Kipróbáltuk: Nikon Coolpix P500 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás

A Nikon Coolpix P500 a kompaktoknál általánosan használt kontraszt-alapú automatikus élességállítást (AF) kapta, 9 mezővel. Sajnos tapasztalataink szerint a rendszer meglehetősen lassú és különösen makró, valamint tele állásban, gyengébb fényviszonyok között hajlamos a pontatlanságra is, így képeink néhány esetben teljesen életlenek lettek.

A kiválasztható AF mező szempontjából ötféle módot állíthatunk be:

  • Arc-prioritás: legfeljebb 9 emberi arcot képes megkülönböztetni a gép és ezekhez állítani élességet.
  • Automatikus: szintén 9 pont közül választ a gép egyet, vagy többet.
  • Manuális: a fotós 99 pont közül szabhatja meg, hogy a fényképezőgép melyiken állítson élességet.
  • Középső: a készülék minden esetben a kép közepére eső témára fókuszál.
  • Témakövetés: az OK gombbal bármely témán rögzíthető a fókuszpont, így annak elmozdulásakor (vagy a fényképezőgép elmozdításakor) a rendszer leköveti a mozgó témát, folyamatosan rajta tartva az élességet.

Működés szerint az exponáló gomb félig lenyomásakor aktiválódó (Egyszeri), vagy folyamatosan élességet kereső (Állandó) AF módot választhatunk. Az automata élességállításhoz, gyengébb fényviszonyoknál, az objektív és a markolat között felvillanó AF segédfény is használható.

A le nyílgombbal távolság szerint is osztályozható az AF működése. Beállíthatunk Normál, Végtelen, vagy Makró módot. Normál módban 0,5 méterről (tele állásban : 2,2m-ről) képes élességet állítani a gép, míg Makró módban ez a távolság a frontlencsétől számítva 10 cm. Utóbbi esetben zoomot is használhatunk, melynek max. határát egy zöld nyíl jelzi a zoomskálán. Ennek köszönhetően akár 1 cm-re is megközelíthető a kívánt téma.

Szintén a le nyílgombbal érhető el a kézi élességállítás (MF), melyet a korábban említett oldalsó beállítókarhoz rendelhetünk, de a fel és le nyílgombokkal is szabályozható. Ilyenkor a képernyő jobb szélén egy távolságskála jelenik meg, mely persze csak hozzávetőlegesen mutatja a fókusztávot, a makró állástól végtelenig. További segítségünk lehet a képernyő közepén megjelenő nagyítás. Leginkább közeli, kontrasztos témák esetén hasznos, mivel a nagyítás interpolált, így az apró részletek és a finom élesség nem igazán ellenőrizhető.

Sorozat fényképezés

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
Gyors sorozat (12 Mpx) 8 kép/mp 5
Lassú sorozat (12 Mpx) 1,8 kép/mp 24
120 fps sorozat (1 Mpx) 120 kép/mp 50
60 fps sorozat (2 Mpx) 60 kép/mp 25

A fényképezőgép többféle sorozatot kínál. Elődjéhez hasonlóan megtaláljuk itt a gyors és a lassabb, de több képet készítő, teljes felbontású sorozatokat is. Ha extra sebességet szeretnénk kis képméretet kell választanunk. A főbb sorozat módokat és sebességeket az alábbi táblázat tartalmazza:

Különösen hasznos lehet a Fényképezés előtti gyorstár mód használata, melynek segítségével nehezebb lemaradni a gyors akciókról. A gép 15 kép/mp sebességgel folyamatosan képeket ment ideiglenes memóriájába, de csak akkor tartja meg őket, ha lenyomjuk az exponáló gombot. A gombnyomás előtti max. 5 felvétel kerülhet végleges mentésre, a sorozat pedig ezt követően 25 képig tarthat. Így a gombnyomás idején történtekről sem maradunk le. A dolog egyetlen hátránya a viszonylag kis képméret, mivel a gép ilyenkor 2 megapixelen dolgozik.

A Nikon a Coolpix gépekben régóta alkalmazott BSS (Best Shot Selector), és 16-képes sorozat módokat sem felejtette el. BSS beállításban 10 képet készít a fényképezőgép, majd ezek közül csak egyet, a legélesebbet menti kártyára. A 16-képes sorozat nevében benne van mennyi kép készül, ám ezeket mind egyetlen egy 2560 x 1920 pixeles fotóra menti a gép.

A Nikon gépekből nehezen maradhat ki az időszakos sorozat is. Ennél 0,5, 1, 5, és 10 perces időközöket állíthatunk be, majd a gépet magára hagyva az a beállított időközönként készít egy felvételt. Az időköznek megfelelően ezt 30-600 kép hosszan (30 mp-nél) képes folytatni.

Videó, mozgóképrögzítés

Úgy érzem nem sokat fognak könnyet ejteni az elődben még meglévő, de a P500-ből már kimaradt 320 x 240 pixeles videofelbontásért. A Full HD videók korában felesleges is lett volna megtartani. Ez a gép ugyanis Full HD felbontást tud, akárcsak az előző modell. MOV formátumban, H.264 (MPEG-4) kódolással készülhetnek a mozgóképek. A legjobb (1920 x 1080) felbontásban 30 kocka/mp a képfrissítés és kétféle tömörítési minőséget ( 14 és 12 Mbit/mp) választhatunk, Ugyanilyen frissítést kínál az 1280 x 720, valamint a 640 x 480 pixeles felbontás is. Újdonságként 960 x 540 pixelt, vagyis az iFrame méretet kapjuk, mégpedig 24 Mbit/mp tömörítéssel.

A hangfelvétel AAC formátumban készül a gép tetején lévő sztereó mikrofonnak köszönhetően. A menüben szélzajszűrést is engedélyezhetünk. Az állóképek mellé utólag 20 mp-es hangjegyzet rögzíthető.

A videofelvétel bármilyen üzemmódban indítható a gép hátulján lévő gomb segítségével. Leállítására is ezt használhatjuk. Felvétel közben működik a teljes optikai zoomtartomány, a fénymérés és az automata élességállítás is, melyet a fotó módhoz hasonlóan Egyszeri és Állandó módot választhatunk. A gép ilyenkor elektronikus stabilizátort (eVR) használ. A felvétel hossza maximum 29 perc lehet, ami legjobb minőségben kb. 4 GB fájlméretű.

Ahogy az előd, úgy a Coolpix P500 is rendelkezik nagy sebességű mozgókép móddal. A videó gomb körül elhelyezett, ötletes gyűrűvel könnyedén válthatunk a HD és a HS (nagy sebességű) felvétel között. A P500-nál akár videózás közben is lehetséges a váltás. Nagy sebességű módban azért még elérhető a nem hiányolt 320 x 240 pixeles felbontás, hiszen így 240 kocka/mp sebességre képes a gép. VGA felbontásnál 120 kocka/mp, 720p soros módban 60 kocka/mp, Full HD felbontásban pedig 15 kocka/mp sebességet érhetünk el. Az így rögzíthető videó hossza 2 perc lehet, míg 240-es sebességnél csak 10 mp-ig videózhatunk – ez persze 1 perc 20 mp-es lejátszást jelent.

A mentett mozgóképek a lejátszásnál bármikor megállíthatók és az adott képkockájuk állóképként kártyára írható. Ezen felül elérhető a videofájlok vágásának lehetősége is.