bár panorámázásnál előnyös, de pont emiatt a gép állványra helyezett állapotában nem tudjuk cserélni sem az akkut, sem a memóriakártyát.

Optika

A Nikon 1 rendszerű fényképezőgépeire továbbra is az 1 jelű bajonettel ellátott objektívek tekerhetők fel, illetve az FT-1 jelű adapter segítségével AF-S rendszerű Nikon F optikák is használhatók (a fókuszmotorral nem rendelkező, nem AF-S objektívek kézi élességállítás mellett alkalmazhatók).

ds

A Nikon 1 J2-t Nikkor 1 VR 10-30mm f/3,5-5,6, vagy az újabb, kisebb, könnyebb de stabilizátor nélküli Nikkor 1 11-27,5mm f/3,5-5,6 objektívvel vásárolhatjuk meg, de választhatunk dupla kit-et is, ekkor az előző mellé
Nikkor 1 VR 30-110mm f/3,8-5,6 objektívet kapunk.
Ezen kívül létezik
Nikkor 1 10mm f/2,8-at tartalmazó szimpla kit is.

Más rendszerkkel szemben a Nikkor 1 objektívjeire (egyelőre) nem került fókuszgyűrű, a kézi élességállítást a vázról végezhetjük, sajnos még most is csak digitális zoommal nagyított képet láthatunk.

Mind a 10-30, mind a 30-110 telezoom összetolható kivitelben készült, vagyis hordozáshoz kisebb méretűre állítható, melyet használat előtt ki kell nyitnunk (az Olympus M.ZD 14-42 mm-es objektívjéhez hasonló módon). Apropó kinyitás, ennek hiányát szép magyarsággal tudatja velünk a gép: „A zoomgyűrű gombját lenyomva tartva, a zoomgyűrű elforgatásával húzza ki az objektívet”, amelynek jelentése feltételezhetően nagyon keveseknek okozhat majd fejtörést (nem úgy az Olympus gépek felirata, amely annyira nem egyértelmű).
Ha az objektívet kinyitjuk, a gép automatikusan bekapcsol. Apró figyelmesség, de igazán kedves funkció.

A Nikon 1 J1 és az objektívek:

Nikon 10-30mm f/3,5-5,6 VR

Nikon 10-30mm f/3,5-5,6 VR

Nikon 10-30mm f/3,5-5,6 VR
nagylátószög

Nikon 10-30mm f/3,5-5,6 VR
tele

Nikon 30-110mm f/3,8-5,6 VR

Nikon 30-110mm f/3,8-5,6 VR

Nikon 30-110mm f/3,8-5,6 VR
30 mm

Nikon 30-110mm f/3,8-5,6 VR
110 mm

Nikon 10mm f/2,8

Nikon 10mm f/2,8

Nikon 10-100mm f/4,5-5,6 PD VR
kikapcsolva

Nikon 10-100mm f/4,5-5,6 PD VR
bekapcsolva

Nikon 10-100mm f/4,5-5,6 PD VR

Nikon FT-1 adapter

Képérzékelő

A Nikon 1 rendszer szenzormérete 13,2×8,8 mm, a képek oldalaránya 3:2. A képérzékelő méretéből adódóan 2,7×-es képkivágás faktorral kell számolnunk, vagyis egy 10 mm-es objektív olyan látószöget ad, mint egy 27 mm-es kisfilmes optika Leica képkockán.

A felbontás maradt az 1 J1-nél már megismert 10,1 millió effektív képpont, mely a legtöbb esetben bőven elegendő is lehet. Persze nagyobb felbontású képből könnyebb vágni, s a képzaj is finomabb textúrában oszlana szét (ami elsődlegesen leméretezésnél vagy nyomtatásnál mutat jelentőséget és előny).

A Nikon 1 rendszer gépei nem tartalmaznak sem tükröt, sem TTL optikai keresőt. Sőt, a Nikon 1 J2-ben -ahogyan az 1 J1-ben – mechanikus redőnyzár sincs. A Nikon 1 V1/V2 rendelkezik ugyan redőnyzárral, de ha úgy érezzük, kiválthatjuk elektronikus zárral. Ez a zárszerkezet kímélésében és a teljesen csendes működésben hordoz előnyt.

Cserélhető objektíves gépnél óhatatlanul gondolni kell az optika cseréje alkalmával esetleg bejutó porszemekre.

A Nikon 1 J2-be nem került ultrahangos pormentesítő rendszer, cserébe – s mert mechnaikus zár sincs, így hely maradt bőven – a porszemek bejutását gátló fóliát a szenzortól viszonylag nagy (a V1 és V2-höz képest jelentősen nagyobb) távolságra helyezték el, ami természetesen azt eredményezi, hogy az esetlegesen feltapadt apróbb porszemek még szűk blendénél sem mutatnak majd éles, kontúros foltot (J2-es próbánk során 110 mm-es gyújtótávolságú – 297 mm ekv. – objektívvel F16-os minimális blendén sem volt látható a porszem nyoma a képen).

