Kipróbáltuk: Nikon Coolpix990 teszt

0
75

Nikon Coolpix 990

A tavalyi év egyik siker gépe minden bizonnyal a Nikon Coolpix 950-es volt. Idén év elején a 3 millió pixeles kompakt gépek dömpingjekor a Nikon is frissítette modellpalettáját és bemutatta a az idei év álomgépét a Coolpix 990-et. Az új darab sok tekintetben az előd javított változata, de semmiképpen sem szabad ilyen egyszerűen elintézni. A 950-es apróbb kellemetlen hibáinak javításán túl a mérnököknek maradt bőven idejük újabb funkciók beépítésére és a fényképezőgép képességeinek a javítására.

Nikon Coolpix 990: 3x Nikkor optikaA legszembetűnőbb és legjobban kiemelt változás a CCD felbontásában történt. Szemben a 950-es 1,92 millió effektív pixeles CCD-jével a 990-es képérzékelő lapkája 3,14 millió képalkotásra használható képpontot tartalmaz. A nagyobb felbontás nagyobb méretű papírképek készítését teszi lehetővé, de a megnövekedett fájlméret nagyobb tárkapacitást és processzorteljesítményt is igényel mind fényképezéskor mid pedig a kép későbbi manipulálásakor. A megnövekedett felbontás az optikát is próbára teszi: a korábbihoz közel azonos méretű felületre kell több részletet tartalmazó de torzításmentes képet vetíteni.

A külső
Nikon Coolpix 990: CompactFlash kártya és kártyahelyA CP990-es kívülről nagyon hasonlít elődeihez, de az első kézbevételkor azonnal feltűnik, hogy a markolata igencsak megvastagodott. A régi Coolpix tulajdonosokat első pillanatban talán zavaró változás fő oka, hogy a CompactFlash kártyahely a fényképezőgép aljáról annak oldalára került. Ez az elhelyezés a Coolpixesek régi kérése volt, mivel így az állványon lévő gépből is könnyen ki lehet venni a memóriakártyát. A megvastagodott markolat néhány perc használat után annyira kényelmesnek hat, hogy már-már a korábbi modellek tűnnek abnormálisnak. A kényelmet és a biztonságérzetet a markolat gumírozása adja, aminek betéte Európában piros, a tengerentúlon lila színű.

Nikon Coolpix 990: felső kezelőfelületA tavalyi modellhez képest változott a beállító tárcsa elhelyezése is. A rendkívül kényelmetlen és nehezen használható kialakítás helyett (a markolatban a mutatóujj vége alatt) a 990-es modellben a tárcsa a gép tetején, hüvelykujjal könnyen elérhető részen kapott helyet. A gép tetejére került még az információs LCD, két funkciógomb, az exponálógomb és a körülötte elfordulő négyállású (ki, automatikus felvétel, manuális felvétel, lejátszás) főkapcsoló. A funkciógombok nyomva tartása mellett a tárcsa elforgatásával alapértelmezés szerint a manuális felvételi módnál elérhető programokat (P – programozott automatika, A – blende előválasztás, S – záridő előválasztás, M – manuális felvétel) és az expozíció kompenzációt állíthatjuk be. A két gombra tetszés szerint bármikor új funkciók programozhatók. Az információs LCD a rajta megjelenő nagy mennyiségű információ ellenére könnyen áttekinthető, csupán a háttérvilágítást hiányoltam róla (nagyon szimpatikus volt a Fujifilm Finepix 4700-ason).

