Kipróbáltuk: Nikon Coolpix P500 teszt

0

Felépítés

Ergonómia

Már a Coolpix P100 sem sokat változott elődjéhez képest, és ugyanez mondható el a P500-ról is. Az ultrazoomok amúgy sem formabontó külsejükről híresek. A viszonylag vékony házat egy a korábbinál is nagyobb objektív, valamint egy vékony, de kellően mély és jó fogású markolat uralja. Utóbbit gumibevonattal látták el, mely a P100-on még bőrhatású volt, itt a fogást érdes, csúszásmentes felület teszi még biztosabbá. Ezt növeli a hátlap hüvelykujji részére ragasztott gumiréteg is.

Maga a váz nem túl kiemelkedő minőségű, kicsit ropogós műanyag, de megfelelően összerakottnak tűnik. Erre mondják, hogy „semmi különös”. Megmaradt az előd kissé szögletes formavilága és kezelőszervei, de ezekből néhány újabbat is találunk a fényképezőgépen. Ilyen a sorozatok gyorsabb elérését lehetővé tevő gomb a gép tetején, valamint az objektívház oldalán elhelyezett plusz zoom- és élességállító kar. Nagyon jó ötlet volt mindkettő, főleg az utóbbi, hiszen a tükörreflexes gépekhez hasonlóan a bal kezünkkel állíthatjuk a fókusz, csak itt objektívgyűrű helyett egy gombot kell pöckölnünk. Kényelmes és szintén a komolyabb gépeket idéző megoldás a hátsó vezérlőtárcsa is, de ezt már megszoktuk az elődöktől. Ezen a gépen sincs viszont programozható gomb, vagy gyorsmenü kapcsoló, ami azért nem ritkaság a kategóriájában, és még egyszerűbbé tehetné a kezelést.

A műanyag váz alján, pontosan középen helyezték el a fém állványmenetet, ami lehetetlenné teszi, hogy az állványra erősített gépben akkumulátort, vagy memóriakártyát cseréljünk.

Optika

Az új modell legfőbb vásárlócsalogató attrakciója az új objektív. Nem csak 36x-os optikai zoomja egyedülálló, de mint említettem nagylátószöge is. Kisfilmes értéken 22,5mm-nek megfelelő kezdő gyújtótávolságot kínál, mely a hasonló gépek 24-28mm körüli kezdő értékéhez képest még szélesebb látványt nyújt. A nagy átfogásnak köszönhetően tele állásban egészen 810mm-ig növelhető a gyújtótávolság, ami szintén jónak számít. A Nikkor optika valódi gyújtótávolság tartománya 4,0-144mm, melyhez persze az elődnél valamivel rosszabb kezdő fényerő (1:3,4-5,7) társul. Az objektív 14 lencsetagja között egy extra alacsony szórású (ED) lencse is található.

A zoomolás kétsebességes, attól függően milyen vehemensen húzzuk a zoomgyűrűt, vagy az oldalsó kart. Nagyjából 30 fokozatot számoltam, így részletesen szabályozható. Állása az LCD felső részén megjelenő skálán olvasható le. Itt jelenik meg a digitális zoom is, mely a menüben engedélyezhető és max. 4x-es lehet. Választhatunk képkivágáson alapuló zoomot is, kisebb képméretekhez.

Optikai és digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
f=22,5 mm ekv. (1x)

teljes kép

kivágott képrészlet
f=810 mm ekv. (36x)

teljes kép

kivágott képrészlet
4x-es digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
digitális zoom (képkivágás), VGA felbontásban

Ehhez az átfogáshoz nem lesz szükség extra tele-, vagy nagylátószögű konverterre, de sajnos fotográfiai szűrők sem használhatók a géppel, mivel a frontlencse körül most sincs szűrőmenet.

Képérzékelő

Az elődhöz hasonló, hátsó megvilágítású, BSI-CMOS érzékelő került a gépbe, változatlan (1/2,3”) méretben. Egyedül a felbontása változott, ami ezúttal 12,75 megapixel. Valódi képalkotásra ebből 12,1 Mpixelt hasznosít a készülék, 4000×3000 pixeles maximális képmérettel. Ezen kívül hét 4:3 oldalarányú méret választható, a közel szükségtelen VGA-ig, de egy 3:2, két új 16:9-es és egy 1:1-es arányú felbontás is a választhatók közé került.

Csak JPEG formátumot kapunk, mely háromféle (Fine, Normal, Basic) tömörítési minőségben használható.

A Coolpix P500 a gyártó legújabb EXPEED C2 dupla feldolgozóprocesszorát kapta, a megnövekedett adatmennyiség megfelelő sebességű kezelésére. A rendszer alapérzékenysége ISO160, mely csakúgy, mint a P100-ban, ISO3200-ig növelhető, 1 Fé lépésekben. A P500 az automata érzékenység állításba is széleskörű beleszólás enged, mivel a sima AUTO állás mellett, választhatunk Magas érzékenységű automatikus módot, sőt két fix tartományt is meghatározhatunk a gép számára.

LCD és kereső

Az LCD is komolyabb változáson esett át. Na nem méretét és működését tekintve, hisz maradt a kényelmes 3”-os átló és a lenyithatóság. A felbontását növelték, mely duplája lett a korábbinak. Az egy évvel ezelőtti 460 000 képpont sem volt rossz, de a P500 921 000 képpontja igazán kiváló részletességet ad. Emellett kitűnő a színvisszaadása, dinamikája, kontrasztja és persze betekintési szöge is. Akár 180 fokos szögből is jó képet kapunk, de erre úgy sem lesz szükség, hiszen a monitor lehajtható. Lefelé 82 fokban, felfelé 90 fokban fordíthatjuk.