Az érzékenység minimuma ISO100, a maximális választható érték ISO6400, mely Hi1 felirattal jelenik meg az LCD-n. Az érzékenységeket 1 Fé lépésközzel választhatjuk ki.
A fotóson kívül a fényképezőgép is kiválaszthatja magának a szükséges érzékenységet, ennek maximumát 400, 800 vagy 3200 értékben határozhatjuk meg.

Legnagyobb felbontásban 3872×2592 pixeles fotókat készíthetünk, a képek oldalaránya nem változtatható (fotó üzemmódban 3:2, videófelvétel üzemmódban 16:9 oldalaránnyal fotózhatunk). A képeket RAW (.NEF) vagy JPEG formátumban menthetjük el, de van lehetőség a RAW+JPEG módszer alkalmazására is. Ez utóbbi esetben a veszteségmentes és tökéletesen utófeldolgozható RAW kép mellé gyorsan és egyszerűen kezelhető kis tömörítésű JPEG kép is mentésre kerül.
A 10 Mpixeles RAW fájlok jól tömörítettek, még nagy érzékenységnél is csak 10-11 MB-osak.

Kijelző és kereső

A Nikon 1 J2-re 3″ képátlójú, 3:2 oldalarányú (62×42 mm) kijelző került, az elődnél nagyobb felbontással. A 921 ezer szubpixeles LCD kiváló részletgazdagságot eredményez. A jó felbontáson kívül a nagy betekintési szöget is meg kell említenünk a jó tulajdonságok között.

A háttérvilágítást ±3 értékben módosíthatjuk, bár ez nem minden esetben elegendő ahhoz, hogy erős napsütésben is jól látható képet kapjunk.

felvétel információk

lejátszás információk

A kijelzőn részletesen olvashatók le az olyan paraméterek mint a fénymérés, záridő, rekeszérték, érzékenység, felvehető videó hossza, hátralévő képek száma, üzemmód, sorozat mód, képmód, fehéregyensúly, videó felbontása és képfrissítése, állókép felbontása, tömörítése, fókuszmód.
Lejátszáskor részletes adatok kérhetők le a képről, mely az érzékenységen, rekesz- és zársebességen kívül jópár adatot mutat meg, még a gyújtótávolságot is. Világosság hisztogram is megjeleníthető, de sajnos a kiégett és bebukott részeket külön nem emeli ki a gép.
Szintén sajnáljuk, hogy bár van vezérlőtárcsa a gépen, a képek kinagyításakor nem tudunk vele nagyított állapotban a képek között lapozni (fókusz ellenőrzés több képen).

Ha igényeljük, megjeleníthetünk segédrácsot is, mely a teljes képet 4×4 téglalapra osztja (talán célszerűbb lett volna harmadolót választani, az a komponálást is segíthetné).

Vaku

A Nikon 1 J2 örökölte az 1 J1 felpattintható vakuját, melyet a hátlapon elhelyezett kapcsolóval nyithatunk ki. A villanó magasra ugrik, felnyitott állapotban 6,5 cm-re kerül az optikai tengelytől. A vakumódok között vörösszem csökkentő és lassú szinkronidejű is található (illetve ezek kombinációja), valamint hátsó redőnyre is szinkronizálhatunk.

Bár a gépben nincs redőnyzár, mely korlátozná a vakuszinron időt, a szenzor elektronikus zárja sem mindenható, így a maximális zársebesség vaku használatakor 1/60 mp.

A gépre külső vaku nem helyezhető, s vaku szinkronkimenet sem kapott helyet.

Memóriakártya, akku, csatlakozók

A fényképezőgép oldalán műanyag ajtó mögött találjuk a csatlakozókat, melyek között USB és mini HDMI-C található, kompozit videókimenetet nem szereltek a gépre, illetve mikrofon bemenetet sem alakítottak ki.

A kártyafoglalatot az akkumulátor mögé helyezték, így azzal közös ajtó mögött találjuk őket. Memóriakártyából SD, SDHC és SDXC is használható. Az akkumulátor ajtajának nyitott állapotában a fényképezőgép működőképes marad, így a fedlap esetleges letörése nem okozza a gép használhatatlanságát.
A letörés ellen egyébként itt, a J2-nél nincs fém megerősítés.
Időjárásállóságról a nyílások szigetelésének hiányában nincs szó.

Az akkumulátort rejtő ajtó egy rugós kapcsoló elhúzásával nyitható. Ettől az akkumulátor még nem esik ki, azt egy rugós retesz védi.

A Nikon 1 J2 EN-EL20 jelű akkuja 7,2V feszültségű, töltéstároló képessége 1020 mAh (7,34Wh).

A töltöttségéről csak akkor kapunk információt, ha már merülőfélben van, ekkor az LCD-n a csupán 3 szegmenses ikon jelenik meg, mely mutatja, hogy már csak 1/3-nyi töltésünk van. A lemerült akkut külső töltőben tölthetjük fel.