Nikon Coolpix 990: hátsó kezelőfelületA gép hátulja hasonlít ugyan a 950-esére, de néhány változás azonnal feltűnik. Megjelent a négyirányú gomb (megfelelő irányba billetve négy irányba lehet vele navigálni), ami a menüben való könnyebb navigálást, a fókuszmező beállítását és a képen való navigálást (visszajátszáskor) segíti. Az ilyen egybeépített gombok gyakra csak a fotóst idegesítik, de a Nikon megoldása minden esetben meglepően pontosnak bizonyult. A négyirányú gomb felett kialakított domborulat a gép biztosabb tartását segíti. A plussz kezelőszervek helyigénye (és talán a kisebb fogyasztá miatt) csökkent az LCD mérete (2″ ť 1,8″). A zoom vezérlőgombjai lényegében nem változtak. Az LCD monitor alatti három gombbal a Nikon Coolpix 990: négyirányú gombkép jellegét (tájkép, makró, időzített), a vaku működését (automatikus, derítés, vörösszem csökkentés, lassú vakuszinkron, ki) és a tömörítés fokát állíthatjuk be. Az egyes gombokat nyomva tartva a gép tetején lévő tárcsával manuális felvételi módban kézzel állíthatjuk a kép élességet illetve megváltoztathatjuk a CCD érzékenységet és a kép felbontását. Az LCD monitor feletti bal gombbal kapcsolhatjuk ki illetve be a magát a monitort. A jobb gomb egyszeri megnyomásakor a menübe jutunk.

Nikon Coolpix 990: az USB és a videó csatlakozóA gép oldalán, a CompactFlash kártyahely (sajnos csak Type I-es kártyákat képes fogadni, így IBM MicroDrive használata nem lehetséges) felett a megszokott helyen találhatók a csatlakozók. A megnövekedett adatforgalom miatt a hagyományos soros portot leváltotta a nagyságrendekkel gyorsabb USB csatlakozó. A gumírozott burkolat alá költözött a korábban a gép elején lévő video kimenet, aminek a jele menüből állítható (NTSC és PAL). A gép elején, szorosan a markolat mellett maradt az adapterbemenet, amit szintén gumírozott burkolat véd a külső behatásoktól.

Nikon Coolpix 990: akkumulátorfedélA megnövekedett markolat alján, jól záródó fedél alatt van az akkumulátorokat (4 db ceruzaelem vagy akkumulátor használható) rejtő üreg. A fedelet záró megoldás immár a sokadik a Nikon digitális gépein, de nyitása és zárása véleményem szerint még mindig nem a legegyszerűbb (a Fujinál szinte az összes modellen könnyen kezelhető fedél védi az akkumulátorokat a kieséstől).

Itt jegyezném meg, hogy a képen látható ‘QC SAMPLE’ felirat jelzi, hogy egy gyártás előtti mintadarabról van szó. Ez megmagyarázza, hogy a nálunk járt tesztpéldány miért akadt ki olyan sokszor. A boltokba került példányokban ezeket a hibákat már javították.

Nikon Coolpix 990: külső vaku csatlakozójaA Coolpix 990 is, mint elődjei képes külső vaku kezelésére. A csatlakozó sajnos speciális, így csak Nikon vakuval használható, de cserébe teljesen automatikusan vezérelt megvilágítást kapunk. A háromtűs, menetes kivezetés az elfordítható optika alsó felén található.

Felvételi módok
A fényképezőgépet a gép tetején, ez exponálógomb körül elforduló kapcsolóval lehet a felvételi módok valamelyikébe állítani. A korábbi modellekhez hasonlóan itt is automatikus és manuális felvételi módok közül választhatunk. Míg az elsőben a fényképezőgép mindent beállít helyettünk (és nincs mód a változtatásra), addig az utóbbiban digitális fényképezőgépeken eddig nem látott beállítási lehetőségekkel találkozunk.

Automatikus felvételi mód
Nikon Coolpix 990: automatikus felvételi mód (LCD részletek)A fényképezőgép egészéhez nézve nagyon egyszerű és puritán. Szinte semmit sem lehet kézzel beállítani, mindent az automatika intéz. Ez persze nem jelenti azt, hogy ez a mód nem használható. Ellenkezőleg. Kirándulásokon, családi eseményeken, mikor minden körülmény megfelelő és keveset akarunk bajlódni a gép beállításával, a programozott automatika lehet a legjobb választás. Kár viszont, hogy nem lehet olyan alap beállításokat sem elvégezni, mint például az előtét lencse kiválasztása. Egy nagylátószögű vagy egy halszem előtét használatakor kénytelen a fotós a manuális felvétel mód menüjében keresgélni.