Az LCD tükröződésmentes bevonatot is kapott, de ettől függetlenül erős napsütésben azért korlátozott a láthatósága. A jobb eredmény érdekében világosságát is szabályozhatjuk, +/- 2 fokozatban. A kijelző élőképes komponálásnál minden irányban 97%-os, lejátszásnál pedig 100%-os lefedettséget nyújt.

Sajnos kevesebb jó mondható el az e kategóriában mindig kicsit mostohán kezelt EVF-ről. Az ugyanilyen lefedettséget adó elektronikus kereső maradt a régi. 0,24”-es mérete, és jó pár generációval ezelőtti képminősége elég komoly kontraszt a nagy kijelző után belepillantva. A 230 000 pixeles felbontás is „fapadosnak” fog tűnni a hátsó LCD-hez képest. A két kereső között az EVF-től balra eső kis gombbal válthatunk. Automatikus váltást nem kapunk. Az elektronikus keresőkép élessége a betekintő nyílás bal oldalán lévő kerékkel szabályozható.

Mindkét képernyőn ugyanazokat az adatokat kapjuk, ezeken kívül pedig harmadoló segédrács, a videofelvétel képhatárát jelző szürke keret, és élő hisztogram is engedélyezhető. Köztük a DISP gomb segítségével válthatunk. Az LCD nem kapcsolható ki, csak energiatakarékos állásban bízhatjuk kikapcsolását a gépre.

Lejátszás módban szintén a DISP gomb szolgál az adatképernyők váltására, vagy eltüntetésére. Ez esetben egy kis képet és hisztogramot tartalmazó oldal is megjeleníthető, melyen a főbb felvételi infók is leolvashatók. Ez a nézőkép nagyon erősen tömörített és életlen, és bár nem ezen kell ellenőriznünk az élességet, tévútra vihet a megítélését illetően. A készülék csak a kiégett pixelek kijelzésére képes, a kérdéses területek villogtatásával.

Lapozni a jobb és bal nyílgombokkal, vagy a hátsó vezérlőtárcsával lehet, a képnagyítás pedig a zoomgyűrűvel lehetséges 1,2-10x méretig, 29 lépésben. A képkivágás a nyílgombokkal görgethető, a menü gombbal pedig a beállított méretnek megfelelő kivágást is menthetünk belőle. A zoomgyűrűvel 4, 9, 16, és 72 képes előnézeti oldalak között is lapozhatunk, illetve elérhetjük a dátum szerinti képcsoportosítást is.

Vaku

A P500 tetején az ilyen gépeknél megszokott, felnyitható beépített vaku kapott helyet, mely kb. 6,5 cm-re magasodik az optikai középtengely fölé. Nyitására a bal oldalon lévő, mechanikus működésű gomb szolgál, tehát vigyáznunk kell, mert a vaku akár a gép kikapcsolt állapotában is nyitható.

A beépített villanóknál alap problémának számító vörösszem jelenség kiküszöbölését, nem bízta a véletlenre a Nikon. A magasra nyíló vaku mellett elővillanást is engedélyezhetünk, illetve a gépet automatikus, szoftveres vörösszem csökkentéssel is ellátták. Ennek működését nem befolyásolhatjuk. Az említett módon kívül derítő, lassú szinkron, sőt hátsó redőnyre szinkronizált módokban is használható.

A vaku nagylátószögnél kb. 8 méterig, tele állásban kb. 4,5 méterig (AUTO ISO módban) biztosít kellő megvilágítást, de teljesítménye manuálisan is szabályozható 1/3 Fé lépésközökkel, +/-2 Fé tartományban.

A Coolpix P500-re nem csatlakoztathatunk külső vakuegységet.

Memóriakártya, akku, csatlakozók

A fényképezőgépet kb. 102 MB belső memóriával szerelték fel, ami ha nem is biztosít végtelen szabadságot, azért 17-68 teljes felbontású kép mentését lehetővé teszi. Ezt a tárkapacitást SD, SDHC, vagy a legnagyobb kapacitású SDXC memóriakártyák beszerzésével növelhetjük meg. Egy 4 GB-os kártyára már akár 650 kép is elfér a legjobb felbontásban és minőségben. A kártya a markolat alján nyíló foglalatba helyezhető.

Ide kerül a géphez mellékelt lítium-ion akkumulátor is (EN-EL5), melynek kicsúszását egy kis rugós műanyag pöcök is gátolja. Az akkumulátorhoz egy EH-69P típusú hálózati töltőadaptert is mellékelnek. Segítségével a gépen belül tölthetjük az akkumulátort, a hozzá adott USB kábelt közbeiktatva. Ez a művelet kb. 4 óra 50 percig tart. A feltöltött akkumulátorral gyári mérések szerint ~220 felvétel készíthető.

A fényképezőgép összes csatlakozóhelyét a bal oldalon egy kihajtható gumilap mögött találjuk. Ez mindössze két aljzatot jelent. Fönt egy kombinált A/V + USB 2.0 (Hi-speed) helyet, alatta pedig egy mini-HDMI csatlakozót. Az új modell egyik újítása, hogy a HDMI kimenet felbontása a 480p, 720p és 1080i értékek valamelyikére a menüben beállítható.