Kipróbáltuk: Nikon 1 V1 teszt

0

Különlegességek

Mozgó pillanatkép (Motion Snapshot)

Páratlan funkció, melyet eddig más gépben még nem láthattunk. A Nikon az 1-es tükör nélküli sorozatában vezette be a mozgó pillanatkép szolgáltatást, mely az exponáló gomb megnyomása előtt (pontosabban annak félig lenyomásától kezdve) elkezdi a lassított videórögzítést, majd a teljes lenyomás pillanatában egy fotót is készít. A teljes videó az exponáló gomb lenyomása előtti 0,6 mp-től az exponáló gomb lenyomását követő 0,4 mp-et mutatja be 2×-es lassításban, a fotó pedig teljes felbontásban kerül a kártyára. Ha a mozgó pillanatképet a fényképezőgépben játszuk vissza, aláfestő zenét is kapunk, számítógépen való lejátszáskor azonban a videó csendes.

Intelligens képválasztó (Smart Photo Selector)

Ehhez hasonló szolgáltatással már találkozhattunk korábban, a Best Shot Selector is több képből választott. Igaz, a BSS csak egy képet hagyott meg, míg a Smart Photo Selector 5 képet ment a kártyára. Ez a lehetőség is a gyors sorozatfelvételezést használja ki, már az exponáló gomb félig lenyomásától elkezdi pufferelni a képeket, s a teljes lenyomás után fejezi azt be. Az így készült képekből a képélesség, a kompozíció, az elmosódottság, az arcok, a mosoly és a pislogás érzékelése segítségével választja ki azt az 5-öt, amelyet végül elment a kártyára.
Próbáink során ennek ellenére volt, hogy ezen üzemmódban lecsukott szemű képet mentett el a fényképezőgép.

Lassított videó (Slow motion)

Általában a BSI-CMOS szenzoros kompakt vagy ultrazoom fényképezőgépeknél érhető el a nagy képfrissítési sebességű, de lassított lejátszású videófelvétel készítése. A Nikon a nagy szenzoros fényképezőgépek között elsőként tette lehetővé SlowMotion videó készítését, mely 400 vagy 1200 kép/mp frissítéssel készül, s 30 kép/mp frissítéssel játszható le. A felbontás persze ez esetben jóval kisebb, mint normál módban, s a látószög is csökken (hiszen képkivágás történik).

D-Lighting

Mind felvétel előtt, mind felvétel után választhatunk sötét részeket kivilágosító funkciót, vagyis D-Lighting-et. E szolgáltatás azonban tényleg csak az árnyékos, sötétebb területekkel foglalkozik, de nem vigyáz a csúcsfényekre.

60 kép/mp sorozat

Szintén nem volt még alkalom arra, hogy nagyobb szenzoros (illetve cserélhető objektíves) gép esetében a különlegességek között normál jellegű sorozat módot említsünk, de a Nikon 1 rendszere kivétel ez alól. A 60 kép/mp sebességű sorozat ugyanis eddig soha nem látott teljesítmény, ráadásul ezt a tempót valódi 10 Mpixeles fotókkal érhetjük el. Igaz, a puffer mérete ehhez a sebességhez egy picit szűkös, így a 30 elkészíthető kép mindössze 0,5 mp átfogására elegendő.