Nikon Coolpix 990: automatikus felvételi mód menüje (LCD részletek)Természetesen automatikus felvételi módban is elérhető a Coolpix sorozat kimagaslóan jó makró funkciója és beállíthatjuk a beépített vaku működését is. Új funkció a gépben, hogy makró felvételek készítésekor is használhatjuk az önkioldót, amivel elkerülhető az exponálógomb megnyomásakor a berázás.

Automatikus felvétel módban a Setup menü sem teljes. A menüpontok többsége nem érhető el így egyszerűsítve és korlátozva is a munkát.

Manuális felvételi mód

Manuális mód programjai


Ebben az állásban a fényképezőgép automatikája választja meg a fényviszonyoknak leginkább megfelelő rekeszt és záridőt. A gép tetején lévő tárcsa elforgatásával olyan záridő/blende párosok közül válogathatunk, amelyek szintén használhatók az adott témánál. Így gyorsan mozgó témánál kényszeríthetjük a fényképezőgépet, hogy válasszon rövidebb záridő/kisebb blendeérték párost. A középállástól eltérő expozíciótP* jelzi.


Blende előválasztás program. Ilyenkor a fotósnak lehetősége van a használni kívánt blende rögzítésére. A megfelelő záridőt a fényképezőgép automatikusan kiválasztja. Ha a beállíott blendéhez nem lehet megfelelő záridőt választani, akkor az alul- vagy túlexponáltságra a kijelzőn villogó blendeérték figyelmeztet.
10 blendenyílás közül választhatunk:
nagylátószögnél f2.5-f7.0, 1/3 fé értékenként (összesen 10 érték)
telénél f4.0-f11.0, 1/3 fé értékenként (összesen 10 érték)


Záridő előválasztás mód. A tárcsa elforgatásával a használni kívánt záridő beállítása lehetséges. A fényképezőgép automatikája kiválasztja a rögzített záridőhöz megfelelő blendét. Ha a beállított záridőhöz nincs megfelelő blende, akkor a záridő mindkét kijelzőn villog. 1/4 mp-nél hosszabb záridő esetén az érték sárgán jelenik meg, jelezve, hogy a képen zaj jelenhet meg.
Beállítható értékek: B, 8-1/1000 mp (1 fé értékenként állítható)


Teljesen manuális módban mind a záridő mind pedig a blende egymástól függetlenül is állítható. Az értékek itt is a gép tetején lévő tárcsával változtathatók. A két érték állítása közt a MODE gombbal válthatunk. Az LCD monitoron megjelenő skálán ellenőrizhetjük, hogy a beállított fénymérési módnak megfelelően (középpontosan súlyozott, mátrix vagy szpot) mennyire lesz alul vagy túlexponált a kép.


A Coolpix 990 ebben a módban csillogtatja meg igazán képességeit. A teljesen automatikus programon kívül választhatjuk a blende illetve záridő rögzítéses vagy a teljesen manuális programot is. A program közti választás rendkívül egyszerű és kényelmes. A gép tetején lévő MODE gomb nyomva tartása mellett a tárcsa elforgatásával állíthatjuk be a kívánt programot. Ez a tárcsa jó elhelyezésének köszönhetően könnyű feladat.

A gép hátlapján lévő MENU gombbal egy 3 oldalas menübe léphetünk. Ebben a menüben nem csak a képkészítés paramétereit, de a gép viselkedését is nagyon pontosan be tudjuk szabályozni. A sokszintű menüben szinte minden megtalálható, amit eddig digitális fényképezőgépbe beépítettek.

 • Fehéregyensúly
  Itt lehet a fényforrás színhőmérsékletéhez igazítani a fényképezőgép elektronikáját. Választhatunk az előre beállított tipikusnak mondható fényforrások közül, vagy fehér felületre állva rögzíthetünk saját értéket is. A kiválasztott fényforrásra állva ha megnyomjuk a jobbra gombot, akkor lehetőség nyílik az előre beállított értékek enyhe korrigálására.

