Kipróbáltuk: Nikon Coolpix P500 teszt

0

Különlegességek

Stabilizátor

A Coolpix P500 ugyanazt a szenzor elmozdítás elvén működő stabilizátort kapta, amit az elődben is alkalmaztak. Bekapcsolásához a Setup menübe kell elzarándokolnunk, ahol a korábban megismert „Hibrid” mód is kiválasztható. Ez az üzemmód az elektronikus stabilizátort is segítségül hívja. Videofelvételnél egyedül csak az elektronikus stabilizáció (eVR) használható.

Tesztünket most is a szokott módon, a legnagyobb ekvivalens gyújtótávolságnak megfelelő reciprok záridővel kezdtük és 1/3 Fé lépésekben haladva 10-10 fotót lőttünk a kézben tartott géppel. A végeredmény nagyon hasonlít a P100-ban mérthez. Jobbára 1 és 2/3 Fé előnyt kapunk a stabilizátor bekapcsolásával, időnként azonban 2 fényértékkel hosszabb záridővel is bemozdulásmentes képet kaptunk. Eszerint tele végállásban kb. 1/320 mp-től szaporodtak az életlen képek, 1/40-nél pedig már az összes bemozdult.

berázott fotók aránya különböző záridőknél

Aktív D-Lighting

A Nikon komolyabb gépeiből már jól ismert szolgáltatás, mely a digitális fényképezőgépek tipikus betegségét a kis dinamikaátfogást hivatott orvosolni. Bekapcsolva a sötét területek világosabbak lesznek és a csúcsfényes képrészek is később égnek ki. A kikapcsolt állás mellett most is háromféle erősségi fokozat választható.

Ha netán a fotó visszanézésekor derülne ki, hogy a képnek nem ártott volna a jobb dinamikaátfogás, a Lejátszás menüpontok között megtaláljuk az utólag alkalmazható D-Lighting opciót is, szintén három fokozattal.

Szűrőhatások

A P500 újdonsága a Lejátszás menüben – vagyis a képek utófeldolgozásakor – kiválasztható Szűrőhatások. Ötféle kreatív képeffektus található itt, melyek érdekesebbé tehetik a képeinket, anélkül, hogy számítógépes képfeldolgozó szoftverhez kelljen folyamodnunk. A Lágy effektus a fotók széleit lágyítja a középpont felé, három erősségi fokozatban. A Kiválasztott szín módban 12-féle színtartomány választható, a végső képen pedig csak a kijelölt színt tartja meg a gép, a fotó többi része fekete-fehérben jelenik meg. A Csillogás effektus a Starlight fotográfiai szűrők hatását imitálja, melyek a csúcsfényes részeken csillag alakú, eltúlzott becsillanási sugarakat jelenítenek meg. A Halszemoptika neve magáért beszél. Az előző beállításhoz hasonlóan itt sem szabályozható a torzítás erőssége. A Miniatűr hatás a döntött fókuszsík effektusát hozza, melynél a sík felület csupán kis része marad éles. Sajnos ez a szűrőhatás sem állítható.

Automatikus panoráma

A korábbi modellek panoráma segéd lehetősége a P500-ban is megtalálható, a témamódok között. Ugyanitt kapunk azonban egy új szolgáltatást a manapság divatos automatikus panoráma összefűzést, mely itt Egyszerű panoráma néven került a menübe. Kétféle szélességet választhatunk 180 és 360 fokkal. Ezután nincs más dolgunk, mint folyamatosan nyomni az exponáló gombot és lassan körbefordítani a gépet. A készülék érzékeli a fordítás sebességét és a gépállással sem kell törődnünk. A pásztázás bármely irányban és akár portré gépállásban is elvégezhető. A gép ezután automatikusan összefűzi a panorámafotót.

Félköríves módban, 3200 x 560 (tájkép állásban), vagy 1024 x 3200 (portré állásban) pixeles kép készül. Teljes kört leírva 6400 x 560 és 1024 x 6400 pixel lehet a képméret.

Már csak az a kérdés mi az a jobb oldali szürke sáv 180 fokos tesztképünkön?

180 fokos panoráma, automatikus összefűzéssel