 • Fénymérés
  Négy fénymérési mód közül választhatunk:
  Mátrix – 256 szegmensű mátrixban mér
  Szpot – csak a kép középső részén mér fényt (az LCD monitoron jelölve)
  Középpontosan súlyozott – a kép egészén mér fényt, de az expozíciós értékek megállapításakor a kép középső negyedét 80%-osan súlyozza
  AF mező szpot – csak az autofókusz mezőben mér fényt (kézi mezőválasztáskor is működik)

 • Sorozatfelvétel
  A következő lehetőségek közül választhatunk:
  Egy kép – az exponálógomb minden egyes lenyomásakor egy kép készül
  Folyamatos felvétel – az exponálógomb lenyomásakor addig készülnek a felvételek, amíg a gép memóriája be nem telik (1,5 kép/mp, max. 5 kép)
  16 kép – 16 felvétel készül, amelyek indexkép szerűen egy teljes képen lesznek elmentve
  VGA sorozat – 640 x 480 pixeles felbontásban készülnek a képek, amíg az exponálógomb le van nyomva (2 kép/mp, max. 44 kép normál tömörítésnél)
  Ultra HS – ebben a módban 30 kép/mp sebességgel tudunk 320 x 240 pixeles felvételeket készíteni
  Videó – 40 mp videó (hang nélkül) 15 kép/mp-es sebességgel

 • Best Shot Selection (BSS)
  Ha engedélyezzük ezt a funkciót, akkor az exponálógomb folyamatos nyomvatartásakor a fényképezőgép több felvételt készít (amíg meg nem telik a belső memória, de max. 10 kép), majd azokat kiértékelve a legélesebbet menti el végső képként. A vaku nem használható együtt ezzel a funkcióval.

 • Előtét lencsék
  Ebben a menüben állíthatjuk be, ha a Nikon által gyártott valamelyik előtét lencsét használjuk. Ilyenkor nem csak a belső, de a külső vakuszinkron is kikapcsolódik. Ezalól egyedül a nagylátószögű lencse kivétel.

 • Kép állítás
  Ebben a menüben választhatjuk ki, hogy a fényképezőgép milyen szűrőket tegyen a képre annak elmentése előtt.
  Auto – a fényképezőgép automatikusan választja ha szükséges
  Normál – nem használ extra szűrőket
  Kontraszt – több/kevesebb
  Fényerő – világosabb/sötétebb
  Fekete-fehér – elhagyva a színinformációkat a képet fekete-fehéren menti el (nem érvényesülnek a fehéregyensúly és a digitális zoom beállíások sem)

 • Kép élesség
  A Nikon fényképezőgépekben új funkciónak számít, hogy megválaszthatjuk a kép keménységét. Tárgyfotónál, érdes felületeknél a kemény, portréfotózásnál a lágy kép a szerencsésebb.
  Auto – a fényképezőgép automatikusan eldönti a szükséges keménység mértékét
  Kemény – az élek kemények, határozottak, az apró felületi részletek megjelennek
  Normál – a korábbi Nikon gépeknél megszokott képet ad
  Lágy – a képet lágyítja

 • Felhasználói beállítások
  A fényképezőgép lehetőséget biztosít arra, hogy 3 féle beállításkombinációt elmentsünk. Így megspórolhatjuk a sok-sok állítgatást, mikor gyakran fényképezünk azonos körülmények közt, vagy mikor több fotós használja ugyan azt a gépet. Bekapcsoláskor mindig az 1. beállítás az aktuális.

 • Expozíció
  Ebben a menüben az expozíciós értékekre lehetünk befolyással.
  AE rögzítés – az első képnél rögzíti az expozíciós értékeket illetve a fehéregyensúlyt és ezt használja a következő képeknél. Hasznos lehet panorámaképek készítésekor.
  Alul és túlexponálás – a fényképezőgép az automatika által kiszámolt expozíciós értéken túl készít a megadott értékkel alul illetve túlexponált képet is.
  Expozíció korrekció – az expozíciót korrigálhatjuk hasonlóan a gép tetején elhelyezett gombhoz

 • Élességállítás
  AF mező – Itt állítható be, hogy hogyan szeretnénk meghatározni a fénymérés helyét. Auto módban a fényképezőgép az 5 mező közül kiválasztja a legjobbat, manuális módban az exponálás előtt a fotós választhat. Ha a funkciót kikapcsoljuk, akkor a fényképezőgép mindig a kép közepére mér élességet.
  Élességállítás módja – Itt lehet kikapcsolni a sokak által csak az akkumulátorok merítésére jó folyamatos élességállítást. Ilyenkor a gép csak az exponálógomb enyhe lenyomásakor állít élességet.
  Élesség visszajelzés – Ez a funkció a képen élesen megjelenő területet emeli ki úgy, hogy szoftveresen élesít az LCD-n megjelenő kép adott részén. Jól használható a mélységélesség, vagy a kézi élességállítás ellenőrzésére.
  Mértékegység – a távolság megjelenítésére használt mértékegységet állíthatjuk be lábra vagy méterre.

 • Zoom
  Digitális tele – kikapcsolhatjuk a fényképezőgép digitális teléjét
  Kezdő látószög – régi Coolpix tulajdonosok kérése volt, hogy megválaszthassák az objektív bekapcsoláskori látószögét. Most nagylátószög, tele és a kikapcsoláskori állapot közül lehet választani.
  Fix fényerő – a funkció bekapcsolásakor a látószög állításnál nem változik a beállított blendeérték. Főleg stúdióban való fényképezéskor hasznos, ahol fix blendeértékekre van szükség.

 • Vaku
  Fényerő – ą2 fé értékkel állíthatjuk 0.3 fé lépésenként.
  Vaku szabályozás – Itt kapcsolhatjuk ki a beépített vakut, mikor külső vakut használunk.

 • Beállítások törlése
  Itt lehet minden értéket a gyári eredetire visszaállítani.

Setup menü
Ebben a menüben a fényképezőgép viselkedését befolyásolhatjuk.

 • Mappák
  Opciók – itt nyithatunk új mappát vagy törölhetünk illetve nevezhetünk át régit.
  Mappa – itt választhatjuk ki azt a mappát, ahova a képeket menteni szeretnénk.

 • Monitor
  Használat módja – Ebben a pontban választhatjuk ki, hogy mikor szeretnénk használni a gép LCD monitorát: mindig, csak a kép ellenőrzésére, csak a kép komponálására illetve sosem.
  Fényerő – a kijelző fényereje 5 lépésben állítható.
  Szín – a kijelző színhelyességét állíthatjuk 10 lépésben.

 • Kezelőfelület
  Megjegyzendő beállítások – a kikapcsoláskor megjegyzendő beállítások listája (vaku, élességállítás módja, expozíció módja, expozíció kompenzáxió).
  Func1, Func2 – a FUNC1 illetve a FUNC2 gombon használni kívánt funkciók (expozíció módja, élességállítás módja, vaku, fehéregyensúly, expozíció kompenzáció, fénymérés módja)

 • Automatikus kikapcsolás
  Itt állítható be, hogy a fényképezőgép mennyi idő után kapcsoljon ki automatikusan (30 mp, 1 perc, 5 perc és 30 perc).

 • Képszámozás módja
  Ha bekapcsoljuk ezt a funkciót, akkor a fényképezőgép megjegyzi az eddig használt legnagyobb képszámot és a következő képet eggyel nagyobb számmal menti el. Itt törölhetjük a számlálót is.

 • Kártyaformázás
  Ezzel mindent törölhetünk a CompactFlash kártyáról.

 • Expozíciós hang
  Ha bekapcsoljuk, akkor a gép hanggal jelzi az expozíciót.

 • Ellenőrző lámpa
  Az expozíciós lámpát kapcsolhatjuk be illetve ki.

 • Dátum
  Itt állíthatjuk be az időt, a dátumot és ezek formátumát.

 • Videó kimenet
  A fényképezőgép videókimenetére küldött jel formátumát választhatjuk meg (PAL, NTSC)

 • Nyelv
  A menük nyelvét állíthatjuk be. Magyar még nincs 🙁 (angol, német, francia, japán)

Visszajátszás
Az expozíciós gomb körüli kapcsolót teljesen elfordítva léphetünk be a visszajátszás módba. A váltás a felvétel és a visszajátszás módok közt rendkívül gyors, így pillanatok alatt ellenőrizhetjük az elkészült képeinket. Visszajátszáskor a megszokott megjelenítési módok közül választhatunk. A képek gyors kereséséhez használhatjuk az indexkép megjelenítést. Az újabb gépeknél megszokott módon a Nikonnál is lehetőség van a részletek ellenőrzésére. Visszajátszásnál is használhatók a zoom gombjai, bár a nagyítás mértékének csökkentésekor teljes képernyős megjelenítést kapunk. A képet maximum négyszeresére nagyíthatjuk, a kivágás mozgatása a többirányú gombbal lehetséges.

A képernyőn látható képhez elmentett információkat a tárcsa elforgatásával jeleníthetjük meg. Az expozíciós értékeken kívül az egyik képernyőn ellenőrizhetjük a kép hisztogrammját is. Ilyenkor a képen a beégett részek villognak.

Természetesen lehetőség van a képek levédésére és elrejtésére is. A kártyán lévő képekből diavetítést rendezhetünk, amit az LCD kijelzőn vagy TV-n nézhetünk meg.

Képminőség
Képméretet és tömörítés fokát tekintve jelenleg a Coolpix 990 az egyik legtöbb lehetőséget kínáló fényképezőgép a piacon. 4 felbontás (640 x 480, 1024 x 768, 2048 x 1360 és 2048 x 1536) mindegyikében 3 tömörítési mód közül választhatunk. A 2048 x 1360 és 2048 x 1536 pixeles felbontásokban tömörítetlenül (Hi) is elmenthetjük a képeket. Tapasztalataim szerint nagyobb felbontásban már nincs olyan jelentősége a tömörítetlen TIFF módnak, mint annak idején, a kisebb felbontású CCD-k korában. Nagyfelbontású képeknél a Jpeg tömörítés zavarai nem annyira láthatók, így egyre inkább van szükség a túlságosan nagyméretű képeket mentő formátum választására.

A fehér vagy világos felületek automatikus módban a korábbi Coolpixekhez hasonlóan a 990-essel is könnyen beégnek. Kézi állítással ezen persze lehet javítani, de akkor is furcsa, hogy a Nikonnal készült képek mindig világosabbak és több csillogó, fehér folt van rajtuk, mint a más gyártmányokkal készült képeken. Egy sor képet nagyíttattunk digitális laborban és ott tűnt fel, hogy a CP990 képei mennyivel világosabbak a többinél.

A világosságtól eltekintve a színek szépek, az élesség és a felbontás nagyszerű. A fekete felületek tényleg feketék lesznek a képen is. Ez alól egyedül a hosszú záridővel illetve nagy érzékenységnél készült képek jelentenek kivételt, mert ott zaj illetve az egyszínű felületek egyenetlensége jellemző. Lehült gépnél ez a zaj csökken. Nagy érzékenység használata csak végső esetben javasolt, mert a kép enynhén szemcsézett lehet.

A digitális zoom a korábbi modellektől eltérően meglepően jó minőségű képet eredményez. A kép ugyan nem tartalmaz plusz információkat, de az interpolálás minősége már vetekszik a legjobb képmanipulátor szoftverek nagyításának minőségével.

A fényképezőgépen manuálisan is beállíthatjuk a blendét és/vagy a záridőt. Előbbivel a mélységélességet befolyásolhatjuk, míg utóbbival gyenge fény mellett vagy gyorsan mozgó témát fényképezhetünk.

Dunakanyar
blende: f7.0, záridő 1/283, érzékenység: ISO 100, gyújtótávolság: 39 mm, 4 képből összefűzve
(teljes kép a nézőképre kattintva érhető el)


Halszem előtét
Telejes képért kattintson
A Digitcam jóvoltából lehetőségünk volt egy halszem előtét kipróbálására is. Maga az optika és a használatával elérhető látószög lenyűgöző, de figyelembe kell venni, hogy az így készült kép rajzolata már nem olyan tűéles mint amit a 990-estől megszokhattunk. A képekből úgy tűnik, hogy az optika felbontása már nem elég a 3 megapixelhez, a színtorzítás pedig a széleken, kontrasztos részeknél zavaró is lehet.

A halszem optika egyébként kiválóan alkalmas belső terek, a géphez túl közel lévő nagyméretű téma illetve látkép fotózására.

Külső vaku
A fényképezőgép (mint előde is) képes külső vakuk kezelésére. Mi SB-22-es Nikon rendszervakuval próbáltuk, ami nagyon jó szolgálatot tesz beltéri vagy rosszabban megvilágított témánál, de csodákat nem szabad várni tőle. Vezérlését nyugodtan rábízhatjuk a fényképezőgépre. A jobb megvilágítás mellett a külső vaku használatának nagy előnye, hogy elkerülhető vele a Coolpix 9xx gépek felépítéséből eredő és szinte kötelező vörösszem effektus.

Áramfelvétel
A fényképezőgép áramellátásáról 4 ceruzaelem vagy akkumulátoral gondoskodhatunk. Mi főleg 1600 mAh-ás Olympus ceruzaakkumulátorral használtuk, ami egész nap bírta a kiképzést. Egy ilyen szettel több mint 100 képet készítettünk úgy, hogy a képek komponálásához és később az ellenőrzéshez az LCD monitort használtuk. Egy-egy kép készítése közt eltelt időben a gép ki volt kapcsolva. Ez mindenképpen jó eredménynek mondható, de egy tartalék akkumulátorszettet érdemes magunknál tartani.

Szoftver
A Coolpix 990-hez mellékelt szoftvercsomagot sajnos nem volt módunkban kipróbálni. Mivel a fényképezőgép USB porton csatlakoztatható számítógéphez a fájlok letöltése nagyon gyors lehet. (A képek letöltéséhez belső PCMCIA kártyaolvasót használtunk.)

A géphez mellékelt szoftverek:

 • USB meghajtó (Win98/2000, Mac)
 • NikonView 3.0
 • PhotoShop 5.0 LE
 • PhotoStation (teljes verzió)

Összefoglalás
Kategóriájának egyik (lehet, hogy ‘egyik’ nélkül is igaz lenne) legjobb fényképezőgépe. A beállítási lehetőségek száma lenyűgöző. Szinte az összes belső program vezérlésére lehetőség nyílik, nem rejtettek el a fotós elől semmit sem. Éppen ezért a fényképezőgép inkább a sok beállíási lehetőséget kedveőknek és kihasználóknak ajánlható. Nem az a típusú gép, amivel az ember kirándul és csak úgy ‘lövöldözik’. Természetesen kiválóan használható automatikus módban is, de ha lehetőség van rá, az ember szívesen mászik bele és állít be mindent aprólékosan. A sok funkció beállításához lassan (jövőbeni modelleknél) érdemes lenne visszatérni a profi tükörreflexes gépeknél kialakult kezelőfelületekhez, ahol mindennek megvan a maga célkapcsolója és nem menüben kell keresgélni.

A gép nem véletlen az egyik legkeresettebb modell, de a választás előtt érdemes végiggondolni, hogy szükség van-e a sok beállítási lehetőségre, vagy esetleg egy egyszerűbb, könnyebben kezlhető és nem utolsó sorban kisebb fényképezőgép is elég. Akinek komoly, minden szituációban használható, bővíthető gép kell, annak bátran ajánlom, nem fog csalódni benne.

Egy apró jótanács: aki ilyen gépet vesz, az kivételesen olvassa el a használati utasítást, mert anélkül a sok funkció megismerése majdhogynem lehetetlen.

A fényképezőgép ára a cikk írásának idején a Digitcam-nél: nettó 319 000 forint.

Tesztünkhöz a gépet a Digitcam biztosította.